Göz Tansiyonu Nasıl Oluşur

Heulwen

Kayıtlı Üye
Göz Tansiyonu Nasıl Oluşur



Göz tansiyonu oluşumu türüne göre klinik görüntüsü ve tedavisi birbirinden farklı olmaktadır. Göz tansiyonu türlerinden büyük kısmı açık açılı olduğu için, hastalarda fazla belirtiye sebep olmaz. Bu nedenle rahatsızlığın erken teşhis edilmesi çok zor olur. Hastalarda görme sinirinde hasara neden olduğundan, görme bölgesinde kör noktalar meydana getirir. Daha sonra bir borudan bakar gibi çevrede olan cisimler görünmez hale gelir. İlerleyen dönemlerde ise, borudan görüş bile kaybolur. Göz tansiyonunun daha az görünen türü olan kapalı açılı glokomda ışıkların etrafında renkli halkalar, ağrı, kızarma, bulanık görme, kusma ve bulantı gibi etkiler meydana gelir. Bu tür göz tansiyonu daha çok hipermetrop hastalarda görülür. Göz tansiyonu türlerinde meydana gelen belirtiler incelenecek olursa aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkar.

Düşük ya da normal tansiyonlu göz tansiyonu belirtileri

Göz içi basıncı normal olan hastalarda da sinir hasarı ve görme kaybı ortaya çıkar. Bu hastalarda herhangi bir belirti meydana getirmez. Göz içi basıncının % 30 düşürülmesi halinde, rahatsızlığın ilerlemesi biraz yavaşlayabilir. Ancak bazı hallerde hastalarda düşük kan basıncı olmasına rağmen, hastalık ilerleme gösterebilir.

Açık açılı göz tansiyonu belirtileri

Kronik ve yavaş ilerleme gösteren bu göz tansiyonunda, çoğunlukla iki göz beraber etkilenir. Sinsi bir seyri olan, ağrıya sebep olmayan ve hastalar tarafından fark edilmeyecek bir göz tansiyonudur. Belirtiye sebep olmadığından, risk grubunda yer alan kişilerin düzenli olarak göz muayenesi olmasını gerektirir.

Kapalı açılı göz tansiyonu belirtileri

Bu türde olan göz tansiyonunda hastada göz içi basıncı ani yükselmelere sebep olur. Gözde sulanmaya, ağrıya, bulanık görme ve kızarıklık gibi belirtilere sebep olur. Hastalar çevrede renkli halkalar görmeye başlar, mide bulantısı ve kusma meydana gelir. Hastalar televizyon seyrederken bile, göz çevresinde ağrı hissederler. Özellikle sabahları çok belirgin olan baş ağrıları oluşur. Bu bulgular olursa hastalara acil olarak müdahale edilmelidir. Çünkü buna müdahale edilmediği takdirde, 1-2 gün içinde hastada körlüğe sebep olabilir.

Konjenital göz tansiyonu belirtileri

Bu türde olan göz tansiyonu yeni doğan bebeklerde doğuştan meydana gelir. Başlangıç aşamasında belirtiye sebep olmadığından, sadece ilerlemesi durumunda bebeğin gözünde büyümeyle dikkat çeker. Bebekte ışığa bakamaması ve gözde sulanma belirtileri oluşur. Bu aşamada rahatsızlık tedavi edilmediğinde, gözün saydam tabakasında bulanık görme ve beyazlaşma oluşur. Göz kapaklarında spazmlar meydana gelir. Göz tansiyonu artınca göz küresi gittikçe büyür. Gözlerin tek tarafında olursa, daha kolay fark edilmektedir. Göz rahatsızlığın ilerlemesiyle görme duyusunu kaybeder. Ameliyat edilmiş olsa bile, bu türde olan rahatsızlık inatçı bir yapıya sebep olduğundan, tekrar göz tansiyonunda yükselme meydana gelir. Bu tür göz tansiyonları oluştuktan sonra, biraz ilerleme gösterince belirgin bulgular verir. Bu nedenle hastalara karşı daha dikkatli olunması gerekir.

Başka nedenlere bağlı olan göz tansiyonu belirtileri

Değişik medikal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ikincil göz tansiyonu hastalarındaki gözlerde bulanık görme, ağrı ve sulanma belirtileri meydana gelir. İleri düzeyde katarakt sorunu olan, gözlere uygulanmış cerrahi işlemlerde, tümörleri olan, gözlerde olan yaralanma halinde, şeker hastalığı gibi hastalıkları olan kişiler mutlaka gözlerini kontrol ettirmelidir.
 
---> Göz Tansiyonu Nasıl Oluşur

aynen ve verilen ilacları düzenli, kullanmaları gerekiyor yoksa sıkıntıulara neden olabiliyolr
 
Göz Tansiyonu oluşması şu sebeblerden dolayı kaynaklanmaktadır. Göz pekçok katmanda meydana gelen bir organdır. Bu katmanlar içerisinde sıvılar bulunmaktadır. Bu sıvılar yardımı ile görme olayı gerçekleşir. Göz içerisindeki bu sıvılarda zamanla azalma olabilir. Bu azalmaların pek çok sebebi bulunur. Bu sıvıların düzenli olarak azalması ve tekrar dolması ile göz içinde belirli bir düzen bulunmaktadır. Fakat bu sıvıların bazen düzenli olarak boş olamaması durumunda kanallarda bozukluklar meydana gelebilir. Sıvı borç almayıp kanalda bozuklukları meydana gelmesiyle kanal içinde basınç artması meydana gelir. Sıvılarda meydana gelen bu yüksek basıncı ise görme duyusunu etkiler.Bu sebeplerden bahsedecek olursak ise şeker hastalığı, göze alınan yaralanma durumu, sürekli yaşanan migren, kortizon tedavisi, ailede göz tansiyonu yatkınlık, yaşlanma durumu ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar göz tansiyonunun ortaya çıkmasına sebebiyet yaratabilir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst