Lojistik Nedir ?

Yeditepe

Banned
Lojistik ürün hizmet ve insan gibi kaynakların ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik nakliye envanter depolama malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu hammaddenin coğrafik konumlanması prosesin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir.
Lojistik kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamıdestek geri hizmet olarak verilmiştir. Genel olarak lojistik mühendisliğin makina sistemlerinden ziyade insan sistemleri ile ilgilenen bir branşı olarak görülür.
Lojistik doğru zamanda doğru fiyatla doğru miktara sahip olmak olarak tanımlanabilir. Lojistik bir proses bilimidir. Tüm endüstriyel sektörlerde verimlilik tedarik zinciri ve proje devreye alma sürelerinin istenen düzeyde olup olmadığı denetlenir. Lojistik askerlerin ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılanması sürecinden doğmuş bir konsepttir ve bu temelden yola çıkarak çok daha ileriye gitmiştir. Eski Yunan Roma ve Bizans uygarlıklarında ihtiyaçların dağıtımı ve finanse edilmesinden sorumlu Logistikas denen bölümler ve subaylar vardı. Oxford Üniversitesi sözlüğünde lojistik kelimesi; ‘Askerlik biliminin personel teçhizat malzeme taşıma bakım ve sağlanması ile ilgili bir dalı’ olarak tarif edilir.
Osmanlı'da lojistik hizmetleri derbendcilik köprücülük gemicilik meremmetçilik adlarıyla başladı.
Lojistik 1950’lerden sonra iş hayatına uyum sağlamıştır. Dünya çapında tedarik taşıma ve malzeme ihtiyacının artması bunun başlıca sebebidir.
İş dünyasında lojistik tedarikçiden son kullanıcıya uzanan (tedarik zinciri) bir akış içinde; içe veya dışa ya da her ikisine odaklı olabilir. Lojistik yönetiminin ana fonksiyonları satınalma taşıma depolama envanter girişi doğru bilgi akışının sağlanması ve bu aktivitelerin organize edilmesi ve planlanmasıdır. Lojistik yöneticileri bir organizasyon içinde kaynakların koordinasyonu sağlayarak bu fonksiyonların her birinden gelen bilgileri birleştirir. Lojistiğin temelde iki farklı formu vardır. Biri depolama ve taşıma ağı boyunca malzeme akışının sürekliliğini sağlar. Diğeri projelerin sonuçlanması için kaynaklar zincirini koordine eder.

"Lojistik müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün servis hizmeti ve bilgi akışının başlangıç noktasından (kaynağından) tüketildiği son noktaya (nihai tüketici) kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir biçimde planlanması uygulanması taşınması depolanması ve kontrol altında tutulması hizmetidir."
Askeri lojistikte kaynakların ihtiyaç duyulan yer ve zamanda yerine nasıl ulaştırılacağı yönetilir. Askerlik bilimindedüşmanın tedarik hatlarını bozmak en önemli askeri stratejilerden biridir. Yakıt cephane ve yiyeceği olmayan askeri güç savunmasızdır.
 
Türkiye'de Lojistik Eğitimi

Lojistik eğitimi Türkiye için oldukça önem arz eden bir yere gelmiştir. Tüm ürün veya hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan lojistik maliyetlerin kontrolü yönetilmesi ve optimum seviyelerde tutulması akademik olarak takip edilmekte ve çeşitli yaklaşımlar ile sürece katkı sağlanması hedeflenmektedir. Akademik eğitim vermek üzere İstanbul Üniversitesi bünyesinde ise 1999 yılında Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu 4+1 (beş) yıllık bölüm kurulmuştur. Bu bölüm ilk mezunlarını 2003-2004 döneminde vermiştir. 2005 yılında Türkiyenin ilk Lojistik meslek lisesi olan Mehmet Emin Horoz Anadolu Lojistik Meslek Lisesi kurulmuştur. Lojistik eğitiminin temelleri lise yıllarında atılmaya başlamıştır. Ayrıca Türkiye'de İlk ve Tek Lojistik Sektörü odaklı ön lisans programları ile Gediz Üniversitesi Beykoz Lojistik Meslek YüksekokuluHatay Mustafa Kemal Üniversitesi Reyhanlı Meslek Yüksek Okulu Uluslararası Lojistik bölümü İstanbul Arel Üniversitesi İstanbul Ticaret Üniversitesiİstanbul Aydın Üniversitesi Beykent Üniversitesi 4+1 Ayazağa kampüsünde Okan Üniversitesinde ve Ayrıca İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Lojistik Yönetimi adıyla açılan ilk lisans programı bulunmaktadır. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesinde lojistik mühendisliği tezsiz yüksek lisans programı açılmıştır. 2008-2009 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlayan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu lojistik eğitimine yeni bir ivme kazandırmıştır.
Bunlara ek olarak Kadir Has Üniversitesi de Uluslararası Lojistik Bölümü olarak bu alanda eğitim veren en önemli kurumlardan biridir. Devlet üniversitelerinde de lojistik bölümleri açılmıştır. Trakya Üniversitesi Lojistik Yönetimi ve son olarak 2009-2010 döneminde eğitime başlayan Gaziantep Üniversitesi 4 yıllık Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü bunlardan bazılarıdır.
 
Türkiye'de Lojistik Danışmanlık Hizmetleri

Lojistik işletmeler için çok büyük önem arz eden bir alandır. Türkiye'de bir çok işletme lojistik süreçlerini etkin bir şekilde planlayamadığı için büyük maliyetlere katlanmak durumunda kalmaktadır. Bu noktada lojistik danışmanlığı devreye girmekte ve firmalar planlamada ihtiyaç duydukları beyin gücünü dışarıdan karşılama şansını elde etmektedirler. Bu kapsamda bireysel çalışan uzman kişilere başvurulabileceği gibi lojistik üzerine uzmanlaşmış kadrolar ile hizmet veren firmalardan da faydalanılabilinmektedir. Danışmanlar firmanın süreçlerini incelemekte ve bilimsel yöntemler kullanarak planlama yapmaktadırlar. Talep tahminlemesinin ardından üretim planlama sonrasında depo süreçlerinin optimizasyonu ve dağıtım süreçlerinin planlanması ile etkin bir tedarik zinciri geliştirilebilmektedir.




 
Lojistiğin Alanları

1. Nakliye
2. Stok yönetimi
3. Depolama
4. Paketleme
5. Malzeme ve ekipman
6. Sipariş işlemi
7. Tahmin
8. Üretim planlama
9. Satınalma
10. Müşteri hizmeti
11. Yer seçimi.
12. Hizmetler (parçalar iadeler atıklar)
13. Gümrükleme Hizmetleri
 
Cevap: Lojistiğin Alanları

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliği'nin bir parçasıdır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst