PVR özellikli Uydu Alıcısı Nedir?

SanK0

Kayıtlı Üye
PVR (Kayıt özellikli) Uydu Alıcısı: Bilmeniz Gerekenler

PVR nedir?

PVR, Personel Video Recorder (Kişisel Görüntü Kaydedici) kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve dahili bir sabit diski olan bütün uydu alıcılarına verilen bir isimdir. PVR, "Personal Computer" ve "Video Cassette Recorder" ifadelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bunun nedeni, standart Video kayıt cihazlarında olduğu gibi ses ve görüntü yayınlarını kaydetmesi ve bunun için bir sabit disk kullanmasıdır.

Zaten bir video kayıt cihazım var, ne diye PVR alayım?

Bunun pek çok avantajı var: En başta kalite: programlar dijital formatta kaydedilir ve daha sonra canlı yayınlarla aynı dijital kalitede izlenirler. Diğer bir avantaj da hızdır: Kayıt etmek istediğiniz ilginç bir program olduğunda boş bir kaset (gerçekten boş bir kaset mi yoksa etiket yapıştırmayı mı unuttunuz?), aramanıza, bunu takıp videonun uzaktan kumandasını bulup en sonunda "kayıt" etmekle uğraşmanıza gerek kalmaz. Bunun yerine PVR kumandası üzerindeki tek bir tuşa basarak izlemekte olduğunuz programı kaydetmeye başlayabilirsiniz. Üçüncü büyük avantaj ise "Time-shift" (zaman-aktarma) özelliğidir.

Nedir bu "Time Shift" özelliği? Zamanda yolculuk makinesi filan mı?

Sevdiğiniz bir programı izlerken telefon çalabilir veya biri kapıyı vurabilir (Eğer program ilginçse bunun olması hemen hemen kesindir). Sadece kumanda üzerinde bir tuşa basmanızla PVR görüntüyü dondurur ve sessizce programı kaydetmeye başlar. Geri döndüğünüzde bu defa bir başka tuşa basarak programın kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilirsiniz. Hiç şüphesiz PVR, siz izlerken de kayıt etmeye devam eder ve böylece tek bir saniye bile kaçınmazsınız.

Bir programı kaydederken bir başka programı izleyebilir miyim?

Bütün PVR'lerde daha önceden yapılmış bir kaydı izlerken o an yayınlanan bir programı kaydetmek mümkündür. Bu, iki taneye sahip olmadıkça Video kayıt cihazlarında imkansızdır.
Eğer iki canlı yayını eş zamanlı olarak birini izlerken diğerini kayıt etmek istiyorsanız, PVR cihazınızın iki ayrı tüneri olması gerekir. Bu özellik yalnızca birkaç markada bulunuyor. Ama dikkat edin! Bu özelliği kullanabilmeniz için ya iki LNB'niz ya da çift çıkışlı bir LNB'niz olmalı. Her tüner LNB'ye polarizasyon ve Yüksek/Alçak bant değiştirme komutları gönderirken sanki tümüyle farklı bir uydu alıcısıymış gibi davranır.

Peki öyleyse Video Kayıt Cihazımı atayım mı?

Kesinlikle hayır! PVR'ler yalnızca uydudan gelen yayınları kaydedebilirler. Eğer normal antenle aldığınız bir futbol karşılaşmasını kaydetmek istiyorsanız, yine eski iyi dostunuza ihtiyacınız olacaktır. Diğer bir problem ise kapasitelerinin artmasına ve fiyatlarının sürekli düşmesine rağmen sabit disklerin sınırlı büyüklükte olması. Şu anda piyasada bulunan PVR'ler asgari 20 GB'lık sabit disklere sahipler. Bu rakam 60 veya 80 GB'a kadar çıkabiliyor. 20 GB'lık bir sabit diske 11-12 saatlik bir görüntü kaydı yapabileceğinizi düşünebilirsiniz. Sabit diskinizde yer kalmadığında ya bazı yayınları silmeniz veya bir Video kasede aktarmanız gerekir.

Kaydettiğim bir programı Bilgisayara aktaramaz mıyım?

Bu PVR'nizin ne tür bağlantılara sahip olduğuyla alakalıdır. Yalnızca seri bir arabirimle bu mümkün değildir; çünkü 115 Kbit/sn'lik bağlantı hızıyla bir filmi aktarmak günler sürer. Neyse ki bazı PVR'ler daha hızlı veri iletişimi sağlayan USB bağlantısının kullanılmasına olanak tanıyor. Fakat bir PVR tarafından kayıt edilen programlar bilgisayarın ses ve görüntü yazılımları tarafından her zaman tanınmayabilir. Bu, PVR'nin veri kayıt ederken hangi formatı kullandığına bağlıdır. Örneğin radyo programlan genellikle MP3 formatında kaydedilirken, TV programları bir kaç farklı formatta kaydedilir. Bu durumda bir formattan diğerine dönüşüm yapmanızı sağlayacak araçları bulmakta internet yardımcı olabilir.

Teknolojiden korkan biriyim: PVR kullanmak zor mudur?

Normal bir Video cihazından daha zor değildir. Üzerinde standart kontrol tuşları bulunur: kayıt, oynat,durdur, geri al,hızlı/yavaş ileri al ve dondur. Çoğu PVR , siz evde değilken başlayan favori programlarınızı kaydetmeyi sağlayan saat fonksiyonuna sahiptir. Genellikle, kullanıcının kayıtları bulmasına yardımcı olan ve sabit diskin içindekileri gösteren bir liste vardır. Bu listeden bir kaydı izleyebilir veya biraz yer açmak için bazılarını silebilirsiniz.

Sabit diskimi ilerde daha büyük bir sabit diskle değiştirebilir miyim?

Çoğu PVR üreticisi Kişisel Bilgisayarlarda kullanılan standart EIDE sabit diskler kullanıyorlar. Bu sayede, ileride daha büyük veya daha hızlı sabit diskler almanız mümkün. Böyle bir şey yapmadan önce PVR cihazınızın sabit diski formatlama (veya tanıma) özelliğinin olduğundan emin olun, aksi takdirde kullanamayabilirsiniz.
Tabii ki, cihazın kapağını açmanın ve mevcut sabit diski değiştirmenin garantiyi bozacağını da unutmamalısınız.

Bilgisayarda kullanılan bir uydu kartı PVR olarak kullanılabilir mi?

Evet, hiç şüphesiz. Bilgisayarınızın sabit diskine kayıt yapmanızı sağlayan pek çok bilgisayar uydu kartı var. Üstelik bu, ayrı bir PVR almaktan daha ucuz bir çözüm; çünkü bilgisayarın içinde mevcut donanıma ayrıca para ödeminize gerek kalmaz. Ancak bilgisayarınızda boş bir slot olması gerekir ve her insan kendi başına böyle bir kartı takıp ayarlarını yapmayı beceremez.

Şifreli yayınları kaydedebilir miyim?

Normal uydu alıcılarında olduğu gibi bir PVR sadece şifresiz yayınlar için olduğu gibi şifreli yayınlar için de tasarlanmış olabilir. Hiç şüphesiz uygun bir modül (dahili veya modül yuvasına takarak) ve buna uygun bir SmartKartınız olması gerekir. Daha sonra şifreli TV ve radyo yayınlarını izleyebilir veya kaydedebilirsiniz.
Fakat, bu tür verileri bilgisayara aktarmanın bazı ülkelerde yayın haklarını ihlal etmek anlamına gelebileceğini unutmayın.

Peki, hangi PVR cihazını almamı önerirsiniz?
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst