---> freehad yardım _!!!!
MEKTUP GÖNDERMEK(Send)
Hazırlamış olduğunuz dökümanı ya da daha önceden hazır olan dökümanları Send ile internet üzerinden gönderebilirsiniz. Bir kerede birden fazla doküman da gönderilebilir.
COLLETS FOR OUTPUT(Dökümanı film çıkışı için toparlamak)
FreeHand’in tüm hazırlığı bitmiş dökümanlarınızı film çıktı servisine yollarken, sayfa üzerine aktardığınız resimleri ve fontları ayrı bir klasörde toplamanızı sağlar. Bunun için:
1- Eğer dökümanınızı hazırladıysanız kaydet komutunu vererek kaydedin.
2-File-Collects For Output komutunu verin.
3-Ekranda açılan pencereye OK verin.
4-Karşınıza dökümanla ilgili hazırlanacak raporun neleri içereceğini belirleyeceğiniz Document Report adlı pencere ekrana gelecektir. Gerekenleri işaretledikten sonra Report düğmesini onaylayın.
5-Dökümanınızı ve bileşenlerini nereye kaydedeceğinizi açılan pencerede seçin.
6-Film çıkışı gidecek diye adlandırın.
7-Create düğmesini onaylayın
8-Save düğmesini onayladığınızda dökümanınızdan, dökümanınızın sayfaları üzerine resim al ile aktardığınız tüm resimlerden ve kullandığınız tüm fontlardan birer kopya alarak yarattığınız film çıkışa gidecek adlı klasörün içine yerleştirecektir.
--------------------------------------------------------------------------------
publİsh As Html: (HTML OLARAK İHRAÇ ETMEK)
Dreamweaver ile rekabet edecek düzeyde olmasa da Freehand html sayfaları yaratabilir. Html serup iletişim kutusunda belgenizen HTML sayfası yaratmak için kullanacağımız metodu belirtebiliriz. Varsayılan ayarlar, masaüstünde bir klasör yaratır. Bu klasör Freehand Output olarak adlandırılır.
--------------------------------------------------------------------------------
General (preferences-genel Seçenekler)
Undo‘s: Girmiş olduğunuz değer vermiş olduğunuz komutların geri alınabilme sayısını belirler. Bu bölüme 0 ile 100 arasında bir rakam girebilirsiniz. Ancak bellekten tasarruf etmek istiyorsanız çok büyük bir rakam girmeyin.
Pick distance: Ok aracının seçim yaparken objeleri yakalama uzaklığını belirler. Piksel cinsinden 0 ile 5 arasında bir değer girebilirsiniz.
Cursor distance: Klavyedeki ok tuşlarını kullanarak seçili bir objeyi taşımak istediğinizde, her tuş basışında uygulanacak taşıma aralığını belirler. Girdiğiniz değer döküman üzerinde kullandığınız ölçü birimindedir.
Snap distance: Taşınan objelerin kılavuz çizgilerine, örgü (Grid) aralıklarına veya noktalara yapışma uzaklığını belirler. Piksel cinsinden 0 ile 5 arası bir değer girebilirsiniz.
Smoother editing: İşaretli olursa, seçilen çizimlerin ait olduğu katmanın seçim rengini yerine nokta renklerini beyaz olarak gösterir.
Highlight selected paths: Seçilen çizimlerin çizgi kalınlığının ortasında ince bir hat gösterir. Bu hattın rengi objenin ait olduğu katmanın seçim rengine göre değişir.
Smaller handles: Bu seçenek işaretli olursa seçmiş olduğunuz noktanın yönlendirme çubukları daha küçük tutamaçlarla gösterilir.
Smart cursors: İşaretli olursa, imleciniz yapmış olduğu işe ve duruma göre yeni bir şekil alır.
Enable transform handles: İşaretli olursa, obje üzerine çift tıkladığınızda transform seçeneklerinden açı verme, dikey ve yatay serbes büyültme ve orantısal büyültme seçenekleri verir.
Dynamic scrollbar: İşaretli olursa döküman görüntüsünü yan tarafta sürükleme çubuklarıyla sürüklerken devamlı olarak çizer. İşaretsiz olursa bu sürükleme işlemi bittikten sonra görüntü tazelenir.
Remember layer info: İşaretli olursa, değişik katmanlardan seçilip gruplanmış olan objeler, grup bozulduktan sonra eski katmanlarına geri döner. Aynı şekilde kopyalayarak başka bir FreeHand dökümanına yapıştırdığınız obje kendi katmanı ile birlikte yapışır.
Dragging a guide scrolls the window: İşaretli olursa, bir kılavuz çizgiyi tutup taşıdığınızda, ekran görüntüsü de birlikte kayar.
Object (Eleman Seçenekleri)
Changing object changes default: İşaretli olursa, bir objenin özelliklerini (Çizgi, dolgu tanımı gibi) değiştirdiğinizde, standart değerler de bu doğrultuda değişir. Bundan sonraki çizimleriniz otomatik olarak aynı özelliklere sahip olur. Bu seçenek işaretli değilse, standart değerler sadece seçili bir obje olmadan Inspector üzerinde değişiklikler yaptığınızda değişir.
Groups transform as unit by defaults: Bu seçeneği işaretlerseniz, tüm gruplu objeler tek bir obje gibi form değişikliğine maruz kalırlar. Gruplu objelerin Inspector paletindeki tanımlarında Transform as a unit seçeneği otomatik olarak işaretli olur.
Join non-touching paths: İşaretlerseniz, Modify mönüsündeki Join komutunu kullanarak, bir çizimin birbirine değmeyen uç noktalarını birleştirebilirsiniz.
Path operations consume original paths: Bu seçenek işaretli olursa, Expand Stroke, Union, Punch gibi çizim operasyon komutları orijinal çizim üzerinde uygulanır. Uygulama sonucunda orijinal çiziminiz yok olur. Seçenek işaretli olmazsa, çizim operasyon komutları orijinal çizim sabit kalacak biçimde uygulanır.
Option-drag copies paths: İşaretli olursa, Option tuşu basılı olarak bir objeyi taşıdığınızda, objenin bir kopyasını çıkarırsınız.
Show fill for new open paths: İşaretli olursa, açık çizimlerinize dolgu verir. Açık çizimlerinizi kapatmak (close) zorunda kalmıyorsunuz.
External Editors: FreeHand dökümanınıza almış olduğunuz TIFF veya LRG formatındaki resimleri açmak için kullanacağınız görüntü işlem programını belirleyeceğiniz bölgedir. Burada .... düğmesine bastıktan sonra karşınıza gelen iletişim kutusundan seçmiş olduğunuz program, döküman üzerindeki bir resime çift tıkladığınızda otomatik olarak açılır.
Default line weights: Inspector üzerindeki çizgi tanımında Width mönüsünde çıkan standart çizgi kalınlıklarını değiştirebileceğiniz veya ek yapabileceğiniz bölümdür. Kalınlıkları girerken değerlerin arasına boşluk tuşu basın.
New graphic styles: Auto apply to selection seçeneği işaretli ise, oluşturulan yeni çizim sitilleri seçili objeye hemen uygulanır. Define style based on selection seçeneği ise oluşturulan yeni stilin seçili objenin özelliklerine sahip olmasını sağlar.
Text (Metin Seçenekleri)
Always use Text Editor: İşaretlendiğinde, oluşturmuş olduğunuz her yeni metin alanı için yazı girişi yapacağınız Text Editor iletişim kutusu ekrana gelir.
Track tab movement with vertical line: İşaretli olduğu zaman, metin cetveli üzerindeki tab duraklarını hareket ettirdiğinizde dikey bir çizgi size Tab durağının hizalamasını gösterir.
Show text handles when ruler is off: İşaretli olursa, metin cetvelleri (Text Rulers) pasif bile olsa, seçili bir metin alanı etrafındaki tutamaç noktalarının görüntülenmesini sağlar.
New text containers auto-expand: Seçeneği işaretlerseniz, oluşturduğunuz tüm metin alanlarının sağ ve alt kenarındaki orta noktalar otomatik genişlemeye sahip olur. Bu noktalar metin alanı seçili iken beyaz dolgulu görüntülenir. Üzerlerine gelip çift tıkladığınızda bu özellikleri kaybolur.
Display Font Preview: İşaretli olursa, font listesi üzerinde işaretli fontun gerçek görüntüsünü verir.
Smart Quotes: Tırnak işaretlerinin Define Quotes mönüsünde belirlediğiniz tipte olmasını sağlar.
Build paragraph styles based on: Bir metin alanını seçip, bu alanın metin özelliklerini bir stil yaratırken, First selected paragraph işaretliyse, metin alanı içindeki ilk paragrafın özellikleriyle bir metin stili oluşturmuş olursunuz. Shared attributes seçeneği ise seçili metin bloğundaki tüm paragrafların ortak özelliklerini taşıyan bir stil oluşmasını sağlar.
Dragging a paragraph style changes: Bir metin stilini sürükleyerek bir metin alanı içine bıraktığınızda, A single paragraph seçeneği stilin sadece üzerine taşıdığınız paragrafı etkilemesini, The entire text container ise stilin tüm metin alanına uygulanmasını sağlar.
Document (Doküman Seçenekleri)
Restore view when opening document: Bir dökümanı açtığınızda en son hangi görüntü büyüklüğünde kaydedildiyse, o görüntü büyüklüğüyle açılmasını sağlar.
Remember window size and location: İşaretlerseniz, açtığınız bir döküman en son kaydedildiği durumdaki pencere boyutu ve konumunda gelir.
FreeHand 4 page placement: Eğer dökümanınızın FreeHand 4’ün sayfa düzenine uygun olmasını istiyorsanız, bu seçeneği işaretleyin. Çoğalttığınız sayfaların, sayfa tanım penceresi içindeki renkli alan sınırlarında kalmasına dikkat edin.
New document template: Daha önceden FreeHand klasörü içine kaydedtiğiniz template dökümanın ismini bu bölgeye yazarsanız, açılan tüm yeni dökümanlar bu template dosyanın özellikleriyle açılır. Kendinize özgü, farklı template dosyaları yaratıp, yeni bir sayfa açmadan önce bu alandan istediğiniz bir şablon ismini belirleyerek uygulamanıza başlayabilirisiniz
Changing view sets the active page: İşaretli olursa, pencerenin alt tarafındaki sağ-sol düğmelerini kullanarak sayfa değiştirdiğinizde, ekrana gelen sayfayı aktif sayfa yapar.
Using tools sets the active page: İşaretli olursa, herhangi bir sayfada bir aracı kullanmak o sayfayı aktif sayfa yapar.
Always review unsaved documents upon Quit: Quit komutu verdiğinizde, açık olan her dökümanı gözden geçirerek kaydetmek isteyip istemediğinizi sorar.
Search for missing links: İşaretli olursa, FreeHand kopmuş dosya bağlantılarını, belirtilen kalsör içinde arar. Bulduğunda bağlantıyı otomatik olarak yeniden yapar. Dökümanınızı açmadan önce .... düğmesine basarak bağlantıların aranacağı klasörü belirleyebilirsiniz, böylelikle uygulama sayfasındaki resimleri belirttiğiniz klasörden arar, eğer bulamadığı bir resim veya çizim dosyası varsa sizi uyarır.
Import (Dosya Alışveriş Seçenekleri)
Convert editable EPS when imported: İşaretli olursa, FreeHand’e Import komutuyla almış olduğunuz EPS formatındaki dosyalar üstündeki vektörel çizimler değişiklik yapabileceğiniz şekilde dönüştürülür.
Embed images and EPS upon import (increased file size): işaretli olursa FreeHand dökümanınıza aldığınız LRG, TIFF ve EPS formatındaki resim dosyalarının bilgileri döküman içine gömülür. Resim dosyaları büyük bilgi içerdiğinden dolayı böyle bir işlem FreeHand dökümanınızın boyutlarını ciddi oranda arttırır. Seçenek işaretli olmazsa, FreeHand bu dosyaların düşük çözümlemeli bir görüntüsünü sayfaya alır ve dosyaların orijinalleriyle bağlantı (Link) kurar.
Convert PICT patterns to grays: FreeHand dosyanızı Export ettiğinizde, kullanmış olduğunuz Pattern dolgu ve çizgileri Postscript tramlara çevirir.
DXF import: DXF formatındaki vektörel çizim dosyalarını alırken kullanılacık seçeneklerdir. Import invisible block attributes seçeneği, dolgusu ve çizgisi şeffaf olan objelerin de aktarılmasını sağlar. Convert white strokes to black, aktarılan DXF dosyasındaki beyaz çizgileri siyaha çevirir. Convert white fills to black ise beyaz dolguları siyaha çevirerek aktarım yapar.
Export (Dosya Alışveriş Seçenekleri)
Save file thumbnails: İşaretlediğinizde, değişik formatlarda Export ettiğiniz FreeHand dökümanları bir Öngörünüme sahip olur.
Export EPS with color preview: İşaretlenirse, EPS formatında Export ettiğiniz dosyalar renkli bir Öngörünüme sahip olur.
Bitmap Export düğmesi FreeHand dökümanınızı herhangi bir nokta esaslı görüntü olarak (TIFF, JPEG, PICT gibi) Export ettiğinizde uygulanan standart değerleri değiştirebileceğiniz Bitmap Export iletişim kutusunu açar. Burada belirlediğiniz değerler Export iletişim kutusundaki Options tuşuyla ulaştığınız standart nokta esaslı dosya seçenekleri alarak atanır.
Bitmap PICT previews: İşaretlediğinizde, Freehand dosyaları nokta esaslı olarak export edildiğinde, vektörel PICT Öngörünüm yerine, büyüklüğü daha az olan Aldus Fetch Öngörünümünü kullanırlar.
UserPrep file: UserPrep dosyası olarak kullanmak istediğiniz dosya adını buraya girebilirsiniz.
Override Output Options when printing: Always binary image data seçili ise baskı her zaman binary formatta yapılır. Always ASCII image data seçili ise baskı her zaman ASCII formatta yapılır.
Clipboard output formats: Programdan çıkarken, kopyalamış olduğunuz ve bellekte kalmasını istediğiniz dosya formatlarını bu bölgeden işaretleyebilirsiniz.
Spelling (Heceleme Seçenekleri)
Find duplicate words: İşaretlerseniz, heceleme kontrolü aynı satırda iki defa tekrarlanan kelimeleri bulur.
Find capitalization errors: İşaretli olursa, heceleme kontrolü büyük harf kullanımındaki hataları da bulur.
Add words to the dictionary: Exacly as typed seçeneği, sözlüğe eklemek istediğiniz kelimeyi yazdığınız haliyle kabul eder. All lowercase ise tüm harfleri küçük harflere çevirerek sözlüğe alır.
Color (Renk Seçenekleri)
Guide Color: Bu kutucuğa tıklayarak karşınıza gelen renk çarkından, sayfa üzerinde kullandığınız Kılavuz çizgilerin rengini belirleyebilirsiniz.
Grid Color: Bu kutucuğa tıklayarak karşınıza gelen renk çarkından, sayfa üzerinde yeralan Örgü (Grid) noktalarının rengini belirleyebilirsiniz.
Color list shows: Bu bölümde Container color seçeneğini işaretlediğinizde, bir metin alanı seçtiğiniz zaman Renk Listesindeki dolgu ve çizgi kutucuklarında metin bloğunun renkleri görüntülenir. Text color seçeneği aktifleştirilirse, imleç ile seçtiğiniz yazının dolgu ve çizgi renkleri bu kutucuklarda görünür.
Auto-rename changed colors: Renk Listesi üzerindeki bir rengi başka bir rengi üzerine taşıyarak değiştirdiğinizde, taşınan rengin CMYK veya RGB değerleri değiştirilen rengin yeni adı olur.
Color Mixer uses split color well: Renk Mikserinde altta yeralan alanın ikiye bölünmüş olarak kullanılmasını sağlar. Mikser üzerinde yeni renk oluşturduğunuzda bu alanın yarısı eski renkte kalır.
Dither 8-bit color: 256 renkle sınırlı bir ekranda çalışırken, renklerin daha gerçekçi görüntülenmesini sağlar.
Color management: FreeHand dökümanınızdaki renklerin ekranda baskıda çıkacağı gibi görünmesini sağlamak için bu seçeneği işaretlemeniz gerekir. Bu seçenek işaretli olmadığında ekranda gördüğünüz renkler çok parlak olur. Seçeneği işaretlediğinizde alt tarafta bulunan mönülerin aktif olması için, sisteminizde Kodak’ın renk yönetim sisteminin (CMS) yüklü olması gerekir. FreeHand programı yüklenirken, eğer siz farklı bir seçim yapmazsanız, Kodak renk yönetim sistemi otomatik olarak yüklenir.
Renk Yönetim Sistemi monitörün ve yazıcıların renk karakteristiklerini içeren profil dosyalarını kullanarak, iki farklı ünite arasında renk uyumluluğunu sağlar. Örneğin ekranlar RGB renklerle görüntüleme yaptıkları için, baskıda CMYK modelleme ile kağıt üstünde oluşan renklerden daha parlak görüntü verirler. Bu durum ekranda görüntülenen renkler ile baskıda elde edilen renkler arasında fark olmasına neden olur. Renk Yönetim Sistemi ise yazıcıların renk profil dosyalarını kullanarak ekrandaki renkleri ona göre görüntüler. Sonuç olarak siz de ekrandaki renkleri kağıda basıldığında oluşacak şekilde görrürsünüz.
Monitor mönüsünden kullandığınız monitörün renk profil dosyasını seçin. Default seçeneği standart bir RGB ekran için kullanılabilir.
Monitor simulates mönüsünden yapacağınız seçim ekran renklerinizin sadece kendi ekran profiline (None), renkli yazıcınıza (Composite printer) veya film çıkış ünitesine göre (Separations printer) görüntülenmesini sağlar. Eğer renkli yazıcınızdan çıkış alacaksanız, bu mönüden Composite printer seçtiğinizde renkli yazıcınızdan çıkacak olan renkler mümkün olduğu kadar az farkla ekranınızda görüntülenir. Separations printer seçeneği ise film çıkış bürosundan elde edeceğiniz filmlerdeki renk değerlerinin ekranda daha gerçekçi görüntülenmesini sağlar.
Panels (Palet Seçenekleri)
Remember location of zipped panels: Görüntüsü kısaltılmış paletlerin açıldıklarında yine aynı konumda görüntülenmesini sağlar.
Show Tool Tips: İşaretleseniz, herhangi bir simge veya aracın üstünde durduğunuzda, simgeye ait kısa bir açıklama görüntülenir.
Redraw (Görüntüleme Seçenekleri)
Better (but slower) display: Degrade geçişlerin daha yumuşak olarak görüntülenmesini sağlar. Ancak dökümanın ekranda görüntülenmesi yavaşlar.
Display text effects: Seçenek işaretliyse, vermiş olduğunuz yazı efektleri ekranda görüntülenir. İşaretsiz olduğunda, bu efektler baskıda çıkarlar, ancak ekranda görüntülenmez.
Redraw while scrolling: İşaretli olursa FreeHand döküman görüntüsünü sürükleme sırasında durmadan tazeler. İşaretsiz olduğunda sürükleme işlemi bittikten sonra döküman görüntüsü tazelenir. Hızlı çalışma için bu seçeneğin işaretsiz olması gerekebilir.
High resolution image display: FreeHand’e taşıdığınız LRG ve TIFF formatındaki resimlerin en iyi şekilde gösterilmesini sağlar. Hızlı çalışma için bu seçeneğin işaretsiz olması gerekebilir.
Display overprinting objects: İşaretli olursa, Inspector paletini kullanarak dolgu veya çizgilerine overprint vermiş olduğunuz objelerin dolgularını beyaz O harfleri ile doldurulmuş olarak görüntüler. Dökümanınız üzerinde hangi objelere overprint verdiğinizi görmek için bu seçeneği işaretli tutun. Beyaz O harfleri baskıda çıkmazlar.
Greek type below: Belirlemiş olduğunuz piksel yüksekliğinden daha küçük yazıların ekranda gri çizgiler olarak görüntülenmesini sağlar.
Preview drag: Taşıma sırasında Öngörünümünü verilecek maksimum obje sayısını belileyebileceğiniz bölgedir. Bir objeyi taşırken fare tuşunu ilk tıkladığınızda biraz beklerseniz, objeyi Öngörünümlü olarak taşırsınız. Diğer durumda taşıma sırasında objenin sınırlarını belirleyen bir dörtgen belirir. Yüksek sayıdaki objelerin Öngörünümlü sürüklenmesi fazla bellek işgal eder.
Sounds (Yapışma Sesleri)
Kilavuz çizgilere, örgüye (Grid) veya noktalara yapışma gerçekleştiğinde çıkacak uyarı seslerini ayarlayabilirsiniz.
Snap sounds enabled: Yapışma seslerini aktifleştirmek için bu seçeneği işaretleyin.
Play sounds when mouse is up: İşaretli olursa, ekran üzerinde fareyi gezdirirken tuşu basılı olmasa bile yapışma gerçekleştiğinde ses çıkarır.
--------------------------------------------------------------------------------