Gözde'
Bayan Üye
2013 Ocak ayında 7. düzenlenen Kürk ve Deri Fuarı için hazırlanan sticker çalışmaları. Bu stickerları dilediğiniz gibi çoğaltabilir ve dağıtımını yapabilirsiniz. 17- 19 Ocak 2013 tarihleri arasında TÜYAP Fuar Ve Kongre Alanı'nda düzenlenen 7. Kürk ve Deri Fuarı'nı protestolarla açtık. Eylemimi; Kürke Hayır Platformu, Ergene İnisiyatifi, Vegan Özgürlük Hareketi ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği ile gerçekleştirdik. Basın açıklamamızda, kürkün günümüzde burjuva ile özdeleştirilmiş bir tüketim unsuru olmadığını, kürkün ve derinin mont ve ayakkabı üretimi ile kısıtlı kalmayan bir tüketim malzemesi olduğunu, hediyelik eşyalardan kırtasiye malzemelerine, oyuncaklardan anahtarlıklara değin geniş bir kullanım alanı olduğunu; dahası moda adı altında dayatılan tüketim kültürünün getirdiği kürklü aksesuar ya da ürün kullanma hevesinin, Çin'in yiyecek olarak kullandığı köpek ve kedi bedenlerinden arta kalan kürklerini piyasaya ihraç etmesine neden olduğunu, bu sebeple ithal edilen ve piyasada 5-10 liraya bulabileceğiniz kürklü ürünlerin kedilere ve köpeklere ait olabileceğini; deri tabaklama fabrikalarında derinin ve kürkün işlenmesi için kulanılan bazı kimyasalların fabrika atık suları ile nehirlere ve yeraltı sularına karışmasıyla ekosisteme verdiği zarar hakkında sizleri bilinçlendirmeyi amaçladık. -Kürk, biyolojik bir materyaldir ve kürk mantoların dolapta yıllarca bozulmadan kalması nasıl sağlanıyor dersiniz? Elbette işleme sırasında kullanılan toksik kimyasallar ile. Ergene Nehri'ne bakınız. Ayakkabı ve çanta yapımı için kullanılan deri materyalleri mezbahalardan elde edilir. Süet gibi yumuşak deri ürünleri ise buzağılara aittir. Buzağıların yani bebeklerin derisi yumuşaktır. Kürk eldesinde ise genellikle, tavşan, çinçilla, vizon, tilki, rakun, karakulak, vaşak, kunduz ve sansar kullanılır. Bu hayvanlar sırf güzel kürklere sahip oldukları için, kürklerini kendilerinden çalınmak istenir ve birersuçlu gibi kafeslerde yaşamaya mahkum edilirler. Sonuç olarak; gazlama, boyun kırma, anal yoldan elektrik verme veya zehir enjekte etme gibi insanlık dışı yöntemlerle öldürülürler. Kürk endüstrisinin temel amacı hayvanın kürküne kan bulaşmaması ve kürkün canlılığını koruyabilmek için hayvanları diri diri soymak ve en az kan kacak şekilde öldürmektir. - Neden sahte ya da yapay kürk için "evet" demiyoruz? Taklitler asıllarını yaşatır. Belki bundan on ya da yirmi yıl sonra kürk tekrar bir tüketim ve talep edilen bir ürün olarak karşımıza çıkabilir. Düşünün, kürk giymeye gerçekten ihtiyacınız var mı?
-alıntı-