Kalp krizi geçiren kişiye ilk müdahale nasıl yapılmalı?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

Kalp krizi geçiren bir insanın göğsüne kaya oturmuş gibi hissettiğini belirten Doktor Adil Orman, sağlık ekibi beklenirken kalp krizi geçiren kişinin ilk anda yere uzatılması gerektiğini ve varsa bebek aspirini verilmesinde fayda olduğunu söyledi.



Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Adil Orman, kalp krizinin nasıl olduğu ve ne tür müdahalede bulunması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Dr. Orman, kalp krizi geçiren hastanın göğüs bölümünde yoğun bir ağırlık hissettiğini ifade etti. Dr. Orman, "Bunun dışında soğuk soğuk terlemeye ve biraz da yüzü solmaya başlar. Hasta, bu şikayetleri gördüğü zaman ilk etapta düz bir yere uzanıp, elde varsa bir tane bebek aspirini dediğimiz aspirini dil altına alıp çiğneyebilir veya yutabilir. Vakit kaybetmeden de sağlık kuruluşlarından yardım çağrılmalıdır" dedi.

Şeker ve tansiyon hastaları ile daha önce ailelerinde erken yaşta kalp krizi geçiren ailelerin evlerinde bebek aspirini bulunmasında fayda olduğunu dile getiren Dr. Orman, "Kalp krizi kandaki pulcukların bir birine yapışıp pıhtı oluşturarak damarın tıkamasından kaynaklanıyor. Aspirinin de kanı sulandırdığı için bunu önleme etkisi olabiliyor. Bu yıllardan beri bilinen bir durumdur. Bizim dikkat etmemiz gereken baş ağrısı veya benzer durumlar için kullanılan büyük aspirinden değil, 100 miligramlık halk arasında bebek aspirini denilenden bahsediyoruz. Büyük aspirin kalp krizinin etkisini daha da arttırır o yüzden buna dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
 
Kalp Krizi Nasıl Olur?
Kalp krizi nasıl olur? konusuna geçmeden önce kalp nedir nasıl çalışır onu kısaca açıklayalım. Kalp, yumruk büyüklüğünde olan, kas gruplarından oluşan, göğüs ortasına bulunan göğüs kemiğinin hemen altında olan bir organdır. Kalp dakikada ortalama 60-100 kez atar. Kaba bir hesapla kalp atım hızı 70 olarak alındığında bir günde kalp yaklaşık 100.000 kez kasılarak kanı tüm vücuda pompalar.

Vücut için bu denli hayati önem taşıyan kalpte, birçok nedene bağlı olarak farklı sorunlar gelişebilir. Meydana gelen bu sorunların sonucunda kalp krizi olarak adlandırılan durum ortaya çıkabilir.

Kalp Krizi Nedir?
Kan akımında yaşanan tıkanma veya kesilme sonucunda, kalbi besleyen damarlarda oluşan problemlere bağlı olarak kalp krizi gelişebilir. Hayatı risk taşıyan bir hastalıktır.

kalp krizi nedir kalp krizi nasıl olur
Kalp Krizi Nasıl Olur?
Kalp damarlarının tıkanması sonucunda gelişen pıhtı nedeniyle olmaktadır. Bazı kişilerde ise kan damarlarında oluşan plaklar zamanla o damarı daraltır ve üzerinde çatlaklar oluşturur. Bu çatlaklarda meydana gelen küçük pıhtılar damarı tıkayarak kalp krizine sebebiyet verebilir. Kalp kası yeteri kadar oksijenlenemediği için kalbin kan pompalama gücü azalır ve görevini tam olarak yapamaz. Bu durum neticesinde ani ölümler de meydana gelebilir.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
En tipik olanı göğüs ağrısıdır. Kişi kriz geçirirken, göğüs kafesine sanki biri oturmuş gibi bir ağırlık hisseder. Ağrı sol kola, omuzlara, boyna, karna ve sırta yayılabilir. Ağrılı durum genellikle 10 dk kadar sürebilir. Göğüs ağrısının haricinde mide bulantısı, baş dönmesi, nefes darlığı, daralma hissi ve kalp ritim bozuklukları da belirtilerin arasındadır.

Kalp Krizi Nedenleri
Etkileyen ilk faktör sigara içmektir. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre bu risk kat kat daha fazladır.
Batı tipi beslenme modeli olarak adlandırılan hazır, paketli, fast food, şarküteri, kabonhidrat ve rafine şeker ağırlıklı beslenme de bu olasılığa zemin hazırlar.
Kolesterol seviyesinin yüksekliği riski artırır.
Diyabet (şeker hastalığı) hastalığına bağlı olarak hastaların damar yapılarında bozulmalar yaşanır. Bozulan damarlar nedeniyle kanda pıhtılaşma seviyesi artar. Diyabete bağlı olarak kalp krizi geçirme riski artar.
Tansiyonun yükselmesi yani kan basıncının artması da nedenlerden biri olabilir.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak damarlarda yaşanan deformasyonlara bağlı olarak da kalp krizleri görülebilir.
Obezite hastaları kriz geçirme riskine sahip kişilerdir. Obez hastalarda obeziteye ilave olarak şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi metabolik hastalıklar da eklendiyse o hastaların riskleri daha fazla artmış demektir.
Kişinin öyküsünde, anne, baba ve kardeş gibi birinci derece yakınlarda kalple ilgili bir problem veya kalp krizi geçmişi varsa o kişide de kalp krizi geçirme riski bulunmaktadır.
Karaciğerde üretilen bazı protein maddelerinin kanda seviyelerinin yükselmesi de nedenlerinden sayılabilir.
Kalp Krizi Geçirdiğini Düşünen Biri Ne Yapmalı?
Genellikle göğüste ağrı, terleme, nefes darlığı, kalpte sıkışma hissi, mide bulantısı, kolda ağrı ile belli eder. Hissedilen ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken hafifler ama geçmez. Ancak bazen kalp krizi çok ani gelişir ve hasta bu belirtilerin çoğunu yaşamadığı için kalp krizi olabileceğini düşünemez, başka hastalıklarla karıştırabilir ve bu durum hasta için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Hasta kendini kötü hissetmeye başladığında bazı tedbirleri almalı ve dikkat etmelidir.

Kendini kötü hisseden kişi ilk önce oturma pozisyonuna geçerek dinlenmeye çalışmalıdır. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerinde yukarı doğru kaldırarak beklemelidir.
Rahatlamak için üzerinde bulunan kıyafetleri gevşetmeli ve nefes alma hissini artırmalıdır. Pencereler açılarak daha çok hava girişi sağlanmalıdır.
Hekim daha önce içmeyi önerdiyse o sırada bir aspirin tableti çiğnenebilir.
Kişi bulunduğu ortamda yalnız ise telefon ile acilen bir yakınını veya ambulansı arayarak yardım istemelidir. Eğer krizin olduğu sırada arabada seyir halinde ise hemen kenara çekerek yardım çağırmalıdır.
Burun deliklerini kapatarak öksürmek kan akışını hızlandıracağı için fayda sağlayabilir.
Risk durumlarında kişinin yanında yakınları olsa dahi müdahale konusunda bilgileri olmadığından mutlaka acilen ambulans çağırması sağlanmalıdır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Hastaya acil serviste öncelikli olarak hayati tehlikeyi atlatana kadar gerekli tüm müdahaleler yapılır. İlk 1-2 saat hastalığın tanısının konularak tedaviye başlanması için çok önemlidir. Aksi taktirde hasta bu süreç içerisinde hayatını kaybedebilir. Kardiyoloji uzmanı damarların durumunu kontrol etmek için gerekli görürse hastaya anjio yapabilir. Anjio sonucuna göre de ya ilaçla tedavi düzenlenir ya da ameliyat planlaması yapılabilir.
kaynak
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst