Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

SanaL_Boy

Kayıtlı Üye
Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

Arkdaşlar sorum bu bunu tartışmak istiyorum neden ingilizcede türkçe değil?:67:
 
Alıntı

İngilizce'nin Önemi

Son yıllarda öğrencisinden işadamına, gencinden yaşlısına İngilizce somut bir gereklilik olarak ortaya çıkmaya başlamıştır.

Peki niçin? Aslında İngilizce dünyanın en çok konuşulan dili bile değildir. Hatta ikincisi bile değildir. Çince ve İspanyolca’dan sonra en çok konuşulan üçüncü dildir. Sadece 400 milyon insan tarafından anadil olarak konuşulur.

Peki, o zaman İngilizce’nin önemi nereden kaynaklanmaktadır?

Bu dili bu kadar önemli kılan özellik, diğer dillerin aksine sadece bir coğrafi bölgeyle sınırlı kalmamasıdır. İngilizce, dünyanın her köşesine yayılmış bir dildir. Bu lisan anadil olarak yalnızca Amerika, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İskoçya’da konuşulmasına rağmen 53’ü İngiliz milletler topluluğuna üye, toplam 73 ülkede ortak veya resmi dil olarak kullanılmaktadır.

İngilizce’nin resmi dil olarak konuşulduğu ülkelerden birkaçı şunlardır: Singapur, Hindistan, Güney Afrika, İrlanda, Tanzanya, Filipinler, Kamerun, Hong-Kong, Jamaika, Kenya, Madagaskar, Papua Yeni Gine, Nijerya, Sri Lanka, Uganda, Zambiya, Gambiya, Malta, Somali, Bahama, Bermuda, Falkland Adaları, Fiji, Gana, Lesoto, Liberya…

73 ülkede İngilizce’yi konuşan insan sayısı 1 milyar civarındadır. Bu rakama ilaveten bu dilin şu anda 1 milyar kadar insan tarafından da ya öğrenildiğini ya da ikinci yabancı dil olarak kullanıldığını belirtmek gerekir. Buradan da dünyanın hangi bölgesine gidilirse gidilsin mutlaka bu dili konuşan birisiyle karşılaşacağımızı çıkarabiliriz. İşte İngilizce’yi bu kadar önemli yapan sebeplerden birisi budur. Fakat bu dilin önemi yalnızca bununla da sınırlı değildir.

Bu dil aynı zamanda ticaretin, bilimin, havacılığın, denizciliğin, diplomasinin, uluslararası iletişimin, sinema sektörünün ve internetin dilidir. Bu alanların herhangi birinde İngilizce ya kullanılan tek dildir (havacılık ve denizcilik) ya da yüzde 90 oranında hâkim dildir. Bilinen insanlık tarihinde ilk defa bir dil kendisine bu kadar çok kullanıcı ve yaygın bir kullanım alanı bulabilmiştir.

İngilizce nasıl bu kadar tercih edilir olmuştur?

Çoğu insan için bu sorunun cevabı İngilizlerin gerçekleştirdiği sömürgecilik faaliyetleridir. Aslında bu kısmen doğru, fakat aynı zamanda eksiktir de. Zira en az İngilizler kadar dünyayı sömüren, dilini ondan daha fazla insana zorla öğreten, İspanyollar ve Fransızlar gibi başka milletler de vardır. Hatta Fransa İngiltere’nin sahip olduğundan çok daha fazla sömürgeye sahip olmuş ve II. Dünya savaşının sonu olan 1945’e kadar Fransızca dünyanın en çok öğrenilen yabancı dili olmuştur. (Türkçemizdeki yüzlerce kelime Fransızca kökenlidir) Fakat bu yıldan sonra ABD’nin tarih sahnesine çıkışı ve onun beraberinde getirdiği ekonomik ve kültürel etki, İngilizce’nin kaderini esas etkileyen faktör olmuştur. Öncelikle diplomasi alanında Fransızca’nın yerini alan İngilizce, sonra küresel iletişim imkânlarının da gelişmesiyle şu an ki noktaya gelmiştir. İnternetin yaygınlaşması ile de yerini iyice sağlamlaştırmış oldu.

İnternet’i bizim için önemli kılan şey, bilgiye kolay ulaşma olanağıdır. Bugün dünyada her yıl üst üste konulduğunda 6000 km yüksekliğe erişecek sayıda CD’yi dolduracak miktarda ve aklımıza gelen ve gelmeyen her alanda bilgi üretilmektedir. Bu bilginin yüzde 80’i İngilizce’dir. Bu bilgiye ulaşmak için İnternetin anahtar dili de İngilizce’dir. Dolayısıyla dünyada bu lisana vakıf olmayan herhangi bir insan en başta bilgiden mahrum kalacaktır. Mahrum kalmasa bile birisinin lütfedip bilgiyi o kişinin anadiline çevirmesine muhtaçtır.

Unutulmamalıdır ki bilgi güçtür ve içinde bulunduğumuz çağın adı da bilgi çağıdır. Demir çağında elinde bir bronz kılıcı bulunan bir kimse nasıl yenildiyse, günümüzde de bilgi üretemeyen ve bir de üretilene ulaşamayan toplumlar kolaylıkla başka milletlerin oyuncağı haline gelmektedir.

Bugün sadece İngilizce bilen işadamları yurtdışına ihracat yapabilmektedir. Yalnızca İngilizce bilen bilim adamları yayınlarını yurtdışında yayımlayabilmekte ve alanlarındaki gelişmeleri takip edebilmekte, mühendisler yeni teknolojik gelişmelerden yararlanabilmektedir. Yüksek lisans veya doktorasını yapan bir akademisyen internet ortamındaki kaynaklardan İngilizce sayesinde faydalanabilmektedir. Doktor, hâkim ve savcı gibi meslek dallarını icra eden insanlar mesleklerinde daha ileriye gidebilmek için İngilizce’den istifade etmektedir.

O halde herkesin bir yabancı dili en azından kendine yetecek kadar bilmesi gerekir.

Bazı ülkelerde İngilizce’nin durumu:

Anadili olarak konuşulan yerler haricinde şu anda dünya da en çok İngilizce öğrenen insanın bulunduğu ülke Çin’dir. En çok anlayan ve konuşan insanın bulunduğu ülkeler sırasıyla Hindistan, Çin, Filipinler, Hollanda, Danimarka ve Almanya’dır.

Ülkemizde ise bildiğiniz gibi İngilizce ilköğretim 4. sınıftan itibaren zorunlu olarak verilmektedir. Bunun yanında bazı özel okullar ise bunu 1. sınıftan hatta anaokulundan itibaren vermeye başlamaktadır. Bunun yeterli olmadığını düşünen ülkeler ve insanlar da vardır. Güney Kore de 0–6 yaş arasında çocuklar evde ebeveynleri veya kreşler tarafından ve 6 yaş itibariyle de okullarda devlet tarafından çok yoğun bir İngilizce eğitimine tabi tutulur.

Günümüzde eğitimli hiçbir insan bir yabancı dili akıcı bir şekilde konuşmaksızın iyi bir işe girememektedir. Buna yüksek lisansını ve doktorasını yapanlar bile dâhildir.

İngilizce artık gerçekten çok büyük bir öneme sahiptir ve bir insana ekonomiden teknolojiye bütün kapıları açabilen bir anahtar konuma gelmiştir. Bu yüzden eğitimine devam eden gençlerin İngilizce derslerine daha çok önem vermeleri gerekiyor.
 
ingilizcenin pratik oluşu + siyasal psikolojik etkilerden ulusal bir dil olması uygundur.bide insanlığın yükselen dilleri öğremesinde merakı da buna katkıda bulunmuştur.
diğer diller biraz zor aslında
ingilizce daha kolay
deiğim gibi siyasal nedenlerin katkısı büyüktür
amerika nın knuştuğu dil ingilizce
ingiltere nin konuştuğu dil ingilizce
birisi american english diğeri british english
katkı büyük
türkçeyi de konuşan ülkeler fazla ama dünya üzerinde yetkileri olması söz konusu bile olmayan ülkeler bunlar+ türkçe nin yeni bir dil ve karma dil oluşu da engellerden biridir.
türkçe farsça ingilizce arapça karışımı bir dildir.
örneğin türkçe de iki sessiz harf yan yana gelmez fakat kullandığımız her kelime buna uymuyor dağınık diyebiliriz.
dediğim gibi ingilizcenin ulusal bir dil olması
her yönden uygundur vede mümkündür
 
Türkçe, henüz Türkiye'de yaşayanların dahi dili olamadı. Bakınız tabelalarımıza; simitland'lerimize, poğaçaworld'lerimize.

Yabancı dillerin telaffuzlarından mıdır yoksa "elin yaptığı iyi" fikrinden midir bilemem; lakin özellikle yeni nesil için "yes" daima "evet"den, "bye" "güle güle" veya "hoşçakal"dan daha etkileyici gelmektedir.

Hal böyleyken; Türkçe dünyanın en zengin dillerinden de olsa, bir dünya dili olması düşüncesi zor
 
Türkçe, henüz Türkiye'de yaşayanların dahi dili olamadı. Bakınız tabelalarımıza; simitland'lerimize, poğaçaworld'lerimize.

Yabancı dillerin telaffuzlarından mıdır yoksa "elin yaptığı iyi" fikrinden midir bilemem; lakin özellikle yeni nesil için "yes" daima "evet"den, "bye" "güle güle" veya "hoşçakal"dan daha etkileyici gelmektedir.

Hal böyleyken; Türkçe dünyanın en zengin dillerinden de olsa, bir dünya dili olması düşüncesi zor

tamamen katılıyorummmmmmm! bu konuya değinmedim uzamasın diye ama söylenicek cook söz var aslında
Bir millet milli benliğini ve şuurunu kaybederse başka milletler tarafından sömürülür.Milli benliği korumanın tek yolu da dilimizi korumaktan geçer.
Dil giderse her şey gider.
Türk halkı gün geçtikçe fakirleşmektedir.Her tarafımız yabancı mallarla dolup taşmış, kendimize ait bir cep telefonu basit bir götürgeçimiz bile yoktur.
Atatürk döneminde yüzde yüz yerli malı uçak üreten Türkiye bugün her şeyini dışardan almaktadır.
Sömürülüyoruz
Türk ulusu bataklığa sürüklenmektdir.

ARTIK ŞU İNGİLİZCE MEKAN ADLARINI GÖRMEK İSTEMİYORUM
ÖZENTİ TÜRKÇE YAZILARINI YAZANLARIN ELLERİ KIRILSIN!
YETER YAA:d
HERŞEY "DİL" DİR BUNU KAYBEDEMEYİZ
BİR ÜLKEYİ DAĞITMANIN EN KOLAY YOLU O ÜLKENİN DİLİNİ BOZMAK VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ KAYBETTİRMEKTİR
TÜRKÇE'Yİ TÜRK HALKI BATAKLIĞA SÜRÜKLÜYOR YAZIK!
uyanau3.jpg
 
evet oje güzel yorum ...

Başka dillerden kelime çalmak, bunları alıp kendi dilinin altında saklamak hırsızlıktır. Bir gün gelir dilinizi teslim edersiniz!

"Dillerini kaybeden uluslar, tarihten silinecektirler" Mustafa Kemal Atatürk
 
zaten bizimkisi gerçek türkçe değil...

gerçek türkçe azerbaycanda,türkmenistanda,türkistanda olur...nedenini sormayın araştırın;):)
 
İingiltere en çok ticaret yapan ülke yani kimse dünya dili nigilizce olsun dememiş mesela ondan öncede fransızcaymış onlar ticarete egemenken öyle işte :) umarım bir gün de herkes Türkçe öğrenir
 
dünyanın en zeki milletlerinden bir tanesidir ingilizler..adamlar sömürdükleri ülkelere kendi dillerini öğretmişler...bir nevi asimile etmişler....geçmişte dünyanın heryerinden sömürgesi olan bir milletin dilinin de dünya dili olması gayet normal..türkçe neden mi olmadı??osmanlı devletinde kendi vatandaşın olan yabancıların dillerine dinlerine karışmamışsın müdahale etmemişsin,,,değiştirmek istememişsin..elbette türkçe dünya dili olmaz...bugün en çok konuşulan dil çince ama en yaygın dil ingilizce...dünyada yaklaşık olarak 200-300 milyon arasında kişi türkçe konuşuyor
 
zaten bizimkisi gerçek türkçe değil...

gerçek türkçe azerbaycanda,türkmenistanda,türkistanda olur...nedenini sormayın araştırın;):)

kaçamak cevap verme...azerbaycandakilerin isimlerini hiç mi duymadın...aliyev diyorlar..rus dili azericeyle iç içe....türkiyedeki gerçek türkçe en güzel türkçe...
 
---> Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

Adamlar kabul ettirmisler bütün dünyaya açıkçası kolay bir dil .
Türkçe neden değil ?
Türkçemiz sondan eklemeli bir dil olduğu için diğer dünya ülkelerinde ögretilmesi veya konusulması çok zordur bence bu yüzden
 
---> Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

niye herkes bir gün Türkçe öğrensin?
Neden bu istek?
Herkes kendi dilini konuşsun yahu
nedir bu her yerde Türklüğe dair bir şeyler duyma isteğimiz
ve neden biz kendi dilimizi yüceltmek isterken bir yandan diğer milletleri dil yönünden asimile etmeyi hayal ediyoruz? bencillik bu, millet sevgisi filan değil.
 
---> Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

Türkçe, henüz Türkiye'de yaşayanların dahi dili olamadı. Bakınız tabelalarımıza; simitland'lerimize, poğaçaworld'lerimize.

Yabancı dillerin telaffuzlarından mıdır yoksa "elin yaptığı iyi" fikrinden midir bilemem; lakin özellikle yeni nesil için "yes" daima "evet"den, "bye" "güle güle" veya "hoşçakal"dan daha etkileyici gelmektedir.

Hal böyleyken; Türkçe dünyanın en zengin dillerinden de olsa, bir dünya dili olması düşüncesi zor

aynen katılıyorum
 
---> Neden İngilizce Dünya Dilide Türkçe Değil?

zamanında Türk milleti hoşgörü göstermiş diğer milletleri baskı altında bırakmamış ama ingilizler dillerine sahip çıkıp diğer milletlerede benimsetmişler..daha Türkiyede Türkçe doğru düzgün konuşulmazken ingilizceye bu kadar özenilirken Türkçenin dünya dili olması mümkünmü
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst