PC Sorunları ve Çözümleri (2)

MirLiva

HeP SeN TeK SeN
Kayıtlı Üye
Bilgisayarlarda Ne Tür Arızalar Çıkar ? Sebepleri Nelerdir ?

Bilgisayar da ortaya çıkana rızalar belli başlı arızalardır. Bunları başlıklar altında inceleyelim.


1 – Ekran ve Görüntü İle İlgili Bilgisayar Arızaları ;

Bilgisayar monitörünüzün üzerinde bir takım izler ve lekeler beliriyor ise sürekli açık kalan monitörünüzün pikselleri aynı görüntüyü sürekli göstermekten bozulmuş demektir. Bu izler daha önce sürekli açık kalmış görüntüye dair izlerdir. Bu noktaya gelmiş bir monitörü tamir etmek gibi bir şansınız pratik olarak yoktur.

Monitörünüze gelen görüntü olması gerektiğinden kalitesiz mi ? Ekran kartınız ve monitörünüz son derece kaliteli ama buna rağmen bilgisayarınızda olması gereken görüntü kalitesini alamıyormusunuz? Bu durumda aklınıza derhal görüntü kablosu gelmeli. Yuvasına iyi oturup oturmadığını kontrol edin. Her şey normal görünüyorsa yeni ve kaliteli bir görüntü kablosu ile bilgisayarınızı deneyin. Muhtemelen probleminiz çözülecektir. Piyasada ki bazı ürünler ( görüntü kablosu) ihtiyacı karşılamayacak kadar kalitesiz olabilmektedir. Bu durumda aklınıza hiç gelmeyecek sıkıntılar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Monitörünüze gelen görüntü gidip geliyormu ? Renkler bazen sararıyormu? Buna neden olabilecek bir çok etmen vardır. Öncelikle görüntü kablosunun bilgisayara ve monitöre tam oturduğundan emin olun. Eğer soket yerine tam oturmuş ve de kablo sıkıntı çıkarmayacak kadar kaliteli ise iki seçeneğimiz kalıyor. Bunlardan birincisi ekran kartınız ölmek üzere. Bu durumda hemen ekran kartını çıkarın ve üzerinde ki fanın(eğer varsa) rahatça dönüp dönmediğinden emin olun. Eğer dönmüyorsa bilgisayarınızı daha fazla kullanmadan fanı değiştirin. Değiştirmezseniz ekran kartı aşırı ısıdan zarar görecektir(lehim kopması). Ekran kartınız sağlam ise ikinci etken monitörün kendisi olabilir. Bunu anlamak için monitörünüzü elinize alın ve bir tanıdığınızdan rica da bulunarak onun bilgisayarında bunu deneyin. Eğer problem devam ediyorsa monitörünüz arızalı demektir. Bu durumda ise yapacağınız şey basit; monitörü bir servise gönderip onarılmasını sağlamak yada yenisini tedarik etmek.



2 – Klavye ve Mause ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

Bilgisayarınız her şeyi ile çalışıyor ama klavye veya mause dan komut veremiyorsunuz ! Bu durumda bilgisayarınızı açıp kapatın. Problem devam ediyorsa mause veya klavyenizin usb giriş portunu değiştirin. Tekrar açıp kapatın. Hala problem devam ediyorsa başka bir klavye veya mause ile deneyin. Eğer başka bir mause veya klavye ile çalışıyorsa fazla vakit kaybetmeden yeni bir mause veya klavye alın. Çünkü mause veya klavyeniz bozulmuş demektir.

3 – CPU ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;


Bilgisayarınız bir anda donuyormu ? Bilgisayarınız bir anda kapanıyormu ? Derhal bilgisayarın güç kablosunu çıkarın. Kasasını açın ve CPU üzerinde ki fanın rahatça dönüp dönmediğini kontrol edin. Daha da emin olmak için (elektrik şoku konusunda uzman değilseniz lütfen destek alın) bilgisayar kasası açık iken çalıştırın.



Fanın düzgün bir şekilde döndüğüne emin olun. Eğer fan düzgün bir şekilde dönmüyor, aşırı ses yapıyor ise derhal yenisi ile değiştirin.Diğer koşulda iyi soğutulmayan CPU bunları her zaman yapacaktır. Fan konusunda bir sıkıntı olmadığından emin iseniz probleminiz CPU ile ilgili değildir.



Cpu ya termal macun uygulaması

CPU çalışırken çok ciddi anlamda ısınır. Bu ısının dışarı atılması için CPU fanı kullanılır. CPU fanı finleri ile cpu arasında ısı iletiminin olması için araya termal macun adını verdiğimiz yarı çamur kıvamında bir materyal sürülür. Bu Materyelin ortalama 2 senede bir değişmesini tavsiye ediyorum. ( Dişmacunu vb kullanımı tavsiye edilmemekle birlikte sakıncalı ve yanmalar sebebiyet verebilir.)

4 – Ram ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

Bilgisayarınızı açtığınızda “biip” şeklinde bir ses duydunuz! Derhal RAM ‘ın yerine tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin. Probleminiz hala çözülmedi ise RAM’ ın takılı olduğu slotu değiştirin. Bu da probleminize çözüm olmadıysa bilgisayarınız boot olurken ekranda RAM miktarını sayan bir bölümü var. Ör: 1956421 kb gibi bir bölüm görüyorsanız ve bu bölümü bilgisayar tamamlayıp geçiyorsa RAM’ ınız sağlam demektir. Geçmiyorsa yeni bir RAM gerekecektir.

5 – Harddisk ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;


İşletim sistemini yükledikten kısa bir süre sonra tekrar çöküyormu ? Mavi ekranlardan ne kadar çaba sarf etseniz de kurtulamıyor musunuz? Hardiski biçimlendirmek isteseniz de bunu yapamıyor musunuz? İşte bu belirtiler varsa harddiskiniz arızalı olabilir. Özellikle işletim sistemleri kendi kendine çöküyorsa (virüs kaynaklı olmadığından emin olarak) harddiskiniz arızalı olabilir. Eğer harddiskiniz arızalı ise genelde onun için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Yapabileceğiniz en iyi şey değerli verilerinizi derhal kurtarmak olmalıdır. Daha sonra o diskten fazla vakit kaybetmeden kurtulun. Diğer koşulda işletim sistemi kurma tecrübeniz istemediğiniz kadar artacaktır.



6 – Güç Kaynağı ile İlgili Bilgisayar Arızaları ;

Güç kaynağınız eğer “switch mode” değilse arızalanmaması için neden yok diyebiliriz. Güç kaynaklarının arıza sebebi %90 oranında elektronik kapasitelerdir. Sürekli enerji altında kalan bir bilgisayar güç kaynağı hiç ummadığınız kadar kısa sürede arızaya yol açabilir. Tecrübelerimize göre standart bir güç kaynağı günde 8 saat çalışmak koşulu ile ortalama 3 sene içinde arızalanmaktadır.



Güç kaynağının arıza belirtileri şunlardır ; bilgisayarınızı açmak istediğinizde hiç bir kıpırtı olmuyorsa ! Bilgisayarınızı kapatırken sağlam ve normal bir şekilde kapatmanıza rağmen açmak isteğinizde hiç bir komuta veya düğmeye yanıt vermiyorsa güç kaynağınız arızalanmış demektir. Yapmanız gereken derhal yeni bir güç kaynağı alıp denemektir. Genelde kondansatörün sürekli gerilime maruz kalmasından kaynaklanan bir arızadır.

Güç kaynakları bazen garip arızalarada sebep olabilirler. Bilgisayarınız bios açılış sayfasını geçerken bir anda kapanır , sonra tekrar açılmaya çalışabilir. Bazende bir iki gün çalışır. Ama bilgisayarınızın açılma esnasında (işletim sistemi açılması öncesi) sizi zıvanadan çıkaracak kadar açılıp kapanmaya başlamışsa güç kaynağınızı değiştirmenizin vakti gelmiş demektir. Güç kaynağı içindeki kondansatörlerin teknik olarak bitti anlamınada gelir.


7 – Ana Kart ile İlgili Arızalar ;

Bilgisayarınızın saati hiç bilmediğiniz bir zamana geri dönüyorsa ! Bu durumda bios piliniz bitmiş demektir(buna sebep olan virüsler de vardır. Bu ihtimalin var olmadığını varsayıyoruz). Bios pili anakartınızın üzerinde bulunan zaman entegresine ve bios yongasına sürekli enerji sağlamakla görevlidir. Eğer pil biterse bu zaman entegresi çalışmayacağı için tarih entegrenin set değerine dönecektir.



Bilgisayarınız hiç bir şeye tepki vermiyorsa ! Güç kaynağını değiştirmenize rağmen bilgisayarınız hiç bir belirti vermiyorsa anakartınıza elveda demeye hazırlanın. Anakartların bozulması çok nadir bir arızadır ama her an başınıza gelebilir. Bu gibi durumlarda kartı kurtarmanın pek yolu yoktur. Bu durumlarda uzman desteği almanız yanlış karar vermenizi engelleyecektir.

Anakartlar marka ve modellerine fiziksel özellikleri değişen elemanlardır. Mesela kuzey köprüsüne bağlanmış olan soğutucu modelden modele değişiklik gösterir. Kuzey köprüsü ; ram , cpu gibi elemanların haberleşmesini kontrol eden bir entegre. Bu entegrenin yoğun çalışma sonrası ısınması üzerine bağlanan termal finlerle engellenmekte. Eğer bu finler kuzey köprüsünü herhangi bir sebepten yeterince soğutmuyorsa karşımıza tespiti zor olan arızalardan biri olan bir anda kapanma, yavaşlama ve benzeri garip durumlar gelir. Bu arızanın tespiti ciddi profesyonellik gerektirdiğinden genelde anakartlarımız çöpe gider.

Yukarıda size bilgisayar arızaları hakkında bir takım ipuçları verdim. Bu işlemleri yaparken elektrik şokuna karşı dikkatli olmanız gerekmekte. Elektrik konusunda yeterli bir bilginiz yok ise bilgisayar kasasının içini açmanızı tavsiye etmiyorum.



8 – İşletim Sistemi İle İlgili Arızalar

İşletim sisteminizdeki dosyalar eğer hasar görmüş ise bilgisayarınız açılmayacaktır. İşletim sistemi dosyalarına hasar veren etkenler ise virüsler , donanım hataları , bilgisayarın düzgün kapatılmaması gibi bir çok etken sebep olabilir. Ama böyle bir durumla karşılaştığınızda (bilgisayarın sürekli kendini yeniden açmaya çalısması) işletim sistemini onarmayı deneyebiliriz. XP işletim sistemi için izlenecek yöntem aşağıdadır.

9 – PC Zamanı Kendi Kendine Değişiyorsa ?

Bazen bilgisayarımızın zamanı kendi kendine değişir. Bunun bir kaç sebebi ve çözümü vardır.

– Bios piliniz bitmiş olabilir. Bilgisayarınızın fişini çektiğinizde içindeki zamanın güncel kalmasını sağlayan devre Bios pilini kullanmaya başlar. Uzun süre fişe takılı olmayan pc lerin genelde bios pilleri biter. Bu durumda çözüm gayet basit; genelde CR2032 olan pillerden bir tane alıp bilgisayarın anakartına takmanız.


PC anakart pilinin değişimi

– Anakartınızın saat devresi artık çalışmıyor olabilir. Bu durum gelende çok yaşlı ve uzun süre enerjisiz ve bios pili bitik durmuş pc lerde olur. Çözümü ise gayet basittir. Eğer zaman sürekli sizin için doğru olması gerekiyorsa anakartı değiştirin. Eğer bu bilgisayar size doğru zamanla çalışması gereken ve yerel bir ağ içinde ise saati doğru olan bilgisayar pc nizi zaman senkronizasyonu yapabilirsiniz. Her bir kaç dakikada bir sistem saatini ağdaki saati doğru olan pc ye göre senkronize eder.

Windows XP Onarılması

Onarım işlemi aslında CHKDSK yapmaktır. Bu işlemi yapıp sürekli kendini yeniden başlatan işletim sisteminizi kurtarma şansınız olabilir.

Xp onarımı için öncelikle XP kurulum cd’sini disk okuyucunuza yerleştirin. Bilgisayarı yeniden başlatın, siyah ekranda size bir uyarı gelecektir, “ön yükleme için bir tuşa basın” her hangi bir tuşa basın. Ön yükleme bittiğinde size bir soru daha sorulacaktır, “xp yi kurmak için enter’a basın” bunu da yapın. Ardından yazılım kullanım sözleşmesini okudup onayladığınız anlamına gelen F8 tuşuna basın. Size bir sonraki ekranda xp yi onarmak için R tuşuna basın opsiyonu olan bir seçenek gelecektir. O tuşa basın. Sonrasında ortaya çıkan DOS ekranına aşağıdaki işlemleri yapın.

Enter (tuş basımı)

cd.. (yazın)

Enter (tuş basımı)

cd.. (tuş basımı)

Enter (tuş basımı)

chkdsk /r (tuş basımı)

Enter (tuş basımı)

Bu işlemlerden sonra xp dosyalarınızı kurtarmak için bir takım işlemler yapacaktır. Bu işlemler bittikten sonra dos ekranına exit yazıp çıkış yaptıktan sonra işlemi tamamlamış olursunuz.

Aslında Xp onarım seçeneği sadece hardisk kontrolünden ibaret değil. Eğer kurtarma konsoluna ” fixboot “ yazıp enter ‘a basarsanız ön yükleme dosyalarınız onarılıp pc nin çalışması sağlanabilir ama bunun bir garantisi yoktur. Fixboot seçeneği bilgisayarınızda ki dosyalara zarar vermez. Bu sebepten bunuda rahatça deneyebilirsiniz.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst