Mostar Köprüsü

Efsunkar

Bayan Üye
Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayruddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü. Mimar Hayruddin, köprü için 456 kalıp taş kullandı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu.
200px-Mostar_K%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC.jpg

Özellikleri

Neretva Nehri'nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edildi. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanıldı. Köprü, inşa edildikten sonra yakınındaki şehre ismini verdi, şehirde ticareti canlandırdı ve zenginleştirdi. Böylece Mostar, Hersek bölgesinin önemli bir şehri haline geldi. Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanıldı. Geleneğe göre şehrin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı..
200px-Stari_Most22.jpg

Yıkılması

Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenledi. 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Dev taşları, Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü. Şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlıyordu. Köprünün yıkımı, Mostar'ın çok uluslu mirasının reddedilmesi anlamına geliyordu.

Savaş sonrasında İngiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki diğer köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı.

Yeniden İnşası

Mostar Köprüsü' nün eski haline uygun olarak yeniden inşaası çalışmaları (TİKA) UNESCO ve Dünya Bankası' nın desteğiyle 1997'de başladı. Köprünün inşaatını Türk şirketi olan ER-BU üstlendi. Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Suyun içinde bozulmaya uğrayan taşlar yapıda kullanılamadığından orijinal taşların çıkarıldığı günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. Orijinal modele sadık kalan şirket, köprünün temellerini de sağlamlaştırdı. 30 metre uzunluğundaki, 24 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başladı. Kilit taşı Ağustos 2003'te yerine konuldu.
200px-Mostar_Old_Town_Panorama.jpg

İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Açılışı, çok sayıda televizyon ekibi naklen yayınla seyircilerine ulaştırdı.

Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.
200px-Mostar%2C_Stari_Most_at_night.jpg

Bugün çok uluslu bir yönetim tarafından idare edilen Mostar' da savaş döneminde başlayan bölünmeler hala devam etmektedir. Hırvatlar nehrin batısında, Müslümanlar ise doğusunda yaşıyor. Savaş sırasında şehirden ayrılan Sırplarsa bir daha geri dönmedi.


Vikipedi
 
---> Mostar Köprüsü

.savas esnasinda dusmanin yapacagi ilk seylerden bir kacida, kopruleri ucurmak barajlari bombalamak elektrik santrallarini cokertmek demir ve kara yollarini tahrip etmek gib vs vs seyler.
...osmanlilar o kopruyu yaparken cok acayip teknikler kullanmislar kopru insasi icin kurduklari iskele bile basli basina bir esermis,kopruyu yeniden yapanlar bile iskele kurmaya zorlanmislar.
..tv, de yeniden acilis torenini gormustum,hep kendi kendime derim bir gun kismet olsada orayada gitsem ve o koprude bir hatira resmi cektirsem diye.
guzel paylasim icin tesekkurler.
 
---> Mostar Köprüsü

.savas esnasinda dusmanin yapacagi ilk seylerden bir kacida, kopruleri ucurmak barajlari bombalamak elektrik santrallarini cokertmek demir ve kara yollarini tahrip etmek gib vs vs seyler.
...osmanlilar o kopruyu yaparken cok acayip teknikler kullanmislar kopru insasi icin kurduklari iskele bile basli basina bir esermis,kopruyu yeniden yapanlar bile iskele kurmaya zorlanmislar.
..tv, de yeniden acilis torenini gormustum,hep kendi kendime derim bir gun kismet olsada orayada gitsem ve o koprude bir hatira resmi cektirsem diye.
guzel paylasim icin tesekkurler.

Değerli büyüğüm..Asıl ben teşekkür ederim efendim..
 
---> Mostar Köprüsü

kopru de kalmadi altan dede :D
.

yine ayaklarimi cekiyorsun hades.
koprunun yapilisini ve acilisini trt int,te izlemistim,yavu kopru 24 metre yuksekmis 10 metre filan olsa inadina bende asagi atlarim yani:106:kopruye konulan kocaman taslari bir birlerine baglamak icin boru veya demir cubuklar kullanirlarmis, tabiki zamanla bu demir cubuklar paslanir ve cururlermis iste osmanlilar bunu onlemek icin demir cubuklari kursunla kaplatmislar ve asirlarca bu demir cubuklara hic bir sey olmamis.
 
---> Mostar Köprüsü

MOSTAR'IN DOĞUŞU

Kanuni Sultan Süleyman baş mimarı Sinan' ı huzuruna çağırarak şöyle söylediği anlatılmaktadır: "Ey koca mimar! Batı' da gittiğimiz en uç ilimiz Mostar' da öyle bir köprü yaptırasın ki, bu güne kadar eşi benzeri görülmeye; bakan gözü gönlü fethede; Türk' ün adını hatırlata, yaşata!"
Bu fermanın üzerine Mimar Sinan 'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından tasarlanan köprü, 9 yılda inşa edilmiş ve 1566 'da tamamlanmıştır.

4 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğunda ve Neretva nehrinden 24 metre yükseklikteki köprü, dönemi için gelişmiş bir teknoloji ile inşa edilmiş olup günümüzde UNESCO tarafından dünya kültür mirasının bir parçası olarak kabul edilmiştir. Köprü, çevresindeki kente de adını vererek Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti olmuş diyebiliriz.

mostar1.jpg


Rivayete göre Osmanlı Sultanı'nın Mimar Hayreddin 'e “tahta destekler kaldırıldığında köprü yıkılırsa onu idam edeceğini söylediği” ve mimarın o gün kendi mezarını kazmaya başladığı anlatılır. Köprü sağlamlığını kanıtlarcasına '429 yıl ' ayakta kalmayı başarmıştır.

Kentin erkeklerinin, nişanlılarına cesaretlerini kanıtlamak için düğün öncesinde köprüden Neretva nehrine atlamaları da köprünün ününe sanki ün katmıştır.

mostar2.jpg


Mostar Köprüsünün iki ayağından birine Tara diğerine Helebiye adı verilir. Evliya Çelebi'nin de Tara adlı ayağının kulesinde (bu günkü devlet konukevi) üç ay kalarak seyahatnamesini yazdığı ve seyahatnamesinde nehrin bir yakasından diğerine uzanan, gökkuşağına benzettiği Mostar'ın gezdiği 16 imparatorluk içerisinde benzersiz bir yapı olduğunu belirtmiştir.

RESTORASYON

Köprünün yeniden inşaatı için çalışmalar 1997 'de, UNESCO , Dünya Bankası , Avrupa Bankası ve başta Türkiye olmak üzere İtalya, Hollanda, Hırvatistan gibi ülkelerin bağışlarıyla eski haline uygun olarak yeniden başlamış olup, inşasını bir Türk firması gerçekleştirmiştir.

Önce köprünün temelleri sağlamlaştırılarak işe başlanmış, ardından nehre dökülen beyaz kireç taşları dalgıçlar tarafından kurtarılabildiği kadar kurtarılmıştır. Köprü yenilemesinde bu çıkartılan taşlardan örnek alınarak ve civardaki taş ocaklarından yenileri getirtilerek köprü yeniden inşa edilmiştir.

Kemerin sırtındaki kavisin estetiksel görünümünü sağlamak görüldüğü kadar basit olmamıştır. Taşlara yapboz parçaları gibi girinti ve çıkıntı şekilleri verilmiş olup, taşların birbirlerine sağlam kenetlenmeleri için dayanıklılığı kurşunla arttırılmış olan metal alışımdan faydalanılmıştır.

KİLİT TAŞI

Osmanlı Mimarisinde ki önemli yerini her zaman koruyan kilit taşı için Osmanlı tekniklerinin aynısı kullanıldı. 30 metre uzunluğundaki, 20 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başlamış olup 111 sıra taştan yapılan köprünün tamamlanma işareti olan 56. sıradaki kilit taşı, 26 Ağustos 2003'te yerine konulmuştu.

mostar9.JPG


YENİ KÖPRÜ VE YENİ YAŞAM


Farklı iklim koşullarında farklı güzelliğe bürünen Mostar çoğumuzun hatırlayacağı gibi 2004 yılında gençlerin nehre atlayış gösterileri ve görkemli bir törenle açıldı.

mostar10.jpg


Bir 'Barış Türküsü'dür Mostar Köprüsü
Sevgi dolu kalplere özlemle bakar
El ele onarılan taştan kemeri
Dört asırlık türkümü yeniden yakar!

Soykırıma, savaşlara 'dur! ' dercesine
Balkan Türküleri söylercesine
Barış dolu günlere 'Gel! ' dercesine
Sevgiye-kardeşliğe hep selam çakar.


.
 
---> Mostar Köprüsü

Reklam Yapmak Yasaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst