Türkler Neden Süt Sevmez..?

RaPizM^^

Bayan Üye
Uzmanlar Türkiye'deki süt tüketiminin altında yatan gerçeği açıkladı.

207-01092009112751.jpg


Türk halkının yüzde 83'ünün ikinci kromozomdaki kalıtsal özellik nedeniyle süt şekerine tahammül edemediği (laktoz emilim bozukluğu) ve bu nedenle fazla süt tüketemediği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan yaptığı açıklamada meme bezlerinden salgılanan süt ve sütlü besinlerde bulunan bir karbonhidrat olan laktozun bebekler için yaşamsal önem taşıdığını vurguladı.
Bebeklerin sadece sütle beslenmeleri nedeniyle başlıca karbonhidrat ve enerji kaynaklarının laktoz olduğunu belirten Prof. Dr. Artan doğuştan laktozu sindirebilme yeteneğine sahip kişilerde ırksal ve kalıtsal özelliklere bağlı olarak bu yeteneğin zamanla azaldığını kaydetti.
Kuzey Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 1-12 oranında görülen laktozu sindirememe oranının güney ve doğuya doğru ilerledikçe arttığını Orta Asya ve Arap ülkelerinde yüzde 90'ı Afrika kökenlilerde ise yüzde 99'u bulduğunu vurgulayan Artan Türkiye'de ise bu oranın yüzde 83 olduğunu bildirdi.
Artan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi durumunda tekrarlayan karın ağrıları şişkinlik bulantı ishal hazımsızlık gibi şikayetlerin laktoz sindirme yeteneksizliğine işaret olduğunu ifade ederek ''bu belirtiler başka pek çok hastalıkta da görülmesi nedeniyle bazen fark edilemiyor'' dedi.
TAHAMMÜLSÜZLÜK 5 YAŞINDAN SONRA BAŞLIYOR
Süt şekerine karşı tahammülsüzlüğün 5 yaşından sonra ortaya çıkmaya başladığını anlatan Artan 8-9 yaş çocukların yarısında görülen bu durumun 12 yaşında yüzde 75'lere ulaştığını kaydetti.
Türk halkının çocukluktan edindikleri deneyimlerle süt ve sütlü besinlere isteksiz davrandığını bu nedenle zaman zaman süt tüketiminin artması için çocuklarda ve okul çağı çocuklarına yönelik kampanyalar düzenlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Artan şunları söyledi:
''Çoğu zaman süt tüketimindeki yetersizliğimizi sorgularız. Bunun altında yatan temel sorun laktoz sindirme yeteneksizliğinin ırksal ve kalıtsal nedenlerle ülkemizde yoğun olmasıdır. Süt şekerine tahammül edemeyen bu kişiler süte çocukluk çağında alıştırılmadıklarını beyan ederek 'tiksiniyorum' 'burnuma kokuyor' gibi ifadeler kullanırlar. Bilirler ki tahammül edebildikleri limitin üstüne çıktıklarında iki saat içinde bulantı hazımsızlık kramp ve ishal eğilimi ortaya çıkacaktır. Eğer sütten uzaklaşırsa da 12 saat içinde süratle iyileşeceklerdir.
Yoğurt ayran kefir ve lor peyniri gibi fermente süt ürünleri laktobasilus denilen bakterinin üremesi sırasında laktozu harcayıp tüketmesi nedeniyle düşük miktarda laktoz içerirler. Laktoz anne sütünün 100 gramında 4 inek sütünde 7 Türklerin medeniyete armağanı olan yoğurt ayran ve kefir gibi süt ürünlerinde ise 2 gramdır. Türkler sütü severek içememekle birlikte fermente süt ürünleri dediğimiz yoğurt kefir ve ayranı severek tüketmektedir.''
KEMİK ERİMESİNE NEDEN OLUYOR
Laktoz sindirme yeteneği olanlarda katarakt olmayanlarda kemik erimesi görüldüğünü belirten Artan ''Sütü ulusça çok tüketmek gerektiğini biliyoruz ama böylesine kısıtlayıcı etmen de Türk toplumunu sütü alabildiğine rahat tüketmekten alıkoymaktadır. Ne yazık ki bu durum ülkemizde kemik erimesinin erişkin her 3 kadın ve 7 erkekten birinde görülmesine neden olmakta. 40'lı yaşlarda sırt ağrısı ile kendini gösteren kemik erimesi kırıklara yatkınlığa yol açmakta ve yaşam kalitesini düşürmekte'' diye konuştu.
Artan süt çocuklarında günde 600 miligram civarında olan günlük kalsiyum gereksiniminin çocukluk çağında 800 miligrama ergenlik çağında ise 1200 miligrama yükseldiğini bildirerek bu ihtiyacı karşılamak için bir ergenin en az iki su bardağı süt veya aynı miktarda yoğurt lor peyniri ayran tüketmesi gerektiğini kaydetti.
Laktozun bir düşman olmadığını vurgulayan Artan bebeklerin başlıca besin kaynağı sütün içerisindeki bu başlıca karbonhidratın erişkinlerde de kabızlığı giderici etkisi bulunduğunu dile getirdi. Laktozun belli oranda şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Artan ''Laktoz sindirme yeteneksizliği başa çıkılabilir bir sorundur. Süt alımını azaltıp kesmekten çok süte tahammülü artıracak sentetik laktaz enzimi damlalarıyla beslenerek ya da yoğurt lor peyniri ve kefiri tüketerek açığı kapatabiliriz'' dedi.
Çocukların gelişimi için süt ve süt ürünlerinin önemine dikkati çeken Artan 5 yaşından sonra süt ve süt ürünlerine karşı iştahsızlık gelişen çocukların ailelerinin çocuk gastroenteroloji uzmanları ile çocuk doktorlarına başvurabileceklerini söyledi
 
---> Türkler Neden Süt Sevmez..?

muzlu ballı süt süper oluyor
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol puff
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst