Cinsel saglık

---> Cinsel saglık

GERI CEKILME


Cinsel ilişki sırasında hazne içine değil de dışarı boşalma şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Ancak gebe kalmayı önlemez. Çünkü boşalmadan önce bile bir miktar meni dışarı çıkar ve bu meninin içinde spermler bulunabilir. Ayrıca eşlerin ruhsal durumlarını da kötü yönde etkiler.
 
---> Cinsel saglık

KADIN UREME ORGANLARI


Diş Organlar : Kadin üreme organlarinin dişariya açildigi kisimdir.

Iç Organlar :

Hazne (Vajina): Cinsel ilişki bu kanalda olur. Meni bu kanala boşalir ve spermler buradan rahim agzindaki ince kanal araciligiyla rahim içine geçerler.

Rahim Agzi: Hazne ile rahim arasindaki kisimdir.

Rahim (Uterus): Sperm tarafindan döllenmiş yumurtanin yerleşip büyüdügü yerdir. Bebegin yerleşip gelişebilmesi için uygun bir tabaka ile kaplidir. Eger gebelik olmazsa bu tabaka ayda bir kez (ortalama 28 günde bir) adet kanamasi ile dişari atilir ve yenilenir.

Tüpler: Yumurtaliklar ile rahim arasindaki baglantiyi saglayan ince kanallardir. Yumurtaliklarda üretilen yumurta hücresi bu kanallarin uç tarafinda yakalanip tüp içine alinirlar.

Yumurtaliklar: Kadin üreme hücrelerinin (yumurta) yapildigi yerdir. Yumurtaliklar ayrica gebeligin oluşmasini saglayacak degişik hormonlar üretir.
 
---> Cinsel saglık

KOPUK, KREM VE TABLET


Kadınlar tarafından hazne içine cinsel ilişki öncesi yerleştirilerek kullanılan bir yöntemdir. Her cinsel ilişki öncesi uygulanması gerekir.


Diğer yöntemlere göre daha az güvenilebilecek yöntemlerdir. Ama yine de doğru kullanıldığında etkili olan yöntemlerdir.


Bu maddeler spermin rahim içine ulaşmadan etkisiz hale gelmesini sağlarlar.


Her cinsel ilişkiden 5-10 dakika önce uygulanmalıdır. Cinsel ilişkiden 6 saat sonra hazne yıkanmalıdır.

Doğru kullanılmazsa gebe kalınabilir.


Bu ürünleri elde etmek kolay olmayabilir, fiyatları da oldukça pahalıdır.
 
---> Cinsel saglık

KORUNMASIZ İLİŞKİ SONRASINDA KORUNMA


Acil korunma, korunmasız veya yetersiz korunma ile gerçekleşen bir cinsel ilişkiden sonraki ilk günler içinde yöntem kullanarak istenmeyen gebeliklerin önlenmesidir.


Yöntemlerle ilgili seçenekleri şöyle değerlendirebiliriz:


1. Doğum Kontrol hapları


2. Rahim içi araçlar (spiral)


Korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra ilk 72 saat içinde doğum kontrol haplarıyla ya da ilk beş gün içinde rahim içi araç uygulanmasıyla istenmeyen gebelikler önlenebilir.


Haplar ne kadar erken ve kullanım tarifine uygun alınırsa, gebeliği önleme olasılıkları o kadar artar. Hapların doğru kullanımıyla her dört gebelikten üçü önlenebilir. Cinsel birleşmeden sonra ilk 5 gün içinde kullanılan rahim içi araç, gebelikleri yüzde yüze yakın bir oranda önleyebilir.


KULLANMA YÖNTEMLERİ


Gebelik için önlem alınmadan gerçekleşen cinsel ilişkiden sonra, istenmeyen gebelikleri önlemek için, aşağıdaki seçeneklerden birini uygulayabilirsiniz.


Hap kullanma seçeneği: İlişkiden en kısa süre sonra fakat 72 saat dolmadan


1) Düşük dozlu doğum kontrol hapları, 4 adet yutulur. Bu haplardan 12 saat sonra 4 adet daha alınır. Yani 12 saat arayla 4+4 toplam 8 adet hap yutulacaktır.


2) Yüksek dozlu doğum kontrol hapları, 2 adet yutulur. Bu haplardan 12 saat sonra 2 adet daha alınır. Yani 12 saat arayla 2+2 toplam 4 adet hap yutulacaktır.


Rahim içi araç (spiral) seçeneği


İlişkiden sonraki ilk beş gün içinde bir sağlık kurumuna başvurup size rahim içi araç uygulanmasını isteyebilirsiniz. Rahim içi araç uygulamasıyla acil olarak korunmak için adet görmüş olmak gerekli değildir. Ancak korunmasız ilişkiden önceki günlerde gebe olmadığınızdan emin olmalısınız.


DİKKAT


Doğum kontrol hapları farklı miktarlarda hormon içerir ve buna bağlı olarak acil korunma için kullanılabilecek miktarlar değişir. Yanda belirtilen dozajlara göre kullanınız. Haplar konusunda sağlık elemanlarından size yol göstermelerini isteyiniz.


YAN ETKİLERİ


Hapların geçici olarak hafif bulantı ya da kusmaya neden olabileceği bilinmektedir. Ancak kullanımdan yarım saat önce bulantıyı önleyici bir ilaç alarak bu durum önlenebilir. İlk iki saat içinde kusma olduğunda haplar tekrarlanmalıdır.


Memelerde dolgunluk ya da baş ağrısı olabilir. Beklenen bir başka etki de lekelenme şeklinde kanama olması ya da bir haftaya kadar görülen adet gecikmesidir. Bir haftadan uzun süren gecikmelerde gebe olma olasığını belirlemek için test yapılmalıdır.


Rahim içi araç uygulaması sonrası lekelenme gibi ya da daha fazla kanama görülebilir.


HERKES KULLANABİLİR Mİ?


Evet, zorunluluk halinde herkes uygulayabilir. Ancak sürekli kullanılacak bir yöntem değildir.


Önceden planlanmış bir cinsel ilişkiden sonra


Düzenli kullanılan gebeliği önleyici haplar üç gün üstüste unutulursa


Prezervatif yırtılınca ya da zamanından önce çıkarsa


Erkek geri çekme-dışa boşalma uygularken kontrol dışı bir boşalma olması halinde


Cinsel tecavüze maruz kalındıysa gebe olmamak için kullanılabilir.


SONRAKİ KORUNMA


Acil korunma amacıyla rahim içi araç, sizi etki süresi boyunca koruyacaktır.


Hapla devam etmek isterseniz adet sonrası yeni bir pakete başlayıp her gün bir tane alıp 21 gün sonra bir hafta ara vererek kullanmayı sürdürebilirsiniz.


Başka bir yöntem isterseniz ayrıca danışabilirsiniz.


KORUNMA YÖNTEMLERİ


Koruyucu haplar, depo provera (koruyucu iğne), rahim içi araç (ria), vazektomi (erkekte kanalların bağlanması), prezervatif, diyafram, tüp ligasyonu (kadında tüplerin bağlanması), doğal korunma.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst