Para çok kapıyı açar ama hepsini değil..
Bütün yorumları okumadım tabi, yazılmışsa eger tekrarlamış olurum )
Ben saglık hakkında bir örnek vermek istiyorum...Mesela ciddi bir hastalıgı olan sevdiginiz bir insanı örnek alalım...Bu kardeşiniz, anneniz, cocugunuz olabilir...Tedavi için 100 000 lira lazım, devletin karşılamadıgı ameliyatlar, ilaçlar vs ler gerekli...Eger paranız varsa bu ciddi hastalıgı ciddi paralarla iyileştirrme şansınız olur...Cebinizden paranızı cıkartır gerekli tedaviyi yaptırır kardeşinizin, anne'nizin, cocugunuzun kurtulmasına vesile olursunuz...Bu anlamda para sizin için hayat olmuş olur...Ya param olmasaydı diye düşündügünüzde, sırf paranız yok diye en sevdiginiz insanı elinizden kaybedebilirdiniz...bunu düşününce paranızın olmasına şükreder kendinizi şanslı tabir edersiniz...
Eger aynı durumda olup parası olmayan kısmındaysanız, vay halinize...Bazı insanların bilmem hangi oteldeki tatilde harcadıgı paraya sahip olamadıgınız için, evladınızı,sevdiginizi hastanenin morgunda bırakıp gelmek zorunda kalırsınız...
Bu iki örnekte para herşeyi satın alır para hayattır diyebiliriz hepimiz...
Birde işin şu kısmı vardır, işyerleriniz ,evleriniz, arabalarınız herşeyiniz vardır müthiş bir servetiniz vardır ama öyle bir hastalıktır ki sevdiginiz insanın yakalandıgı, servetinizi doktorların ayagına serseniz cıkar yolu yoktur, tedavi yoktur...Paranızın sözü geçmez, kimse size para sözü etmemiştir zaten...o zaman "keşke param olmasaydı da kardeşim, oglum saglıklı olsaydı "dersiniz...bu kadar paranızın olduguna ve işe yaramadıgına lanet edersiniz...
Yani para çok şeydir hayatta, ama benim için herşey degildir...Çok parası olan insanlar hep tedirgindir,hırsızlık olayları, fidye olayları, bir sürü aile ve dost sandıkları insanların alsında sahte olması, hayatları boyunca acaba beni param için mi seviyorlar düşüncesiyle yaşamaları, kaçırılma, faili meçhul cinayetler vs vs ler hep zengin insanların başına gelir...
Paara insanları kibirli yapar, deger bilmez yapar, herşeyi parayla halledebilecek düşüncesi oluşur, gercek sevgiyi ya bulamazlar yada cok zor bulurlar...Ukala, gösterişi seven, saygısız insanların cogu hep parası cok olan insanlardan çıkar...Büyük bir kısmı böyledir, az bir kısmı hem zengin hem ahlaklı terbiyelidir...
Para egitim için byük bir etkendir ama parayla alınabilecek egitim kıısıtlıdır, insanlar en iyi ünv. okurlar evet, fakat insanlıkları kibirlerine yenik düşer...Şımarık, havalı biri olup çıkarlar...(istisnalar kaideyi bozmaz) Paraya baglı mutluluklar kısa sürer, para bittiginde huzur biter mutluluk biter, ama eger paraya baglı degilse mutlulugunuz, yani para yokkende huzurlu ve mutlu olabiliyorsanız o zaman her daim mutlu olursunuz...Para varken de yokkenbde mutlu olabilmek mesele...O yüzden Parasıyla mutlu olan insanların gecici mutluluguna sahip olacagıma, parası yokkende mutlu olabilen insan olmayı tercih ederim..
Ama şuda bir gercekki hiç paranız yoksa hayat çok zordur, ekmek alacak paranız yoksa eger aileniz bile terkeder sizi...Hiç parası olmayan insanların dostuda kalmaz aileside kalmaz...bu açıdan para aileyi dostu herşeyi satın alabilir ddiye düşünenler cogunlukta olsa da ben hala paranın çok şeyi satın alabildigini ama herşeyi satın alamadıgını savunuyorum...