Hz şems ve hz mevlana

---> Hz şems ve hz mevlana

“Tamam. Yorgunsun. Allah şahit, bilenler şahit, çok yorgunsun. Yaşanmakta olan bütün acılar gibi yaşanmış ve yaşanacak olan bütün acıların da kalbinin üzerine çöreklendiğini zannetmekten yorgunsun. Böyle bir yükü bu kalp taşımaz, biliyorsun. Ben de biliyorum.

Ama, ‘kaldır bu acıları benim kalbimin üzerinden Rabbim’, diye bir dua da etmiyorsun.”

3v911.png

3wz4l.jpg

_Aşk bir seferdir. Bu sefere çıkan her yolcu istese de istemese de tepeden tırnağa değişir. Bu yollara dalıpta değişmeyen yoktur. Şu Dünya’da semedaki yıldızlardan daha fazla sahte hacı, hoca, şeyh, şıh var. Hakiki mürşit seni kendi içine bakmaya ve nefsini aşıp kendindeki güzellikleri bir bir keşfetmeye yönlendirir. Tutup da ona hayran olmaya değil.

_Hakk’ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle birlikte aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatının altının, üstünden iyi olmayacağını.

_Allah, içte ve dışta her an hepimizi tamama erdirmekle meşguldür. Tek tek her birimiz tamamlanmamış bir sanat eseriyiz. Yaşadığımız her hadise, atlattığımız her badire eksiklerimizi gidermek için tasarlanmıştır. Rab noksanlarımızla ayrı ayrı uğraşır çünkü beşeriyet denen eser, kusursuzluğu hedefler.

-Kusursuzdur ya Allah, onu sevmek kolaydır. Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir. Unutma ki kişi birşeyi, ancak sevdiği ölçüde bilebilir. Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini, Yaradan’dan ötürü, yaratılanı sevmeden, ne layıkıyla bilebilir, ne layıkıyla sevebilirsin.

_Esas kirlilik dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir.

_Tüm kainat olanca katmanları ve karmaşasıyla insanın içinde gizlenmiştir. Şeytan, dışımızda bizi ayartmayı bekleyen korkunç bir mahluk değil bizzat içimizde bir sestir. Şeytanı kendinde ara, dışında başkalarında değil ve unutma ki nefsini bilen Rabb’ini bilir. Başkalarıyla değil sadece kendiyle uğraşan insan sonunda mükafat olarak Yaradan’ı tanır.

_Başkalarından saygı, ilgi ya da sevgi bekliyorsan önce sırasıyla kendine borçlusun bunları. Kendini sevmeyen birinin sevilmesi mümkün değildir. Sen kendini sevdiğin halde dünya sana diken yolladı mı, sevin. Yakında gül yollayacak demektir.

_Yolun ucunun nereye varcağını düşünmek beyhude bir çabadan ibarettir. Sen sadece atacağın ilk adımı düşünmekle yükümlüsün. Gerisi zaten kendiliğinden gelir.

_Hepimiz farklı sıfatlarla sıfatlandırıldık.Şayet Allah herkesin tıpatıp aynı olmasını isteseydi, hiç şüphesiz öyle yapardı. Farklılıklara saygı göstermemek, kendi doğrularını başkalarına dayatmaya kalkmak. Hakk’ın mukaddes nizamına saygısızlık etmektir.

_Hakiki Allah aşığı bir meyhaneye girdi mi orası ona namazgah olur. Ama bekri aynı namazgaha girdi mi orası ona meyhane olur. Şu hayatta ne yaparsak yapalım, niyetimizdir farkı yaratan, suret ile yaftalar değil.

Gönül gözün kapanmış olduğu için, aklın sınırları dışına çıkamıyorsun. Gerçek aşkın ne olduğunu bilmediğin için, fedakarlığın da ne demek olduğunu bilmiyorsun.
Çoktan bitmiş, heyecanı sönmüş, ancak ilginç ülkeleri gezerek, eğlenceler düzenleyerek, lezzetli yemekleri midenize indirerek, bedenlerinizi yaralarcasına sevişerek birbirinize katlanabildiğiniz cüzi aşkına bakarak, benimkini yargılıyorsun…

Sen gerçek aşk nedir tanımadın ki, beni yargılayabilesin. Sen elini hiç ateşe sokmadın ki, aşk yangınının insan yüreğini nasıl sönmez bir ateşe çevirdiğini görebilesin. Sen, sevgilin için ölmedin, öldürmedin ki, beni anlayabilesin..

Mevlânâ,Şems ile Konya'da buluştuğu zaman tamamıyle kemale ermiş bir şahsiyetti.Şems,Mevl^nâ'ya ayna oldu.

Mevlânâ,Şems'in aynasında gördüğü kendi eşssiz güzelline hayran oldu.

Diğer bir ifadeyle Mevlânâ,gönlündeki Allah aşkını Şems'te yaşattı.

Mevlânâ'nın Şems'e olan sevgisi,Allah'a olan aşkının ölçüsüdür.

Çünkü Mevlânâ,Şems'te Allah cemalinin parlak tecellilerini görüyordu.

Mevl'anâ açılmak üzere olan bir güldü.Şems ona bir nesim oldu.

Mevlânâ bir aşk şarabı idi,Şems ona kadeh oldu.

Mevlânâ zaten büyüktü,Şems onda bir gidiş,bir neşve değişikliği yaptı.

Mevlânâ ile Şems üzerine söz tükenmez.Son söz olarak şöyle söyleyelim,

Şems Mevlânâ'yı ateşledi,ama karşısında öyle bir volkan tutuştu ki,alevleri içinde kendi de yandı.

Şems,1247-1248 tarihinde Konya'dan aniden gidip kayboldu.

Şems'in kaybolmasından sonra Mevlânâ herkezden onun haberini soruyordu.

kim onun hakkında aslı esası olamayan bir haber bile verse ve Şems'i falan yerde gördüm dese bir müjde için sarığını ve hırkasını vererek şükranelerde bulunuyordu.

Bir gün bir adam,Şems'i Şam'da gördüm diye bir haber verdi.

Mevlânâ buna tarif edilemeyecek şekilde sevindi ve o adama üstünde nesi varsa bağışladı.

Dostlarından birisi,bu haber yalandır,o Şems'i görmemiştir dediğinde Mevlânâ şu cevabı vermiştir.

''Evet onun verdiği bu yalan haber üzerine üzerimde ne varsa verdim.Eğer,doğru haber verseydi,canımı bile verirdim.''

Mevlana neden ellerinin birisi havayı,diğeri yeri gösterir ve başı eğik olarak sema yapardı?

''Allah'tan alırım,halka dağıtırım.''

Dönerek sema yapan Mevlevi'nin durumu;transa geçmiş bir Hal'dir.

Sağ el yukarıda,baş sağ kola yatmış vaziyette,sol el aşşağıya yere bakıyor.

Esrarda burada başlıyor.

Mevlana sema ile dönmesini bir rubaisinde şöyle değerlendiriyor:

''Bu dönüşü ben kendi canımdan öğrendim.Beden kalıba girmeden önce can aleminde de böyle dönerdim.

Bana sabır ve sükun daha uygundur diyorlar.Ben bu sabrıda sükunuda size bağışladım.''

Sükun ve sabır içinde olan Mevlana sema yaparak trans hale geçmektedir ki;

etrafındakilerin,aman Hazret yavaş olunuz,demelerine şöyle cevap verir:,

''Deliliğe aşığım,akıllılığa usluluğa doydum.''

Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu.

O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'ına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu

ve dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.

"Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız!

Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir"

Hz. Mevlâna

''Bir sevgili aşkına sordu:

-Beni mi çok seviyorsun,kendini mi?

aşıkı şöyle cevap verdi:

-Ben kendimden ölmüşüm,seninle diriyim.

Kendimden,kendi varlığımdan,kendi sıfatlarımdan geçmişim,yok olmuşum,seninle dirilmişim.

Kendi bildiğimi unutmuşum,senin bilgin ile bilgin olmuşum.

Kendi gücümü,kuvvetimi hatırdan çıkarmışım,senin gücünle güçlenmişim.

Kendimi seversem seni sevmiş olurum.

Seni seversem kendimi sevmiş sayılırım.Sıfatlarıma bürünüp halka görün;seni gören beni görmüş olsun.

Seninle buluşmak isteyen,seninle buluşan benimle buluşmuştur.''denmiştir.

Öyle bir haldeyim ki ;
Bütün dünya, herkes gülse, neşelense "sen" olmayınca gülmek şöyle dursun !
Dünya bana 'zindan'dır.

Hz.Mevlana

Hani melekler sormuştu Rabbimize
-''Senin en sevdiğin kulun oyken, neden onu bu kadar ızdırapla imtihan ediyorsun?''
-Hem yetim, hem öksüz, hem kimsesiz...
Ne buyurmuştu Rabbimiz?
-''Kimseye güvenmesin, hep benden istesin, bana sığınsın diye''.

Vefa Nedir , Bilir Misin..?

Vefâ ; Arkanda Bıraktığını , Giderken Yaktığını Yabana Atmamandır..
Vefâ ; Dostluğun Asaletine , Bir Dua Sonrası Verilen Sözlere , Hayallere İhanet Katmamandır..
Vefâ ; Ötelerin Sonsuz Mükafatı Karşısında , Cehennemi Hafife Almaman , Ulvi Güzellikleri Dünyaya Satmamandır..

( Hz. Mevlana )

"Benim hayatımı yargılamadan önce, benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan, dağ ve ovalardan geç. Hüznü, acıyı ve neşeyi tat. Benim geçtiğim senelerden geç, benim takıldığım taşlara takıl. Yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi. Ancak ondan sonra, beni yargılayabilirsin..
Geçer dediklerimi geçirdim, biter dediklerimi bitirdim. Nefret ettiklerimi sildim, silkindim yeter dedim. Geride bıraktıklarım hesap sormaya kalkmasın o yüzden bana.Farkında olduğum için var oldunuz, vazgeçtiğim için bugün yoksunuz"..../Mevlana Hazretleri/

Eğer hala KIZIYORSAN, kendin ile olan kavgan bitmemiş demektir.
Eğer hala KIRILIYORSAN, gönül evinin tuğlaları pekişmemiş demektir.
Eğer hala KINIYORSAN, düşüncelerin yeterince berraklaşmamış demektir.
Eğer hala KARŞILIKSIZ SEVMİYOR ve SEVGİNDE AYRIM YAPIYORSAN, hala akıl ve mantığını kullanıyor, içindeki sevginin boyutlanmasına engel oluyorsun demektir.
Eğer hala " BEN " demekten vazgeçmiyorsan, dizginlerin hala nefsinin elinde ve sen bu esarete boyun eğiyorsun demektir. VE
EĞER HALA " ŞİKAYET " EDİYORSAN, HAKİKATİ GÖREMİYORSUN DEMEKTİR!

(Şems-i Tebrizi)

bülbülün sabahlara kadar goncanın dalında feryadü figan etmesi,açılmasını can havliyle bekleyişidir...o garip bülbül sabaha kadar goncanın açılmasını beklerde,bir an dalar alacaışığında,goncada o bir anlık gafletle açıverir yaprak yaprak taze güle döner ..hal diliyle bülbüle demektedir ki ey aşık olduğunu iddia eden kişi aşığa bir an gaflet ayrılık getirir,işte sen o bir anlık gafletinin kurbanısın,bülbülün yanık sesi o firak gecesinin acısıdır.bülbülü bülbül yapanda ayrılık ve iç sızısıdır zaten..bülbülün sabahlara kadar goncanın dalında feryadü figan etmesi,açılmasını can havliyle bekleyişidir...o garip bülbül sabaha kadar goncanın açılmasını beklerde,bir an dalar alacaışığında,goncada o bir anlık gafletle açıverir yaprak yaprak taze güle döner ..hal diliyle bülbüle demektedir ki ey aşık olduğunu iddia eden kişi aşığa bir an gaflet ayrılık getirir,işte sen o bir anlık gafletinin kurbanısın,bülbülün yanık sesi o firak gecesinin acısıdır.bülbülü bülbül yapanda ayrılık ve iç sızısıdır zaten..bülbülün sabahlara kadar goncanın dalında feryadü figan etmesi,açılmasını can havliyle bekleyişidir...o garip bülbül sabaha kadar goncanın açılmasını beklerde,bir an dalar alacaışığında,goncada o bir anlık gafletle açıverir yaprak yaprak taze güle döner ..hal diliyle bülbüle demektedir ki ey aşık olduğunu iddia eden kişi aşığa bir an gaflet ayrılık getirir,işte sen o bir anlık gafletinin kurbanısın,bülbülün yanık sesi o firak gecesinin acısıdır.bülbülü bülbül yapanda ayrılık ve iç sızısıdır zaten.

AZ YERDİ , ama bizim gibi rejim yapmak için değil;
Fakirliği seçtiğinden.

Gece gündüz AĞLARDI,
O ağlayınca meleklerin gözleri dolardı;
Ama bizim gibi pembe diziler yüzünden değil;
Mevlaya olan aşkından.
AYAKLARI ŞİŞERDİ , O öpülesi ayakları Ama bizim gibi sabahlara kadar gezmekten değil , Sabaha kadar ibadet etmekten.

SEVGİLİ! Sen benim en gizli sadakam
Ve cehennemle arama set olacak en tatlı gözyaşımsın!
Sen benim solumda saklı, secdedeki duamsın!
Sen, kalbimin en mahrem yanı.
Rabbimin armağanı ve en güzel yangınımsın!
Herkes gitsede sevgili!
SEN BANA KALANSIN!
Çünkü SEN, AŞKSIN..!
Ezberimsin. evvelim, ezelim ve ebedimsin.
Sebebim, nefesim ve ahirim.
Sen, çaresizliğin ayak ucunda demlenen yüreğime armağan edilen sonsuzluk hediyesi.
Sen, göğsümde taşıdığım eşsiz paye.
Sen benim acıya dayanma gücüm.
Sen benim yüreğime işlenmiş sabrımsın.
Ey Suretine Tebessümle Nişan Eylediğim.
Canan eyle de yol bulsun bi çare Arzu Halim!
Dua ile başladım ben bu aşka ve hep hamd ettim..
Senden bir Amin gelmesede pişman değilim çünkü ben Allah (cc) için sevdim!

“Sana affedilemeyecek kadar büyük hata yapan birine, akıl sınırlarının bittiği yerden başlayacak ceza vermek istiyorsan ; bütün samimiyetinle affet. Hissedilen her şeyi arşivleyen kader, kendisiyle en iyi biçimde ilgilenecektir...”

* Şems-i Tebrizi

...Ve Cehennem konuştu "Ben kimsenin
Canını yakmadım" !!! ... "Onlar benim ateş
olduğumu bile bile geldiler" !!!

4x2m9.jpg

“İnsan, sözünü yağmur gibi yumuşakça indirmeli kulaklara;
Kırıp dökmemeli, damla damla söylemeli, ince ince sevmeli..”

Hz. Mevlana

Ve siz Aşk yoLunu yönLendirebiLeceğinizi zannetmeyin..
Çünkü Aşk sizi buna Layık görürse sizin yoLunuzu yönLendirir..

Şems-i Tebrizi.

4x2sf.jpg

Başına gelen eziyetler artıyor değil mi?..
Buğdayı başak olsun diye toprağa attılar, Değirmende un olsun diye ezdiler, Ekmek oldu, dişleri ile ezdiler;
Ezil ki can olasın, can veresin...

Hz. Mevlana

Mevlana'ya sordular.Neden senin müridlerin geçmişi karanlık, kötülüklerle dolu , hor hakir ve fakir kimseler?Mevlana:İçinizde günahı olmayan var mı?Sustular.Benim müridlerim iyi insanlar olsalardı ben onların müridi olurdum.iYİLERLE HERKES HASBİHAL EDER , KÖTÜLERİ KUCAKLAYACAKSIN Kİ,TEDAVİ OLSUNLAR. BİZ KÖTÜLERİ GÜNAHKARLARI İYİ YAPMAK İÇİN DÜNYAYA GELDİK. MÜRİDLERİMİ KINAYACAĞINIZA AYNAYI KENDİNİZE TUTUN

ETME_

Duydum ki bizi bırakmaya azmediyorsun etme
Başka bir yar başka bir dosta meylediyorsun etme

Sen yadeller dünyasında ne arıyorsun yabancı
Hangi hasta gönüllüyü kasdediyorsun etme

Çalma bizi bizden bizi gitme o ellere doğru
Çalınmış başkalarına nazar ediyorsun etme

Ey ay felek harab olmuş alt üst olmuş senin için
Bizi öyle harab öyle alt üst ediyorsun etme

Ey makamı var ve yokun üzerinde olan kişi
Sen varlık sahasını öyle terk ediyorsun etme

Sen yüz çevirecek olsan ay kapkara olur gamdan
Ayın da evini yıkmayı kastediyorsun etme

Bizim dudağımız kurur sen kuruyacak olsan
Gözlerimizi öyle yaş dolu ediyorsun etme

Aşıklarla başa çıkacak gücün yoksa eğer
Aşka öyleyse ne diye hayret ediyorsun etme

Ey cennetin cehennemin elinde olduğu kişi
Bize cenneti öyle cehennem ediyorsun etme

Şekerliğinin içinde zehir zarar vermez bize
O zehiri o şekerle sen bir ediyorsun etme

Bizi sevindiriyorsun huzurumuz kaçar öyle
Huzurumu bozuyorsun sen mavediyorsun etme

Harama bulaşan gözüm güzelliğinin hırsızı
Ey hırsızlığa da değen hırsızlık ediyorsun etme

İsyan et ey arkadaşım söz söyleyecek an değil
Aşkın baygınlığıyla ne meşk ediyorsun etme.

Yılmaz Erdoğan ne okudu be. Aklıma geldi açıp efkarlanayım biraz :)

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri