Yünbüken Köyü Hanak Ardahan

Heulwen

Kayıtlı Üye
Yünbüken ,Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı bir köyüdür.

İlçe: HANAK

İl: ARDAHAN

İle Uzaklığı:33 km

İlçeye Uzaklığı:7km

Rakım:m

Nüfus:

2000:126
1997:121

Tarihi

Köyün eski adı rusça Çukuret olarak geçer, köyün aslen eski yeri adalar dediğimiz mağaralara yakın ve ziyaret olarakta bilinen yerden 1895te bugünkü yerine taşınmıştır halkı genel anlamda yerli ve muacirlerden oluşur şu an nüfusun % 60 ı büyük kentlere göç etmiştir.

Kültür

Köyümüz [gelenek görenek],[yemek kültürü] Kaz eti meşhurdur mantısı genel olarak hamur yemkleri ağırlıktadır. Üretimi yapılan süt ürünleri peynir çeşitleriTarımsal alanda Hayvancılık %40 paya shiptir. Bitkisel üretimin payı ise %50'dir. köyümüz mera, otlak ve yaylak varlığı olarak sınırlı alanlara sahip olduğundan sınırlı bir hayvancılık potansiyeline sahiptir. Halkın yaklaşık olarak %80'ni hayvancılıkla uğraşmaktadır. Elde edilen hayvansal ürünler köy halkının başlıca geçim kaynağıdır.

Kurtuluşu

Ardahan, Artvin ve Posof' un savaşla kurtulacağı bildirilmesi üzerine, Bolşevik tehlikesi karşısında bulunan Gürcistan Cumhuriyeti' nin bir gün içinde olumlu cevap vererek çekilmeyi kabul etmesi üzerine 8. Alaya bağlı birlikler fazlaca kan dökülmeden 1 Mart 1921'de Hanak ve köyümüz çevresine girerek halkla kucaklaşmıştır.

Coğrafya

Meşe Ardahan adıyla bilinen DOĞU ANADOLU'NUN kuzey doğusunda yer alan köyümüz Kuzeyinde Eskikılıç ve Damal İlçe'si, güneyinde Ortakent,batısında Hanak ve Avcılar köyü doğusunda Sulakçayır ve civarı orman ile çevrili olup,yüzölçümü 82 km2'dir yüzölçümü deniz seviyesinden 1900 metre yüksekliktedir.Köyümüz Ardahan iline 33 km. Hanak ilçesine 7 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Muhtarlar: Binali Baytar Şevket Ertuğrul Enser Taparı Ağali Baytar Kemal ORAL Veysel Ertuğrul Harun Baytar Paşa Taparı selami baytar

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol vardır elektrik ve sabit telefon vardır.Eksiğimiz çoktur bilhassa sosyal alanlarda hiç bir faliyet yoktur bunuda şuna bağlıyorum gençlerimizin ekonomik koşullar nedeniyle büyük kentleri tercihlerinden dolayıdır.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst