Kanat Mucizesi ve Teknoloji

meridyen2

Kayıtlı Üye
Kanat Mucizesi ve Teknoloji

kanat_mucizesi_ve_teknoloji_tr.jpg


Bilim adamlarında hayranlık uyandıran aynı zamanda da onlara uçak tasarımlarında yol gösteren kuşlardaki ve uçan böceklerdeki kanatlar, Allah'ın üstün ilmi ve yaratmasıdır.

Rüzgar gibi değişkenlere göre gerekli değişiklikleri otomatik olarak yapacak özellikleriyle yaratılan kuşlar, en iyi uçucu olarak kabul edilirler. Maruz kaldıkları her şartta kanatlarını en kusursuz şekilde kullanırlar.

Günümüzde uçak teknolojisine yön veren firmalar onların bu yaratılış özelliklerinden ders çıkarmaya çalışıyor: NASA, Boeing firması, ABD Hava Kuvvetleri uçağa yerleştirilmiş bir bilgisayardan gelen bilgilere göre biçim değiştirme yeteneği taşıyan, cam liflerden yapılmış esnek bir kanat tasarlamıştır. Söz konusu bilgisayar, aynı zamanda uçuş şartlarını (sıcaklık, rüzgar kuvveti) bildiren ölçü aygıtlarının verdiği bilgileri işleme yeteneğine de sahip olacaktır. Bilgisayar bu şekilde aldığı bilgilere göre, kanatların eğriliğini en uygun biçimde değiştirebilecektir. (Harun Yahya, Doğadaki Tasarım)

Bu konuda çalışan bir başka firma da Airbus'tır. Airbus da uçağın kanatlarına, tıpkı kuşlarınki gibi uçuş şartlarını göre şekil alabilme özelliği kazandıracak uyarlanabilen kanatlar (adaptive wings) yapmaya çalışıyor. Amaç, yakıt sarfiyatını ve emisyonları azaltmak.

Kuşlar ile havacılık teknolojisi karşılaştırılacak olursa, bu üstün uçuş tasarımından çıkaracağımız daha çok dersin olduğunu anlayabiliriz. Nitekim TAI'de uçak mühendisliği yapan bilim adamı Necmi Kara bu konuda şöyle diyor: "En gelişmiş teknoloji bile gerçek bir kuşun en iyi, en uygun konstrüksiyonunu gerçekleştirmekten çok uzaktır." ("Engineers Ask Nature for Design Advice", Jim Robbins, New York Times)

Allah, Kuran-ı Kerim'in bir ayetinde bu canlılardaki yaratılışa şöyle dikkat çekmektedir:

"Onlar, üstlerinde dizi dizi kanat açıp kapayarak uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları Rahman (olan Allah')tan başkası (boşlukta) tutmuyor. Şüphesiz O, herşeyi hakkıyla görendir." (Mülk Suresi, 19)

Kuşlardaki bu eşsiz tasarım, yıllardan beri uçak mühendislerinin ilham kaynağı olmuştur. Allah tam anlamıyla bir tasarım harikası olan kuşların uçuş şekillerini ve kanat yapılarını en elverişli şekilde yaratmıştır. Kuşlarda görülen bu üstün tasarım Rabbimizin sonsuz ilminin delillerindendir.

Havacılık Dünyası Akbaba Teleklerini Taklit Ediyor

Bir uçak uçarken kanadının ucunda basınç farklılıklarından kaynaklanan büyük girdapların oluşması söz konusudur. Bu tip girdaplar, uçuş esnasında uçakta olumsuz etkiler yaratır.

Havacılık araştırmalarında, akbabaların incelenmesiyle, onların uçarken teleklerini (kanatlarının uçlarında yer alan büyük tüyler) bir elin parmakları gibi açtıkları görüldü. Yapımcılar, bu gözlemin sonucunda akbabanın kanat uçlarını kopya ederek, metalden küçük kanatçıklar yapmak ve bunları körük olarak denemek düşüncesini edindiler. Bu aygıtın bir dizi küçük girdap doğmasına yol açtığı ve önceki büyük girdabın yerini alan bu girdapların daha az zararlı olduğu kanıtlandı. Şimdi küçük kanatçıkların, uçakların kanat uçlarına uyarlanması için çalışılıyor.

Uçak Yapımına Yol Gösteren Kanatlar

Kuşların uçuşunun incelenmesi uçak kanatlarının yapılarında ö-nemli değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişikliklerden ilk yararlanan uçaklardan biri, bir Amerikan avcı uçağı olan F-111'dir. Artık bu uçağın kanatlarında, yönü değişebilen hareketlerle uçağın sağa ya da sola dönmesini sağlayan kanatçıklar bulunmamaktadır. Uçak dönüşlerini, kuşların yaptığı gibi, kanatlarının biçimlerini, kanadın yandan görülen eğriliğinin artması ya da azalması biçiminde, değiştirerek yapmaktadır. Yön değiştirirken, klasik yüzgeçli kanatları olan uçağın geçici dengesizliklere düşmesine rağmen, kanadın yan eğriliğinin değişmesi ile sağlanan üstünlükten yararlanan uçaklar, dönüşlerde dengeli kalabilmektedirler.

Böceklerin Kusursuz Aerodinamik Teknikleri

Böcekteki kusursuz tasarım, teknolojik olarak taklit edilmesini imkansız kılmaktadır. Nitekim bir böceğin uçarken ortalama olarak saniyede birkaç yüz defa kanat çırpması, hatta kimi böcek türlerinde bu rakamın saniyede 600 gibi bir rakamı bulması ve tüm bu hareketlerin olağanüstü hassaslıkta yapılması bu imkansızlığın başlıca nedenidir.

Nitekim California Üniversitesi'nde Biyoloji Profesörü olan Michael Dickinson ve arkadaşlarının meyve sineklerinin uçuş tekniğini ortaya koyabilmek için geliştirdikleri robot, meyve sineğinin 100 katı büyüklükte ve ancak binde biri hızla kanat açıp kapama hareketi gerçekleştirebilmektedir. Üstelik her beş saniyede bir kanat hareketi yapan robot sineğin bu hareketi için 6 ayrı motor kullanılmak zorundadır.

Bilim adamları yıllardır böceklerin kanat çırpma hareketlerinin ayrıntılarını ortaya koymak için çeşitli deneyler yapmaktadırlar. Bunlardan biri de California Üniversitesi'nde bir biyolog olan Prof. Michael Dickinson'un meyve sinekleri üzerinde yaptığı deneylerdir. Bu deneyler sırasında Dickinson sinek kanatlarının -basit menteşelerle tutturulmuş gibi- düz hareketler yapmadığını, aksine son derece kompleks aerodinamik tekniklerden yararlandığını tespit etmiştir. Ayrıca her çırpmada kanatların yönü değişmektedir: Aşağı hareket eden kanatta üst kısım yukarı bakarken, yukarı harekette kanat dönerek, bu kez kanadın alt kısmı yukarı bakmaktadır. Bu kompleks uçuş tekniğini analiz etmek isteyen bilim adamları ise, uçak kanatları için kullanılan "klasik aerodinamiğin" yetersiz olduğunu ifade etmektedirler.

Nitekim meyve sinekleri de uçmak için birden fazla aerodinamik özellikten yararlanmaktadırlar. Örneğin kanatlar bir vuruş meydana getirdiğinde arkasında girdaplı, komplike bir hava dalgası bırakır. Kanat geri dönerken de bunu dümen suyu gibi dalganın içinden geçirerek, daha önce kaybettiği enerjisinin bir kısmını yeniden devreye sokmuş olur. Saniyede 200 kez kanat çırpan 2,5 milimetrelik meyve sineği ve diğer böceklerin uçuş kasları en güçlü kaslar olarak nitelendirilir. Kanatların yanı sıra sahip oldukları keskin gözler, denge için kullandıkları ufak arka kanatlar ve kanatların zamanlamasını ayarlayan alıcılar gibi daha pek çok detay da tasarımlarındaki mükemmelliği artırmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, böcekler milyonlarca yıldır bu aerodinamik kurallardan yararlanarak uçmaktadır. Günümüzde en gelişmiş teknolojileri kullanan bilim adamlarının bile, böceklerin uçuş tekniklerini tam olarak açıklayamamaları, yaratılışın apaçık delillerinden biridir. Allah hikmetle bakan gözler için, küçücük bir böcekte de aklının ve ilminin benzersizliğini sergilemektedir. Bir ayette Allah buna şöyle dikkat çekmektedir:

"Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "OL" der, o da hemen oluverir." (Bakara Suresi, 117) (makale harun yahya)
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst