Göz hastalıkları

---> Göz hastalıkları

SULANMA

Sulanma göz hastalıklarında sık rastlanılan bir belirtidir. Rüzgarlı tozlu ortamlarda, ağlama ve gülme sırasında, yoğun yakın çalışma sırasında sulanma normal kabul edilebilir.
Hangi Sulanmalar Hastalık Belirtisi Olabilir?
► Uzun sürüyorsa,
► Beraberinde kızarıklık, batma, görme azlığı gibi şikayetler varsa ,
► Bebek ve küçük çocuklarda uzun süre devam ediyorsa bir hastalığın belirtisi olabilir.
Hangi Hastalıklarda Sulanma Görülebilir?
► Göz yaşı kanalı tıkanıklığında,
► Gözde yabancı cisim varlığında,
► Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonlarında,
► Alerjik hastalıklarda,
► Kontakt lens ile ilgili sorunlarda,
► Göz kuruluğunda,
► Göz kapağı hastalıklarında,
► Doğuştan göz tansiyonu olan küçük bebeklerde görülebilir.
 
---> Göz hastalıkları

KAŞINTI

Kaşıntı hangi göz hastalıklarında görülür?
► Alerjik hastalıklarda,
► Göz kuruluğunda,
► Göz kapağı hastalıklarında.
 
---> Göz hastalıkları

YANMA


Hangi Hastalıklarda Yanma Görülebilir?
► Alerjik hastalıklarda,
► Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonlarında,
► Göz kuruluğunda,
► Göz kapağı hastalıklarında.
 
---> Göz hastalıkları

KIZARIKLIK

Günlük hayatta sık başımıza gelen ve göz hastalıklarında da sık görülen bir belirtidir. Uykusuzluk ve yoğun yakın çalışma sonrasında ki kızarıklıklar normal kabul edilebilir. Bazı kişilerde herhangi bir hastalık olmadan da gözler her zaman normalden daha kızarık olabilir..
Kızarıklık Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
► Gözde yabancı cisim varlığı,
►Konjunktiva, kornea ve skleranın tüm enfeksiyonları,
►Alerjik hastalıklar,
►Kontakt lensle ilgili sorunlar,
►Göz kuruluğu,
►Üveitler,
►Göz kapağı bozukluklarının bir belirtisi olabilir.
 
---> Göz hastalıkları

ÇİFT GÖRME

Çift görme çok geniş bir hastalık grubunda görülebilen bir belirtidir.
Sebepleri:
► Göz kaslarını ve sinirlerini etkileyen hastalıklar : Diabet, multipl skleroz, beyin kanamaları, beyin damarı tıkanmaları, tiroid hastalıkları, geçirilmiş ameliyat ve travma..
► Göz hastalıkları : Kornea düzensizlikleri ve lekeleri, retina dekolmanı, maküla hastalıkları..
Tedavi :
Öncelikle çift görmeye sebep olan hastalık tedavi edilmelidir. Çift görme tedavisi gözlükler, prizmatik camlar ve cerrahiyle yapılabilir.
 
---> Göz hastalıkları

UÇUŞAN CİSİMLER

Uçuşan Cisimler Nedir?
Bakılan yerde siyah noktalar veya uçuşan bir sinek görülme hissidir. Bu siyah nokta nereye bakılırsa oraya hareket eder. Beyaz ve düz yerlere bakıldığında daha belirgin olurlar.
Sebepleri Nelerdir?
Gözümüzün içinde vitreus adı verilen saydam bir sıvı mevcuttur. İlerleyen yaşlarla birlikte bu sıvı saydamlığını kaybetmeye başlar ve yapışık olduğu yerlerden ayrılırsa gözün içinde adeta soğan zarı gibi bir tabaka oluşur. Bu tabakadan dolayı baktığımız yerde uçuşan cisimler varmış gibi görürüz. Retina dekolmanı ve yırtıklarında, üvetilerde, migrende ve ani tansiyon değişikliklerinde de uçuşan cisimler görülebilir.
Hangi Uçuşmalar Hastalık Belirtisi Sayılabilir?
Uçuşan cisim belirtisi çoğunlukla masum bir belirti olup herhangi bir tedavi gerektirmez ve zamanla kaybolur. Bununla birlikte şu durumlarda ciddi olabilir:
► Ani gelişen şiddetli uçuşmalar,
► Beraberinde görme azalması, görme alanı daralması, ağrı, kızarıklık gibi belirtilerin eşlik ettiği uçuşmalar ciddi olabilir ve bir göz doktoru muayenesini gerektirir.Göz muayenesinde retina yırtıkları, retina dekolmanı, üveit gibi hastalıklar tespit edilirse tedavi gerekir. Eğer herhangi bir hastalık tespit edilemezse tedaviye gerek yoktur ve şikayetler zamanla azalır.
 
---> Göz hastalıkları

IŞIK ÇAKMALARI

Işık çakmaları veya şimşek çakmaları gibi şikayetler ileri yaşlarda sık rastlanan şikayetler olup çoğunlukla masum ve tehlikesizdirler. Buna rağmen bazen retina yırtığı veya retina dekolmanı gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler. Bu yüzden;
► Ani gelişen şiddetli ışık çakmalarında,
► Beraberinde görme azalması, görme alanı daralması gibi belirtilerin eşlik ettiği durumlarda göz muayenesi gerekir.
Migren, yüksek ve düşük tansiyon hastalarında da ışık çakmaları görülebilir.
 
---> Göz hastalıkları

Miyopi Nedir?

Cisimlerden gelen ışınların retinaya yerine retinanın ön kısmında odaklanmasıdır. Gözün ön arka eksen uzunluğunun normalden fazla olması, kornea tabakasının kırıcılığının normalden fazla olması ve bazı katarakt türleri miyopiye sebep olur.

::: Miyopi gelişimi kaç yaşında başlar, kaç yaşında durur?

Çoğunlukla okul çağlarında başlar ve yirmili yaşlarda durur. Bu kural hastaların çoğu için geçerli olsa da hepsi için geçerli değildir. Bazı miyopi tipleri doğuştan olabileceği gibi bazı kişilerde ilerleme yirmili yaşlarda durmayabilir. Genellikle otuzlu yaşlarda başlayan ve nadir görülen bir hastalık olan keratokonustaysa ilerleme hiç durmaz ve çok yüksek derecelere ulaşır.

::: Devamlı gözlük taksam ilerlemesi durur mu?

Bilinenin aksine gözlük takmak gözlük derecelerinizin ilerlemesini etkilemez. Kontakt lens kullanımı ve LASIK ameliyatı da ilerlemeyi durdurmaz.

::: Miyopinin belirtileri nelerdir?

En sık belirtisi uzağı görememektir. Yüksek derece miyoplar yakının da göremezler. Gözlerin kısarak bakılması da miyopik hastalarda sık görülen bir belirtidir.
 
---> Göz hastalıkları

Hipermetropi Nedir?

Cisimlerden gelen ışınların retina yerine retinanın arka kısmında odaklanmasıdır. Gözün ön arka eksen uzunluğunun normalden kısa olması, kornea tabakasının kırıcılığının normalden az olması hipermetropiye sebep olur.

::: Ne zaman başlar, ne zaman durur?

Hipermetropi genellikle küçük yaşlarda başlar ve ilerleyici değildir. Okul öncesi dönemde göz küresi büyümesini tamamlamadığından +3.00 dioptriye kadar hipermetropi görülebilir. Hipermetropi küçük yaşlarda başlamasına rağmen daha ileri yaşlarda belirti verebilir.

::: Belirtileri Nelerdir?

Küçük dereceli hipermetroplarda okuma sırsında baş ağrısı dışında belirti olmayabilir. Daha yüksek dereceli hipermetropilerde yakın ve hatta uzak görme sorunu olabilir. Çocuklarda tedavi edilmemiş hipermetropiye bağlı olarak içe kayma görüleilir.

::: Devamlı gözlük taksam ilerlemesi durur mu?

Bilinenin aksine gözlük takmak hipermetropi derecesini etkilemez . Kontakt lens içinde anı şeyler geçerlidir.
 
---> Göz hastalıkları

::: Astigmatizma Nedir?

Cisimlerden gelen ışınların retina tabakasında tek bir noktada odaklanamayıp dağınık şekilde odaklanmasıdır. (stigma=nokta, astigma=noktasızlık)

::: Belirtileri Nelerdir?

Uzağı görememe, baş ve ense ağrıları astigmatın başlıca belirtileridir. Değişik açıdaki çizgilerin bazıları net görünürken bazıları bulanık görünür.

::: Astigmatın ilerlemesi ne zaman durur?

Genellikle genç yaşlarda ilerleme dursa da bazı nadir hastalıklarda orta yalara kadar devam edebilir.

::: Gözlüğümü takınca neden başım dönüyor?

Astigmat tedavisinde kullanılan gözlükler ilk kullanıldıkları birkaç gün içinde bazı rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar baş dönmesi, yürünülen zeminde kaymalar şeklinde olabilir.*** Bu rahatsızlıklar geçicidir.
 
---> Göz hastalıkları

Katarakt nedir?

Gözümüzün içinde lens adı verilen saydam bir mercek mevcuttur. Bu merceğin saydamlığını kaybetmesine katarakt denir. Lens artık saydam olmadığı için göze gelen görüntü retinaya tam ulaşamaz ve hasta bulanık görür.
 
---> Göz hastalıkları

Belirtileri Nelerdir?

En sık belirtisi görmenin bulanıklaşmasıdır. Renkler daha soluk görünür. Gözlüğe rağmen net görme sağlanamaz. Güneşte kamaşma ve geceleri ışıkların etrafında haleler olabilir. Bazı katarakt tiplerinde yakın görmede geçici bir düzelme de olabilir.
 
---> Göz hastalıkları

Sebepleri Nelerdir?

En sık sebebi yaşlılıktır. Bazı ilaçlar, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar, travma diğer nedenleridir. Hiçbir sebep olmaksızın genetik olarak da katarakt görülebilir.
 
---> Göz hastalıkları

Tedavisi Nasıldır?

Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Günümüzde en modern ameliyat tekniği, halk arasında lazer diye bilinen FAKO yöntemidir. Bu yöntemle gerçekleştirilen katarakt ameliyatında genellikle dikiş konmadığı gibi ameliyat öncesinde de iğne yapılmaz. Hasta ameliyat sırasında hiç ağrı hissetmez. Ameliyattan sonra birkaç gün içinde normal yaşamına ve işine dönebilir.
 
---> Göz hastalıkları

Göz Tansiyonumu Neden Ölçtürmem Gerekir?

Göz Tansiyonu olarak bilinen GLOKOM, tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olan bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde görme kaybı önlenebilir, bu yüzden erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis de ancak düzenli doktor kontrolleriyle sağlanabilir.

::: Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?

Glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu görme sinirinin hasara uğramasıyla görme kaybı gelişen bir hastalıktır. Çoğunlukla 40 yaş üzerindekilerle görülmekle birlikte her yaşta görülebilir. Hastaların çoğunda önemli bir belirti görülmez, bu yüzden hasta tarafından fark edilmesi zordur. Çok az belirti görüldüğünden ve yavaş ilerlediğinden, düzenli göz doktoru kontrolü yapılmadığında ancak geç dönemde fark edilebilir.Görme kaybı oluştuktan sonra tedavi mümkün değildir.

::: Glokom Nasıl Teşhis Edilebilir?

Çok az belirti veren bu hastalığın teşhisi göz doktoru muayenesiyle son derece kolaydır. Teşhisin kesinleştirilmesi, uygulanacak tedavinin belirlenmesi ve hastalığın ilerlemesinin takibi açısından görme alanı tetkiki gerekebilir.

::: Tedavisi Var mı?

Erken teşhis edildiğinde tedavisi oldukça başarılıdır.Görme kaybı gelişmişse ancak ilerlemesi durdurulabilir. Tedavide en sık olarak göz damlaları kullanılır. Damlaların düzenli ve tam saatinde kullanılması çok önemlidir. Şunu unutmayın : Sadece günde birkaç defa damlatılan ilaçların aksatılması ciddi görme kayıplarına yol açabilir.

Bazı acil göz tansiyonu krizlerinde göz damlası dışında tablet veya serum uygulanması gerekebilir. Yine bazı glokom tiplerinde lazer tedavisi uygulanabilir. Tüm bunlara rağmen hastalık kontrol altına alınamıyorsa cerrahi tedavi uygulanır.

::: Kimlerde Göz Tansiyonu Riski Fazladır?

* İleri yaştakiler, (özellikle 40 yaşından sonra!)
* Yakın akrabalarında göz tansiyonu olanlar,
* Yüksek tansiyon hastalığı olanlar, (Kol Tansiyonu)
* Şeker hastalığı olanlar,
* Uzun süre steroid kullananlar,
* Miyoplar, (Özellikle yüksek numaralar.)
* Göz ameliyatı geçirmiş olanlar,
* Gözü etkileyen travma geçirenler,
* Ve tabii ki sigara içenler!

! ! ! Nelere Dikkat Etmeli?

* Erken teşhis açısından düzenli doktor muayenesi çok önemlidir.
* Göz tansiyonu tedavisi genellikle ömür boyu süren uzun bir tedavi olmasına rağmen oldukça başarılıdır ve kolay bir tedavidir. Bu yüzden göz damlalarınızı önemseyin ve her gün doktorunuzun önerdiği saatte damlatmayı ihmal etmeyin.
* Tedavi sırasında bir yan etki gelişirse doktorunuzdan habersiz tedavinizi kesmeyin ve doktorunuza danışın. Birçok göz damlasının alternatifi mevcuttur ve genellikle tedaviyi kesmeniz gerekmez.
 
---> Göz hastalıkları

Şaşılık Nedir?

Göz kayması olarak da bilinen şaşılık, iki gözün paralel bakmamasıdır. Diğer bir deyişle gözler arasındaki uyumun bozularak farklı yerlere bakıyormuş gibi görünmeleridir.

::: Sebepleri?

Göz kaslarının uyumlu ve dengeli çalışmasının bozulmasıyla şaşılık ortaya çıkar. Şaşılığın sebepleri tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin riski artırdığı bilinmektedir. Bu faktörler:####
Gözlük kullanmayı gerektiren göz kusurları, hamilelikte ve doğum sırasındaki sorunlar, küçük yaşta geçirilen ateşli hastalık ve havaleler, düşme çarpma gibi travmalar, akraba evliliği, akrabalarda göz kayması bulunması.. İleri yaşlarda ortaya çıkan ve çift görmeye neden olan şaşılığın sebepleriyse daha farklıdır.(Nörolojik hastalıklar,beyin hastalıkları, diyabet, travma..)

::: Tedavi Gerekirmi?

Göz kaymaları tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kaybı (göz tembelliği), derinlik algısı kaybı gelişebilir. Bu yüzden yalancı şaşılıklar ve bazen de çok hafif şaşılıklar haricinde mutlaka tedavi gerekir.

::: Göz Tembelliği :

Göz kaymalarına zamanında müdahale edilmediğinde bir gözde görme kaybı (göz tembelliği=AMBLİOPİ) gelişebilir. Göz tembelliğinin başka sebepleri olsa da en sık sebebi şaşılıktır. Bir göz de bir defa göz tembelliği geliştikten sonra şaşılık, gözlükle veya ameliyatla düzeltilse bile o göz görmesi artmaz, göz tembelliği için ek tedavi gerekir.

Göz Tembelliği Tedavisi : Tedavi ne kadar küçük yaşta yapılırsa o kadar başarılıdır. Yaklaşık on yaşından sonra tedavi etkili değildir. Tedavi yöntemlerinden birincisi kapama tedavisidir. Bu tedavide iyi gören göz kapatılır ve tembel olan gözün çalışması sağlanır. Kapama sırasında resim yapma, boyama, bilgisayar oyunları oynama gibi gözü yoran faaliyetler gözün daha çok çalışmasını sağlayarak başarıyı artırır. Çocuklar iyi gören gözün kapatılmasını istemediklerinden aileler bu tedavide biraz zorlanabilirler. Fakat şu unutulmamalıdır ki çocuk büyüdükçe tedavinin başarı şansı azalmaktadır ve 8-10 yaşından sonra tamamen imkansızdır. Diğer bir tedavi de CAM denilen ve özel bir aletle uygulanan yöntemdir. Bu yöntem kliniklerde uygulanabilir. Yine sağlam göz kapatılarak aletin üzerinde boyama gibi faaliyetler yaptırılır. Kapama ve CAM dışında, damlatılan bazı damlalarla veya gözlüklerle sağlam gözün geçici olarak bulanık görmesi sağlanarak da tedavi denenebilir.

::: YalancıŞaşılık nedir?

Göz kapakları, burun kökü ve yüz yapısına bağlı olarak bazı durumlarda gerçekte gözler paralel baktığı halde şaşılık varmış gibi görünebilir. Çocuklarda oldukça sık rastlanır ve aile tarafından kayma olarak zannedilebilir. Yalancı şaşılık olarak adlandırılan bu durum genellikle zamanla azalır. Ve tedavi gerektirmez.

::: Şaşılıkta Tedavi :

Tedavinin zamanında yapılması göz tembelliği gelişmemesi açısından çok önemlidir. Tedavinin amacı gözlerin paralel bakmasını sağlayarak hem görmeyi artırmak, hem derinlik hissinin gelişmesini sağlamak, hem de estetik olarak normal görünüş elde etmektir. Şaşılıkların çoğu gözlükle düzelebilir veya azalır. Bazı şaşılık tiplerinde ameliyat gerekebilir. Gözlük veya ameliyatla şaşılık düzeltildikten sonra vara göz tembelliği de mutlaka tedavi edilmelidir.
 
---> Göz hastalıkları

Retina Yırtıkları :

Göz küresinin arka kısmında, bir çeşit sinir hücrelerinden oluşan ve görmemizi sağlayan RETİNA tabakası bulunur. Retinada ki incelmeler ve çatlaklar zamanla yırtığına dönüşebilir ve hatta retina tamamen altındaki dokudan ayrılabilir.(Retina Dekolmanı) Retina dekolmanı tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır.İncelme ve çatlakların yırtığa dönüşmesi lazer tedavisiyle önlenebilir. Hiç yırtık olmadan da retina dekolmanı gelişebilir.

::: Belirtileri Nelerdir?

Işık çakmaları, flaş patlamaları, uçuşan cisimler retina yırtıklarının başlıca belirtileridir. (Bu belirtiler migrende ve vitre dekolmanı gibi zararsız bazı durumlarda da görülebilir.) Retina dekolmanındaysa görmede azalma, görme alanında daralma meydana gelir.

::: Tedavi :

Retinadaki çatlak ve yırtıkların riskli olanlarına lazer tedavisi gerekir. Basit ve ağrısız olan bu tedavi çok önemlidir. Yapılmadığı takdirde retina dekolmanı gelişebilir. Retina dekolmanının tedavisi ise cerrahi olup acildir ve en kısa sürede uygulanması gerekir.

! ! ! Yüksek miyopisi olan hastalar retina yırtıkları açısından yüksek risk taşıdıklarından düzenli göz muayeneleriyle takip edilmeleri gerekir.
 
---> Göz hastalıkları

Arpacık nedir?

Kirpik dibinde bulunan salgı bezlerinin mikrobik enfeksiyonudur.

::: Belirtileri Nelerdir?

Şişlik, kızarıklık,ağrı, batma, yanma, çapaklanma, görmede azalma gibi belirtiler görülebilir.

::: Tedavi gerekir mi?

Arpacık tedavi edilmediğinde bazen kendi kendine iyileşebildiği gibi bazen de çevre dokulara yayılıp daha ciddi sorunlara yol açabilir. Şalazyon denilen sert şişlikler kalabilir. Tedaviyle iyileşme daha hızlıdır. Şişlik kalma ihtimali de daha azdır. Arpacık tedavisi; damlalar, merhemler ve pansumanla yapılır.

::: Şişlik kalırsa ne yapmalı?

Arpacık sonrası şişlik kalırsa ( şalazyon ) pansuman tedavisine devam edip bir süre beklemek gerekir. Bu süre içinde bir gerileme olmazsa cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi dışında enjeksiyon gibi tedaviler denenebilirse de cerrahi kadar başarılı değildir.

::: Sık sık arpacık çıkıyorsa ne yapmalıyım?

Blefarit gibi bazı göz kapağı hastalıklarında sık sık arpacık çıkabilir. Kirpik dibinde bulunan salgı bezlerinin kronik bir hastalığı olan blefaritin tedavisiyle arpacık gelişimi de önlenmiş olur.
 
---> Göz hastalıkları

Keratokonus Nedir?

Gözün ön kısmında yer alan kornea adlı saydam tabakanın bombeliğinin aşırı derecede artması ve incelmesidir.

::: Belirtileri :

En önemli belirtisi miyopinin ve astigmatın çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ve gözlükle dahi net görme sağlanamamasıdır. Göz doktoru tarafından teşhisi kolay bir hastalıktır.

::: Sebepleri :

Bilinen kesin bir sebebi yoktur. Alerjik hastalarda ve gözünü çok ovalayanlarda daha sık görüldüğüne dair bilgiler olsa da kesin değildir.

::: Tedavisi :

Hastalığın ilk dönemlerinde gözlük, sert ve yumuşak lensler yeterlidir. İleri dönemlerindeyse kornea nakli gerekebilir.
 
---> Göz hastalıkları

Kontakt Lens Nedir ?

Miyop, hipermetrop veya astigmatı olan hastalarda görme kusurunu düzeltmek amacıyla, gözlük yerine kullanılan ince merceklerdir. Gözün ön kısmında ki kornea adlı saydam tabakanın üzerine takılırlar. Herhangi bir görme kusuru olmayanlarda da kozmetik amaçlı kullanılabilirler.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst