---> sir.altan
...aylardan ocak,gunlerden pazar,
...tabiki ocak ayi deyince her kesin aklina kis kar kiyamet yagmur gelir,bir yerde dogrudur,bizim buralardada yalnistir,bizim australyada ocak ayi yaz mevsiminin en kizgin aylarindan biridir,sizin anliyacaginiz mevsimler tersine donmustur bizim memlekette.
...dun cumartesi gunuydu ve disarsi 38 derece sicakti,evden disari cikmam boyle gunlerde,mecbur olarak sabahtan arabayla bir yere gidip geldim.Evet avrupanin aksine australya ve yeni zellandada mevsimler tamamen tersdir,avrupa saatine gorede burayla 10 saat zaman farki vardir.Bizim sicak gunlerimiz ekim aynida filan baslar bazen azar bazen normale doner,avrupa,turkiye yazi gibi ard arda sicaklar yapip biktirmaz insani,dun 38 dereceydi,bu gun ogle saatlerinde yakindaki carsiya yuruyus yaptim bir hayli sicakti simdiyse saat 16.00 filan serin serin guzel bir ruzgar esiyor,yani bir baskadir bizim buralari.
..Australyada sahil sehirleri ilik mevsim gecirir tropikal derler,bu gun sicaksa yarin ne olacagi belli olmaz,ben sicaga ve soguga kendimi alistirmisimdir,kis aylarinda hic soba yakmadan bir kazakla kisi gecirebilirim,ama bazilari hava biraz sogudumu heneb soba veya klima yakarar,burda isinma olarak genellikle elektrik kullaniliri,bazi bolgelerde hava gazi vardir,cok nadir olarak gaz ilede isinma yapilir,elektrikli isinmalarda ya elektrik sobasi vardir yada klima,genellikle butun evlerde klima bulunur...bende bir buyuk klima vardir,sicak/soguk,butun evin her yerine ulasir,yaptiran kisi,odalar ve salonlar icin ayri anahtar koydurtmus,istedigimiz zaman sade odalar isiniyor/soguyor,istedigimiz zamanda sade salonlar icin kullaniliyor..
...evi arka kisminda kocaman bir salon var sonradan yapilmis burda klima yok,bir kac yil evvel de buraya calisan bir klima koydurdum,kullandigimiz cok nadir oluyor,ev iki katli oldugu icin asagi kisimlar yazin serin oluyor.Yine ev sahibi buyuk bir odun sobasi koydurmus buyuk bir soba,ici fayansla kapli bu fayans sicakligi yan duvarlara vermiyor ust kismi isiniyor,sonra elektrikle calisan bir pervanesi var oda sicak havayi ufluyor,bende kis aylarinda odun sobami yakiyorum,isinmakdan ziyade onun atesi beni mest ediyor.. burda odun bol oldugu icin problem yok yani yakacak oduna para vermiyoruz,bazi agac kesme firmalari evlere kadar bedava kesilmis odun getiriyorlar,her taraf palet dolu al sok kes ve yak.
.bir seyler yazayim dedim konu bir yerlere kaydi...Evet australya mevsimleri avrupanin tam tersinedir yani her kes gider mersine biz gideriz tersine,turkiyenin kis aylarinda australya saati 9 saat onde gidiyor,hem avantaj hemde dezavantaj olabiliyor,burda turk televizyonlarini izleyenler icin saat farki zorluk cikariyor simdi saat 16.00 tr de sabah 7 filan yani tv programlarini canli olarak izlemek biraz zor..
...australya cok sicak memleketmidir,degildir aslinda ama zaman zaman sicakligin 46 dereceye ciktigi gorulur,bazi ic bolgelerde 50 derecede olmustur,buna ragmen yukarda dedigim gibi,her gun hava durumu degisir,forumlardan bazi arkadaslar ya abi sen yillardir orda yasiyorsun sicaklara alismissin,turkiyenin yazinda bile usursun diyorlar,yok oyle degil,turkiyenin sicaklarida acyip terletiyor bir kac sefer bulundum birde rutubetli sicak olursa mahvediyor insani.
...australyada 6 eyalet vardir kendi secimlerin yaparlar kendilerini yonetirler, iki yere de territory denir bir bas ken olan canberra dir birde nortern territory diye sicak bir yer bolge vardir, territory ler federal hukumete ait bolgelerdir.her hangi bir eyaletteki askeri birlik veya donanma ussude federal hukumetin terrtori,sidir.
...eh bu gunluk bu kadar yeter,vaktim olunca baska seyler yazarim okuyanlara tesekkurler.