HPV hakkında her şey

---> HPV hakkında her şey

Dünyada HPV İçin Geliştirilmiş Başka Bir Aşı Var Mı?

Merck firması tarafından geliştirilen quadritravalan (Tip 16,18,6,11 benzeri) aşı yanında, ( Gardacil) GlaxoSmithKline (GSK) firması tarafından geliştirilen bivalan (Tip 16,18) aşının ( Cervarix )çalışmaları tamamlanmıştır ve ülkemizde de piyasaya sunulmuştur. Bu iki aşı ile ilgili çalışmalardaki ortak sonuçları; HPV aşılarının kişiler tarafından kolay tolere edilebildiği, yüksek oranda bağışıklanmanın sağlanabildiği, dirençli HPV enfeksiyonu ve HPV enfeksiyonları ile ilişkili klinik hastalığın azaltılmasında etkili oldukları ve bivalan aşı ile oluşan antikor titresinin daha uzun süreli olduğudur.
GlaxoSmithKline (GSK) firması tarafından üretilen "Cervarix" ise bivalan bir aşıdır ve HPV tip 16 ile 18’e benzer partikülleri içerir. Özellikle servikal kanser ve prekanserleri önlemeye yöneliktir. Oluşan antikor tiresi uzun süre yüksek seviyelerde kalıcıdır. Aşının uzun süre kalıcı olabilmesi için bir kez yapıldıktan 1 ve 6 ay sonra tekrarlanması gereklidir. Bivalan aşılar ile serviks kanserlerinin %70 ile % 95‘ini engelleyebileceği düşünülmektedir. Sadece iki tipe (Tip 16,18) etkili bu aşını ülkemizde satışı vardır.

Ülkemizde şu anda "Cervarix" ve "Gardasil" isimli aşılar doktor önerisi ve kontrolu ile satılaşa sunulmuştur.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV Aşıları İle İlgili Merak Edilenler Ve Sık Sorulanlar.


Ø İdeal yapılma dönemi 9-12 yaş arası olup en geç 26 yaşında yapılması önerilmektedir. Adölasan dönemi aşı için en uygun yaş aralığıdır.

Ø Aşı 3 doz şeklinde yapılacaktır, 3 doz bittikten sonra ne kadar bağışıklık sağlayacağı tam bilinmemesine rağmen 5 yıl sonra tekrarlanması gerekebileceği iddia edilmektedir.

Ø Aşı sonrası hassas kişilerde önemsiz alerjik reaksiyonlar yapabileceği belirtilmektedir.

Ø İlk planda sadece kız çocuklara yapılması planlanmakta erkeklere uygulaması da dünyada bir çok merkezde yapılmaktadır.

Ø Hamilelerde yapılması tavsiye edilmemektedir, doğum sonrası emzirme döneminde aşı güvenle yapılabilinir.

Ø Öncelikle HİV taşıyıcıları, immün sistemi baskılayan tedavi alanlar, kortizon kullananlar, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanlar, veya HPV açısından riskli gruptakiler (örneğin çok partnerliler) aşılanmalıdırlar.

Ø Aşılama dozları bittikten sonra serviks kanseri riski tamamen bitmez, bu nedenle serviksin taranmasına smear ve gerektiğinde kolposkopi ile devam edilmelidir. Rutin doktorun önerisine göre 6 ayda veya yılda bir smear takibi aşı sonrası da gerekmektedir.

Ø En çok merak edilen ise HPV virüsü taşıyıcısı olanlar, lezyonu bulunanlar ve aktif genital siğili olanlara yapılıp yapılamayacağı konusundaki bilgilerdir. Aşı koruyucu olduğu için zaten alınmış bir tipe (örneğin 16’ ya) karşı hiçbir faydası olmaz ve kişilerin birden fazla virüs tipini aynı anda bulundurmaları çok çok nadir bir ihtimaldir. HPV ve kondilomu olanlara aşı yapıldığında sadece kendisinde olmayan diğer tiplere karşı ( ileriki bir zamanda bu tipleri alabileceği farz edildiği durumlarda, multipartner yaşayanlarda belki..) koruma faydası olacaktır.

Ø Yeni HPV aşıları ile ilgili yeni çalışmalar devam etmekte olup önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmiş aşıların piyasaya sunulabileceği bilinmektedir. Daha uzun etkili ve daha geniş kapsamlı aşılar için çalışmalar devam etmektedir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV niçin önemlidir?

Yapılan araştırmalar sonucu serviks kanseri oluşumunda ana etken olduğu saptanmıştır. Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) dünya'da ikinci önemli kadın kanseridir. Yılda yaklaşık olarak 440.000 yeni rahim ağzı kanseri vakası saptanmaktadır. A.B.D.'de her yıl 4900 ölüm ile sonuçlanan 15700 yeni vaka ile kadınlarda kötü huylu ikinci en yaygın kanserdir.
 
---> HPV hakkında her şey

Oral s e k s ile HPV bulaşabilir mi?

evet..
Çoğu çift oral s e k s yapmasına rağmen ağızda HPV lezyonlarına nadiren rastlanır. Ancak, son çalışmalarda baş ve boyun skuamöz hücreli kanserlerin 1/4’nde yüksek riskli HPV’ye rastlanmıştır. Bundan dolayı ağız yoluyla geçişin olduğu ve nadiren ciddi sorun yarattığı varsayılmıştır.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV bAşka yollardan bulaşabilir mi?


Enfekte tuvalet oturağı, kapı kolu, havlu, sabun, yüzme havuzları veya küvetten HPV’nin geçebileceğine ait kanıt yoktur. Ancak, açıklanamayan bazı HPV lezyonlarının oluşumunda cinsel olmayan yolların olasılığını ekarte ettirmez.
El ve cilt siğiline sebep olan HPV tipleri genital bölge siğiline sebep olandan farklıdır. İstisna olan küçük çocuklarda genital bölgede nadir olarak siğil yapan “non-genital” HPV tipleridir. Ayrıca genital HPV tiplerine çook nadir olarak genital bölge dışındaki lezyonlarda da rastlanır. Örneğin, rastlantısal olarak HPV 31lezyonları konjünktiva ve tırnakların altında tanımlanmıştır.
 
---> HPV hakkında her şey

Tedavi olduktan sonra bulaştırıcı olabilir miyim?

Bu, iki sonuca bağlıdır: başarılı tedavi ile HPV lezyonlarının (olası enfeksiyoz HPV parçacıklarının bulunduğu) imhası ve normal ciltte hala var olabilecek HPV virüsünün kişinin bağışıklık sistemi tarafından baskılanması.
Çoğu kişilerde birkaç tedaviye rağmen dış genital siğillerde tam iyileşme olmaz. Bunun nedeni, çoğu tedavi HPV lezyonlarını tahrip etmekte, ancak çevreleyen normal ciltteki HPV’yi yok edememektedir. Kişinin bağışıklık sistemi cevap veremez ve kalan HPV’yi baskılayamaz ise yeni lezyon oluşabilir.
Klinik muayenede daha fazla HPV lezyonu saptanamaması ve takip eden birkaç ay boyunca yeni lezyon oluşmaması, bulaştırıcılık için gerekli olan yeterli HPV salgılanma şansını azaltır. Bir kişinin HPV virüsünü hiç veya kısmen partnerine bulaştırıp bulaştıramayacağını söylemek zor olsa da, lezyonsuz aylar geçtikçe (özellikle tecrübeli bir klinisiyen tarafından incelendiğinde) bulaştırıcılık olasılığı çook çook azalmaktadır.
HPV enfeksiyonu hikayesi olan bir kişinin bulaştırıcılığı konusunda %100 emin olunamadığından dolayı yeni bir ilişkiye başlarkenn kişinin dürüst olması gerekir. Burada aynı zamanda, çoğu insan ömründe bu virüse maruz kaldığını ve genel olarak büyük zarar görmediği gerçeği de bilinmelidir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV bulaşma riskini azaltmak için ne yapabilirim?

HPV bulaşma olasılığını yok edebilmek için genital-genital ve oral-genital cinsel temastan tamamen kaçınmak gerekir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV’yi ömür boyu taşıyacak mıyım?

Bu sorunun cevabı açık değilldir. HPV’ye hassas testlerde (polymerase chain reaction (PCR) ve Hybrid Capture 2) pozitif olan çoğu kişilerin (%90’na kadar), ilk testten 6-24 ay sonra negatif oldukları görülmüştür. Bu durum HPV’ye karşı etkin immün cevaba bağlıdır.
Bunun tam olarak ne anlama geldiği bilinmemektedir: virüs vücuttan tamamen arındırıldı mı, yoksa bu hassas testlerde dahi saptanamayan çook düşük sayılara kadar baskılandı mı ?
HPV’ye karşı etkili immün cevabı olan çoğu kişide lezyon gelişmediğinden HPV’nin tamamen yok edilmesi veya baskılanması önemli değilldir.
Yaşamın geri kalan döneminde bağışıklık sisteminde ciddi zayıflama olduğunda, bazı kişilerde siğiller ve diğer HPV lezyonları nüks edebilir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV virüsünün rahim ağzı ile bağlantısı var mıdır?

HPV virüsü Human Papilloma Virüs kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur ve insan siğil virüsü diye türkçe tercüme edilebilir.

HPV son yıllarda önemi daha çok anlaşılan ve cinsel yolla geçen özel bir virüs. 110'den fazla çeşiti olan bu virüsün Amerika'da yapılan bazı çalışmalarda kadınların % 60-70'inde görüldüğü ortaya çıktı. Hastalık cinsel yolla bulaşıyor ve çoğu kez farkedilmiyor.
Bazı durumlarda gerek erkeğin cinsel uzuvlarında gerekse kadının dış cinsel uzuvlarında küçük nokta şeklinde et benine benzeyen siğiller meydana getiriyor. Bunlar bazen birleşerek büyüyorlar ve nadiren de karnıbaharımsı gibi bir görüntüyle dev boyutlara ulaşabiliyorlar.
Tedavisine değişik asitler veya yakma yöntemleri kullanılıyor. Bazen de cerrahi yöntemle çıkartmak gerekiyor. Bu tarz teşhis konulmuş kişilerde mutlaka cinsel arkadaşının da kontrolü ve muayenesi gereklidir.

Rahim ağzı kanserinin son yıllarda HPV denilen virüsten kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu virüsün özellikle 16 ve 18.cinsleri rahmi ağzı kanserine sebep olabilmektedir. Virüs cinsel yolla bulaşmakta ve bu virüsten sadece prezervatif kullanarak korunulamamaktadır. Çünkü bacak arası cildinin birbirine teması veya elle temasında dahi virüs geçebilmektedir.

Geçen Ağustos ayında bu virüse karşı aşı geliştirilmiş ve Amerika'da piyasaya sürülmüştür. Aynı aşı Mart ayında piyasaya çıkmıştır. Bu aşı üç kez yapılmaktadır. Birinci aşının yapılmasından iki ay ve altı ay sonra birer tane daha aşı yapılarak işlem bitmektedir. Üçüncü aşının sonunda da bu virüse karşı yüzde yüze yakın korunma tespit edilir.

HPV aşısının çıkmasıyla birlikte toplumda HPV'ye karşı ciddi bilinç artması oluşmuş ve bu da aşılamaya yansımıştır.


Bu aşı 9 yaşından itibaren kız çocuklarına 50 yaşına kadar yapılabilir. Erkeklerde de bu aşının yapılması gereklidir.

Sık sık tekrar eden ve tedavisi bazen güç olan bu hastalığın son yıllardaki en büyük önemi rahim ağzı, vajina ve vulvanın kanserinde etken olmasının keşfedilmesiyle ortaya çıktı.
HPV virüsü şu an rahim ağzı kanserinin en yaygın sebebi olarak kabul ediliyor ve bu virüsün kendinde olduğunu bilen kadınların sık sık bu bakımdan kontrolleri gerekiyor.

HPV virüsü rahim ağzına yerleştiği zaman bu çoğu kez gözle görülemiyor. Ancak pap smear testi ile ortaya çıkabiliyor.


Özellikle yeni bir yöntem olan Thin-Prep (ince yayma) tekniği ile alınan pap smear testinde HPV teşhisini koymak mümkün oluyor. Takip edilen hastanın tekrar geri çağırılarak kolposkopi denilen bir dürbün ile rahim ağzına bakılması ve bu virüsün getirdiği kanser öncesi hücre değişimleri varsa da onların hemen tedavi edilmesi gerekli. Çok değişik çeşidi olan bu virüsün insanı kanser yapan türleri 16-18 ve 33 diye adlandırılıyor. Thin-Prep yöntemi ile yapılan pap smear veya yapılan biopsilerle ortaya çıkabiliyor.

Özellikle yüksek risk HPV'si olan hastalarda kanser riski yüksek olduğu için yakın takipler ve tedaviler gerekiyor.
 
---> HPV hakkında her şey

Genital Siğil ne kadar ciddi bir sağlık problemidir?

Hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir sorundur. Çok bulaşıcı oldukları için hızlıca genital bölgede yayılabilirler. Tedavi metodları olarak yakma, dondurma, lazerle müdahele gibi yöntemler kullanıldığından oldukça ağrı verici ve rahaztsız edici olabilir. Maalesef tekrarlama oranı çok yüksek olan bu lezyonlara karşı tedavi ancak %70 oranında başarılı olabilmektedir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV Aşıları (Rahim Ağzı Kanseri Aşıları) ne derece koruyor?



İki tip aşı vardır. Biri HPV'nin iki tipine karşı koruyor Diğeri ise dört tipine karşı koruyor. Rahim Ağzı Kanserine karşı yaklaşık %100 e yakın koruma sağlıyorlar.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV Aşıları güvenli midir?

Aşının içinde virüs DNA'sı yoktur. Tüm dünyada Dünya Sağlık Örgütü önerisi ile uygulanmaktadır.
 
---> HPV hakkında her şey

Aşı kaç doz yapılmaktadır ve ne kadar süre korumaktadır?


Aşı koldan yapılmaktadır. 6 ay içinde 3 doz yapılmaktadır.
 
---> HPV hakkında her şey

Aşıyı nerede ve nasıl yaptırabiliriz?

Kadınlar, kadın hastalıkları uzmanlarına gidebilirler. 9-16 yaş arası kızlar için ise çocuk hastalıkları uzmanına götürüp bilgi alınabilir ve aşı yaptırılabilir.
 
---> HPV hakkında her şey

HPV aşılaması en erken kaç yaşında olmalıdır?

9 yaş. Bu yüzden kadınların 9-13 yaşındaki kızlarını da çocuk doktorlarına götürerek aşılatmaları son derece önemlidir. Bu sayede kız çocukları erken dönemde daha etkin koruma geliştirebilirler.
 
---> HPV hakkında her şey

Aşıların dünya'daki uygulamaları ne durumda?

Dünyada kabul gören birçok medikal kuruluş tarafından kadın sağlığında son yılların en önemli buluşu olarak değerlendiriliyor. Aşılar dünyada birçok araştırma ödülü aldı ve yüzden fazla ülkede aktif olarak uygulanıyor.

A.B.D, Avusturalya, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri, Israil ve bazı Arap ülkelerinde de aşılama rutin olarak önerilmektedir. 72'den fazla ülke, HPV virüsüne yakalanma riski bulunan kadın ve kızları "Toplu Aşılama Programı" kapsamına alıyor. Bu ülkelerde aşı geri ödeme kapsamındadır. .
 
---> HPV hakkında her şey

Kişide halihazırda HPV hastalığı varsa aşı yaptırılabilir mi?

Evet. Aşı sayesinde diğer tiplere karşı korunma sağlanmış olur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst