sir.altan

....hemen hemen bir yila yakindir buraya hic bir sey karalamamisim,gerci degisen bir sey yok ne derler ayni hamam ayni tas,yas 71 oldu elimizden geldigi kadar hayatin tadini cikarmaya calisiyoruz,2017 yili evde geciyor ocak ayinda 7 gunluk bir tatil yaptim guzel gecti,malum ocak ayi bizim agustos ayimiz yaz mevsimi.carsi,pazara gitmek onun disinda evde oturup tv izlemekten baska isimiz yok sayilir,yapilacak is olmayinca tembellesiyor insan,her seye ragmen gunde 3 saat spor yapip vucudu zinde tutmaya calisiyorum...
...ingilterenin arsenal takimi bir kac mac yapmak icin Sydney e geldi,persembe aksami Sydney fc takimiyla mac yapti,bende boyle firsat bir daha bulumaz degip iki yakinimla maca gittik,biletler cok pahali ama deger tabi,pahali ve iyi yerden bilet aldigimiz icin bir hediye paketi verdiler, bir arsenal kaskolu atki, birde kredi karti gibi, bir kart bununla stadin bufesinden 40 dolarlik yiyecek aldik,40 dolar harciyamadik tabi.stada 80 bin 435 kisi geldi stad tika basa doldu tabi,bizim Mesut ozilde oynadi arsenal tam takim geldi yeni transferlerinide getirdi,ilk devre 1-0 arsenalin galibiyeti ile bitti,ikinci devre baslarken kaleci degisti,dostluk maciydi ama yine heyecanliydi,70 dakiada hakem maci durdurdu,arsenal oyunculari oyuncu degistirme yerine gittiler ve bir anda 10 oyuncu oyundan cikip yeni 10 oyuncu oyuna girdi,o kadar futbol izlerim ilk defa boyle bir sey gordum,macin sonlarina dogru arsenal bir gol daha atti ve maci 2-0 kazandi....cumartesi aksami ikinci macini Sydney in western wanderers takimiyla yapacak, 100 bin bilet satilmis,televizyon verirse izlemeye calisacagim.hadi simdilik adios amigos

...biraz daha devam edelim.
..2017 yili basinda 200 km uzakliktaki sirin bir kasabada 6 gunluk bir tatil yapmistim,malum ocak ayinda bizim buralarda yaz mevsimidir.,ocaktan hazirana kadar ev ile carsi arasinda gecti,yakin carsi biraz uzak carsi,degisik alis veris merkezleri filan falan, her yil bir kac defa sehir icine gider vapura biner deniz havasi alirdim,ama 2017 de sehir merkezine inmek kismet olmadi benim tembelligimden olmali.
..haziran ayi kis mevsimi her seye ragmen 100 km uzakliktaki sirin bir kasabada bir yazlik daire kiralayip bir hafta kaldik,okyanus dibi olmasina ragmen havalar sahane gitti,bol bol yuruyus yaptik,hazirandan aralik ayina kadar ayni hamam ayni tas,aile yakinlarini ziyaretten baska gidisler gelisler olmadi,bir alis veris merkezi 250 metre uzagimizda hatun gunde oraya iki sefer yapar,hem ucuz yiyecekler bulursa alir hemde saglik bakimindan kalori eritir.
...aralik ayinin basinda ozel okullar tatile girdi,bende kiz torunu yanimiza alip yine son gittigim yerde bir daire kiraladim, 7 gunluk yazlik kiraladim,bu dairelerde her sey vardir dayali doselidir,bir yastik yuzu ve yatak carsaflarini getirmenizi isterler,aralik ayinin 3 uncu haftasinda okular tatil olur5-6 haftalik tatil baslar iste bu zamandada butun daire kiralari artar,biz biraz erken gidince ucuza geldi,yine ucuz derken geceligi 120 australya dolarindan bahsediyorum..

..iste oyle boyle derken 365 gun bitti,2017 de bir kac kez doktora gittik oda grip oldugumuzdan dolayi,bazende devamli kullandigimiz ilac recetelerini yazdirmak icin...

..2016 yilinda yurt disi tatili yapmistik 2017 evde gecti diyelim,her iki yilda bir yurt disina gitmek isterim,bir kac hafta evvel hawaii icin bir hava yollari sirketi indirim yapmisti,bizde mayis ayi icin iki bilet kapiverdik,baska hava yolu daha da ucuzluk yapiyor,yapiyor ama 10 saat 40 daikalik yolculukta sadece su veriyor,7 kilo carry-on canta hakki veriyor valiz gotureceksen ayri ucret odeyeceksin,koltuk sececeksen ayri ucret odiyeceksin..
..iki yil evvel hawai ye gttigimizde guzel bir otelde kalmistik cok sahane degildi ama waikiki plajina 150 metre mesafedeydi, kahvesi bedavaydi sabah kahvalti veriyordu acik bufe,otelde biraz indirim yapmis bir oda da ordan kaptik,yapilacak sey 4,5 ay gunlerin gecmesini beklemek...
.2019 yilinda evlilik 50 yilina girecek,hatun 70 lik nine olacak,bir saglik problemimiz olmazsa insallah buyuk bir gezi yapacagiz,her sey kismet tabi.

....hani telefon saticilari vardir,biktirirlar insani,kimi ucuz sigorta yapar.kimi telefon ucretlerinde indirim yapar,bazen gunde bir kac tane arama olur,coguna bizi bir daha arramayin bu numarayi bir daha aramayin derim ama dinleyen kim,arayanlarin cogu asya kokenli ya hindistanli ya da pilipinli filan aksanlarindan belli,bir seyler satmak icin arayanlar olur birde dolandirmak icin.

..bir iki sefer arandim eh efendim iste siz kucuk bir araba kazasi yapmissiniz filan biz yardimci olacagiz,iyi avukatimiz var tazminat filan alacagiz,buda hindistan aksani,bir seferinde aaa , evet kapinin onunde kizimin arabasina carptilar ama fazla bir zarar yok dedim attim,iste biz biliyorduk soyle yapariz boyle yapariz,kendilerine nasil bir menfaat cikaracaklarini anliyamadim,ben kufur etmeyi sevmem ama bu insana ingilizce bir hayli kufur ettim,aradan bir kac ay gecti yine ayni arama,yine kufuru yediler tabi,terbiyemi bozmak istemiyorum ama mecbur ediyorlar..

.....bir kac ay evvel yine telefon caldi,bunlarin numaralari gozukmuyor gizli numara neyse alo dedim,yine hindistan aksanli bir erkek, efendim benim adim joe bilmem ne teknik subesi,sizin bilgi sayarinizda buyuk problem var,yardimci olup duzeltecegiz filan,maksatlarini biliyorum, seni adi dolandirici pis herif deyip bir kac kufur savurup telefonu kapattim....dun yine telefon caldi,gizli numara yine hindistan aksanli hir erkek,eh size nasil yardimci olabilirim dedim, efendim benim adim.... eh sizin bilgi sayarinizda problem var ben iste bilmem ne teknik subesindenim,ya oylemi peki ben sizin telefon numaranizi goremiyorm bak elimde kalem kagit var,numarani verde yazayim dedim,arkadadanda bir suru coluk cocuk sesleri geliyor belliki adam evinden telefon ediyor,hayir efendim biz telefon numaramizi veremeyiz sizinkini biliyoruz bilgi sayariniz icin yardimci olmaya calisiyoruz filan dedi,yine seni adi dolandirici kufur yemek hosuna gidiyor galiba deyip,beyinsiz manyak dolandirici oldugu nu soyledim ben hakaret ediyorum adam hala senin bilgisayarinda problem var diyor,defol git asagilik dolandirici deyip telefonu yuzune kapattim..

....bilgi sayardan anlamiyan sahislar icin bilgi sayarinizda problem var biz halledecegiz deyip computerde bir seyler yaptirip program yukleyecekler ve sizlerin butun bilgilerinize sahip olacaklar ondan sonrada banka hesabi,kredi karti gibi seylerden soymaya calisacaklar..sizlere de boyle telefon gelirse sakin bilgi vermeyiniz,insanlar dunyanin her yerinde insanlari dolandirmak icin akla hayale gelmiyecek yontemler gelistiriyorlar.

Son düzenleme:
...hatun gelecek yil turkiyeye tatile gidelim diyor,tatil deyince bizim icin en az 6 hafta olmali,turkiyede dairemiz var ama kirada,her yil gidecek durumda olsak daireyi bos tutar,kendimiz otururuz,iste ama her yil gitmek istemiyoruz,zaten 20 saat ucagin icinde kafa sersemlesiyor,bir kac gunde kendimizi toparliyoruz...son iki gidisimiz 2007 de 3 ay kaldik, 2014 de 7 hafta kaldik,bir akrabanin yaninda kaliyoruz,kimseye yuk olmak istemedigimiz icinde masraflara ortak olmaya calisiyoruz.
..turkiyeye gidince once akrabalari gormek oluyor ondan sonra gezmeler basliyor,zaten 6-7 hafta istanbulda kalirsam kafayi yerim yani,o gurultu o kalabalik bas agrisi veriyor,biz bahceli evde yasayip sakinlige alismis insanlariz,istanbulda dairede kalmak zor geliyor,vel hasil son iki turkiye tatilimizde cok yer gezdik istanbulda az kaldik.
...2019 mayis ayinda yine gitmeyi dusunuyoruz,tatil 8 hafta olabilir,akrabamizin evinde en az zaman gecirmek icin nasil bir program yapariz diyorum yani birbucuk yil evvelden plan yapmaya basladim,bir hafta antalyada tatil,bir hafta bodrum veya marmaris,bir hafta azerbeycan baku ye gitmeyi dusunuyorum,mayisin ilk haftalarinda baku biraz soguk hazirana dogru 22 derece oluyor bizim icin iyi,butceye gore italya-fransa veya ispanya-fransa tatili dusunuyorum 10 gun filan olabilir,yegenimin esi ispanyol asilli majorka sehrinde yazliklari var, amca istedigin zaman git kal diyor,kismet tabi,son iki gidisimizde ege akdeniz turu yapmistik,bu seferde yapabiliriz akdenizin sakin sularinda yuzmek cok zevkli oluyor,marmara kiyilarinda kayinbiraderin otel gibi binasi var 7-8 oda sezon baslayinca oda oda kiraya veriyor,bizde,sezondan biraz evvel ordada bedavadan bir hafta kaliyoruz
...her sey kismet 2019 mayis ayina kadar neler olur allah bilir,hayal kurmak guzeldir hayaller gerceklesirse cok daha guzel olur.simdi bu yilin mayis ayini bekliyorum hawaii tatili icin.
.okuyanlara tesekkurler.

sevemedi bizi istanbul.
tanju okanin okudugu siirdir,bende sevemedi beni olympus cameralarim diyecegim.
..ingilizcede fotograf makinelerine camera denir,video cekenlerede camcorder denir,camera derken fotograf makinesi oldugunu anlayiniz diye yaziyorum.
...1986 yilina kadar kucuk degisik markali kameralar kullandim cok cok resimler cektim,once siyah beyaz resimler sonra renkli resimler filan,1986 yilinda ailece vatana tatile gidiyoruz,bari iyi bir mkamera alayim dedim arastirirken gozume olympus markasi carpti 0m40 modelinden aldim flasi ile 450 dolar verdik,bir seyi alip yurt disina goturursen %10 discount yani fiatta indirim oluyor
hala bu sistem var 300 dolarin ustundeki bir sey her hangi bir yerden alip disari cikarabiliyorsunuz pasaporttan gectikten sonra icerde vergi dairesi var,aldiginiz esyayi ve faturasini hgosteriyorsunuz,hesabiniza %10 kadar para geliyor.
...benim olympus o zamanlar filimli kameraydi, aldik turkiyeye gittik,coluk cocuk istanbulda geziyoruz,caddeler kalabalik,kizimin omuzunda bir canta var su gecirmez cinsinden,eh hava sicak icine bir ikide pet sise su koyduk,ona carp buna carp,siselerden biri kiriliyor torbanin ici su doluyor,benim pahali kamera iyi banyo yapiyor,kuruladik filan, eve gelince bir sac kurutma makinesi bulup biraz sicak hava verdik..
...tatil bitti sydneye donduk,bir yakinin dugunu var kameraya yeni pil koydum film koydum pillerde 7 dolar tanesi sabah pil koydum aksama piller bitti resim cekmedi,velhasil kullanamadik kamerayi,aldigim yere gittim garantisi var,iyi merkeze gonderelim dediler ve gonderdiler,bir hafta sonra adam telefon etti, kameraniz ya suya girmis yada cok rutubetli bir yerde bulunmus computeri gitimis,garantiyi kapsamiyor isterseniz yeni computer 240 dolar,gitti benim olympus kamera,gittim aldim bir ise yaramiyor,cok sevmistim dogru durust kullanamamistik hemde cok elektronik bir kameraydi
....bir gun carsida gezerken bir eczanede ayni kamerayi gordum 500 dolar fiyat koymus paraya kiymadan hemen aldim,iki kamera 1000 dolara maal oldu,,,bu OM40 olympus kamerayi tam 20 yil kullandim dunyanin resimlerini cektim,filimle cekilen resimler film al tab ettir masrafli oluyor,kotu huyum hep iki veya 3 kopya yaptiririm...

...yil.. 2007 turkiyeye gitmeye karar verdik,bir kac aylik tatil,bir tane camcorder kamera aldim kucuk dvd koyuyoruz,hava alaninda ucak beklerken magazalari dolastim bir tane kucuk 7MP li olympus gordum baktim cok hosuma gitti,ucak malezyada duracak oranin fiatlarida fena degil,en uygun fiatli kameralar dubai hava alaninda satiliyordu,neyse gumrukden gectik,yolcu salonlarina gitmeden icerde bir yigin shop var,baktim kucuk olympus ordada da var disardakinden 20 dolar ucuza bu kucuk kamerayi aldim,lensi ortada teleskop gibi cikiyor,megapixel i azdi ama iyi kameraydi,turkiyede cok yer gezdik dunyanin resmini cektim,2008 de australyada geziye ciktim ayni kamera,2009 da hawaii ye gittim ayni kamera,2011 yilinda amerikaya gidecegim dedim bir tanede profesyonel kameram olsun deyip birde canon 600d aldim,3 kamera ile bir kac sehir dolastik,kucuk olympus canavar gibi resimler cekiyor......2012 yili yine bir amerika ve kanada gezisi hazirladik 2 kamera ve bir camcorder yanimda,canadanin toronto sehrinde kaldik,gunluk tur ile niyagara selalesine gittik,selalenin aktigi dere toprak seviyesinden 50 metre filan daha asagida belki daha derinde,icinde tur gemileri var, asansorle dere kenarina inilip gemiye biniliyor,herkese bir ince musamba yagmurluk veriliyor,gemi ana selaleye yaklasirken sanki yagmur yagiyor,buyuk kameralarimi otobuste birakip,kucuk kamerami almistim gemide bir hayli resim cektim yagmur gibi sular geliyor uzerimize,neyse bir genc bulup arkadas esimle benim resmimi cekermisin dedim sag olsun cekti, cekti ama benim kamerada yagmuru icine cekti.
..ordan newyorka geldik,bir kac resim cektik,bir gun sonra resm cekiyorum,iyi cikmismi diye kontrol edince bakiyorum resmler bas asagi cikiyor,tamam dedim bir olympus kamerayida suya kurban ettik,330 dolarlik olympusda gitti,belki tamir edilir ama astari yuzunden pahasina maal olur,attim kamerayi bir koseye.
....bu gun cok yazdim devamini yarin yazarim.

kamera hikayelerine yakinda devam edecegim,bu gunlerde biraz mesgulum,belkide tembelimdir.

....babalar oyuncaklari hep cocuklari icin alirlar ama bazilariyla kendileride oynarlar,gurbete bir kac yuz dolarla geldim,cocuklarima guzel oyuncaklar alacak durumum olmadi,zaten bu kadar elektronik oyuncaklar yoktu,oglumda buyudu baba oldu,mali durumu iyi ev oyuncak dolu,cocuklarin yas gunlerindede bir suru oyuncak gelir,gecenlerde oturuyorduk,kocaman migfer gibi bir gozluk cikardi,taktim kafama televizyona bir oyun bagladi,aha bir anda denizin icinde bir flatform uzerinde buldum kendimi,etrafima bakiyorum,asagisi cok derin ama temiz mavi su,platformun kenarinda tutunmak icin korkukluklr var,arasira elimi uzatiyorum ama bir yere degmiyor,yukari bakiyorum,deniz icinde kayalar var,40-50 metre yukarda gok yuzu gozukuyor,bu arada etrafimda irili ufakli baliklar dolasiyor,daha sonra vatoz baliklari dolasmaya basladilar,yanimdan geciyorlar,derken ayagima bir sey degdi,birden zipladim,ufakliklardan biri oyunu bildigi icin beni korkutmak icin ayagima degmis,sanki buyuk balik degmis gibi.
..mubarek elektronik ilerledikce insanlar devamli br seyler yapip satmak istiyorlar,cocuklar icin cesit cesit oyunlar.

kameradan devam edelim olympus.
..kucuk kamera niyagara selalesinde suyu yiyince,kafayida yedi,cektigim resimleri bas asagi gostermeye basladi,eh ne yapalim bununda omru bu kadarmis dedim,5yil onunla iyi resimler cekmistim.
..bir tane buyuk canon var ama birde snap shot resimler cekecek kucuk kameram olmasini istiyordum,bir elektronik magaza kapaniyordu,her sey yari fiatina,markasini hatirliyamadigim 10mp lik bir kucuk kamera aldim,bir kac resim cektim hosuma gitmedi,aileden birisine verdim..Eh Alacaksam suya dayanikli bir kamera olsun dedim yine kafam olympus cameralarina gitti,biraz arastirdim,ondan sonra olympus tough TG 820 model bir kamera aldim galiba 300 papel filan verdim,guzel kamera arkasi tum ekran ondeki lensi yukarda sol kosede,ne zaman hatuna al sunuda burda beni cek dediysem hep hatunun parmagi cikti eskisine alismis lens ortadaydi...guzel resimler cektim,2013 de hawaii ye gittim orda resimler cektim gezdigim yerlerde cektim.
..2014 yili turkiyeye gidelim dedik,iki kamerayi ve video yu aldik,kameralar turkiyede bir hayli dolasti yuzlerce resim cekti,kucuk olympus sahane resimler cekiyor..tatil bitmek uzere,hatunun bayan yegenlerinden biri bizle cok mesgul oldu bizim icin cok kosturdu,bir gun hatun kizin kamerasi tamirdeymis,senin bu kucuk kamerayi ona hediye et dedi,oyle olsun gidince sydneyde yenisini alirim deyip bu TG820 YI de hatunun yegenine hediye ettik.

....tatli bitti geldik sydney e,kafaya olympus camera takilmis,basladim nette kamera arastirmaya galiba 2014 in sonuydu kizim yurt disina cikiyor bende bir yerde uygun fiata camera buldum,buda darbeye ve suya dayanikli yani deniz icinde resim cekilir cinsinden Buda degisik model TG 3 Kirmizi renkli lens ortada,kamerayi kizin ismine aldim 330 dolar amerikaya gitti geldi 30 dolar vergi iadesi aldim,bu kamerayi pek kullanmadim resim cektim ama az ,bir yil cok az resim cektim..bir gun resim cekiyorum ,kontrol ediyorum resimler simsiyah cikiyor allah allah dedim,dolaptan garanti kagidini buldum 2 ay evvel garanti bitmis,olympus merkezi var alip kamerayi oraya goturdum,bir hafta sonra mesaj gonderdiler,efendim sensoru gitmis,yeni sensor 280 dolar filan birde kdv filan 300 dolarin ustunde masraf istiyorlar.
...astari yuzunden pahali,bu makinenin bir onceki modelini ogluma tavsiye etmistim oda almisti tatile giderler coluk cocuk suyun icinde kamerayla oynarlar bir sey olmaz,benimkide durdugu yerde bozuldu,iste bir 300 dolarlik kamerayida cope attik.2016 da yine deniz asiri tatile gidiyorum dedim normal kucuk bir kamera alayim,bir magazada bu kameraya 40 dolar indirim yapmislar nikon coolpix s7000 16 mp 200 papel verip aldim guzel kamera iyi resimler cekiyor,fakat turkiyede hatunun yegenine hediye ettigim kameranin tadina doyamadim,internette ikinci ellerini arastiriyorum biraz daha yuksek modelini bir gun uygun fiata bulursam alacagim insallah.hepsi bu kadar.

..internet
.son bir yildir eve mektuplar gelir efendim 2018 ocak ayinda internet sistemi degisecek simdiki kablolar kullanilmiyacak yeni kablo cekilmesi lazim,bir an evvel bizle temasa gec filan,yeni kontrat yapilacak fiat degisecek.net ile ev telefonu bir fatura icinde,yeni sirket NBN diye geciyor...6 -7 hafta evvel telefon ettim eh banada baglayin bu nbn dedim,cagri merkezi pilipinlerdeymis,kirik dokuk ingilizceli elemanlarla yarim saat konusup sartlarda anlastik,fiat hemen hemen ayni.geriye teknik elemanlarin gelip yeni kablo cekmeleri kaldi.
....benim ofis veya study room evin ortalarinda telefon ve internet kablosu evin altindan geliyor,ev kucuk tugla direkler uzerinde,neyse anlastigimiz firma gun verdi bir hafta sonra saat 12 ile 5 arasi eleman gelecek dedi,bekliye bekliye agac olduk kimse gelmedi,bir kac gun sonra telefonuma mesaj geldi bir kac gun sonra eleman gelecek dendi eyvallah dedik,o gun beklemeye basladik hava yagmurlu yine kimse gelmedi,bir iki gun gecti yine mesaj geldi,iste $u gun sabahdan eleman gelecek dendi..

.sansliymisiz o gun sabah saat 8 de eleman geldi,kablonun gelecegi yeri gosterdim,on salon mutfak yemek masasi kucukde bir salon var,bizden evvelki ev sahibi oraya iki koltuk ve televizyon koymus,anladigima gore parali tv baglatmis,biz o baglantiyi hic kullanmadik,gelen eleman orayi buldu kablolar hazir direkten geliyor,yukarda dagitim kutusu var,telefon etti kabloyu aktiv yaptirdi ondan sonra duvardaki anten prizine bir kablo takti bufenin uzerine bir router,iste oldu tamam ben gidiyorum dedi,ben ofisime kablo cekecek diye beklerken adam toz oldu gitti....
.....yine cagri merkezini arayip derdimi anlattim,onlar sydneyden bir numara verdiler burayi ara dediler o numarayi arayip onlara derdimi anlattim,ilk gelenin sistemini kullanirsak wifi gibi olacak kablosuz internet benim komputere gelecek,sydneydeki adama derdimi anlattim,tamam bakarim dedi....bir kac gun gecti brisbane sehrinden bir kadin aradi,eh sizin baglantiniza ben bakiyorum problem ne dedi,hanfendiyede derdimi anlattim ya ben yemek salonunda interneti ne yapayim direk olarak benim ofisime baglanmasini istiyorum,evi tarif ettim git google den bak dedim,problem yok tamam hallederiz dedi, 2 saat sonra mail gonderdi eh ocak 17 de eleman gelip istedigin yere kabloyu baglayacak dedi.
..17 ocak saat 10 da eleman geldi irakli iyi bir delikanli,anlattim kablonun baglanacagi yeri gosterdim, baglamak problem degil dedi telefonunu acip birisiyle konustu,kabloyu benim ofisime baglamasi icin extra para odenmesi gerekiyormus telefon ettigi kisiye para odersen ben bu isi yaparim dedi,konustugu kisi cepten beni aradi,kusura bakma arkadas bu extra is,siz kendi elemaninizi bulup baglatip kendi cebinizden odeyeceksiniz dedi, kufur etmemek icin kendimi zor tuttum,birsbaneden arayan kadina mesaj gonderip durumu anlattim carsambadan beri hic ses seda yok.
....bir gun daha aramazlarsa,bu sirketin cok ***** isler yaptigina dair musteri hizmetleri ve bir televizyon kanalinda current affair diye bir problem var onlara derdimi anlatmayi dusunuyorum,benim islerim hep ters gider ama nedendir kendimde bilemem.internetim kesilirse her halde yeni sirketle mahkemelik oluruz.

..yillar ne cabuk gecti...
....29 ocak benim icin muhim bir gun,44 yil evvel australyaya ayak bastigimiz gun,bazen hep dertli sarkilar dinlemek istiyorum,her sey kismetmis kadermis diyelim..

..australyaya geldigim zamanlarda devamli dergiler magazinler okurdum, bir tanesinde sahislar baslarindan gecen olaylari anlatir,ya da hikayesini satardi,bu dergilerdeki en cok olan konulardan biride, evlatlik verilmis cocuklar,koruyucu aileler yaninda buyuyen cocuklar,veya belli bir yasa geldikten sonra evlatlik oldugunu ogrenen cocuklar filan,bazen dusunur yuh olsun be,boyle ulkede cocuk evlatlikmi verilir, cocuk yuvaya mi atilir derdim,ama oluyormus iste,birde kendi ulkeme baktigimda, yok arkadas turk ana baba cocugunu cami avlusuna birakmaz,turk ana baba yavrusunu yetimler yurduna vermez diyordum,boyle bir seylerin olacagina inanmak istemiyordum.
...4-5 yildir turk televizyonlarinda sadece bir kac saat icin belli bir programi izlemeye basladim,cinayetler arastiriliyor kayiplar araniyor,aha kadin geliyor tv kanalina iste 30 yil evvel kizimi suraya biraktim onu ariyorum,25 yil evvel cocugumu hic tanimadigim bir aileye evlatlik verdim,durumu kotuydu yavruma bakamadim..... iste bir hata isledik evli degildik,yasim kucuktu gayri mesru cocuk sahibi oldum,ama annem babam bebegimi hemen baska birisine verdiler,iste onu aramak icin burdayim...
..bu tv programini izledikce oyle olaylar duyuyorum,yok ya olmaz boyle bir sey diyorum,sonrada olmaz demiyelim her sey oluyor mus diyorum.... kadin 7-8 cocuk dogurmus en sonuncusuna bakamamis evlatlik vermis,bazen kendi kendime sinirlenip,siz ne bicim ana baba siniz deyip hakaret etmek istiyorum.
....maalesef memleketimizde o kadar cok istenmeyen cocuklar dogmus ve evlatlik verilmis,zaman zaman ya cocuk ailesini ariyor yada aile cocugunu ariyor,izleyenlerin yardimiyla bir birlerine kavusuyorlar, inaniyorumki,hala evlatlik oldugunu bilmeden yasiyan yuz binlerce cocuk vardir.
....
....memleketimizden avrupaya isci akini baslamis,bir cok evli erkekler eslerini ve cocuklarini turkiyede birakip tek basina calismaya gitmisler,gitmislerde gittikleri yerde rahat durmamislar,gittikleri ulke kadinlarindan cocuklari olmus,turkiyedeki ailelerinden saklamislar,cocugu ya annesi buyutmus ya da evlatlik verilmis, bir zaman sonra cocuk babasinin turk oldugunu ogrendikten sonra tercumanla turkiyeye gelip babalarini akrabalarini aramaya baslamislar,kimilerinin babalari vefat etmis ama diger kardesler bu yabanci kardesi kabul etmisler.....
....yasiyanlar icin acikli hikayeler,bir aile bir cocugu aliyor buyutuyor cocugun akli biraz ermeye baslayinca bir kendini bilmez sen onlarin oz cocugu degilsin evlatliksin diyor,cocugun butun psikolojisi alt ust oluyor,bazi aileler cocuk belli bir yasa gelince psikolog eslinde cocuklarini karsilarina alip durumu anlatiyorlar,cocuk kendilerini buyuten aileyi anne baba biliyor cok seviyor,amma bu arada benim oz annem ve babam beni nicin evlatlik vermisler diye dusunmeye basliyor,kimileri anne ve babaya kiziyor kin duyuyor, kimileride belki bir sebebleri vardir diyor.

eski gunler eski gunler.
.bu sabah trasimi olurken rahmetli babam aklima geldi,daha dogrusu nasil sakal trasi olurdu.
....bir ayakkabici dukkani vardir yeni ayakkabi satar,erkek ayakkabisi yapar, yine erkek ayakkablilari tamir ederdi,makinesi yoktu.
.kucuk dukkanda bir ispirto ocagi vardi kucucuk bir sey,bu gununun insanlari onun nasil bir sey oldugunu bilemezler,ispirto ocaginda bir cezve su kaynatirdi,birde sirli bardak,kucuk bir cep aynasi.
..jiletli tras makinesi alir, tras fircasiyla yuzunu sabunlar ve bir elde ayna bir elde tras makinesi tras olurdu,bir cezve su ile her sey biterdi..
....ben tras olurken muslugu acar sicak su gelene kadar beklerim,su isinir fircayi sabunlarken yine su akar gider,eh cileti yuze surdukten sonra sakallari atmak icin makineyi suyun altina tutarim bu arada cesme hic kapanmaz,bir tras olmak icin galiba 5-6 litre su hebaya gider, dis fircalamada aynidir,dis fircalanirken muslukda aciktir bir kac litre su heba olur gider.sularin bol oldugu memlekette suya acinmaz ama su kitligi olan yerlerde suyun kiymetini bilmek lazimdir.
...bir zaman su kiligi cekiyorduk, bende elektrikli guzel bir tras makinesi almistim,sarz ettikten sonra 4-5 tras olabiliyordum,ne varki mubarek makine hic sinek kaydi gibi tras yapmiyor...

....iyi bir arkadasim vardi ailece gorusurduk,bazen ictigimiz su yedigimiz ekmek ayri gitmezdi,bir muddet ayni is yerinde calisiyorduk,gunduz paydos saatine iki saat var yanima geldi,ben bu hayattan biktim,bir haftalik izin aldim gidip muz ciftligi bakacagim dedi,yalniz gidecekmis,tamam ya anca beraber kanca beraber deyip bende ofise kostum,acele bir hafta izin istiyorum dedim,izin verdiler ama parani veremeyiz,cek veririz gidip bankadan alirsin dediler okey dedik,ikimizdede cek var,banka subesi uzak,yakindaki subeye gittik,yok efendim biz bu ceki bozamayiz cekte yazilan subeye gitmeniz lazim filan..biraz soylenince ceki bir zahmet bozdular.
.....ertesi sabah erkenden yola cikmaya karar verdik benim araba station yatakli yani,sabah arkadas geldi av ruhsatlarimiz var silahlarimiz var,hem gezeriz biraz da av yapariz filan,,epey yol gittik muz bahceleri olan yerlere geldik, bilgi aldik,bu isler bize gore degil dedik,muz yilda bir sefer yetisir,fazla bakimi olmiyan bir is,o bolgelerde sakin kasabalar,hemen hemen 700 km gitmistik,eh buralara kadar gelmisken biraz daha yukarlara cikalim dedik,otel parasi vermeyip arabada uyuyoruz..brisbane sehrine geldik,turkleri bulduk,o zamanlar topu topu 15-20 turk ailesi var,is sorduk isler bol dediler.evler ucuz.
....neyse av yapabilecegimiz yer biliyormusunuz diye sorduk...bir kisi ava merakliymis,bize bir kasaba tarif ettik,kucuk bir koy,iste bu koyu gecince elektrik direklerine dikkat edin bir tanesinde karsidan karsiya kablo var o diregi gecince hemen sola sapin ilerde gol var,ordek var bazi av hayvanlari var....
.....yine epey yol yaptik o koyu bulduk,gece bastirdi kucuk bir iki dukkan var arkalari bos bir iki arabalik yer var,dukkanin arkasindada bir iki cop torbasi var.....karanlik yerde orman icinde uyumaktansa burda uyuyalim sabahleyin golu buluruz dedim,etrafta bir tur atip uyuduk, sabah kalktik,golu aramaya basladik,arkadasida bir kasinti tuttu,ne gol var nede baska bir sey,ona buna soruyoruz hayir buralarda oyle bir sey yok diyorlar,,,, arkadasin kasintisi azdi,onumuzdeki kasabada bir eczaneden krem alip surdu,biraz gezdik bazi yerlerde silah attik,2400 km dolasip eve donduk.
....arkadasin alerjisi gecmiyor boyun ve ense devamli kasiniyor,doktorlara gidip kan tahlili yapiyorlar,yapacaklari bir sey yok krem veriyorlar,kisa bir zaman gecti,iste o dukkanlarin arkasinda yattigimiz icin arkadas hep beni suclamaya basladi,ne zaman kasinti gelse beni hatirliyormus.....olacakmis olmus iste defalarca hep beni sucladi efendim elimizde tufekler var ormanda rahatca yatardik,sen gittin dukkanin arkasinda yattin cop torbalari vardi onlardan kasinti geldi yillardim cekiyorum filan.
...son 10 yildir fazla gorusmuyoruz, bir muddet evvel duyduk arkadasin esi kotu hastaliga yakalanmis ameliyat olmus hastanede yatiyormus,eski dostluk hatiri icin gittik gecmis olsun dedik,arkadasda ordaydi,hanimlar konusurken bizde koridora ciktik,ordan burdan bahsederken,arkadasin boynu yine kasinmis.biraz sivazladiktan sonra,hatirliyormusun hani bir ava gitmistik dukkan arkasinda arabada yatmistik iste ordan bu kasinti geldi,bir turlu gecmiyor...hani bazen soylenecek soz iki dudagin arasina kadar gelirde cikmaz.

komik seyler.
..bir zamanlar kendi isimi yapiyordum,temizlik isleri bir kac is yerini temizliyordum,arayan olursa ev halilarinida yikiyordum,genellikle sabit halilar,bir iki sokak otede oturan bir komsumuz vardi,devlet evleri,ya bizim salondaki haliyi yikayabilirmisin dedi,gittik sadece salon halisini iyice temizledim yer kucuk bir site gibi,yan komsu merakliymis,yasli arap bir aile,kadin geldi bakti hali temizliyorum,ya benim salondaki halimida temizlermisin dedi,iyi burasi bitince gelirim dedim,bir salon temizlenecek komsuya 20 dolara yapmistim,arap teyzeyede 20 dolar dedim,kadin yasli pek ingilizceside yok.
..kadinin cocuklari benzinci isletiyormus hemde tamirhane,baba benzinciden yagli yakkabilarla gelip salona oturur,cocuklar gres yagli ayakkabilarla gelip salona oturur,gezilen yerlerde halinin tuyleri yatmis yapismis gibi,kiyi kose de tuyler dik duruyor,neyse basladim haliyi yikamaya bir hayli gres yag cikardim,halinin rengi birazcik acildi,biraz extra emek sarfettim,fircalama makinesiyle once fircaladim,neyse isi bitirdik,kadincagiz hali yikaninca ,temizlenince uzerinde gezilmeyen yerler gibi olacagini zannediyormus
,makinemi disari cikardim hatta makinede biriken yagli suyu kiri gosterdim,is para vermeye geldi, kadin temiz yerleri gosteriyor burasi iyi,gezilen yerleri gosterip burasi kotu diyor,sen iyi temizlemedin para vermem diyor,bundan daha iyisi olmaz diyorum,kadin takmis kafaya,yok burasini temizlemedin halinin tuyleri kalkmadi diyor, hay allah kahretmesin keske hic el surmeseydim dedim,makineyi hortumlari arabaya koydum,kadin elinde 20 dolarla asik suratla kufur eder gibi yanima gelip 20 dolari verdi ve hosnutsuz suratla geri evine dondu.kendi kendime kadin her halde mucize bekliyordu dedim.

Son düzenleme:
BOB.
..10 yildan fazla bir beldiyenin bakim ve tamirat servisinde calistim,52 tane binasi vardi,bizde bir grup bu binalarin temizlik islerine bakiyorduk haftalik temizlik 3 aylik temizlik gunluk temizlik gibi,bende bir muddet team liderligi yaptim,elemanlardan birisi izine cikarsa veya bir zaman icin hasta olursa,bazi sirketlerden eleman kiralardik..ihtiyac oldu,bir eleman istedik mekadonyali bob geldi,ismi bob degil ama her kes takma bir isim kullanir,bob iyi adam soyledigim isi iyi yapiyor,temizlik tecrubesi var,is uzadi bob 4-5 ay filan calisti,bir gun bob bana gelip ya altan benim permanent isci olma sansim yokmu dedi,casual calisiyor,kadrolu olmak istiyor.
.....benim sef,e gittim ya bob iyi adam iyi calisiyor,eger ihtiyac varsa bunu kadroya alabilirmiyiz dedim,benim sef,de kendi sefine gidip soruyor,buyuk sef de dusunelim diyor.bob a kadrolu is icin seflere soyledim dedim,eh bob digerlerine anlatiyor,altan okay dediyse isin tamamdir diyorlar...beklemedeyiz,kadro isi olunca lokal gazetelere ilan vermek lazimdir usul boyledir,buyuk sef,ben ile benim sefi ofisine cagiriyor,evet inceledim evet size bir degil iki tane kadrolu eleman lazim diyor,allah allah biz bir eleman istemistik buyuk sef iki eleman cikardi,buyuk sef bir cok gruplara bakiyor,park islerine bakanlar, yol islerine bakanlar gibi asagi yukari 130 kisi var out door staff deriz,baska bir gruplardan buyuk sef e yakin olan birisi oglunuda belediyeye yerlestirmek istiyormus,buyuk sef de bir kadro daha yaratmis,gazeteye ilan verildi bir iki disardan muracaat oldu,benim sef elemanlarla mulakatlari yapti,tabi,bob ile babasinin oglu mulakatta en iyi puanlari aldilar,disardan muracaat edenler elendi,devlet islerinde sistem boyle isler pozisyon hazirdir,eleman hazirdir,kural olarak gazeteye is ilani verilir,disardan muracaat eden 10 numarada olsa is alamaz..
....vel hasil bob ve 24 yasindaki michael kadroya katildilar,hic tecrubesi olmiyan insanlara is ogretmekde kolay degildir,temizlik islerinde cok kimyasal maddeler kullanilir....
.....bir kac ay sonra bob canli haber makinesi oldu,otururuz iki kelime konusuruz,bob hemen gider baskasina yetistirir,baskasi bir sey soyler,bob gelir bize yumurtlar,bob un adini channel 7 yani kanal 7 koyduk.bu kadar laf goturup getiren adamdan korkulur,ne zaman bob ile calissak hep havadan sudan seylerden konusmaya basladik..
....her is yerinde merakli ve dedikoducu kisiler vardir,erkek olur bayan olur,bir sey duyduklari anda onu baskalarina iletmezlerse icleri rahat etmez,is yerlerinde kime ne soyleyeceginizi iyi hesaplamak lazimdir,bazen soylemis oldugunuz kucuk bir sey bir anda butun calisanlarin kulagina gider,ben kendim sahsen boyle laf tasiyici insanlari hic sevmem

..turk isi olsun
..uzun yillar aile dostlugu yaptigimiz bir arkadasimiz vardi,,pek calistigini gormedim zaten saglik sebebiyle erken yasta emekli olmustu, evde bir kizi vardi,okuldan ayrildiktan sonra bir dikis fabrikasinda is buldu,sanayi dikis makinelerini kullanmayi ogrendi,baska bir arkadasimin eside evde dikis dikiyordu, fabrikada calisan kiza ,gel sende evde dikis dik,fabrikadan daha cok kazanirsin diye tavsiye verdim,once bir makine aldilar,disardan is bulduk,tekstil isinde bir cok insanlar evlere is veriyorlar,parca basi ne kadar cok dikersen o kadar kazanirsin,bu kizcagiz evde dikmeye basladi,kazandigi parasiyla babsinin evini yeniledi,bir evlilik yapti 6 hafta sonra ayrildilar.
... ilk evi sattilar baska yerde eski bir ev aldilar,evi yikip uzerine guzel iki katli bir ev yaptilar,tabi paralar hep calisan kizdan cikiyor,ev ana ve baba uzerine tapulu,soyle boyle,kiz yaslandi 40 yasini gecti,evde ise devam,sonra turkiyeden biriyle tanisip adami istek yapti evlendiler,damat geldi evde problem basladi,kiz babasina bak baba bu evin yarisi benim,satalim iki duplex alalim birinde sen anemle yasa digerinde kocamla oturayim dedi,,baska kardeslerde var,baba diger cocuklarla bir olup,hayir senin bu evde hic hakkin yok dedikten sonra kizini ve kocasini evden cikardi,4 yatak odali kocaman bir ev,kizcagiz yine guzellikle babasina evi boluselim dedi,baba inat etti,iste o zaman mahkemelik oluruz dediler ...
...bir gun bana geldiler,oglum avukat acaba oglun bu ise bakarmi dediler,yeni okulu bitirmist pek tecrubesi yoktu,calistigi is yeride degisik tur davalara bakiyordu,bir kac avukatlik firmasi adi verdi..
.....turklerin bol oldugu muhitte bir turk avukat var ona gidecegiz dediler,benim bir sefer turk avukattan canim yandi,gozunu seveyim yabanci bir avukat bulun dedim,neyse turk avukati bulmuslar muameleye basliyor,kiza bir suru imzalar attiriyor,dogru durust tam sahifeyi gormeden imzalari atiyor,oyle boyle derken dava 4 yila yakin uzadi,neticede baba davayi kaybetti,hakim evin satilmasina ve yari yariya bolusulmesine,mahkeme masraflarininda baba tarafindan odenmesine karar veriyor,babanin eline hic bir sey kalmiyor,her iki tarafin avukat masraflarida babaya yukleniyor.
......ev satisa konuldu,cok guzel bir ev ne varki tam bir highway otoban kenarinda ev gercek degerini bulmadan satildi,kizin eline para gelecek,bakiyor azicik bir para,avukata bu ne diyor,avukatda piskin piskin bir kagit gosteriyor,bak bu senin imzan,mahkemeyi kazanirsak,alacagin paranin %30 unu charity deriz bir nevi vakif buraya bagisliyacaksin diye anlasmistik,yuzde otuz vakifa gidiyor diyor,kiz donup kaliyor,avukat sahte bir vakif kurmus,o ayakla bir suru turk vatandasida dolandirmis..bu sefer kiz avukati sikayet etti ,paranin %30 u yok,yolsuzluk yapan avukatlarin durumlarina bakan bir kurul yazihanesini kapatti bu sehirde avukatlik yapamazsin dedi....
....baba evinden kalan parayla kiz kendine borcsuz bir ev almak istiyordu olmadi,bir hayli borca girip ev aldi,babada evsiz kalinca baska bir eyalette yasiyan kizinin yanina sigindi,uzun zaman aile dostlugu yaptigimiz icin olayi duydugumda arkadasima gidip,bak kizin hakkini ver o olmasaydi sen boyle guzel evde oturmayi ruyanda bile goremezdin demistim,adam iyi adamdi ama diger cocuklari kafasina girip verme baba ,mahkemeyi yuzde yuz kazaniriz dediler,dediler ama avuclarini yaladilar,vakit varken evi satip iki duplex alsalardi yine cocuklara bir sey kalirdi.
.....iste boyle turk isi her yerde oluyor,avukat bile dolandirici olabiliyor,ac gozluluk baska bir sey degil,ac gozluluk
....bir seylere imza atarken cok dikkatli olmak lazimdir,kimlik bilgilerini verirken cok dikkatli olmak lazimdir,istanbulda yasli bir adama kargo ile bir caydanlik ve bir termos gonderiyorlar,bir cek duzenlemisler,adam caydanligi teslim aldim diye imza atarken cek,e imza atiyor,dolandiricilar o imza ile adamin evini elinden almaya calisiyorlar.

Son düzenleme:
....almanlarin ALDI adinda gida marketleri vardir gida yaninda elektronik esyalar tamir aletleri ev,el aletleri satarlar.15 yil kadar once australyada da tezgahlarini kurdular,onceleri belli yerlerde marketlerini actilar simdiyse her alis veris merkezinde bir aldi var.isimize gelirse gida maddeleri aliyoruz ama elektronik seylerde pek guvencim olmuyor,ucuz etin yahnisi gibi..
...bizde normal cay demlemek ancak misafir geldigi zaman olur,diger zamanlara cayi sadece kahvaltidan evvel bir bardak bir bardakta mug kahvaltida icerim,tabiki demleme cay degil torba cayi,mutfakda jag dedigimiz bir su isiticisi vardir bas dugmesine iki dakika da su kaynar,bu isiticilari ucuzlari 10 dolar filandir bir yil sonra bozulur git yenisini al..
....hatun ALDI icinde dolasirken 17 ay evvelinde yeni bir su isitici gormus,cam,arti eksi su derecesi ayarlaniyor,fiati 50 dolarin uzerinde,ille alalim dedi,baktim 3 yil garantisi var,aldik kullanmaya basladik,bir olaydan sonra biraz akillanmistim,aldigim seylerin makbuzlarini kasa fislerini saklamaya baslamistim,bu isiticininda fisini aldim birde tukenmez kalemle tarihini attim...
..bu jag 16 ay filan bize su kaynattiktan sonra bir gun pes dedi,yedek vardi baska bir tane kullanmaya basladik,kagidini buldum 3 yil garantili yaziyor,ama kasa fisi nerde,bir hayli aradiktan sonra fisi buldum alali 17 ay filan olmus,aldik isiticiyi gittik aldi ye,anlattim,sag olsunlar isiticiyi alip paramizi iade ettiler.
....hatunun kafasina cam isitici takilmis temizlenmesi daha kolay oluyormus,bir kac muhitte degisik shoplarda isitici baktik, en ucuzu 30 dolar en pahalisi 140 dolar ama hepsinde bir yillik garanti var,hmmmm aldinin jag inda sansliymisiz dedim 3 yil garanti iyiymis, dun hatun bir tane camdan olani beyendi 29 dolara aldik,eh bir yil dolmadan bozulursa iade ederiz bir yildan sonra bozulursa kotu sans deyip cope atariz..
...bazi elektronik esyalarda sansli olunur,bazilarida kisa zamanda bozulur,buyuk televizyonum 10 seneyi buldu iyi idare ediyor ama orijinal remote kumanda hmmmm ben artik biktim sizden diyor,kanal degistirmemeye basladi

....oglumun evinde pay tv,parali tv var adi foxtel,gercekten bir suru kanali var,bir canli izleme var,iki depolanmis programlar var yani istedigin zaman izle,depolanmislarda her turlu program var, spor-arastirma muzik, cesit cesit filmler,dokumenterler,foxtel tv,program baglatana baska sanslarda veriyormus,yani 3 kisinin bilgisayarina bu kanallari yukleme olanagi gibi,oglumda benim bilgisayara yukledi,butun kanallari bende bilgisayar uzerinden izliyebiliyorum.
....ayda 14 dolar odedigim fetch box diye ayri bir kutu var onuda salondaki tv ye bagladik,net ile calisiyor,bunda da ingiliz futbol kanallari var, tv dizileri var.filmler var,yabanci diziler ve filmler var,dokumenterler var netflix var zaten her sey hemen hemen netflix uzerinde,istenirse insani 24 saaat kendine baglar.
....bir ekzerzis bisikletim var,bunu bilgi sayar odama koydum,biraz agir ama okay on tekerlekleri var,arka kismina bende donerli kucuk tekerliler taktim,foxtel den veya net uzerinden bir sey izleyeceksem bisikleti yaklastiriyorum,kafamada kulakligi takinca hem pedalliyorum hemde bir program izliyorum.
..uzun yillardir hep detektifli casusluklu kitaplar okudum,baska kitaplar pek sarmiyor,foxtelin depolanmis any time izle bolumu (crime investigation ) diye bir kanali var,burda yuzlerce program cinayet dosyalari detektiflerin calismalari canileri itiraf ettirmeleri,bir digeride forensic files diye program,bunda da delilleri labaratuvar arastirmalariyla bulmalari filan..
...eh boyle programlari izleye izleye kendim de detektif gibi oldum,muge anliyi netten izlerim,gelen sahislarin konusmalarini dinlerim ve yalan veya dogru soyledigini hemen anlarim..
...ingiltere ve amerikadan cok seri katiller cikmistir,amerikadan cok cikmistir,bu seri katillerin oldurdukleri kimseler genellikle hayat kadinlaridir,kandirilmalari kolaydir,katil bir iki oldurur bakiyor yakalanmiyor,akilliyim der ve oldurmeye devam eder,bir tanesi 48 tane kadin oldurmustu,malum hic bir suc cezasiz kalmaz,katil er veya gec bir gun yakayi eleverir...o zavalli kadin ve genc kizlarin karsisinda aslan kesilen katil,adalet onunde sut dokmus kedi gibi olur,savci katile senin icin idam cezasi isteyecegim der,gozunu kirkmadan insan olduren katil kendi cani ortaya konulunca polise savciya yalvarir,ne olur idam cezasi istemeyin,butun suclarimi kabul edecegim her seyi noktasi noktasina anlatacagim der

..teyze..
..esimin annesinin annesi genc yasta rahmetli olmus,o zaman kaynanam ve esimin teyzesi iki kizi varmis,dede kisa bir zaman sonra yeniden evlenmis ve ikinci esinden bir kizi birde oglu olmus,bir teyzemiz ve bir dayimiz oldu,hatunla tanisip evlendik,akrabalarimizi tanimaya basladik,kimileri dugunumuze gelmislerdi,resimler filan var.
...yakacik diye bir muhit var,bir gun orda bir cay bahcesinde oturuyorum,yanima bir garson geldi ismimi soyledi hatirimi sordu,allah allah ben sizi tanimiyorum,beni nerden taniyorsunuz dedim, ben ........ enisteyim dedi.........onun kocasiyim dedi,allah allah o hanim kim dedim,yaw esinin teyzesi dedi, bu sefer hayret etmek sirasi bana geldi,esimin bir teyzesi var kocasida, rahmetli m...... enisteydi,adama bakiyorum,allah allah diyorum, acaba hatunun yakin akrabalarindan birine teyze filanmi diyorlar diye dusundum,neyse o yabanci enisteyle tanistik...
..eve gelince hatuna ya senin kac tane teyzen var diye sordum,iki dedi,bu sefer ben soke oldum gidip geldigimiz bir teyzesi vardi,dayisinida taniyorum,iki teyze ve dayi hala hayattalar 90 yaslarina yakinlar.
.....dededin ikinci esinden olan kizi hayata kusmus,ben bu gun bile ismini bilmiyorum,ne gordum ne konustum,kadin butun akrabalarini silmis,ne dugune gider ne de cenazeye....hatuna bir kac sefer sormustum bu teyzenden olan kuzenlerin varmi isimlerini biliyormusun,yok bilmiyor.
....insanlar arasinda her turlu karakterler olusabiliyor,bizim yuzunu gormedigimiz teyze de sag olsun o tiplerden biri,hani insan bir akrabasina darilir konusmayabilir ama,kotu gunde bir bas sagligi dileyebilir,bizim teyzede nasil bir kafa varsa,kendini assosyallestirmis,bir nevi izole etmis...
....buna benzer uzaktan tanidigim bir hanim vardi,kendinden yasli bir adamla evlendi,mutlu olmadi ama katlandi adam eylenceyi evini misafir cagirip sofra kurmayi seven kisiydi,adam bir gun vefat etti,kadinda kara carsaflara burunup kendini eve hapsetti,kimselerle konusmaz hale geldi,acinacak durumlar ama oluyor iste.

hey gidi gunler..
.arasira torunlari okula birakirim,arasirada okuldan alirim,okulun yakininda bir araba parki var bazi veliler arabalarini parkedip 200 metre yururler,okulun bahcesine girip cocuklari siniflara gidene kadar takip ederler,okul hem ilk okul hem orta ve lise,buyuk cocuklarda ailelerinin arabalariyla gelirler okulun kapisina dogru araba kuyrugu baslar,cocugunu indiren gazlar gider arkadaklere sira gelir.model model pahali arabalar..
..eh bende ilk ve orta okula gitmistim,istanbul ama dag basi gibi bir yerde otururduk,carsdaki okul yuruyerek yarim saat surerdi,kendimiz bir kac kardes ve bir kac komsu cocugu birlesip yurumeye baslardik,tabiki normal bir asfalt yol yoktu,toz toprak bir yoldu,kis olup kar yagdimi karin camurun icinde yururduk,okullar tam tedrisatti,cantalarimizin yaninda oglen yemegimizide gotururduk,oglen paydosunda bir kosede toplanip yemegimizi yerdik saat 15.00 de okul bitine toplanirdik,annemiz bir sey ismarlamissa carsidaki bakkaldan alir veresiye defterine yazdirirdik,carsi icinde bir iki bakaldan baska yoktu.karda kisda ayakkabidan iceri su girer corabim islanirdi,odun/komur sobasinin kenarinda kuruturduk.
,,,,yaw bazen gercekten ben cok werken dogmusum diye dusunurum.

...evlerimizde 3 tane cop bidonu vardir kirmizi kapakli her hafta alinir cop icindir,yesil kapakli iki haftada bir alinir,ot cimen yesillik icindir.sari kapakli cop bidonu vardir, kagit teneke plastik ve sise karton icindir iki haftada bir alinir.
....belediyeler bazi yerlere kucuk istasyonlar kurdular buyuk kontainer ve uzerinde makine,cam-plastik siseler ve alumunyum icecek kutulari uzerine 10 cent return yazdilar,bunlar topliyanlar bu makinelere goturup atiyorlar makinedeki computer sayiyor sonra verdiginiz hesap numarasina para gonderiyor.
...sokak kemarlarinda her zaman plastik pet siseler ve alumunyum kutular bulunurdu,simdiyse bulmak zor her kes toplamaya basladi,pazartesi gunu sari kapakli cop bidonunu yol kenarina cikarmistim,baktim bir adam elinde koca bir cuval cop kutusunu acmis icinde ise yarayacak bir sey varmi diye bakiyor.
..bende garaja bir cuval koydum boyle tanesi 10 cent olan seyleri icine atmaya basladim cogalinca torunlara verecegim,okul harcligi yapsinlar diye....calistigim yillarda cok gezerdim ve alumunyum kutulari toplardim,mubareklerin 45 tanesi ancak bir kilo yapardi,onada,bir kiloya 6o veya 70 cent verirlerdi,simdi bir kutuya 10 cent veriyorlar.

....bizim torunlarin okullarinin yakininda bir kac shop var,iga diye supermarket var hemen kosesindede bir eczane,yolumuz oraya dusunce super markete gireriz,eczanenin on camina bir kac ilan koymuslar poster gibi,bizde special denilince ucuzlatilmis,yada fiati indirllmis anlamina gelir,eczanenin camindaki poster uzerinde bir kac tane losyon farfum sisesi resmi var tabi hepsini ismi ayri, bir tanesi 100 mlg lik sise eczasi cabuk satilsin diye indirip yapmis,indirimli fiati 229 dolar,koklamada yanindan gec,bi hesapladim litresi 2290 dolara geliyor,bayagi pahali parfummus beya.

.....her millette kadin ve erkek artisltler cikar artistik numara yapanlar yani,turk tv lerinde bir kac program izlerim,mubarek kanala gelen hanimlarda bayilma hastaligi var,tabiki numaradan,galiba bir ay evveldi bir hanim kucuk yasta evlatlik verdigi veya elinden alinmis kizini ariyor,hic gormemis kizini neyse,kizinin bulundugunu soylediler, kadin aayyy kizimi buldunuzmu,kafasini yana atiyor bayilma numarasi yapiyor,millet telaslaniyor,ayyy kizim evlimiymis,bayilma, aaayyy iki tanede torunummu varmis,yine bayilma numarasi,bende bu bayilma numaralarina bayiliyorum.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol puff
antalya havalimanı transfer
Geri