Leasing Nedir

Heulwen

Kayıtlı Üye
Leasing temelde orta vadeli bir kredi işlemi. Alışılmış kredi ilişkisinden farkı, kredinin kiracıya nakit olarak verilmemesi. Kiracı, işinde kullanmak üzere almak istediği sabit kıymeti seçiyor ve leasing şirketinden bu işlem için kendisine kredi tahsis edilmesi talebinde bulunuyor. Leasing şirketi tahsis ettiği krediyi kiracının seçtiği malın alımında kullanıyor.

Finansal Kiralama Kanunu'na göre, "Finansal Kiralama Sözleşmesi" , kiralayanın (lessor), kiracının (lessee) talebi ve seçimi üzerine üçüncü kişiden satın aldığı veya başka suretle temin ettiği bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek şartı ile, kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören bir sözleşmedir.

Leasing İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Kiracı gereksinim duyduğu yatırım malını ya da ekipmanı seçer ve karar verir, kiralama şirketine başvurur, kiralama şirketi gerekli gördüğü araştırmaları yapar, leasing sözleşmesi imzalanır. Satıcı firma ile satış anlaşması (bakım ve satış sonrası hizmetler de dahil) yapılarak ekipman kiracıya teslim edilir. Kiracı sözleşmede belirlenen şartlar ve süreyle kira öder, süre sonunda yapılan anlaşmaya bağlı olarak leasing sona erdirilir.


Leasing Türleri Nelerdir?


1.Faaliyet kiralaması (Operational Leasing): Bu tür kiralamada, kira konusu olan mal; bir leasing anlaşmasıyla, ekonomik ömrünü kapsamayan, daha kısa bir süre için kiralanıyor. Burada sözleşme belirli bir süreyi kapsadığı halde, önceden belirtilen süreler içinde ihbar yapılarak feshedilebilmekte.

2.Finansal kiralama (Financial/Capital Leasing) : Yasal olarak makine-tesis mülkiyeti kiraya verende kalmasına rağmen, ekonomik açıdan kiralanan varlık üzerindeki kontrolü kiracıya devreden ve kiracıyı varlığın fiili sahibi haline getiren uzun süreli leasing türü.

3.İthalatsız finansal kiralama: Leasing konusu malın yurtiçinde temin edilmesi durumunda söz konusu oluyor. Kiracı, yatırım malını seçerek satıcı ile fiyat ve teslim şartlarını belirleyerek anlaşma imzalıyor, leasing şirketine başvuruyor, şirket gerekli araştırmaları yaparak teklif veriyor ve leasing sözleşmesi imzalanıyor.

4.Şirket mal bedelini satıcıya ödüyor; mal kiracıya teslim ediliyor. Kiracı sözleşmede belirlenen süre boyunca kira ödüyor. Kira süresinin sonunda mala sahip olabilir, malı iade ederek sözleşmeyi sona erdirebilir ya da sözleşmenin daha uygun koşullarla sürmesini sağlayabilir.

5.İthalatlı finansal kiralama:Yöntem olarak ithalatsız finansal kiralamayla aynı olmakla birlikte, tek farkı malı sağlayan satıcı firmanın yurtdışında olması.
Finansal kiralamanın; tam amortisman sözleşmeleri ve kısmi amortisman sözleşmeleri türleri de bulunuyor.

6.Satış ve Geri Kiralama (Sale and Leaseback): Finansman ihtiyacının yoğun olduğu dönemlerde, firmanın sahip bulunduğu ekonomik değeri finansal kiralama yapan bir kuruluşa satması ve aynı ekonomik değeri belirli şartlarla kiralaması.
Doğrudan, dolaylı, brüt, net, yerel ve uluslararası kiralama da diğer leasing türleridir.

Leasing’in Avantajları Nelerdir?

Tüm dünyada yatırımların orta vadeli finansmanında yaygın olarak kullanılan leasing, özellikle enflasyonist ekonomilerde kuruluşların her geçen gün artan işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamada önemli avantajlar sağlıyor.

%100 finansman olanağı : Leasing ile , yatırım bedelinizi ayrıca, masraflarınızı da dahil ederek yatırımın tamamını, özkaynaklarınızı kullanmadan finanse edebilirsiniz.

Esnek ödeme planı : Kira ödemelerinizi nakit akışınıza göre, yatırımın verimliliğine ve ekonomik ömrüne uygun olarak planlanlayabilirsiniz.

Orta vadeli finansman : Leasing ile orta ve uzun vadeli finansman sağlayabilirsiniz.

Operasyonel kolaylık : Tüm yerli ve ithal satın alımlarınızda, Finans Leasing, alımları sizin adınıza gerçekleştirir.

Vergi, resim ve harç muafiyeti : Leasing sözleşmeleriniz ve buna bağlı olarak vereceğiniz teminatlar tüm vergi, resim ve harçlardan muaftır.

Yatırımlarınız ile kiralarınızı karşılarsınız : Kiralarınızı yatırımlarınızdan gelecek karlarla geri ödersiniz.

Teşviklerinizi değerlendirebilirsiniz : Teşviğinizi Finans Leasing’e devrederek, yatırımlarınızda teşvik kullanabilirsiniz.

İstikrarlı bir finansman yöntemi : Kira ödemeleriniz, sözleşme boyunca değişmeden aynı kalır, ödemeleriniz ekonomik dalgalanmalardan etkilenmez.

Sembolik bedelle mülkiyet devri : Kira süresi sonunda kiraladığınız malı sembolik bir tutar ile satın alırsınız.

Amortisman olanağı : Leasing ile yaptığınız tüm sabit kıymetler için amortisman sizin tarafınızdan ayrılır.

Operasyonel Leasing Nedir?

Leasing şirketleri operasyonel leasinge hazırlanıyor. Ancak 2007 yılının so*nunda çıkması beklenen yasal düzenle*meler 2008’e kaldı. Peki, Türkiye’de he*nüz uygulanmayan, yurtdışında ise oldukça yaygın olan operasyonel leasing nedir?

Operasyonel leasingin finansal lea*singden iki önemli farkı var. Bunlardan ilki mülkiyet farkı, yani kiralanan malın mülkiyetinin ve doğal olarak ekonomik riskinin kimde olduğu. Operasyonel lea*singde bu risk leasing şirketine ait... Diğer farksa devirle ilgili. Yani kira süresi sonunda mal, kiralayana sembolik ücretlerle satılmıyor. Leasing şirketi ürü*nü geri alıyor.

Gelişmiş ülkelerde leasing işlemleri*nin yüzde 35’i operasyonel leasingle ya*pılıyor. 2008 yılında uygulamaya gir*mesi beklenen operasyonel leasingde, leasing şirketi ile ürünü kiralayan şirket arasında belirli bir dönemi kapsayan ki*ra ödeme planı yapılıyor. Kira süresi so*nunda kiralanan mal leasing şirketi tara*fından geri alınıyor ve tekrar kiraya veri*liyor. Finansal leasingde ise kiralanan mal genel olarak kira süresi sonunda ki*ralayana satılıyor.


Operasyonel leasingde "ikinci el kira" yönetiminin iyi yapılması gerekiyor. Ya*ni bir iş makinesini kiraya veren leasing şirketinin, iki yıllık kira süresi sonunda o makinenin fiyatının ne olacağı, hangi parçalarının değiştirilmesi gerektiği gibi konuları bilmesi şart. Çünkü operasyo*nel leasingde ciddi risk analizleri ve ikin*ci el piyasa araştırmaları önem kazanı*yor. Taşınabilir mallar için yapılan ope*rasyonel leasingde, bakım ve onarım so*rumluluğu leasing şirketinde.

Ne Tür Yenilikler Gelecek?
Operasyonel leasing devreye girse de, ilk etapta birçok leasing şirketinin bu yönde iş yapamayacağı söyleniyor. Çün*kü bu iş uzmanlık istiyor. Belirli alanlar*da uzmanlaşan şirketler operasyonel lea*singde etkin olacak.

Operasyonel leasing üç kategoride ya*pılıyor. İlki modası çabuk geçen ürünler. Örneğin, otomobiller bu sınıf ta değer*lendirilebilir. Teknolojisi çabuk değişen ürünler için de operasyonel leasing yapı*lıyor. Yani bilgisayarlar, kameralar ve tıbbı cihazlar gibi. 3. ve belki de en önemli kalemi ise üretim süreci uzun zaman alan uçak ve gemi gibi mallar oluşturuyor. Leasing şirketleri bu tür malların mülkiyetini karşı tarafa vermek istemiyor. Örneğin, kiralanan gemi 2010 yılında satıldığı zaman yeni siparişler uzun zaman alıyor. Bu yüz*den de kiralama yolu tercih ediliyor.

Leasing Yapılabilen Mallar
****Tıbbı cihazlar, bilgisayarlar ve diğer bilgi işlem üniteleri...

****Santraller ve haberleşme cihazları...

****Enerji tesisleri, kara nakil vasıtaları, hava taşıma araçları...

****Kuru yük gemileri, tanker ve diğer deniz taşıtları...

****İnşaat makineleri, vinçler, iş makineleri, matbaa makineleri...

****Her türlü tezgah ve üretim makineleri, tekstil makineleri, komple fabrikalar, komple hastane, otel ve büro donanımları...
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst