Yeni Çıkanlar

GENÇLİĞİN DÜN GECESİ
Ünal Ersözlü, Everest Yayınları, şiir, 98 sayfa
'Okyanusların Not Defterinden', 'Gidiyorum Adım Unutuluş Olsun' ve 'Aşk-ı Hakiki', Ünal Ersözlü'nün 'Gençliğin Dün Gecesi'nden önceki şiir kitapları. Ersözlü'nün şiirleri oldukça lirik ve izlenimci olmalarıyla öne çıkıyor. Kitaptan bir alıntı: "Ey sevginin efendisi/ Akşamları ne muhteşem/ Olur yayılır çizgi çizgi/ Her denizde bir ay yolu/ Kıyısında kır çiçekleri açar/ Gözyaşım gövdemde uçurum/ Sefilim, barışığım, insanım/ Arıyorum kendi anlamımı:/ Seviştim, üleştim, koklaştım/ Hiçliğe vardım da/ Kendime geç kaldım/ Bulmak için önce/ Yitirmeyi öğrendim/ Aşk dedim, tutku dedim/ Ömrümün taraçasında/ Havva'dan Adem'den miras/ Teslimdim arzunun kraliçesine"

TOPLUMSAL EMPATİ
İhsan Ünlü, Bilge Yayıncılık, deneme, 175 sayfa
İhsan Ünlü'nün 'Toplumsal Empati'si, gündelik hayatın sorunlarına odaklanan denemelerden oluşuyor. Kitap, 'Akıl Yolu', 'Uzlaşma ve Birlikte Yaşama', 'Toplumsal Empati', 'İnsana Değer Verme', 'Kâmil İnsan Olmak' ve 'Güzel Hasletlere Sahip Olmak' bölümlerinden oluşuyor. Ünlü'nün denemelerinde öne çıkan yön, varolan sorunların çözümü için kullanılan argümanların, daha çok Doğu medeniyetine atıfta bulunmalarıdır denebilir. Zira, "Bin yıllık kadim bir medeniyetin mirasçıları olan bizlerde, yeterli bilgi ve kültür birikimi fazlasıyla mevcuttur," diyen Ünlü, gündelik hayattaki belli sıkıntıları, İslamiyet, tasavvuf gibi inanışlar ile Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşı Veli gibi isimler üzerinden değerlendiriyor.

DEMOKRATİK CESARET
Ercan Karakaş, Kalkedon Yayınları, siyaset, 256 sayfa
'Demokratik Cesaret', Ercan Karakaş'ın Birgün Gazetesi'nde yayınlanan yazılarından oluşuyor. Türkiye'de gerek sol, gerekse de sosyal demokrat hareketin yaşadığı sıkıntılar ortada. Karakaş'ın yazıları, hem bu sıkıntıların dillendirilmesi hem de çözüm önerileri sunmasıyla ilgi çekiyor. Ülkenin böylesi bir sol siyasetten mahrum olmasının sonuçları çok açık bir şekilde ortadayken, Karakaş'ın yazıları, yaptıkları özeleştiriler ile sıkıntının aşılabilmesi için ne yapılabileceği konusuna kafa yormalarıyla, önemli bir misyon yükleniyor. Türkiye gibi, ertelenmiş sorunlara sahip bir ülkede, bu yazıların en azından, varolan sorunları kayıt altına alma işlevi yüklendiği söylenebilir.

TARSUSLU YAZARLAR VE SANATÇILAR ANTOLOJİSİ
Derleyen: Uğur Pişmanlık, Aratos Yayınları, antoloji, 104 sayfa
Uğur Pişmanlık'ın derlediği, 'Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi', Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüz yılı içinde doğmuş ve cumhuriyet sonrasını yaşamış yazar ve sanatçılardan başlıyor. Dolayısıyla antoloji 1900-2008 zaman dilimindeki yüz yılı aşkın bir süreyi kapsamış oluyor. Gazeteci Oral Çalışlar, sanat tarihçisi Taciser Onuk, tiyatro oyuncusu Savaş Başar, ressam Mehmet Bal, ressam Etem Çalışkan, şair Ümit Yaşar Oğuzcan, yazar Cavit Orhan Tütengil, oyun yazarı Haşmet Zeybek ve karikatürist Asaf Budak, antolojide yer alan çok sayıda isimden birkaçı. Antolojide, yazar ve sanatçıların özgeçmişleri ile eserlerinden örnekler yer alıyor.

AKLIMIN BAŞIMDA OLMADIĞI ZAMANLAR
Levent Saral, Cinius Yayınları, şiir, 237 sayfa
'Aklımın Başımda Olmadığı Zamanlar', Levent Saral'ın ilk şiir kitabı. Kendisini kutluyoruz. Şiirlerini giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle kurgulayan Saral'ın bu kitabında yer alan 'Sessizce Ölebiliriz' isimli şiirden bir alıntı şöyle: "benim çürüdüğüm zindan yüreğindir/ davamın sorgusu tenindeki bıçak izi/ kılıcın keskin merhametine emanetimdir umut/ cevheri çalınmış kömür gözlerinde değilim/ boş bir şarjör kadar anlamsız, bir o kadar da acizim/ / ıssız uğultular ülkesinde doğmam/ anamın köpük dolu rahminden! bir solucan gibi/ akıp zamanda sürünmem!
senin suçun değil/ sevmem seni! pancar yaprağının yeşilinde/ tükenmem! kendi kuraklığımda sinende (...)"

EDESSA'DAN URFA'YA, CİLT 1-2
Edisyon, Atılım Üniversitesi Yayınları, tarih, 1123 sayfa
İki ciltlik 'Edessa'dan Urfa'ya isimli bu çalışma, eski Urfa hakkında önemli ayrıntılar barındırıyor. Mehmet Çelik, Işın Demirkent, Şinasi Gündüz, Recep Yıldırım, Mustafa Korkmaz, Necati Avcı, Şükran Yaşar ve Mehmet Oymak'ın yazar kadrosunda bulunduğu çalışmanın ilk cildi, bölgenin ilkçağ tarihine, Urfa ve çevresindeki ilk yerleşimlere ve insanlığın geçirdiği evrelere odaklanıyor. İkinci ciltte ise, 'İslam Fethinden Osmanlı Hakimiyetine Kadar Urfa'nın Siyasi Tarihi', 'Şehrin Kültürel Yapısı' ve 'Şehrin Mimari Yapısı' gibi üç başlık üzerinden, şehre
dair kapsamlı bir analiz yapılıyor. Kaliteli baskısıyla da dikkat çeken kitap, kent tarihi çalışmalarının iyi örneklerinden.

KORKULU BEKLEYİŞ
Petra Hammesfahr, çeviren: Saadet Tokmak, Epsilon Yayıncılık, roman,
376 sayfa
Petra Hammesfahr'ın bir köyde geçen 'Korkulu Bekleyiş'i, kahramanı Vera Zardiss'in, kaybolan kızının izini sürmesini hikâye ediyor. Koca Dr. Jürgen, anne Vera, kızlar Anne ile Rena ve Vera'nın annesi ile babasından mürekkep Zardissler, mutlu bir aile tablosu sergiler. Fakat günün birinde, ailenin küçük kızı olan ve okul dışındaki tüm zamanını yakındaki bir at çiftliğinde geçiren Rena ortadan kaybolur. Gece boyunca sürdürülen aramalar sonuçsuz kalmış ve Zardiss ailesinin mutluluğu uçup gitmiştir. Anne Vera, kızının bıraktığı tüm izlerin peşine düşer. Bu esnada, çiftlik sahibinin sakladığı bir sır, Rena'nın kayboluşunun ardındaki esrar perdesini aralayacaktır.

HOŞGELDİN BEBEĞİM
İpek Akman, Gül Yurdu Yayınları, sağlık, 136 sayfa
İpek Akman, 'Hoşgeldin Bebeğim'de, bebeğin doğumuna hazırlanmaktan, doğum sonrasına kadar, bebek sağlığı ve gelişimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken ayrıntılara odaklanıyor. Kitapta, doğacak bebeğe hazırlanmak, bebek bakımı, beslenmesi, gelişimi, bebekleri yetiştirirken sık görülen problemler, ani bebek ölümü sendromu ve bebeklerin aşılanması gibi birçok konu yer alıyor. Daha çok genel kurallar üzerinde duran kitap, bebek sahibi olmayı düşünen çiftler için iyi bir rehber niteliğinde. Kitapta, doğacak bebeğin gereksinimlerinden yeni anne ve babaların ne hissedebileceğine, bebeğin göbek bakımından banyosuna, anne sütünden beslenmeden formül mamalara kadar birçok ayrıntı yer alıyor.

ÖZEL HAYATIN TARİHİ 3: RÖNESANS'TAN AYDINLANMAYA
Hazırlayanlar: Phillippe Ariés ve Georges Duby, çeviren: Devrim Çetinkasap, Yapı Kredi Yayınları, tarih, 704 safya
'Özel Hayatın Tarihi', beş ciltlik bir dizinin üçüncü cildini oluşturuyor. Çalışma, Roma İmparatorluğu'ndan günümüze, medeniyetler, kültürler, çağlar boyunca yaşanan derin değişimler üzerinde, çok sayıda görsel malzeme eşliğinde göz gezdiriyor. Çalışmanın bu üçüncü cildinde, sarayın ve saray çevresinin teşrifat ve görgü kuralları, dönemin adab-ı muaşeret ve çocuk eğitimiyle ilgili kitapları, bireysel dini pratikler, bireysel kaçamaklar ve toplumun cezalandırma usulleri, dini cemaatler ve sosyalleşme, yemek kültürü ve sofra kuralları gibi birçok konu üzerinden güzellik konusu değerlendiriliyor.

NABİLE
Sami Michael, çeviren: Nita Kurrant, GOA Yayınları, roman, 256 sayfa
Sami Michael, 'Nabile' isimli bu romanında, Yahudi olan baş kahramanı Zeev Epstein'in geçmişiyle yaptığı yüzleşmeyi hikâye ediyor. Holokost'tan kurtulmuş, korkuyla yaşayan bir annenin çocuğu olan zengin ve başarılı Zeev Epstein, günün birinde, gerçekçe evlatlık alınmış olduğunu öğrenir. Kendisinin gerçek anne ve babası, 1948 yılında Hayfa'dan kaçarken, o telaş içinde kendisini de beşikte unutmuş olan Filistinli bir çifttir. Dolayısıyla Zeev, yıllardır kendisine dair bildiği gerçeklerin tümünün yalan olduğunu, aslında bir Filistinli olduğunu anlar. Michael'in kurgusu, Ortadoğu'da yıllardır kavgalı yaşayan iki halk arasında empatinin gerekliliğine işaret ediyor.

KAĞITTAN KADINLAR
Ufuk Saka, Hemen Kitap, roman, 360 sayfa
Çeşitli gazetelerde yazılar kaleme alan Ufuk Saka'nın 'Kağıttan Kadınlar'ı, internetin gündelik hayatın vazgeçilmez araçları arasına girmesinden sonra çokça dillendirilen, "sanal ilişkiler" konusuna odaklanıyor. Roman, farklı sınıflardan, farklı kültürlerden gelen gençlerin, sanal alemde yaşadıkları ilişkileri hikâye ediyor. Romanın baş kahramanı olan Korhan ise bu sanal ilişkilerin merkezinde bulunur. Fakat günün birinde, Korhan'ın sanal ortamda ilişkiye geçtiği kadınlar, ortadan kaybolmaya başlayacaktır. Polisiye unsurlarla oluşturulan roman, Korhan'ın bu cinayetleri açığa çıkarma çabalarını anlatıyor. Romanın ilginç bir yönü de, Korhan dışındaki tüm karakterlerin isimlerinin A harfiyle başlıyor olması.

HER YER KERBELA
Sadık Yalsızuçanlar, Kapı Yayınları, söyleşi, 316 sayfa
Sadık Yalsızuçanlar'ın 'Her Yer Kerbela'sı, adı üstünde, Kerbela olayına ve Ehlibeyt inanışına adanmış bir çalışma. Konuya dair önemli ve güncel veriler sunan kitapta, Yalsızuçanlar'ın Hz. Ali, İslam tarihindeki en önemli kırılma anlarından biri olan Kerbela olayı, Hz. Hasan ve Hüseyin hakkında, birçok isimle gerçekleştirdiği söyleşiler yer alıyor. Yalsızuçanlar, söyleşi yaptığı isimlerle, bu trajik olayın öncesi ve sonrasını, önemli tarihi ayrıntıları eşliğinde okura sunuyor. Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr, Prof. Dr. Yaşar Ocak, Reha Çamuroğlu, Haydar Ergülen, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Cemal Şener ve Prof. Dr. Mahmut Kaplan, Yalsızuçanlar'ın söyleşi yaptığı isimlerden birkaçı.

KULELİ 1919
Şeref Tipi, Babıali Kültür Yayıncılığı, anı, 160 sayfa
'Kuleli 1919', yazarı Şeref Tipi'nin, Kuleli ve Bursa Işıklar Askeri liselerinde yaşadıklarına yer veriyor. Şeref Tipi, II. Abdülhamit'in fahri yaveri, Ertuğrul Hassa Alayı kurucu ve eğitmenlerinden olan Ferik Mehmet Ali Paşa'nın oğlu. Tipi anılarında, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan acılara ve o dönemde eğitim aldığı askeri liselere dair anımsadıklarına yer veriyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, mağlup olan Osmanlı İmparatorluğu zor günler geçirmektedir. Tipi, 1919 yılının sıkıntılı günlerinde, Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitime başlar. Yazar, anılarında, o dönemlerde yaşadıklarını, ülkenin içinde bulunduğu zorlukları ve askeri liselerdeki eğitim sistemini anlatıyor.

SANDALYE
Süleyman Akbulut, Doğan Kitapçılık, anı, 426 sayfa
'Sandalye', bir kaza sonucu hayatı tümüyle değişen Süleyman Akbulut'un anılarından oluşuyor. Henüz yirmi bir yaşında, üniversite son sınıf öğrencisiyken, Ankara'dan İstanbul'a dönen Akbulut, 5 Ekim 1991'de bir trafik kazası geçirir. Kaza sonucu felç olan Akbulut, kendisi için gerçek hayat mücadelesinin o an başladığını fark eder. Bu dönem, Akbulut için olabildiğince sıkıntılı olmasının yanı sıra, hayatı da yeniden keşfettiği ve kendisiyle de yüzleştiği bir dönem olmuş. Zira, kazanın üzerinden geçen on yedi senenin ardından Akbulut, kendisi gibi olanlara yardım elini uzatan, onlara her daim umut aşılamaya çalışan bir insana dönüşmüş. Kitap, kendisinin olağanüstü dönüşümünü görebilmek için iyi bir fırsat.

RÜZGARIN ÇIĞLIĞI
Tony Hillerman, çeviren: Canan Ardıç, Erko Yayıncılık, roman, 267 sayfa
Tony Hillerman'ın 'Rüzgarın Çığlığı' isimli bu polisiye romanı, Kızılderili şaman inanışını da kurguya yedirmesiyle dikkat çekiyor. Roman, bir dolandırıcının, zengin bir yaşlı olan Wiley Denton'a, Batı'daki bir kayıp altın madenini gösteren haritayı satmaya çalışmasıyla başlar. Denton kandırıldığını fark edip dolandırıcıyı öldürür. Fakat, olaydan kısa bir süre sonra, Denton'un eşi de gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Tam bu esnada, Batı'da bulunan, efsanevi kayıp maden Golden Calf'a dair bazı belgeler de ortaya çıkmaya başlar. Bu gizemi çözmeye çalışan Bernadette Manuelito'nun tek seçeneği ise arkadaşı olan bir Navaho şaman rahibinden yardım istemek olacaktır.

BASK MESELESİ
Zekine Türkeri, Dipnot Kitabevi, siyaset, 304 sayfa
Zekine Türkeri'nin 'Bask Meselesi', 'Bir Tarih, Bir Otonomi, Bir Sorun' alt başlığını taşıyor. Türkeri'nin çalışması, baskı ve yasakların doğurduğu ve otonomi ile sonuçlanan asırlık bir direniş olan Bask hareketinin hikâyesini anlatıyor. Türkeri'nin "Nereden geliyor, nereye doğru gidiyor, ne istiyor Basklılar?" sorusundan hareketle kaleme aldığı çalışma, bu sorun hakkında, çeşitli kurumların yetkilileri, sendikacılar, akademisyenler ve siyasi parti temsilcileriyle yapılan röportajlarla da olabildiğince desteklenmiş. Çalışma, Türkiye için de, ders alınabilecek örnekler barındırıyor.

SAVAŞIN KADINLARI
Zümrüt Sönmez, Yarımada Yayınları, tarih, 164 sayfa
Zümrüt Sönmez, tam adı, 'Kızıl Toprak Ak Yemeni Savaşın Kadınları' olan bu çalışmasında, Çanakkale Savaşı'nda cephede savaşan veya cephe gerisinden destek sunan kadınları anlatıyor. Kitapta, kimi zaman cephede savaşan, kimi zaman erkek kılığına giren, kimi zaman da cephe gerisinde, askerler için elbise diken, böylece bir şekilde mücadeleye katkıda bulunan kadınların yaşadığı zorluklar anlatılıyor. Zeynep Mido Çavuş, Mücahide Hatice Hanım, Safiye Hüseyin Elbi ve Nezahat Onbaşı, bu mücadeleye katkı sunmuş kadınlardan birkaçı. Çalışma, kadının Çanakkale Savaşı'ndaki rolüne dair önemli bir kaynak.

BÜYÜK TASFİYE OPERASYONU
Doğan Türker, Alfa Yayınları, siyaset, 252 sayfa
Doğan Türker, 'Büyük Tasfiye Operasyonu'nda, 'Amerikan Derin Devleti' olarak tanımladığı, isteklerine ulaşmak için her türlü baskı aracını kullanabilecek güçte bir yapıyı analiz ediyor. Kitapta, Dick Cheney, Michael Ledeen, Larry Franklin, Steve Rosen, Paul Wolfowitz, Richard Perle, Scooter Lewis Libby, Keith Weismann, Harold Rhode, Judith Miller ve daha birçok kişinin ismi geçiyor. Türker, Amerika'nın 2003 yılında Irak'ı işgal etmesinin başarısızlıkla sonuçlandığını ve Amerikan derin devletinin de, işgali gerçekleştiren yeni muhafazakâr kadroyu tasfiye etmeye karar verdiğini savunuyor.

AHÇİK
Yücel Çakmak, Popüler Kitaplar, roman, 278 sayfa
Yücel Çakmak'ın, ismini meşhur bir türküden alan 'Ahçik' romanı, 'Ermeni Tehcirinde Bir Aşk Öyküsü' alt başlığını taşıyor. Ermeni Ahçik ile Müslüman genci Mustafa birbirine aşıktır. Fakat bu coğrafyanın yaşadığı büyük acılar, ikisinin aşkını da büyük bir trajediye dönüştürecektir. Çakmak'ın kurgusu, ele aldığı zamana oldukça cesur yaklaşmasıyla dikkat çekiyor. Çakmak, bu trajik öyküden hareketle, toplumlar arasındaki nefreti ve husumeti yok etmenin biricik aracı olarak sevgiyi işaret ediyor. Zira, romanın Ahçik ile Mustafa'sı, farklı kökenlerden gelen bireylerin sevgiyle kaynaşmasının ispatı olarak sunulur.

TÜRKİYE'DE YEREL POLİTİKANIN YÜKSELİŞİ
Sema Erder, Nihal İncioğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, siyaset, 179 sayfa
'Türkiye'de Yerel Politikanın Yükselişi', 1984-2004 zaman aralığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneğinden hareketle, tüm dünyadaki yerelleşme hareketiyle birlikte, Türkiye'de son yirmi yılda yerel yönetimlerde ve yerel politikalarda gözlenen değişimi değerlendiriyor. Çalışma, bütün bu değişim sürecinin sonucunda oluşturulan yeni Büyükşehir belediye modelini, dönemlerine ve başkanlarına göre yerellik-merkezilik çerçevesinden incelerken; eğitim, meslek, doğum yeri, mensup oldukları siyasal parti gibi etkenlerle de karşılaştırıyor.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri