---> umit ile spora başlayanlara tavsiyeler
Güzel flood olmuş , eline sağlık Ümit abi. Ben de bu konularda naçizane bir kaç tavsiyede bulunmak isterim.
Beslenme ve kalori hesabı : Doğru kalori hesabı için öncelikle yağ oranınızı bilmenizde fayda var. 100 kg %30 fat biri ile % 15 fat birinin kalori ihtiyaçları farklı olur . En sağlıklısı diyetisyen için kan tahlili yaptırıp bu şekilde bir beslenme programı hazırlatmak .Eğer yapamıyorsanız spor salonunda yağ oranınızı ölçtürüp bir kalori hesabı yapmanız ve daha sonra macro besinleri ihtiyacınız ve hedefleriniz doğrultusunda 15 gün denemeniz.Kalori sayan bir sürü program var telefonunuza kurup takip edebilirsiniz. Aldığınız kalorinin hedefleriniz doğrultusunda uygun olup olmadığına göre artırıp , azaltırsınız. En büyük yanılgı yağ alımını azaltmaktır , en azından beslenmenizin %15 ini buna ayırmanızı öneririm. (yararlı yağları internetten araştırablirsiniz. )
Antreman programı : Ağırlık çalışmalarınızı antreman programına koymanızı öneririm (şiddetle ). Fakat bu ağırlık antrenmanlarında deneyimli birilerinden yardım almanızı ve kesinlikle yüksek ağırlık altına girmemenizi öneririm. Benim belim ve omzum sakat , yaklaşık 8 aydır spor yapamıyorum.Bu hafta yeniden başladım haftanın 5 günü sabah 6 da kardio ,3 akşamda ağırlık çalışıyorum. Bir daha asla tek başıma 80 - 100 kg kaldırmam.
Dinlenme: Kas gelişimi için uyku kesinlikle çok önemlidir , burada taviz yok ERKEN yatacaksınız.
Suplementler : Eğer günlük 200 - 300 gr protein ihtiyacınız yok ise whey almanıza gerek yok . Ama beslenmenizde eksik görüyorsanız alın , böbrek proteine protein olarak bakar . Toz , tavuk , balık ayrımı yapmaz , ama etin içerisinde protein yağ karb ve diğer destekleyici amino asitler bulunur o yüzden elinizden geldiğince doğal yollardan almaya çalışın. diğer tüm suplementler için doktronuzla görüşmenizi öneririm.Bu konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım fakat nette konuyla ilgili deli gibi makale var , araştırmnızı önerrim. Ben şu an izole whey , multi vitamin , çinko , zma ve granede in bir destekleyici bir ürününü kullanıyorum.
Kolay gelsin