Restoratif Tedavi

rekenel

Kayıtlı Üye
Restoratif tedavi eskiden «Konservatif diş hekimliği» olarak adlandırılırdı. Diş hekimi kırık veya çürük bir dişi iyileştiremeyeceği için, bugün artık bu tanımlama kullanılmamaktadır. İyileştirmek demek, önceki sağlıklı durumu yeniden yaratmak demektir. Yine de hasta bir dişin biçimini öylesine oluşturmak gerekir ki, diş yeniden çiğneme işlevine kazandırılabilsin.

Bir diş ancak küçük cerrahi tedaviyle çenede tutulabilir. Oysa hiç kimse çünîmüş gitmiş kısımları bir daha geri veremez; ancak salt yapay maddelerle tamamlayabilir. Diş çürüğüne karşı uygulanan her diş tedavisi madde kaybıyla sonuçlanır.

Çürüyen diş kısımlarının uzaklaştırılması, kuşkusuz dişin daha çok madde yitirmesine neden olur; çünkü mikropların dentin kanalcıklarına iyice sızmış olduklarını varsaymak gerekir. Salt hasta kısımların değil, korumak ‘ereğiyle sağlıklı kısımlardan da bir parça uzaklaştırmak genel cerrahinin de ilkesidir.

Hasta kısımların bütünüyle uzaklaştırıldığından ve içerden dışarıya reenfeksiyon tehlikesinin önlendiğinden ancak sonra emin olunabilir. Öyleyse, dişin gereğince oyulması hijyenik koşulların yeniden sağlanması için kesin gereklidir.

Oyulan dişi çiğneme işlevine yeniden kazandırmak ve mikropların ileri etkinliklerini önlemek ereğiyle diş doldurulur ve dolgu çiğneme işlevini sağlayacak biçimde şekillendirilir.

Bu amaçla yapay dolgu maddesi fabrikanın önerdiğince hazırlanarak karılır ve önceden hazırlanmış diş kovuğuna taşınır. Aynı zamanda öyle şekillendirmek gerekir ki, dişin önceki biçimi yeniden oluşabilsin.

Alıntı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst