Windows 7 Stater'de Sınırsız Program Açabilme Özgürlüğü

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Yaşasın Windows 7 Starter (!)

Windows 7 Starter'da "sınırsız" program açabilme keyfi
Son birkaç haftadır etrafta dolaşan "Microsoft, Windows 7 Starter'daki 3 program çalıştırma sınırını kaldıracak" dedikodularını duymuşsunuzdur. Eh, ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünün bir sonucu olarak Microsoft bu dedikoduyu resmen onayladı. Windows 7 geliştiricilerinin Windows 7 Team Blog'ta yaptığı açıklamaya göre Windows 7 Starter'da 3 program çalıştırma sınırı olmayacak. Yani netbook'unuzda hem IE, hem WMP, hem Word 2007, hem de Photoshop (!) açabileceksiniz. Fantezinin sınırı yok.

Home Premium veya Professional gibi alternatifler varken Microsoft'un neden Starter üzerinde bu kadar durduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Aslında bu sürüm bayağı bir önemli, zira Microsoft'un netbook'ları küflenmiş Windows XP'den kurtarması ve geçmişin açıklarını kapatmakla uğraşmaktansa güncel bir işletim sistemine odaklanması için Windows 7 Starter çok önemli. Ekmek peynir gibi kapışılan netbook'larda lisans ücreti bakımından XP'den daha fazla getirisi olan ama son kullanıcının bütçesini fazla zorlamayan bir sürüm bulunmalı. İşte bu da Starter sürümü oluyor.

Her şey bir kenara bu "3 program sınırının" bu kadar tartışılması bana hep saçma gelmiştir. Zira birçoğunun bu sınırdan anladığı aynı anda üçten fazla pencere açamamak oluyordu, fakat durum böyle değildi. Sürekli arka planda çalışan hizmetler (anti-virüs, Windows Explorer vs.) bu sınıra dâhil değil. Bir programın alt işlemleri için de aynı kural geçerli. Yani istediğiniz kadar IE sekmesi/penceresi, istediğiniz kadar Word dokümanı açabilirsiniz. Tabi tüm bunları netbook'ların sınırlı kaynakları çerçevesinde düşündüğümüz de mantıklı oluyor. Elbette ben de program sınırı uygulamasına karşıyım. Fakat birçok kişinin şikâyeti genellikle sadece "sınır" lafını duymaktan kaynaklanıyordu. Starter, program sınırlaması olmadan zaten yeterince kısıtlı bir sürüm, bir de böyle absürt bir kural duyunca herkes doğal olarak tepki veriyordu.

Peki, program sınırlaması kalktı da sanki Starter'ın çağımız işletim sistemi çerçevesine uymayan tüm absürt yanları yontuldu mu? Hayır! Windows 7 RC'yi Starter olarak kurmayı denediniz mi bilmiyorum, ama Windows 7 Starter'da duyduğunuzda gülmekten yarılacağınız bir sınırlama daha var. Hatta 3 program sınırından da daha trajikomik bir şey: Windows 7 Starter'da masaüstü duvar kâğıdını kişiselleştiremiyorsunuz. Sadece satın aldığınız netbook'un üreticisinin koyduğu varsayılan duvar kâğıdı ile Windows 7 Starter'ın varsayılan duvar kâğıdı arasında seçim yapabiliyorsunuz. Özene bözene arşivlediğiniz duvar kâğıdı koleksiyonunuzu kullanamıyorsunuz. Bu sınırlamayı hangi Microsoft geliştiricisi düşündü, bu fikri kim ortaya attı bilmiyorum, fakat bir gün bu kişiyi yolda görürsem aramızda hiç de hoş bir muhabbet geçmeyecek.

Microsoft, kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz? "Duvar kâğıdını değiştiremezsin" de ne demek? En sıradan cep telefonlarında bile duvar kâğıdı değiştirilebiliyorken insan bunu söylerken biraz utanır değil mi? Evet, Home Premium veya Professional gibi üst sürümleri özendirmek istiyorsun anladık da, biz vur dedik sen öldürdün. O kadar saçma bir durum ki, 2009 yılında yazdığım bir blog'ta böyle bir konuya değindiğime dahi inanamıyorum. Allah en kısa zamanda akıl fikir versin. Daha ne diyeyim?
 
---> Windows 7 Stater'de Sınırsız Program Açabilme Özgürlüğü

bende premium var sorun yok :)
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst