freehad yardım _!!!!

solitario

Kayıtlı Üye
lisede son senem yıllık ödevimi aldım
freehand ilgili en az 40 sayfa döküman a ihtiyacım var yardımcı olurmusunuz _?
 
---> freehad yardım _!!!!

Macromedia Freehand mı,program hakkında mı yardım istiyorsun?
 
---> freehad yardım _!!!!

Umarım işine yarar :)

adım adım macromedia FreeHand
burada yayınlanan derslerden File menüsü bölümü hariç diğerleri alıntıdır.

ders 1:
freehand arayüzü

Freehand vektörel programların içinde en iyilerinden biridir. Freehand'in son sürümünde vektörün piksel uyumlu çalışması sağlanarak
görsel açıdan daha rahat bir çalışma düzeni sağlanmıştır.Freehand'in yazı convert'i sayesinde windows ve macintosh platformlarında sıklıkla tercih edilmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------


Freehand’in çalışma ortamını, ekranın üst tarafında yatay olarak görebileceğiniz Araç Çubukları [Toolbar] ve objeler için dikey olarak konumlanmış değişik değer ve komutları verebileceğiniz Paletler [Palettes] oluşturur.
Bütün pencereleri ekran üzerinde istediğiniz yere konumlandırabilir, sağ üst kenarındaki düğmeden çubuk olarak toparlayabilir, tekrar aynı düğme yardımı ile açabilirsiniz.

Araç çubukları, çalışmanıza hız katan düğmeler içermektedir. Bu çubukları ister kenar köşelerinden tutup sayfa üzerine sürükleyerek yüzer pencereler haline, ister tekrar üst kısma sürükleyip sabit araç çubuğu haline dönüştürebilirsiniz

Bütün Araç Çubuklarına ve Paletlere ulaşmak için Window (Pencereler) menüsünü kullanabilirsiniz.


Araç Çubukları Tanımları

Araç Çubukları, menülerden verebileceğiniz çok kullanılan komutları birer düğme olarak üzerinde bulundurur. Bu düğmelere bir kere tıklamanız komutu vermek için yeterlidir.

Araç çubuklarını kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Dilediğiniz düğmeyi paletten çıkartıp, farklı bir düğme ekleyebilirsiniz. Freehand mx, hemen hemen tüm menü komutlarını düğme haline dönüştürüp bir kütüphane sayılacak bir düzenek kurarak yeniden düzenlemeyi kullanıcıya bırakmış.

Araç Çubuklarını yeniden düzenlemek
Araç Çubukları üzerindeki düğmeleri yeniden düzenlemek için;

Edit menüsünden veya Window menüsünden Toolbars>Customize komutu verin.

Ekrana Customize Toolbars adlı pencere gelecektir. Pencerenin menü adları bulunan Command bölümünde küçük üçgenleri (pc'de + işareti) tek kere tıklarsanız menü komutlarına ulaşırsınız. Seçtiğiniz menü komutu, Buttons bölümünde işaretlenecektir. İşaretli düğmeyi pencere üzerinden tutup Araç Çubuğunun üzerine veya Araç Pateti üzerine sürükleyip bırakın. Düğmenin sürüklediğiniz yerde kaldığını göreceksiniz.

Araç çubuğu üzerindeki herhangi bir düğmeyi çıkarmak için, Customize penceresi açık durumda iken, araç çubuğu üzerindeki düğmeyi tutup çubuğun dışına doğru sürükleyin.

--------------------------------------------------------------------------------


Ölçü birimini sayfanızın altında en son yer alan menüden değiştirebilirsiniz. Menü üzerine mausla konumlanıp parmağınızı basılı tutun, açılan menüden istediğiniz ölçü birimini seçin, parmağınızı maustan çekince açmış olduğunuz sayfadaki ölçü birimizi belirlemiş olursunuz.

Preview: varsayılan ön izleme görünümüdür.
Fast preview: (hızlı ön izleme)görüntüdeki köşelerin bazılarını keser. Metin soluk görünür.
Keyline: Sadece nesmeler üzerindeki siyah ince yolu görüntüler. herhangi bir dolgu görünmez.
Fast keyline: Hızlı Anahat görünümüdür. Metinler soluk görünür.
Preview en iyi seçenektir. Eğer çok fazla dolgulu nesne kullanmışsanız, seçmek te ve oynama yapmakta zorlanırsanız keyline'nı tercih edin.

--------------------------------------------------------------------------------


Cetveller [Rulers]

Cetveller sayfa üzerindeki obje veya objelerinizi elle nereye konumlandıracağınıza yarayan yardımcı araçlardır.

Yatay ve Dikey sayfa kenarı cetvellerini ekranda görmek için View menüsünden Page Rulers komutunu verin.


Sayfanın sıfır noktası sol-alt köşedir.

İstediğinizde yatay ve dikey cetvellerin kesiştiği sol üst köşeye gelip fareyi basılı tutarak sıfır noktasını sayfada herhangi bir yere getirip elimizi maustan çekersek, sayfanın başlangıç noktası -sıfır- (0) artık bu bölge olur.

Sayfa üzerinde sıfır noktasını değiştirme daha çok size transform işlemleri sırasında gereklidir.

Seçili objenize, transform paleti üzerinden döndürme, ayna görüntüsü verme, büyütme-küçütme ve eğim verme işlemleri yaparken sıfır noktasını nereden alacağını belirleyebilirsiniz.


Sayfa üzerinde sıfır noktasını değiştirdiniz ve işleminizi yaptınız. Daha sonra eski konumuna yani standart [sol-alt köşe] hale getirmek isterseniz, cetvellerin kesiştiği sol üst noktaya fareyi konumlandırıp çift tıklamanız gerekir.

--------------------------------------------------------------------------------


Bilgi Çubuğu [Info Bar]
Bilgi Çubuğu farenizin sayfa üzerindeki konumunu ve yapmakta olduğunuz çizimlerin koordinatlarını gösterir.

Çizim araçları ile yapmış olduğunuz objenizin veya obje üzerinde seçili noktanın sayfa üzerindeki, soldan uzaklık (x) , altan uzaklık (y) koordinatlarını ve en (w) boy (h) bilgilerini anında verir.
Seçili objeniz hakkında bilgileri içeren Info Bar ayrıca objeninizin kilitli olup olmadığını sol üst kısımdaki simge ile gösterir.
Window>Toolbars menüsündeki Info Bar komutunu kullanarak bu çubuğu gizleyip/gösterebilirsiniz.
Artık Info Bar eskisi gibi sabit değil yüzer bir palet haline gelen Info Bar paletini isterseniz araç çubuklarının üzerine doğru sürükleyip sabit bir hale getirebilirsiniz.

Kılavuz Çizgileri [Guides]

Kılavuz Çizgileri sayfa üzerinde çizime ve hizalamaya rehberlik ederler.

Yatay veya Dikey kılavuz çizgileri cetveller üzerine gelip farenin tuşuna basılı tutup sürükleyerek sayfa üzerine getirebilirsiniz.

İstediğiniz herhangi bir zamanda sayfa üzerinden kaldırmak istediğiniz Kılavuz Çizgisini tutup cetvel üzerine bırakabilirsiniz.

Kılavuz Çizgilerinin rengini değiştirmek için File menüsünden Preferences komutunu verip Category bölümünden Colors seçeneğini işaretleyin. Yan tarafta Guide Color’ın karşısındaki kutucuğa tıklayın karşınıza sistemin kullandığı renk paleti gelecektir, istediğiniz rengi renk dairesi üzerinden seçin ve pencereden onay tuşu ile çıktığınızda seçtiğiniz renk Guide Color’ın karşısında yer alacaktır. Siz tekrar değiştirene kadar program bu rengi kullanır.

Kılavuz çizgileri sayfa üzerinde gözükmüyorsa, görünür hale getirmek için View menüsünden [Guides Show] komutunu verin.

Kılavuz Çizgilerin taşıma ya da çizim sırasında objeleri kendine çekip yapışma özelliği vardır. Bu özelliği devreden çıkartmak ya da aktifleştirmek için View menüsünden Snap to Guides komutunu kullanabilirsiniz.

Bu yapışma uzaklığını, File menüsünden Preferences komutunu verip Category bölümünden General>Snap distance bölümündeki kutucuğu yeni yapışma uzaklığı vererek değiştirebilirsiniz.

Kılavuz Çizgilerini sayfa üzerinde kilitlemek için View menüsünden Guides>Lock komutunu verin

Düzenli Kılavuz Çizgileri Oluşturma

Eğer düzenli ve çoklu kılavuz çizgileri oluşturmak istiyorsanız, View menüsünden Guides komutuna giderek yan tarafta açılan menüden Edit komutunu verin.

Ekrana gelen pencereden Add... düğmesini tıklayın, ekrana Add Guides adında yeni bir iletişim kutusu gelir.

Sayfanızın üzerinde Dikey [Vertical] veya Yatay [Horizontal] olarak konumlanmasını istediğiniz türü belirleyin, Position bölümündeki First hanesine sayfa üzerinde nerede duracağını belirten rakamı yazın ve Add düğmesine onay verin. İlk pencenin sol tarafında yer aldığını gördüğünüz kılavuz çizgisini sayfa üzerinde belirlemek için OK düğmesine basın.

Sayfa üzerindeki kılavuz cizgilerinden herhangi birinin yerini değiştirmek isterseniz,

1- Mausla kılavuz çigisini tutup sayfanın başka bir yerine sürükleyerek yer değiştirebilirsiniz.

2- Mausla kılavuz çizgisinin üzerine konumlanıp çift tıklayın, karşınıza Guides adlı pencere gelecektir.

Pencerenin sol kısmında yer alan kılavuz çizgi tanımının üzerine çift tıklayın veya Edit düğmesini onaylayın. Karşınıza Guide Position adlı pencere çıkacaktır.

Yeni rakamı yazın, OK ile pencereden çıkın, Guides pencerenizde yeni pozisyonunu göreceksiniz. Guides penceresinde OK’i onaylayın.

Sayfa üzerinde kullandığınız tüm kılavuz çizgiler baskıda çıkmazlar.



Örgü [Grid]

Eğer sayfanızın bir milimetrik kağıt olmasını istiyorsanız, Grid tanımını yapmanız gerekir. Grid’leri görüntülemek için View menüsünden Grid>Show komutunu verin.

Çizimlerinizin Grid’lere yapışması için View menüsünden Snap to Grid komutunu verin.

Grid aralığını belirlemek için yine View menüsünden Grid>Edit komutunu verin ve çıkan tabloya istediğiniz ölçüyü yazın.

--------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------

Şimdi yukarıda verdiğim toolbars elemanlarını daha yakından tanıyalım:
Subselect Aracını kullanmak : Subselect aracı bir grup içindeki elemanları seçer.Bu araçla nesne içindeki öğelerden herhangi birini seçer ve değiştiririz. Pointer ve lasso aracından tek farkı seçtiğimiz elemanlar üzerinde belirtilen noktalardan tutarak değiştirebilmemizdir. Pointer aracı sadece seçim yapıp taşımamızı sağlar.
Page: Page aracı ile sayfayı seçetiğinizde etrafında tutamaçları olan mavi bir çizgi oluşur. Bu tutamaçlardan tutarak sayfayı büyültebilir ve taşıyabilirsiniz.
Eyedropper : Damlalık demek. İstediğiniz rengi damlalıkla seçerek hemen şeklin üzerine atabilirsiniz. Renklendirmenin kolay bir yoludur. Ve ayrıca dışarıdan çağırdığınız image ların üzerindeki çok beyendiğiniz resimlerin renklerinide seçip Assets-Swatches kısmına ekleyebilirsiniz.
text: Adından da anlaşıldığı gibi yazı yazma aracıdır.

--------------------------------------------------------------------------------



Ellipse: Adından da anlaşıldığı gibi daire çizmeye yarar.
Rectangle:Kare ve dikdörtgen çizmeye yarar. Rectangle aracına çift tıkladığınızda çıkan menüden köşelerinin açısını ayarlayabilirsiniz.
Eraser: Adı üstünde silgi.
Knife: yolları kesmek için kullanılır. Serbest veya düzgün kesmiler yapılabilir. yol, iki veya daha fazla noktadan oluşan sürekli çizgidir.

--------------------------------------------------------------------------------


FİLE MENÜSÜ

çok fazla kullanacağınız için sadece file menüsünü detaylı bir şekilde anlatacağım:

NEW:Freehand üzerinde çalışma yapacağımız sayfayı File menüsünden New komutunu vererek veya ana araç çubuğu üzerinde, sol üst bölümdeki ilk düğmeye basarak açabiliriz. Değerler değiştirilmediği sürece programın standart değerlerine uygun olarak boş bir sayfa açılır. Freehand standart değerleri program klasörünün içindeki Freehand defults dosyası içinde saklanır. Eğer bu standartları değiştirip istediğimiz ölçülerle sayfanın açılmasını istersek sırası ile aşağıdaki işlemleri uygularız:
Freehand 9 programını açarız.
File-New komutunu vererek boş bir sayfa açarız.
İstediğimiz bütün ayarları (sayfa boyutu, ölçü birimi, dolgu tipi, vb.)ayarlarız.
File-Save As komutunu vererek ekrana gelen sorgu penceresinden Freehand klasörünün içine gireriz.
Kaydedeceğimiz dosyanın ismine Freehand Defults yazarız ve pencere üzerindeki format menüsündeki kısmı Freehand Template olarak işaretleriz.
Save düğmesine basarız ve karşımıza çıkan sorgu penceresinden değiştir diyerek eski dosya yerine yenisinin kaydedilmesini sağlarız.
Artık bundan sonra yeni bir sayfa açacağımız zaman bizim istediğimiz değerlerde açılacaktır.

OPEN: Freehand ile programa ait dökümanları ve önde gelen çizim programlarının belgelerini açabiliriz. Adobe İllüstratör 6.0(1.1 ve 7.0 belgeleri dâhil),PC tarafından kullanılan Corel Draw’un 6.0 ve önceki versiyonlarının dökümanları (Corel Draw belgeleri sadece Windows versiyonunda açılır.)AutoCAD programlarının değiş-tokuş formatı olan DFX belgeleri, Windows veya OS2 ortamında çeşitli programlarca kullanılan HPLG(Hewlett Packard Graphics Language, uzantısı PLC, edit edilecek şekilde)formatlı dökümanlar, Micrografx Designer ile Micrografx Draw Plus’ın belgeleri(uzantısı DRW, edit edilecek şekilde)open komutu ile açılabilmektedir. Freehand’in Windows versiyonunun belgeleri Mac ortamındaki Freehand tarafından da açılabilir.
PDF’leri open komutu ile açmak:Adobe tarafında geliştirilen ve dünyada kağıt kullanımını azaltmayı amaçlayan PDF(portable document file,taşınabilir doküman formatı)belgeleri 5.5 den bu yana Freehand tarafından açılabilmektedir.
Bitmap resimler: Open komutu ile TIFF, Bitmap EPS, LRG vb. çeşitli piksel tabanlı imgelerde açılmaktadır. Ancak Böyle bir imgeyi açtığımızda imge resim olarak gelir, sayfanın sol alt köşesine dayanır.

OPEN RECENT:Daha önce yapmış olduğunuz dosyayı buradan da açabilirsiniz.
CLOSE: Açık olan klasörü kapatır.
SAVE: Hazırladığımız belgeyi Freehand dosyası olarak kaydetmemizi
sağlar.

Template Döküman olarak kaydetmek: Freehand’de ayrıca Template(özel dökümanlar için ayarlanmış şablon)dökümanlar oluşturabiliriz. Bunun için açtığımız boş bir dökümanda çalışmamıza uygun ayarlamaları yaparız. Sonra save komutunu verip karşımıza gelen tabloda format seçeneğini Freehand Template olarak seçeriz ve belgemize isim vererek Freehand program klasörüne (Windows’ta Freehand Director )kaydederiz. Son olarak Preferences tablosundaki Expert/Documet New Document Template bölümüne, kaydettiğimiz şablon belgesinin adını gireriz. Her yeni açışımızda karşımıza artık şablon sayfa çıkacaktır. Bir Template belgeyi açtıktan sonra herhangi bir değişiklik yapmadan sadece save komutuyla kaydedebiliriz. Template belgeler kullanıcıların oluşturdukları şablonları save komutunun sıklıkla kullanmanın verdiği yanlışlıkla doküman olarak kaydetmelerini önlemek içindir. Template belgeyi normal doküman haline dönüştürmek için, masaüstünde iken, belgeyi seçip dosya menüsündeki bilgi ver’e ulaşırız. Döküman bilgi kartındaki ‘Kalıcı Dosya’ seçeneğindeki işareti kaldırırız.(Bu işlem sadece Macintosh ‘ta geçerlidir.)


SAVE AS: Adıyla kaydet. Daha önce kaydedilmiş bir dökümanı açtıktan sonra aynı dökümanı farklı bir isimde kaydetmemizi sağlar. Bir sayfayı Editable EPS olarak kaydetmek içinde Save As komutunu kullanabiliriz. Editable EPS, sonradan open komutu ile açılıp müdahale edilebilen ve Export komutu yerine sadece Save As ile kaydedilebilen bir EPS tipidir. EPS belgeleri preview özelliğine sahiptir.

REVERT: Dökümanın son kaydedilmiş haline geri dönmesini sağlar. Bu arada son kayıttan bu yana yapmış olduğumuz tüm işlemler silinir. Redo Move seçeneğine defalarca basmak yerine Revert seçeneğini kullanmak daha pratiktir.
İMPORT: Freehand’e bir resim, çizim veya yazıyı getirmek için İmport’u kullanırız. Bunun için;
1-File menüsünden İmport komutunu verin
2-Karşınıza çıkan iletişim kutusundan alacağınız dosyanın adını seçin
3-Open dediğiniz zaman imleç sayfa üzerinde bir köşebent halini alır.
4-Bu köşebendi resmi veya yazıyı sayfa üzerine yerleştireceğiniz bölgeye getirip tıklayın. Bu şekilde almış olduğumuz resim kendi ölçüleri ile sayfa üzerine yerleşir. Eğer kendi isteğimiz boyutta yerleştirmek istiyorsak köşebent aracı ile fare basılı iken bir dörtgen çizeriz. Çeşitli programlardan Freehand’e dosya aktarımı şu formatlarda yapılabilir: TIFF, EPS, LRG, PICT, RTF, ASCII, DFX, GIF, JPEG, Targa, PNG, BMP, PDF. Bu formatların yanı sıra Adobe İllüstratör, Adobe Photoshop ve Corel Draw dosyalarını direkt olarak kendi formatlarında Freehand’e aktarabiliriz. Metin dosyalarını aktarırken RTF formatını kullanırsak metin, font, stil, punto ve paragraf tanımlarıyla aktarmış oluruz.
NOT: Freehand, İmport edilen resimlerin, harddisk te hangi adreslerden çağırıldığını ve çağırıldığı zamanki belge adını link(editte) tablosuna kaydetmektedir. Eğer resmi İmport ettikten sonra resmi başka bir klasöre (Windows da Director) taşırsak, adını değiştirirsek veya resim silinirse resmi tekrar çağırdığımızda bizden resmi bulmamızı isteyen open penceresi çıkacaktır. Eğer resmi bulamazsak doküman açılır ancak resim bir çarpı işaretli bir kutu şeklinde görünür. Bunu önlemek için resmi çağırdıktan hemen sonra EMBED ( resmi dökümanın içine gömmek, dökümanı bağımsız bir parça haline dönüştürmek.)etmeliyiz. Bunun için resmi seçtikten sonra inspector panelinden elemanlar tablosuna gelin ve link butonunu tıklayın. Karşınıza gelen link tablosunda resmin bulunduğu butonu satırı seçip Embed’e klikleyin. Artık resim silinse, adı değişse ve kaybolsa bile, doküman açılışında bizden resmi bulmamızı istemeyecektir. Embed işlemini çağırılan her resimi için otomatiğe bağlamak istersek file-preferences’deki Expert-ınput/out put tablosuna ulaşıp “ Embed TIFF/EPS upon import rather than link” seçeneğini işaretleyin. Embed özelliği sadece TIFF, LRG ve EPS formatları için geçerlidir. (Freehand import edilen resimleri formatı ne olursa olsun TIFF’e çevirdiği için bütün formatlar. Ancak Embed işlemi sonucu resim dökümanın bir parçası haline geldiği için dökümanın harddiskte kapladığı alan artacaktır.


İmport Formatları:

Encapsulated PostScript, .EPS (EPS olarak import edilir.)
Tagged İmage File Format, .TIFF (TIFF olarak import edilir)
Graphics Interchange File, .GIF (TIFF olarak import edilir)
Joint Photographic Expert Group, .JPEG (TIFF olarak import edilir)
Macintosh PICT; PCT2, .PCX (TIFF olarak import edilir)
Portable Network Graphic, .PNG (TIFF olarak import edilir)
Targa, .TGA (TIFF olarak import edilir)
Windows Metafile, .WMF (TIFF olarak import edilir)
Windows Bitmap, .BMP (TIFF olarak import edilir)
Macromedia XRes 2 ve 3, .LRG (LRG olarak import edilir.)
Adobe Photoshop 3.0, .PSD (TIFF olarak import edilir)
Adobe İllüstratör, .AI (Edit edilebilir.)
Corel Draw 3,5 ve6, .CDR (Edit edilebilir.)
Freehand 2,0 dan 5,5 e, .PH3,FH4,FH5 (Edit edilebilir.)
Hewlett Packard Graphic Language, .PLT (Edit edilebilir.)
Micrografx Draw Plus, .DRW (Edit edilebilir.)
Micrografx Designer, .DRW (Edit edilebilir.)
American Standart Code For Information İnterchange, .ASCII(Yazılar Edit edilebilir.)
Rich Text Format, .RTF(Yazılar Edit edilebilir.)

Diğer İmport Yöntemleri
Kopyala ve Yapıştır: Özellikle 2 Freehand dosyası arasında bilgi taşımak için kullanılır. Bu metodun en önemli özelliği, çalıştığımız diğer programlarda Freehand’in tanıyacağı Export formatlarının bulunmaması durumda oldukça yararlıdır.
Sürükle ve Bırak: Aynı anda açık olan 2 program arasında, Sürükle-Bırak yöntemi ile(eğer program destekliyorsa) obje taşıyabiliriz.
Bu yöntem 2 farklı Freehand dosyası arasında da yapılabilir.
Bir seçili objeyi sürükle-bırak ile getirebilmek için önce kaynak programı ile Freehand programını açarız. Sonra kaynak program belgesini açar ve ekranın yarısını kaplayacak şekilde küçültürüz. Kaynak program sayfasındaki objeyi tutup açık Freehand penceresinin üstüne sürükleriz. Freehand dökümanı üstünde istediğimiz bırakmak istediğimiz yere geldiğinde fareden elimizi çekeriz. Böylece resmimizi FreeHand üzerine taşımış olduk

EXPORT:File menüsündeki Export komutu ile Freehand dökümanlarınızı diğer programlara kullanacak şekilde kaydedebiliriz.Bunun için:
1-File menüsünden Export komutunu seçeriz
2-Karşımıza gelen iletişim kutusundaki Format menüsünden gerekli dosya formatını seçeriz
3-İçine kaydetmek istediğimiz klasörü seçeriz veya New Folder düğmesine basarak yeni bir klasör yaratırız
4-Export düğmesine basarız. Böylece işimizi kaydetmiş oluruz.
Eğer isterseniz üzerindeki tüm objelerin yerine sadece kendi seçtiğimiz objeleri de kaydedebiliriz. Bunun için:
1-Export etmek istediğimiz objeleri üzerine tıklayarak ok ile seçeriz.
2-File menüsünden Export komutunu seçeriz
3-Karşımıza gelen iletişim kutusundaki Format menüsünden gerekli dosya formatını seçeriz
4-İçine kaydetmek istediğimiz klasörü seçeriz veya New Folder düğmesine basarak yeni bir klasör yaratırız
5-Göndereceğimiz dosyaya bir isim veririz
6-Selected Objects Only Seçeneğini işaretleriz ve Export düğmesine basarız. Böylece sadece seçili objeleri kaydetmiş oluruz.
Eğer kaydettiğimiz belgeyi daha sonra normal bir Freehand belgesi gibi açıp edit etmek istiyorsak Export ederken ‘Include Freehand Document in EPS’ seçeneğini seçili tutmamız gerekir.


Hangi formatı ne zaman kullanacaksınız:

Encapsulated PostScript, .EPS
Baskıda kullanılacak renkleri koruması için en ideal formattır. EPS dosya kaydederken Freehand dökümanı çok sayfalı ise her sayfa ayrı bir EPS dosyası olarak kaydedilir. Macintosh da renk ayrım amacıyla diğer programlarda hazırladığımız tasarıma Freehand objelerini getirmek için bu formatı kullanmalıyız.(Windows için MS-DOS EPS)

American Standart Code For Information İnterchange, .ASCII
Sadece metinleri kaydeder. Metinleri düz yazı olarak kaydeder. Sayfa üzerindeki yazı dışındaki objeler bu işin dışında kalır. Formatsız aktarmak istersek kullanırız.

Rich Text Format, .RTF
RTF olarak Freehand üzerindeki metinleri Export ettiğimizde font, stil, punto vb. bilgileri de Export ederiz. Formatlı aktarmak istersek bunu kullanırız.

PICT: Macintosh’un standart resim formatıdır. Freehand çiziminizi Macintosh ortamı için PICT veya PICT2, Windows ortamı için Windows Metafile veya TIFF formatlarında Export edin. Tasarımınızı Photoshop’ta kullanmak isterseniz Photoshop EPS’ yi tercih edin. Tasarımınızı Macintosh veya Windows tabanlı olmayan bir işletim sisteminde kullanacaksanız Generik EPS olarak kaydedin. Çeşitli multimedya,3D,animasyon, görüntü işleme, prezentasyon ve benzeri amaçlı programlara gönderim yapmak istediğinizde TIFF, JPEG, BMP, Targa formatlarını kullanmalısınız. Web sayfası bir tasarımınızı gerçekleştirdiğiniz bir HTML editörüne çağırmak için daha çok JPEG, GIF ve PNG formatlarını tercih etmelisiniz. Macromedia firmasının görüntü işleme programı xRes’e (FreeHand’in kardeşi)tasarımınızı aktarmak için LRG formatını kullanın. Export tablosundaki format seçeneklerinden LRG paths’i seçtiğinizde, Export ettiğiniz sayfadaki alanların sadece çizgilerini kaydedersiniz.

Macintoshlarda Options düğmesi: Bütün nokta esaslı formatlar için(TIFF, BMP, GIF, JPEG, LRG, PNG; Targa) ortak bazı özellikler vardır. Bu özellikleri değiştirmek için Options düğmesinden yararlanırız.
Options:
Resulation: görüntü dosyasının çözünürlüğünü belirler. Yüksek çözünürlükteki dosyalar uzun sürede dönüştürülür ve çok yer işgal eder.
Anti-aliasing: Objelerin kenar kısımlarının piksellerinin yumuşatılması içim kullanılır. Bu şekilde kenar bölgelerde olacak kırıkları önleyebiliriz.
Eğer ‘Include alpha channel’ seçeneğini işaretlerseniz, Freehand dökümanınız da sayfa üzerindeki boş yerler hazır bir maske olarak Export edilir.
‘Alpha includes background’ seçeneği ise alpha kanalı olarak arka plan katmanına çizmiş olduğumuz objeleri belirler. Bu şekilde dolguları yarı transparan bölgeler olarak algılar. More düğmesi ise seçmiş olduğunuz nokta esaslı formatta özel seçeneklere ulaşmanızı sağlar.

Export Again: Export ettiğimiz dosya üzerinde değişikli yaptığımız zaman Export Again’e basarak kaydederiz. Save As ile aynı işlevi görmektedir.


REPORT: Döküman raporu hazırlamak için kullanılan komuttur. Rapor, özellikle dökümanınızı servis büroya gönderdiğinizde tasarımınızdan sağlıklı çıktı alınmasını sağlayacak bilgilerle doludur. Raporu değerlendiren servis operatörü, istediğiniz çıktı özelliklerine göre dökümanınızı hazırlar ve istenmeyen yanlışlıkları önler. Report ile karşınıza gelen tabloda ilk önce soldaki bölümden bir kategori seçin. Sonra sağ taraftaki seçeneklerden ihtiyacınız olanı işaretleyin. Her kategori için seçenekleri belirledikten sonra Report(Windows ta OK) komutunu verin ve karşınıza gelen tablodaki bilgileri, print butonu ile yazıcınıza gönderin. Son olarak aldığınız çıktıları, servis büroya ilettiğiniz Freehand dökümanının yanına ekleyin.

--------------------------------------------------------------------------------
 
---> freehad yardım _!!!!

MEKTUP GÖNDERMEK(Send)
Hazırlamış olduğunuz dökümanı ya da daha önceden hazır olan dökümanları Send ile internet üzerinden gönderebilirsiniz. Bir kerede birden fazla doküman da gönderilebilir.
COLLETS FOR OUTPUT(Dökümanı film çıkışı için toparlamak)
FreeHand’in tüm hazırlığı bitmiş dökümanlarınızı film çıktı servisine yollarken, sayfa üzerine aktardığınız resimleri ve fontları ayrı bir klasörde toplamanızı sağlar. Bunun için:
1- Eğer dökümanınızı hazırladıysanız kaydet komutunu vererek kaydedin.
2-File-Collects For Output komutunu verin.
3-Ekranda açılan pencereye OK verin.
4-Karşınıza dökümanla ilgili hazırlanacak raporun neleri içereceğini belirleyeceğiniz Document Report adlı pencere ekrana gelecektir. Gerekenleri işaretledikten sonra Report düğmesini onaylayın.
5-Dökümanınızı ve bileşenlerini nereye kaydedeceğinizi açılan pencerede seçin.
6-Film çıkışı gidecek diye adlandırın.
7-Create düğmesini onaylayın
8-Save düğmesini onayladığınızda dökümanınızdan, dökümanınızın sayfaları üzerine resim al ile aktardığınız tüm resimlerden ve kullandığınız tüm fontlardan birer kopya alarak yarattığınız film çıkışa gidecek adlı klasörün içine yerleştirecektir.

--------------------------------------------------------------------------------

publİsh As Html: (HTML OLARAK İHRAÇ ETMEK)
Dreamweaver ile rekabet edecek düzeyde olmasa da Freehand html sayfaları yaratabilir. Html serup iletişim kutusunda belgenizen HTML sayfası yaratmak için kullanacağımız metodu belirtebiliriz. Varsayılan ayarlar, masaüstünde bir klasör yaratır. Bu klasör Freehand Output olarak adlandırılır.

--------------------------------------------------------------------------------


General (preferences-genel Seçenekler)

Undo‘s: Girmiş olduğunuz değer vermiş olduğunuz komutların geri alınabilme sayısını belirler. Bu bölüme 0 ile 100 arasında bir rakam girebilirsiniz. Ancak bellekten tasarruf etmek istiyorsanız çok büyük bir rakam girmeyin.

Pick distance: Ok aracının seçim yaparken objeleri yakalama uzaklığını belirler. Piksel cinsinden 0 ile 5 arasında bir değer girebilirsiniz.

Cursor distance: Klavyedeki ok tuşlarını kullanarak seçili bir objeyi taşımak istediğinizde, her tuş basışında uygulanacak taşıma aralığını belirler. Girdiğiniz değer döküman üzerinde kullandığınız ölçü birimindedir.

Snap distance: Taşınan objelerin kılavuz çizgilerine, örgü (Grid) aralıklarına veya noktalara yapışma uzaklığını belirler. Piksel cinsinden 0 ile 5 arası bir değer girebilirsiniz.

Smoother editing: İşaretli olursa, seçilen çizimlerin ait olduğu katmanın seçim rengini yerine nokta renklerini beyaz olarak gösterir.

Highlight selected paths: Seçilen çizimlerin çizgi kalınlığının ortasında ince bir hat gösterir. Bu hattın rengi objenin ait olduğu katmanın seçim rengine göre değişir.

Smaller handles: Bu seçenek işaretli olursa seçmiş olduğunuz noktanın yönlendirme çubukları daha küçük tutamaçlarla gösterilir.

Smart cursors: İşaretli olursa, imleciniz yapmış olduğu işe ve duruma göre yeni bir şekil alır.

Enable transform handles: İşaretli olursa, obje üzerine çift tıkladığınızda transform seçeneklerinden açı verme, dikey ve yatay serbes büyültme ve orantısal büyültme seçenekleri verir.

Dynamic scrollbar: İşaretli olursa döküman görüntüsünü yan tarafta sürükleme çubuklarıyla sürüklerken devamlı olarak çizer. İşaretsiz olursa bu sürükleme işlemi bittikten sonra görüntü tazelenir.

Remember layer info: İşaretli olursa, değişik katmanlardan seçilip gruplanmış olan objeler, grup bozulduktan sonra eski katmanlarına geri döner. Aynı şekilde kopyalayarak başka bir FreeHand dökümanına yapıştırdığınız obje kendi katmanı ile birlikte yapışır.

Dragging a guide scrolls the window: İşaretli olursa, bir kılavuz çizgiyi tutup taşıdığınızda, ekran görüntüsü de birlikte kayar.

Object (Eleman Seçenekleri)
Changing object changes default: İşaretli olursa, bir objenin özelliklerini (Çizgi, dolgu tanımı gibi) değiştirdiğinizde, standart değerler de bu doğrultuda değişir. Bundan sonraki çizimleriniz otomatik olarak aynı özelliklere sahip olur. Bu seçenek işaretli değilse, standart değerler sadece seçili bir obje olmadan Inspector üzerinde değişiklikler yaptığınızda değişir.

Groups transform as unit by defaults: Bu seçeneği işaretlerseniz, tüm gruplu objeler tek bir obje gibi form değişikliğine maruz kalırlar. Gruplu objelerin Inspector paletindeki tanımlarında Transform as a unit seçeneği otomatik olarak işaretli olur.

Join non-touching paths: İşaretlerseniz, Modify mönüsündeki Join komutunu kullanarak, bir çizimin birbirine değmeyen uç noktalarını birleştirebilirsiniz.

Path operations consume original paths: Bu seçenek işaretli olursa, Expand Stroke, Union, Punch gibi çizim operasyon komutları orijinal çizim üzerinde uygulanır. Uygulama sonucunda orijinal çiziminiz yok olur. Seçenek işaretli olmazsa, çizim operasyon komutları orijinal çizim sabit kalacak biçimde uygulanır.

Option-drag copies paths: İşaretli olursa, Option tuşu basılı olarak bir objeyi taşıdığınızda, objenin bir kopyasını çıkarırsınız.

Show fill for new open paths: İşaretli olursa, açık çizimlerinize dolgu verir. Açık çizimlerinizi kapatmak (close) zorunda kalmıyorsunuz.

External Editors: FreeHand dökümanınıza almış olduğunuz TIFF veya LRG formatındaki resimleri açmak için kullanacağınız görüntü işlem programını belirleyeceğiniz bölgedir. Burada .... düğmesine bastıktan sonra karşınıza gelen iletişim kutusundan seçmiş olduğunuz program, döküman üzerindeki bir resime çift tıkladığınızda otomatik olarak açılır.

Default line weights: Inspector üzerindeki çizgi tanımında Width mönüsünde çıkan standart çizgi kalınlıklarını değiştirebileceğiniz veya ek yapabileceğiniz bölümdür. Kalınlıkları girerken değerlerin arasına boşluk tuşu basın.

New graphic styles: Auto apply to selection seçeneği işaretli ise, oluşturulan yeni çizim sitilleri seçili objeye hemen uygulanır. Define style based on selection seçeneği ise oluşturulan yeni stilin seçili objenin özelliklerine sahip olmasını sağlar.

Text (Metin Seçenekleri)
Always use Text Editor: İşaretlendiğinde, oluşturmuş olduğunuz her yeni metin alanı için yazı girişi yapacağınız Text Editor iletişim kutusu ekrana gelir.

Track tab movement with vertical line: İşaretli olduğu zaman, metin cetveli üzerindeki tab duraklarını hareket ettirdiğinizde dikey bir çizgi size Tab durağının hizalamasını gösterir.

Show text handles when ruler is off: İşaretli olursa, metin cetvelleri (Text Rulers) pasif bile olsa, seçili bir metin alanı etrafındaki tutamaç noktalarının görüntülenmesini sağlar.

New text containers auto-expand: Seçeneği işaretlerseniz, oluşturduğunuz tüm metin alanlarının sağ ve alt kenarındaki orta noktalar otomatik genişlemeye sahip olur. Bu noktalar metin alanı seçili iken beyaz dolgulu görüntülenir. Üzerlerine gelip çift tıkladığınızda bu özellikleri kaybolur.

Display Font Preview: İşaretli olursa, font listesi üzerinde işaretli fontun gerçek görüntüsünü verir.

Smart Quotes: Tırnak işaretlerinin Define Quotes mönüsünde belirlediğiniz tipte olmasını sağlar.

Build paragraph styles based on: Bir metin alanını seçip, bu alanın metin özelliklerini bir stil yaratırken, First selected paragraph işaretliyse, metin alanı içindeki ilk paragrafın özellikleriyle bir metin stili oluşturmuş olursunuz. Shared attributes seçeneği ise seçili metin bloğundaki tüm paragrafların ortak özelliklerini taşıyan bir stil oluşmasını sağlar.

Dragging a paragraph style changes: Bir metin stilini sürükleyerek bir metin alanı içine bıraktığınızda, A single paragraph seçeneği stilin sadece üzerine taşıdığınız paragrafı etkilemesini, The entire text container ise stilin tüm metin alanına uygulanmasını sağlar.

Document (Doküman Seçenekleri)
Restore view when opening document: Bir dökümanı açtığınızda en son hangi görüntü büyüklüğünde kaydedildiyse, o görüntü büyüklüğüyle açılmasını sağlar.

Remember window size and location: İşaretlerseniz, açtığınız bir döküman en son kaydedildiği durumdaki pencere boyutu ve konumunda gelir.

FreeHand 4 page placement: Eğer dökümanınızın FreeHand 4’ün sayfa düzenine uygun olmasını istiyorsanız, bu seçeneği işaretleyin. Çoğalttığınız sayfaların, sayfa tanım penceresi içindeki renkli alan sınırlarında kalmasına dikkat edin.

New document template: Daha önceden FreeHand klasörü içine kaydedtiğiniz template dökümanın ismini bu bölgeye yazarsanız, açılan tüm yeni dökümanlar bu template dosyanın özellikleriyle açılır. Kendinize özgü, farklı template dosyaları yaratıp, yeni bir sayfa açmadan önce bu alandan istediğiniz bir şablon ismini belirleyerek uygulamanıza başlayabilirisiniz

Changing view sets the active page: İşaretli olursa, pencerenin alt tarafındaki sağ-sol düğmelerini kullanarak sayfa değiştirdiğinizde, ekrana gelen sayfayı aktif sayfa yapar.

Using tools sets the active page: İşaretli olursa, herhangi bir sayfada bir aracı kullanmak o sayfayı aktif sayfa yapar.

Always review unsaved documents upon Quit: Quit komutu verdiğinizde, açık olan her dökümanı gözden geçirerek kaydetmek isteyip istemediğinizi sorar.

Search for missing links: İşaretli olursa, FreeHand kopmuş dosya bağlantılarını, belirtilen kalsör içinde arar. Bulduğunda bağlantıyı otomatik olarak yeniden yapar. Dökümanınızı açmadan önce .... düğmesine basarak bağlantıların aranacağı klasörü belirleyebilirsiniz, böylelikle uygulama sayfasındaki resimleri belirttiğiniz klasörden arar, eğer bulamadığı bir resim veya çizim dosyası varsa sizi uyarır.

Import (Dosya Alışveriş Seçenekleri)
Convert editable EPS when imported: İşaretli olursa, FreeHand’e Import komutuyla almış olduğunuz EPS formatındaki dosyalar üstündeki vektörel çizimler değişiklik yapabileceğiniz şekilde dönüştürülür.

Embed images and EPS upon import (increased file size): işaretli olursa FreeHand dökümanınıza aldığınız LRG, TIFF ve EPS formatındaki resim dosyalarının bilgileri döküman içine gömülür. Resim dosyaları büyük bilgi içerdiğinden dolayı böyle bir işlem FreeHand dökümanınızın boyutlarını ciddi oranda arttırır. Seçenek işaretli olmazsa, FreeHand bu dosyaların düşük çözümlemeli bir görüntüsünü sayfaya alır ve dosyaların orijinalleriyle bağlantı (Link) kurar.

Convert PICT patterns to grays: FreeHand dosyanızı Export ettiğinizde, kullanmış olduğunuz Pattern dolgu ve çizgileri Postscript tramlara çevirir.

DXF import: DXF formatındaki vektörel çizim dosyalarını alırken kullanılacık seçeneklerdir. Import invisible block attributes seçeneği, dolgusu ve çizgisi şeffaf olan objelerin de aktarılmasını sağlar. Convert white strokes to black, aktarılan DXF dosyasındaki beyaz çizgileri siyaha çevirir. Convert white fills to black ise beyaz dolguları siyaha çevirerek aktarım yapar.

Export (Dosya Alışveriş Seçenekleri)
Save file thumbnails: İşaretlediğinizde, değişik formatlarda Export ettiğiniz FreeHand dökümanları bir Öngörünüme sahip olur.

Export EPS with color preview: İşaretlenirse, EPS formatında Export ettiğiniz dosyalar renkli bir Öngörünüme sahip olur.

Bitmap Export düğmesi FreeHand dökümanınızı herhangi bir nokta esaslı görüntü olarak (TIFF, JPEG, PICT gibi) Export ettiğinizde uygulanan standart değerleri değiştirebileceğiniz Bitmap Export iletişim kutusunu açar. Burada belirlediğiniz değerler Export iletişim kutusundaki Options tuşuyla ulaştığınız standart nokta esaslı dosya seçenekleri alarak atanır.

Bitmap PICT previews: İşaretlediğinizde, Freehand dosyaları nokta esaslı olarak export edildiğinde, vektörel PICT Öngörünüm yerine, büyüklüğü daha az olan Aldus Fetch Öngörünümünü kullanırlar.

UserPrep file: UserPrep dosyası olarak kullanmak istediğiniz dosya adını buraya girebilirsiniz.

Override Output Options when printing: Always binary image data seçili ise baskı her zaman binary formatta yapılır. Always ASCII image data seçili ise baskı her zaman ASCII formatta yapılır.

Clipboard output formats: Programdan çıkarken, kopyalamış olduğunuz ve bellekte kalmasını istediğiniz dosya formatlarını bu bölgeden işaretleyebilirsiniz.


Spelling (Heceleme Seçenekleri)
Find duplicate words: İşaretlerseniz, heceleme kontrolü aynı satırda iki defa tekrarlanan kelimeleri bulur.

Find capitalization errors: İşaretli olursa, heceleme kontrolü büyük harf kullanımındaki hataları da bulur.

Add words to the dictionary: Exacly as typed seçeneği, sözlüğe eklemek istediğiniz kelimeyi yazdığınız haliyle kabul eder. All lowercase ise tüm harfleri küçük harflere çevirerek sözlüğe alır.

Color (Renk Seçenekleri)
Guide Color: Bu kutucuğa tıklayarak karşınıza gelen renk çarkından, sayfa üzerinde kullandığınız Kılavuz çizgilerin rengini belirleyebilirsiniz.

Grid Color: Bu kutucuğa tıklayarak karşınıza gelen renk çarkından, sayfa üzerinde yeralan Örgü (Grid) noktalarının rengini belirleyebilirsiniz.

Color list shows: Bu bölümde Container color seçeneğini işaretlediğinizde, bir metin alanı seçtiğiniz zaman Renk Listesindeki dolgu ve çizgi kutucuklarında metin bloğunun renkleri görüntülenir. Text color seçeneği aktifleştirilirse, imleç ile seçtiğiniz yazının dolgu ve çizgi renkleri bu kutucuklarda görünür.

Auto-rename changed colors: Renk Listesi üzerindeki bir rengi başka bir rengi üzerine taşıyarak değiştirdiğinizde, taşınan rengin CMYK veya RGB değerleri değiştirilen rengin yeni adı olur.

Color Mixer uses split color well: Renk Mikserinde altta yeralan alanın ikiye bölünmüş olarak kullanılmasını sağlar. Mikser üzerinde yeni renk oluşturduğunuzda bu alanın yarısı eski renkte kalır.

Dither 8-bit color: 256 renkle sınırlı bir ekranda çalışırken, renklerin daha gerçekçi görüntülenmesini sağlar.

Color management: FreeHand dökümanınızdaki renklerin ekranda baskıda çıkacağı gibi görünmesini sağlamak için bu seçeneği işaretlemeniz gerekir. Bu seçenek işaretli olmadığında ekranda gördüğünüz renkler çok parlak olur. Seçeneği işaretlediğinizde alt tarafta bulunan mönülerin aktif olması için, sisteminizde Kodak’ın renk yönetim sisteminin (CMS) yüklü olması gerekir. FreeHand programı yüklenirken, eğer siz farklı bir seçim yapmazsanız, Kodak renk yönetim sistemi otomatik olarak yüklenir.

Renk Yönetim Sistemi monitörün ve yazıcıların renk karakteristiklerini içeren profil dosyalarını kullanarak, iki farklı ünite arasında renk uyumluluğunu sağlar. Örneğin ekranlar RGB renklerle görüntüleme yaptıkları için, baskıda CMYK modelleme ile kağıt üstünde oluşan renklerden daha parlak görüntü verirler. Bu durum ekranda görüntülenen renkler ile baskıda elde edilen renkler arasında fark olmasına neden olur. Renk Yönetim Sistemi ise yazıcıların renk profil dosyalarını kullanarak ekrandaki renkleri ona göre görüntüler. Sonuç olarak siz de ekrandaki renkleri kağıda basıldığında oluşacak şekilde görrürsünüz.

Monitor mönüsünden kullandığınız monitörün renk profil dosyasını seçin. Default seçeneği standart bir RGB ekran için kullanılabilir.

Monitor simulates mönüsünden yapacağınız seçim ekran renklerinizin sadece kendi ekran profiline (None), renkli yazıcınıza (Composite printer) veya film çıkış ünitesine göre (Separations printer) görüntülenmesini sağlar. Eğer renkli yazıcınızdan çıkış alacaksanız, bu mönüden Composite printer seçtiğinizde renkli yazıcınızdan çıkacak olan renkler mümkün olduğu kadar az farkla ekranınızda görüntülenir. Separations printer seçeneği ise film çıkış bürosundan elde edeceğiniz filmlerdeki renk değerlerinin ekranda daha gerçekçi görüntülenmesini sağlar.

Panels (Palet Seçenekleri)
Remember location of zipped panels: Görüntüsü kısaltılmış paletlerin açıldıklarında yine aynı konumda görüntülenmesini sağlar.

Show Tool Tips: İşaretleseniz, herhangi bir simge veya aracın üstünde durduğunuzda, simgeye ait kısa bir açıklama görüntülenir.

Redraw (Görüntüleme Seçenekleri)
Better (but slower) display: Degrade geçişlerin daha yumuşak olarak görüntülenmesini sağlar. Ancak dökümanın ekranda görüntülenmesi yavaşlar.

Display text effects: Seçenek işaretliyse, vermiş olduğunuz yazı efektleri ekranda görüntülenir. İşaretsiz olduğunda, bu efektler baskıda çıkarlar, ancak ekranda görüntülenmez.

Redraw while scrolling: İşaretli olursa FreeHand döküman görüntüsünü sürükleme sırasında durmadan tazeler. İşaretsiz olduğunda sürükleme işlemi bittikten sonra döküman görüntüsü tazelenir. Hızlı çalışma için bu seçeneğin işaretsiz olması gerekebilir.

High resolution image display: FreeHand’e taşıdığınız LRG ve TIFF formatındaki resimlerin en iyi şekilde gösterilmesini sağlar. Hızlı çalışma için bu seçeneğin işaretsiz olması gerekebilir.

Display overprinting objects: İşaretli olursa, Inspector paletini kullanarak dolgu veya çizgilerine overprint vermiş olduğunuz objelerin dolgularını beyaz O harfleri ile doldurulmuş olarak görüntüler. Dökümanınız üzerinde hangi objelere overprint verdiğinizi görmek için bu seçeneği işaretli tutun. Beyaz O harfleri baskıda çıkmazlar.

Greek type below: Belirlemiş olduğunuz piksel yüksekliğinden daha küçük yazıların ekranda gri çizgiler olarak görüntülenmesini sağlar.

Preview drag: Taşıma sırasında Öngörünümünü verilecek maksimum obje sayısını belileyebileceğiniz bölgedir. Bir objeyi taşırken fare tuşunu ilk tıkladığınızda biraz beklerseniz, objeyi Öngörünümlü olarak taşırsınız. Diğer durumda taşıma sırasında objenin sınırlarını belirleyen bir dörtgen belirir. Yüksek sayıdaki objelerin Öngörünümlü sürüklenmesi fazla bellek işgal eder.

Sounds (Yapışma Sesleri)
Kilavuz çizgilere, örgüye (Grid) veya noktalara yapışma gerçekleştiğinde çıkacak uyarı seslerini ayarlayabilirsiniz.

Snap sounds enabled: Yapışma seslerini aktifleştirmek için bu seçeneği işaretleyin.

Play sounds when mouse is up: İşaretli olursa, ekran üzerinde fareyi gezdirirken tuşu basılı olmasa bile yapışma gerçekleştiğinde ses çıkarır.

--------------------------------------------------------------------------------
 
---> freehad yardım _!!!!

Çizim Operasyonları
Bazen varolan çizimlerden yeni çizimleroluşturmak işinizi son derece kolaylaştırabilir. Çizim Operasyon komutları bu doğrultuda yardımcınız olacaktır. Bu komutları Modify menüsündeki Combine ve Alter Path bölümünden veya Xtras menüsündeki Path Operations bölümünden verebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise Operations paletindeki ilgili düğmeye tıklamaktır. Şimdi bu komutları tanıyalım:

Birleştirme [Union]


Seçtiğiniz üst üste binen kapalı şekilleri tek bir kapalı şekil haline getirir. Ortaya çıkan yeni şeklin dolgu ve çizgi özellikleri en arkadaki şekilden alınır.

1- Bölümleri üst üste gelecek şekilde çizimler oluşturun.

2- Bu şekillerin hepsi seçili iken Union komutunu verin.

Isırık [Punch]


Seçtiğiniz üst üste binen kapalı şekillerden üst taraftakinin alttakini ısırmasıyla yeni bir kapalı şekil ortaya çıkmasını sağlar. Çizgi ve dolgu özellikleri değişmez.

1- Bölümleri üst üste gelen iki şekil çizin.

2- Bu şekiller seçili iken Punch komutunu verin.



Kesişim [Intersect]



Seçtiğiniz üst üste binen kapalı şekillerin ortak kesişim bölgesini tek bir kapalı şekil haline getirir. Ortaya çıkan yeni şeklin dolgu ve çizgi özellikleri en arkadaki şekilden alınır.

1- Bölümleri üst üste gelecek şekilde çizimler oluşturun.

2- Bu şekillerin hepsi seçili iken Union komutunu verin.


Bölümle [Divide]



Seçmiş olduğunuz çizimlerin üst üste gelen bölgelerini keser ve her bölgeyi kapalı birer obje haline dönüştürür Çizgi ve dolgu özellikleri değişmez.

1- Bir kaç tane şekil çizin.

2- Şekilleri seçip, Divide komutunu verin.


Kırpma [Crop]



Seçmiş olduğunuz çizimlerin en üstündeki şekil bir bıçak görevi görür ve kendi sınırları dışında kalan şekillerin bu bölümlerini keserek atar.

Çizgi ve dolgu özellikleri değişmez.
1- Bir kaç tane şekil çizin.
2- Bu şekillerin en üstüne ise bıçak olarak kullanacağınız şekli çizin veya yazı aracı ile bir metin yazın.
3- Bıcak olarak kullanacağınız metni mutlaka çizgisel hale dönüştürün.
4- En üste çizdiğiniz şekil dahil, bütün şekilleri seçin.
5- Menüden veya paletten Crop komutunu verin


Saydamlık [Transparency]



Üst üste gelen farklı renklerdeki çizimlerin bu bölgelerinde karışım renklerine sahip yeni çizimler oluşturur.
1- Bir bölgesi üst üste gelen farklı renklerde iki şekil çizin veya yazı yazın ve metninizi mutlaka çizgisel hale dönüştürün.
2- Bu şekiller seçili ekin Transparency komutunu verin.
3- Karşınıza çıkan iletişim kutusu üzerindeki sürgü aracılığıyla üstteki şeklin şeffaflık değerini belirleyip OK deyin.

Çizgiyi Şekle Çevirmek [Expand Stroke]

Çizmiş olduğunuz tek boyutlu çizgileri iki boyutlu kapalı şekillere çevirir. Böylece bu şekillerin çizgi ve dolgu renklerini değişik olarak kullanırsınız. Örneğin bir çizgi tek boyutlu olduğu için ne kadar kalın olursa olsun tek bir renk alır. Bu çizginin haritalar üzerindeki anayol çizgisi olduğunu düşünün. Genellikle dış konturu kırmızı iç dolgusu sarı olmalıdır. Bu durumda Expand Stroke komutunu vererek çizgiyi kapalı bir şekle çevirebilirsiniz.


1- Divit Ucu aracı ile bir çizgi oluşturun.
2- Bu çizgi seçili iken Expand Stroke komutunu verin.
3- Karşınıza çıkan iletişim kutusu üzerinden oluşacak şeklin kalınlığını belirleyin. Gerekiyorsa uç ve birleşim noktalarının özelliklerini ayarlayıp, OK deyin.
4- Artık şeklinizin konturuna ayrı, dolgusuna yarı renk verebilirsiniz.

Şeklin Kontur Sayısını Arttırmak [Inset Path]



Çizmiş olduğunuz bir şeklin konturunu daraltmaya, genişletmeye veya çoklu kontur oluşturmaya yarar.
1- Çizmiş olduğunuz şekli seçin.
2- Inset Path komutunu verin. Karşınıza çıkan iletişim kutusundaki Inset bölümü konturlar arasındaki mesafeyi belirler. Negatif değerler dışa, pozitif değerler içe doğru uygulanır. Step bölümüne oluşacak kontur sayısını girebilirsiniz.
Hemen yanındaki menüde Uniform konturlar arasında eşit aralık kalmasını sağlar. Farther seçeneği çoğaltılan kontur aralıklarının gittikçe daralmasına, Nearer ise bu aralıkların gittikçe açılmasına neden olur.
Bu Çizim Operasyonlarının orijinal şekilleri ortadan kaldırmasını istemiyorsanız, Preferences bölümünde Object kategorisinde Path operations consume original paths seçeneğini işaretleyin.

Eğer standart ayarları değiştirmeyip sadece bir path için bunu sağlamak istiyorsanız, bir çizim operasyonu komutunu verirken Shift tuşuna basılı tutun.

Trap

Overprint bölümünde anlatılan uygulama sonuçları ile hemen hemen aynıdır.

Üst üste gelen renklerin örtüşmesi gerektiğinde ki bu her zaman gereklidir, nedeni ise baskı sırasındaki en ufak bir ayarsızlık, alanların birbirleri üzerine tam olarak oturmamasına neden olur ve basılmış iş üzerinde beyazlıklar kalır.

Trap bu beyazlıkları ortadan kaldırmak için film öncesi kullanacağımız bir uygulamadır.

Bunun için;

Üst üste duran farklı renkteki objelerinizi seçin,
Xtras>Create>Trap komutu veya Operations paletinden ilgili düğmeciği tıklayın, karşınıza Trap adlı pencere gelecektir.
Trap width’e vereceğiniz değer üst üste gelen yerlere vereceğiniz şişme değerini belirler ve değeri mm cinsinden uygular.
Reverse traps işaretli değilken içeri doğru şişirme verir. İşaretlerseniz dışarıya doğru şişirme uygular.
Tint reduction, renklerin yüzde kaç oranında karışarak şişirme uygulayacağınızı belirler.
Örneğin alta %100 kırmızı üste ise %100 mavi renginiz var, Tint reduction’a %50 değeri verip Reverse traps’ işaretsiz bırakırsanız karışım %50 mavi+%100 kırmızı olur, Reverse traps’ işaretlerseniz karışım %100mavi+%50 kırmızı olur.

Uyguladığı şişirme değerine Overprint vererek ayrı bir dolgu oluşturur.

Overprint değeri taşıyan objenin altı boşaltılmadığından baskı sırasında kayma olsa bile beyazlıklar gözükmez.



--------------------------------------------------------------------------------


Renkler

Sayfamız üzerinde renkleri oluşturmak ve kullanmak için iki palete ihtiyaç duyarız. Bunlar yeni renkleri üzerinde oluşturacağımız Color Mixer ve renk listemiz Color List’tir. Her iki paleti de Window menüsündeki Panels bölümünden çağırabilirsiniz.

Renk Listesi [Color List]

Renk listesi elimizde bulunan renkleri listeler. Standart olarak ilk açıldığında listede dört adet renk bulunur.

None [Şeffaf],
White ,
Black [Siyah]

ve

Registration, Registration siyah değildir, renk ayrımı sonrasında bütün filmlerde çıkmasını istediğiniz çizgi ya da bölge varsa, renk olarak Registration verin.
Renk ekleme düğmesi. Color Mixer’de oluşturduğunuz rengi bu düğmenin üzerine sürüklerseniz renginiz listede yer alır.
Renk Listesindeki Option renklerle ilgili birçok komutu verebileceğimiz, bünyesinde PANTONE gibi renk kataloglarını bulunduran bir menüdür.
Renk listesinin üst bölümünde bulunan üç kutucuk ise objelere çizgi ve dolgu rengi atamak için kullanılır.

Eğer listede renk isimlerinin görünmesini istemiyorsanız, Options menüsünden Hide Names komutunu verin. Listede sadece renk kutucukları kalır.

Renk Mikseri [Color Mixer]

Renk Mikseri üzerinde değişik renk sistemlerine göre renkler oluşturacağımız düğmecikler, sürgüler, rengi listeye aktarma ve tint bölümünü barındırır.


Yeni Renk Oluşturmak

Yeni bir renk oluşturmak için amaca bağlı olarak birkaç yöntem izleyebiliriz.

Renk Mikserinde Renk oluşturmak

Eğer CMYK değerleri ile bir renk oluşturmak istiyorsanız. Önce Renk Mikseri üzerindeki CMYK düğmesine tıklayın. Sonra gerekli kutucuklara değerleri yazarak ya da sürgüleri kullanarak renginizi oluşturun. Renk Mikseri’nin alt bölümündeki alanın sağ yarısı oluşturduğunuz yeni rengi gösterir.

Aynı şekilde RGB, HLS modellerine veya sistemin renk çarkından seçmek için Mac'te Elma düğmesine, Windows’da Windows simgesine tıklayarak renk oluşturabilirsiniz.

Renkleri Listeye Taşımak

Mikser üzerinde oluşturduğunuz yeni rengi Renk Listesine taşımak için:

Mikserin sağ üst bölümündeki düğme üzerine gelin. Farenin tuşuna basın.

Farenin tuşuna bastığınızda ekrana bir İletişim kutusu açılacaktır. Oluşturmuş olduğunuz rengi listeye aktarırken spot mu veya process mi olacağını belirledikten sonra OK derseniz renginiz listeye aktarılacaktır.

Renk listesinde oluşan yeni rengin CMYK değerleri ile isimlendirilir.

Renk Mikseri üzerindeki yeni bir rengi, maus ile tutup renk listesi üzerine doğru sürükleyip bırakıkabildiğiniz gibi aynı zamanda tuttuğunuz yeni renk karesini Renk Listesi üzerindeki aşağı doğru ok simgesinin üzerine bırakabilirsiniz.

Ayrıca Renk Mikseri' nde oluşturduğunuz rengi Renk Paletindeki Options menüsünden New komutunu vererek de listeye aktarabilirsiniz.

Gerekirse listedeki renge başka bir isim vermek için Ok ile üzerine gelip çift tıklayın .

Klavyeyi kullanarak yeni ismi girip Return ya da Enter tuşuna basın .

Listedeki Bir Rengin Tramını Oluşturmak

Renk Listesinde bulunan bir rengin yüzde olarak tramını oluşturmak için:

Renk Mikseri üzerindeki TINT penceresini tıklayın .

Tramını oluşturmak istediğiniz rengi üst tarafta bulunan menüden seçin .

Listede yer alan renklerden birini seçtiğinizde, paletin en altında ki renk bölümünü kaplayacaktır .

Alt tarafta dizili kutucuklardan istediğinizi listeye taşıyın veya bu bölümün yanında yer alan bölüme tram değerini [yüzde olarak] yazıp
Renk kaydetme düğmesini tıklayın, karşınıza gelen pencereye OK verin.

Renk Listesinde yüzde değeri ile bu rengin bağlı olduğu ana rengin değerini görmeniz gerekir.

Katalog Renklerini Listeye Aktarmak

Renk Listesindeki Options menüsünü kullanarak PANTONE, FOCOLTONE, TOYO, TRUEMATCH gibi kataloglardan renk alıp listeye aktarabilirsiniz.

Renk Listesi üzerindeki Options menüsüne gelin, açılan menüden istediğiniz katalogu seçin .

Karşınıza gelen renk tablosundan istediğiniz rengi seçebilirsiniz .

Tablonun altındaki sürgü çubukları yardımıyla diğer renklere ulaşabilirsiniz .

Eğer aynı anda birden fazla renk seçmek istiyorsanız, Shift tuşunu,
birden fazla ama ayrı ayrı konumlanmış renkleri seçmek için Command tuşuna basılı tutarak seçim yapın.

OK diyerek çıkın. Tablodan seçmiş olduğunuz renkler listede sıralanır .
 
---> freehad yardım _!!!!

Listedeki Renkleri Silmek

Listeden silmek istediğiniz renkleri işaretleyin, birden fazla rengi seçmek için Shift tuşuna,
ayrı ayrı konumlanmış renkleri seçmek için Command tuşuna basılı tutun .

Options menüsünden Remove komutunu verdiğinizde seçili renkler listeden silinirler .

Eğer sayfa üzerinde dolgulamada kullanılmış bir rengi siliyorsanız, program size bir mesaj verir.

Remove seçeneğini onayladığınız zaman listedeki renk ismi silinir, fakat objelerin rengi sabit kalır .

Silmiş olduğunuz renk bir spot renk ise objelerin rengi process renge çevrilir.

Sayfa üzerindeki objelerden birini seçtiniz , ama renk listesinde yer almıyor. Inspector penceresinden dolgu veya çizgi tanım düğmesini seçerseniz renk kutucuğunda o rengi görürsünüz kutucuğun yanındaki renk listesinde Add Color yazacaktır.

Add Color komutu verdiğinizde karşınıza Add Color List adlı pencere açılır, renk tanımını verip [Process veya Spot) Add komutu verin, renginiz listede yer alacaktır.

Sayfa üzerinde kullanılmış, fakat renk Listesinde yer almayan renkleri listeye aktarmak için Xtras menüsünün Colors bölümünden Name All Colors komutunu verin.

Listedeki Renkleri Değiştirmek


Eğer listede bulunan bir rengi değiştirmek istiyorsanız, iki ayrı yöntem uygulayabilirsiniz.

1. Yöntem:

Listede değiştirmek istediğiniz rengi seçin. Options menüsünden Replace komutunu verin.

Karşınıza çıkan tabloda iki seçenek göreceksiniz. Rengi kataloglardan herhangi bir renkle değiştirmek isterseniz, Color Library düğmesini seçip OK deyin ve tablodan istediğiniz rengi seçin. OK dediğinizde seçmiş olduğunuz yeni renk eski rengin yerini alır.

Eğer renginizi zaten listede var olan bir renkle değiştirmek isterseniz, tablodan Color list düğmesini işaretleyip, yan taraftaki menüden istediğiniz rengi seçerek OK deyin.

2. Yöntem:

Rengini değiştireceğiniz objeyi seçin, renk listesindeki adına bakın.

Yeni renginizi Renk Mikserini kullanarak oluşturun.

Ok ile taşıyarak Renk Listesinde değiştirmek istediğiniz rengin Renk Kutucuğu (renk adı üzerine değil) üzerine bırakın.

Yapmış olduğunuz değişiklik sayfa üzerinde o rengi kullanan obje/objelerin renklerinin değiştiğini göreceksiniz.

Listedeki Renkleri Saklamak

Renk Listesinde bulunan renkleri ayrı bir kütüphane dosyası olarak kaydedip, sonradan istediğiniz zaman bu kütüphanede bulunan renkleri listenize aktarabilirsiniz.

Renkleriniz Renk Listesinde iken Options menüsünden Export komutunu verin.

Karşınıza çıkan tablodan kaydetmek istediğiniz renkleri seçin [ Shift tuşu ile toplu seçim,
Command tuşu ile ayrı ayrı seçim yapabilirsiniz]. OK düğmesine basın.

Karşınıza renk kütüphanesi oluşturmak için bir tablo çıkar. Bu tablodaki Library Name bölümüne kütüphane ismini yazın.

Daha sonra bu isim Options menüsündeki katalog isimleri arasında görünecektir.

Save düğmesine basın.

Renk Listesindeki Options menüsüne gittiğinizde oluşturmuş olduğunuz renk kütüphanesinin ismini bulabilirsiniz.

Renk Kütüphanesindeki Renkleri Listeye Aktarmak

Renk Listesindeki Options menüsünden istediğiniz kütüphaneyi seçin. Bu önceden oluşturduğunuz kütüphanelerden biri olabilir.

Karşınıza gelen kütüphane tablosundan listeye aktarmak istediğiniz renkleri seçin.

OK tuşunu tıklayın. Seçtiğiniz renkler listeye aktarılır.

Process ve Spot Renkler

Renk Listesinde bulunan Process renkler italik yazı stilinde, Spot renkler ise normal yazı stilinde görüntülenir.

- Renk listesindeki Process [renk ayrımında CMYK olarak çıkacak] renkleri Spot [renk ayrımında ekstra olarak çıkacak] renklere çevirmek ya da bu işlemin tersini yapmak için Options menüsündeki Make Process ve Make Spot komutlarını kullanın.

Bir rengin tanımında yapmış olduğunuz bu değişiklik o rengin listede bulunan tramlarını da etkiler.


RGB ve CMYK Renkler


Renk Listesinde bulunan renkleri Options menüsündeki Make RGB ya da Make CMYK komutlarıyla dönüştürebilirsiniz.

RGB renklerin listedeki isimlerinin yanında üç renkli nokta işareti bulunur.

RGB renkler ekrandaki görüntüyü bilgisayara bağlı bir film recorder aracılığıyla doğrudan diaya basmak için gerekir.

--------------------------------------------------------------------------------


Metin(toolbars da A aracı)

Metin alanı

Metin yazmak ve metin alanı açmak için Araç Kutusundaki Yazı Aracı kullanılır.

Eğer tek satırlık bir metin yazmak istiyorsanız: Araç Kutusundan Yazı aracını seçin
Sayfa üzerinde herhangi bir yere tıklayın.
Klavyeyi kullanarak metin girişini yapın.

Bir Metin alanı açmak için:

Araç Kutusundan Yazı aracını seçin.
Sayfa üzerinde herhangi bir yere gelip, farenin tuşunu basılı tutarak dörtgen bir alan çizin.
Klavyeyi kullanarak metin girişini yapın.

Metin alanlarını köşe noktalarından tutup büyütüp küçültebilirsiniz.

Alanı küçültüğünüzde, sağ alt köşesindeki kare içinde bir noktanın belirmesi, yazının alan içine sığmadığını gösterir.

Metin Alanlarını Birbirine Bağlamak

Bir metin alanındaki yazıyı başka bir metin alanına akacak şekilde bağlamak için:

İlk metin alanının sağ alt köşesindeki kare üzerine Ok ile gelin.
Parmağınızı fare tuşuna basılı tutarak sürüklemeye başlayın.
Sizinle birlikte hareket eden bir çizgi göreceksiniz.
Bu çizgiyi diğer metin alanının üzerine getirip bırakın.
Sağ alt köşedeki kare bağlantı simgesine dönüşür

Alanlar Arasındaki Bağlantıyı Kopartmak

Sağ alt köşedeki bağlantı simgesinin üzerine Ok ile gelin.
Fare tuşuna basılı tutarak sürükleyin.
Sizinle birlikte bir çizgi hareket edecektir.
Bu çizgiyi sayfa üzerinde boş bir bölgeye gelip bırakın.
 
---> freehad yardım _!!!!

Metin Alanı Tanımı

Bir metin alanı seçili iken

Inspector Eleman Tanım düğmesini seçerseniz,

Metin alanı ile ilgili bazı değişkenlere ulaşırsınız.

‘l’ metin alanının soldan sayfa üzerindeki uzaklığını,

‘t’ alanın üst kenarının sayfanın altına olan uzaklığını,

‘w’ enini,

‘h’ ise boyunu belirtir.

Bu bölümlere kendi değerlerinizi yazıp, Enter tuşu ile onaylarsanız, metin alanı verdiğiniz koordinatlara sahip olur.

inset bölümü ise yazının üst, alt, sağ, ve sol kenarlardan uzaklığını belirler.

Display border seçeneği metin alanlarına vermiş olduğunuz çerçeve kalınlığının görüntülenmesini sağlar.

Yazıyı Seçmek



1- Ok aracı ile bir metin alanını seçerseniz, içindeki tüm metni de seçmiş olursunuz.

2- Eğer alan içindeki belli bir metin parçasını seçmek istiyorsanız, Araç Kutusundan Yazı aracını seçtikten sonra metin alanına girip, farenin tuşu basılı olarak sürükleyin.

3- Ok aracı ile metin alanı üzerine gelip fare tuşunu çift tıklarsanız metin alanının içine girmiş olursunuz. Metin alanı içinde yazı yazarken imleci değiştirmeden alanı taşımak isterseniz Command tuşuna basın imlecinizin ok aracı haline dönüştüğünü göreceksiniz. Taşıma işleminizi gerçekleştirdikten sonra Command tuşunu bıraktığınızda imleciniz tekrar eski haline dönecektir alan içine tıklayıp yazı yazmaya devam edebilirsiniz.

Tipografik Tanımlar



Metninizin herhangi bir satırında, kelemesinde veya tümünde Font, Stil ve Punto Değişikliği için;

Yazınızı seçtikten sonra,

Text menüsünden Font, Size ve Style komutlarını kullanın.

Veya üst taraftaki araç çubuğu üzerinden ilgili bölümlere gidip değişiklikler yapabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise Inspector paleti üzerinden değişiklikler yapmaktır.

Satır arasını değiştirmek


Yazınızı seçin. Üst taraftaki araç çubuğunda satır arası bölümüne giderek değişikliği yapın

Satır arasını üç ayrı ölçeğe göre değiştirebilirsiniz.

+ yazı puntosunu 0 (sıfır) olarak alır.

Verdiğiniz + artı değerler Punto olarak satır arasını açar, - eksi değerler ise sıkıştırır.

= yazıya verdiğiniz punto büyüklüğü üzerinden satır arasını açar veya sıkıştırır.

% normal satır arasını %100 kabul eder, üzerine çıktığınızda açar altına indiğinizde sıkıştırır.

Text menüsündeki Leading komutundan Solid yazının satır arası değerini punto büyüklüğü ile bir tutar.

Auto, satır arasını punto büyüklüğünden %20 daha fazla olarak ayarlar.

Other ise var olan satır arasına ek yapmanızı sağlar. Burada ki Extra, Fixed ve Percentage seçenekleri ise yukarıda anlattığım satır arası ölçeklendirme ile aynıdır.

Diğer bir yöntem ise

Inspector paleti üzerinden simgesini seçerek alt taraftaki bölümlerden Leading bölümünü kullanmaktır.

Satır arasını elle açıp sıkıştırmak için Ok aracı ile seçilmiş olan yazı alanının alt ve üst noktalarını kullanabilirsiniz. Aşağı ve yukarı doğru alanın boyutunu değiştirerek satır arasını değiştirebilirsiniz.

Harf Arasını Değiştirmek

Inspector paletinden düğmesine tıklayın.

Alt tarafta çıkan alt düğmeciklerden ilkini seçin ve palet üzerindeki Kerning bölümünü kullanın.

Normal değeri 0 ‘dır.

Harf arasını elle değiştirmek için seçili yazı alanının yan tutma noktalarıyla oynayabilirsiniz. Alanı genişletmek harf arasını açar, sıkıştırmak ise daraltır.

Sözcük Arasını Değiştirmek

Sözcük aralarını ayarlamak için Inspector paleti üzerinden düğmesini seçin.

Alttaki düğmeciklerden ilk düğmeciğine tıklayın.

Aralarını açacağınız kelimelerin arasına imleç ile konumlanın boşluk alanını seçin ve RangeKerning bölümüne değer girerek değiştirin. Bu işlemi tek tek kelimeler arasına sırasıyla uygulayın.

Eğer bu değişikliği toplu olarak uygulamak isterseniz;

Inspector paleti üzerinden düğmesini seçin.

Alttaki düğmeciklerden düğmeciği tıklayın.

Karşınıza çıkan değerlerden Word bölümündeki Opt bölümündeki değeri artırarak yapıabilirsiniz.

Bu değişikliği elle yapmak istiyorsanız, seçili yazı alanının yan tutma noktalarını Option tuşunu basılı tutarak açıp daraltabilirsiniz.

Satır Çizgisini Kaydırmak [Baseline Shift]


Satır çizgisini kaydırmak için önce yazı alanı içine Yazı aracı ile girip ilgili harf ya da kelimeyi seçin. Inspector paletinden düğmesine tıklayın ve alt düğmeciklerden seçin.

Baseline shift bölümüne yazdığınız artı değerler satırın yukarı, eksi değerler ise aşağıya kaymasına neden olur.

Yatay Ölçekleme


Yazınızın fontunu yatay olarak daraltmak ya da genişletmek için,

Inspector paletinden simgesini seçip alt taraftaki düğmeciklerden seçin ve

Horizontal scale bölümüne % olarak değer yazın.

Bu değişikliği elle yapmak için seçili yazı alanın köşe tutma noktalarını Option tuşuna basılı olarak değiştirebilirsiniz. Alanı büyütüp küçülttüğünüzde yazı da ona göre büyüyüp küçülür.

Paragraf Düzeni

Bloklama

İstediğiniz paragraf ya da paragrafları seçtikten sonra dokümanın üzerindeki araç çubuğundan istediğiniz bloklama şeklini seçin.

Bu işlemi Inspector paleti üzerinden yapmak için düğmesine tıklayıp alt düğmeciklerden seçin ve istediğiniz bloklama düğmesine tıklayın.

Diğer bir yöntem ise Text menüsündeki Align komutudur.

Tireleme biçimine etki etmek isterseniz bu bölümdeki bloklama türlerinin yanındaki üç noktalı düğmeciğine basarsanız, karşınıza çıkan tablodaki

Flush zone yüzde kaç uzunluktan itibaren satırların bloklanacağını,

Ragged width ise satır uzunluklarının yüzde kaça getirileceğini belirtir.

Paragraf seçenekleri

Bir paragrafın düzenlemesi için Inspector paletinden seçtikten sonra alt düğmeciklerden seçin.

Paragraph spacing bölümü paragraf aralarını satır aralarından farklı olarak açmak için kullanılır.

Indents bölümü ise sağ sol marjlar ile paragrafın ilk satırının ne kadar içeriden başlayacağını belirtir.

Hang Punctuation seçeneği tırnak ve tire gibi işaretlerin paragrafın marjları dışında kalmasını sağlar.

Hyphenation seçeneği tireleme yapılmasını sağlar.

Bu seçeneğin yanındaki üç noktalı düğmeciğine basarak tireleme seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.

Tireleme seçenekleri arasında kelime bölünmesinde kaç karakter kullanacağını Consecutive hyphens ile, Büyük harflerinde tireleme kapsam ına alınması alınması için Skip capitalized words seçeneğinin işaretlenmesi ve işaretlendiğinde bir metin parçası içinde seçili bölgeleri tireleme dışında tutmaya yarayan Inhibit hyphens in selection seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Bu işleme rağmen doğru tireleme yapmadığını görürsünüz. Geriye elle tireleme kalmaktadır.

Paragraf Çizgileri

Paragraf çizgilerini kullanmak için yazı alanını seçtikten sonra Inspector paletinden düğmesini seçip alt düğmeciklerden ters olanı seçin
Rules menüsünü kullanın.
Centered paragraf aralarına atılan çizgilerin yazı alanına göre ortalı olmasını,
Paragraph ise atılan çizginin blok cinsinin paragraf blok cinsiyle aynı olmasını sağlar.

Edit seçeneği ile çizgilerin blok genişliğinin % kaçını kaplayacağını belirtebilirsiniz.
Diğer bir değişiklik ise çizgi uzunluğunun paragrafın son satır uzunluğuna [Last line] ya da blok uzunluğuna [Column] göre atılacağını belirtmektir.

Çizgilerin ekranda gözükmesi ve baskıda çıkması için mutlaka alan seçili durumda iken Çizgi tanımı [renk ve kalınlık değeri] verilmelidir.

Eğer metin alanı sınırlarında çizgi kalınlığı istiyorsanız Inspector penceresinden Info bölümüne gelip Display Border’ı işaretleyin.
İstemiyorsanız işareti kaldırın.

Kolon ve Satır oluşturmak

Bir yazı alanını seçtikten sonra kolon ve satırlara ayırabilirsiniz.

Yazı alanını seçtikten sonra Inspector paleti üzerinden http://www.bilgisayardershanesi.com/Yazi.gif düğmesine tıklayın, alt düğmeciklerden http://www.bilgisayardershanesi.com/Yazi2.gif olanı seçin.

Columns bölümü kolon sayısını, kolon yüksekliğini ve aralarındaki boşluğu belirleyebileceğiniz değişkenleri içerir.
Rows ise aynı değişkenleri satırlar için belirlemenizi sağlar.

Her iki seçeneği bir arada da kullanabilirsiniz. Her iki bölümün alt taraflarında yer alan
Rules menüleri satırlar ve kolonlar arasında yer alacak çizgi seçeneklerini içerirler.
None, standart olarak çizgi yok anlamındadır.
Inset, dikeyde ve yatayda kolonların içirdiği satır sayısı ve uzunluğu kadar çizgi atar.

Full height dikeyde
Full width ise yatayda satır uzunluğu ve satır yüksekliği kadar çizgi atar.
Rules’i kullandığınızda mutlaka Inspector penceresinden Display border işaretli olmalıdır. Eğer çizgiye renk ve kalınlık vermek istiyorsanız Çizgi tanım düğmesini seçip renk ve kalınlık verin.

Flow bölümündeki iki düğmecik kolon ve satırlar arasındaki akış yönünü belirtir.
Balance, metninizi iki kolonda düzenlediğiniz zaman iki kolonun da aynı satır sayısına sahip olmasını istediğinizde seçeneği işaretlerseniz, her iki sütündaki satır sayısını eşitler.
Modify Leading, iki kolonda düzenlediğiniz metninizin birinci kolondakini sabit bırakarak ikinci kolondakini, dikeyde dağıtarak aynı boya getirir.
Copyfit, metninizin alan içindeki boşluklarını orantısal olarak büyüterek sığdırmasına yarar.

Farklı punto ve karakterde ki metinleri, punto ve karakter ayrımı yapmadan büyültür.
min. ve max. değerleri değiştirildiğinde [artı veya eksi] otomatik olarak program tarafından hesaplanarak önerilen Current değerine göre büyültülür veya küçültülür.
First Line Leading, bir alan içinde bulunan metninizin, alanın dört bir tarafından otomatik olarak eşit boşluklar bırakmasına yarar. Bir nevi Inset komutlarının otomatik olarak uygulanmasıdır.

Bu uygulamayı yapmak için;

Önce bir metin oluşturun, sonra Font ve punto değerleri verin.

Metin alanı seçili durumda iken Inspector penceresinden alan değerlerini büyültün.

First Line Leading değerini yükseltin.

Inspector penceresinden Display Border’i işaretleyin, sonra Çizgi ve dolgu renklerini verin.
 
---> freehad yardım _!!!!

Marjlar ve Tab Durakları


Metin alanının içine Yazı aracı ile girdiğinizde, üst tarafta yazı cetvelini görürsünüz.

Eğer böyle bir cetvel görünmüyorsa View menüsünden Text Rulers komutunu verin. Bu komutun yan tarafındaki onay işareti komutun aktif olduğunu gösterir.

Tablı yazı oluşturmak için metin aracını seçin ve sayfa üzerinde bir alan açın,

Klavyeden Tab tuşuna basın metninizi yazın tekrar Tab tuşuna basın ve metninizi yazın, metninizdeki duraklamalar için klavyeden Tab tuşunu kullanarak tüm metninizi yazın, daha sonra Tab aralıklarını düzenlemek için metin alanı içindeki metninizi Metin aracı ile seçin.

Bir Tab durağı kurmak için, önce Tab tipini yukarıdan taşıyarak cetvel üzerine yerleştirin,

Yerleştirdiğiniz Tab tipi, metninizi yazarken Tab tuşuna bastığınız bölümü hizalar.

Eğer Tab tipini yukarıdan taşıyarak yerleştirme işlemini sayfa üzerinde nereye geleceğini görerek yapmak istiyorsanız, File menüsünden Preferences komutu ile ulaştığınız pencereden, Text bölümünün Track tab movement with vertical line seçeneğini işaretleyin.

Tab durağının yerini değiştirmek isterseniz, ilgili Tab simgesinin üzerine çift tıklayın ve çıkan tabloyu kullanarak tip, konum ve dolgu karakteri değişikliğini yapın.

Eğer iki tab arasında dolgulama isterseniz, Leader bölümünden dolgu tipini seçebilirsiniz.

Tab durağınızın tipini bloklu yapmak isterseniz, metninizi oluştururken mutlaka blok başına ve blok sonuna tab basmak zorundasınız.

İlk bastığınız tab blok başlangıcını ikinci bastığınız tab ise blok bitimini belirleyecektir.

Eğer tek tab basarsanız bloklu tab biçimini yaratamazsınız.

Bir Tab Durağını Silmek

İlgili Tab simgesini yazı cetveli üzerinden tutup üst ya da alt tarafa sürükleyip bırakın.

Metin Stilleri

Seçmiş olduğunuz paragraflara önceden oluşturduğunuz metin stillerini uygulayarak, font, punto, satır arası, harf arası ve paragraf düzeni gibi komutları bir hamlede uygulayabilirsiniz.

Stilleri kullanmak için Window menüsündeki Panels bölümünden Styles komutunu verin. Karşınıza gelen Styles paletinde ‘A’ işareti ile gösterilen stiller metin stilleridir.

Metin stillerini kullanabileceğiniz diğer bir yer ise Inspector paletindeki ..... simgesinin en altında bulunan menüdür.

Yeni Bir Metin Stili Oluşturmak

Bu işlem için değişik iki yöntem kullanabilirsiniz:

1. Yöntem

Bütün seçimleri iptal edin. [Sayfa üzerinde boş bir alana Ok ile tıklayın]

Styles paleti üzerinde Normal Text seçili olsun.

Inspector paleti üzerinden veya menü komutlarıyla metin özelliklerini ayarlayın.

Styles paleti üzerindeki Options menüsünden New komutunu verin.

Style-1 adıyla oluşan yeni stilin üzerine çift tıklayıp ismini değiştirerek onaylayın.

2. Yöntem

Bir metin parçasını seçin.

Inspector paleti üzerinden veya menü komutlarıyla metin özelliklerini ayarlayın.

Styles paleti üzerindeki Options menüsünden New komutunu verin.

Style-1 adıyla oluşan yeni stilin üzerine çift tıklayıp ismini değiştirerek onaylayın.

Stili Uygulamak

Hiç seçim yapmaksızın Styles paleti üzerindeki bir stili simgesinden tutup ilgili metin üzerine bırakarak uygulayabilirsiniz.

Normal olarak bu komuttan sadece üstüne taşıma yaptığınız paragraf etkilenir. Eğer bütün metin alanına bu şekilde stil vermek istiyorsanız, Preferences bölümünde Text kategorisinde Dragging a paragraph style changes başlığının altındaki Entire text container seçeneğini işaretleyin.

Bir metin stilini uygulamanın diğer bir yöntemi ise ilgili metni seçtikten sonra Styles paleti üzerinden bir metin stili ismini seçmektir.

Stil Tanımını Değiştirmek

Daha önceden oluşturmuş olduğunuz bir metin stilini seçtikten sonra Styles paletindeki Options menüsünden Edit komutunu vererek, stilin tanımını değiştirebilirsiniz.

Değişiklikleri yapıp OK diyerek bu pencereyi kapatırsanız, doküman üzerinde o stilin uygulandığı bütün metinler yeni tanımlara uyar.

Diğer bir yöntem ise sayfa üzerindeki bir metni seçip gerekli tipografik değişiklikleri yaptıktan sonra Styles paletindeki Options menüsünden Redefine komutunu vermektir. Karşınıza çıkan iletişim kutusu üzerinden yeniden tanımlamak istediğiniz stil adını seçip OK deyin.

Eğer bir stili başka bir stilin temeli olarak tanımlamak istiyorsanız, sayfa üstünde seçili bir şey olmadığına dikkat ederek ilgili stili seçin ve Options menüsünden Set Parent komutunu verin. Karşınıza gelen iletişim kutusu üzerinden temel stili seçin ve OK deyin. Böylece ilk seçtiğiniz stil ikinci seçtiğiniz stilin alt stili haline gelir. Temel stildeki tanımları değiştirdiğinizde, bu tanımlar alt stil tarafından da paylaşılıyorsa, alt stil otomatik olarak bu tanımları içerir.

Stilleri Silmek

Önce sayfa üzerinde seçili bir şey olmadığına emin olun. Daha sonra silmek istediğiniz stilin adını Styles paletinden seçip, Options menüsünden Remove komutunu verin.

Stilleri Stilleri Kaydetmek [Export]

Birçok uygulamada kullandığınız metin veya çizim stillerini diskinizin üzerine kaydedip [export] daha sonra çalıştığınız sayfa üzerine çağırabiliyorsunuz [import].

Stilleri kaydetmek için;

Stil penceresinden Option>Export komutu verin.

Ekrana gelen Export Styles penceresinden kaydetmek istediğiniz stilleri seçin.

Seçiminizi yaptıktan sonra Export düğmesine onay verin.

Ekrana gelen pencerede kaydetmek istediğiniz stillere bir isim vererek Save düğmesini onaylayın.

Diskinizin üzerinde vermiş olduğunuz isimde bir Freehand belgesi yaratılacaktır.

Stilleri Çağırmak [Import]

Gerektiğinde farklı bir sayfa üzerinde daha önceden hazırladığınız sayfa üzerindeki stilleri kullanmak isterseniz, Stil penceresinden Option>Import komutu verin.

Ekrana gelen dosya aç pencerede, diskinizin üzerinde daha önce kayıt ettiğiniz dosyayı bulun, seçin ve Open komutu verin.

Çağırdığınız stillerin Stil pencerenizde yer aldığını göreceksiniz.

Harfleri Büyük-Küçük Hale Çevirmek

Küçük harflerle yazılı metninizi büyük harlere, büyük harflerle yazılı metninizi küçük harflere çevirebilirsiniz.

Metninizi seçip Text>ConvertCase menüsüne ulaştığınızda seçenekler göreceksiniz. Bu seçenekler:

Upper, seçili tüm küçük harfleri büyük harflere çevirir.

Lover, seçili tüm büyük harfleri küçük harflere çevirir.

Small Caps, seçili küçük harfleri Setting ayarlarındaki değer kadar büyülterek, büyük haflere çevirir. Seçili metnin ilk harfi büyük başılıyorsa ilk harfi olduğu gibi bırakarak, küçük harleri büyük harflere çevirir.

Title, tümü küçük yazılmış metnin ilk harflerini büyük harlere çevirir, büyük harflerle yazılı metninizi ise ilk harlerini büyük bırakarak diğer harleri küçültür.

Sentence, küçük harflerle dizili metninizin paragraf başlangıcındaki ilk kelimenin ilk harfini büyültüp diğer harfleri aynı bırakır. Eğer seçili tüm metin büyük harflerden oluşuyorsa, paragraf başlangıcındaki ilk kelimenin ilk harfini büyük bırakarak diğer hafleri küçültür.

Settings penceresinde ise:

1- İşlem yapma yüzdesi verebileceğiniz bir alan,

2- Vermiş olduğunuz değerin hangi seçenekleri kapsayacağını içeren liste,

3- Uygulama kapsamı dışında tutacağınız kelimelerin listelendiği bölüm,

4- Kapsam dışı bırakacağınız kelimeleri alana yapıştıracağınız veya sileceğiniz düğmeleri içerir.

Programın tabanı ingilizce olduğundan türkçe harflere (ş,i,ğ gibi) bu komutu uygulayamazsınız.

--------------------------------------------------------------------------------
Arc

Çeyrek daire veya yay çizmek için kullanılır. Aracın simgesinin üzerine çift tıklayarak seçeneklerin yeraldığı iletişim kutusunu ekrana getirin.

İletişim kutusu üzerinde yaptığınız değişiklikler sonucu çizimde elde edeceğiniz sonuç yan taraftaki alan içinde gösterilir. Bir ark çizmek için:

1- XtraTools paleti üzerinden http://www.bilgisayardershanesi.com/Arc.gif arc aracını seçin.

2- Sayfa üzerinde bir yere gelip fare tuşu basılı olarak sürükleyin. İstediğiniz büyüklükte ark oluşunca fare tuşunu bırakın.

Eğer tam bir deirenin çeyrek bölümünü çizmek istiyorsanız Shift tuşunu basılı tutun.

Create open arc seçeneği açık bir yay çizmenizi sağlar.

Create flipped arc seçeneği yansıtılmış bir ark çizmenizi sağlar.

Create concave arc ise iç bükey bir ark çizmenizi sağlar.

Bend

Seçili şekil üzerindeki noktaları içeri veya dışarı doğru sürükleyerek deformasyon sağlar.

Bend aracını kullanmak için:

1- Bir şekil seçin.
2- Farenin tuşunu basılı tutarak sürükleyin.

Objenin merkez noktasından yukarı doğru sürüklemeler şekli noktalarından dışarı doğru esnetir.

Aşağı doğru sürüklemeler ise şekli noktalarından içeri doğru esnetir.

Merkez noktayı farklı yerden alarak sürüklerseniz farklı şekiller elde edebilirsiniz. Aracın deformasyon miktarını ayarlamak için, simgesinin üzerine çift tıklayın. Vereceğiniz yüksek değer daha fazla deformasyon sağlar.

Chart

Dokümanınız üzerinde istatistiksel gösterime sahip grafikler oluşturmanızı sağlar.Bunun için:

Xtra Tools üzerindeki düğmesine tıklayın.

Bu araçla sayfa üzerinde istediğiniz konuma bir dörtgen çizin. Çizmiş olduğunuz bu alan grafiğinizin gösterileceği bölgeyi belirler.
Parmağınızı fare tuşundan çektiğiniz anda veri girişi yapabileceğiniz Chart iletişim kutusu karşınıza gelir.




Veri metnini gireceğiniz bölümdür. Tablo üzerindeki hücreleri kullanarak veri girişi yapabilirsiniz. Hücreler arasında hareket etmek için, Ok tuşlarını, Tab tuşunu veya Return tuşunu kullanabilirsiniz.

Apply dediğinizde veya OK düğmesine basıp çıktığınızda, verilerinizin grafik yansımasını, açmış olduğunuz alan içinde görebilirsiniz.




Oluşan grafik sonuç olarak çizimlerden oluşan bir objedir. Gerekli alanları veya çizgileri Option tuşu basılı olarak direkt seçerseniz, renklerini çizgi tanımlarını değiştirebilirsiniz.

Oluşturulmuş bir grafik üzerinde grafik tipi veya verileri değiştirmek istiyorsanız, grafik alanı üzerine çift tıklayın veya Xtras menüsündeki Chart bölümünden Edit komutunu verin.

Buradaki Undo, Cut, Copy, Paste düğmeleri yardımı ile tablo içindeki işlemleri hızla yapabilirsiniz

Decimalprecision bölümüne girdiğiniz rakam, sayıların ondalık bölümlerinin kaç haneli gösterileceğini ayarlar.

Thousandseparator binlik hanelerin virgül ile bölünmesini sağlar.

Transpose düğmesi tabloya girmiş olduğunuz verilerin yatay/dikey konumunu değiştirir. Özellikle pay tipi grafiklere geçişte bu komuta ihtiyaç duyabilirsiniz.
Chart iletişim kutusu üzerindeki iki düğmeden ilki veri girişi düğmesidir. İkinci düğmesine tıklarsanız, grafik tipini ve özelliklerini belirleyebileceğiniz bölüme geçersiniz.





Bütün grafik tiplerinin bazı ortak seçenekleri vardır.

Bunlar:

Data numbers in chart, işaretli olursa Girmiş olduğunuz verileri grafik üzerinde kendi noktalarının yanında gösterir.

Drop shadow, işaretli olursa Grafiğinize koyu bir gölge ekler.

Legends across top,işaretli olursa Grafiğin alan belirteçlerinin, alanların hemen üzerinde yer almasını sağlar. İşaretsiz olursa bu belirteçler grafiğin sağ tarafında üstüste gösterilir.

Aşağıdaki seçenekler ise Dilim (Pie) grafik tipi haricindeki bütün grafik tipleri için geçerlidir.

Axis display menüsü : menüdeki seçenekleri kullanarak sol ekseni, sağ ekseni veya iki ekseni birden görüntüleyebilirsiniz.

X Axis düğmesi: X ekseninin seçeneklerini verir.

Y Axis düğmesi: Y ekseninin seçeneklerini verir.

Gridlines: İşaretlerseniz X ve Y eksenlerinde gridler görüntülenir.

Hazır grafik tipleri düğmelerini kullanarak istediğiniz grafik tiplerini yaratabilirsiniz.

Bunlar sırasıyla;

Grouped column (Gruplu kolon)

Bu grafik tipinde veriler kolonlar halinde görüntülenir. Her kolon bir hücredeki veriyi gösterir. Tipe özel seçeneklerdeki Columnwidth grup içindeki tek bir kolonun ayrılan genişliğe olan oranını verir. Clusterwidth ise tüm grubun ayrılan genişliğe olan kalınlık oranını verir.

Stacked column (Birleşik kolon)

Her bir kolon tabloda bir satır boyunca yeralan veriyi gösterir. Tabloda yanyana duran veriler kolon üzerinde üstüste eklenerek gösterilir. Columnwidth bir kolonun kapladığı genişliğin verilmiş olan genişliğe oranını belirler.
 
---> freehad yardım _!!!!

Line (Çizgi)

Verilerin belirli bir periyod içindeki iniş çıkışlarını gösterir. Her bir çizgi tablo üzerindeki tüm bir kolondaki değerleri gösterir. Data markers menüsünü kullanarak veri noktalarının grafik üzerindeki gösterim şeklinin belirleyebilirsiniz.
Pie (Dilim) Tablodaki verileri dilimlerden oluşan bir pasta şeklinde gösterir. Tablodaki her değer bir dili gösterirken, her sıradaki veriler ayrı bir pasta oluşturur.
Legend bölümündeki menüyü kullanarak grafik belirteçlerinin Standart olarak sağ tarafta veya
Inchart olarak dilimlerin yanında yer almasını sağlayabilirsiniz.
None seçeneği bu belirteçleri göstermez. Separation bölümündeki değer ayrılan dilimin pastadan ne kadar uzaklaşacağını belirler.
Area (Alan) Her colondaki veriler yeni bir alan oluşturur. Birden fazla kolon durumunda alanlar grafik üzerinde üstüste eklenir.
Scatter Tablodaki verileri çift çift alıp X ve Y koordinatları oluşturarak çizer. Grafikteki her bir nokta iki hücreden oluşan bir satır veriyi belirtir. Grafikteki noktaların gösterim biçimini Datamarkers menüsünden belirleyebilirsiniz.

Piktograf Kullanımı
Çizerek oluşturduğunuz bir objeyi grafik üzerindeki kolonların içini doldurmak için kullanabilirsiniz.

Bunun için:

Çizdiğiniz bir objeyi seçip Edit menüsünden Copy diyerek kopyalayın.

Grafik alanı içindeki bir kolonu Option tuşuna basılı tutarak seçin.

Xtras menüsündeki Chart bölümünden Pictograph komutunu verin ve karşınıza çıkan iletişim kutusundaki

Paste in düğmesine tıklayın. Kopyaladığınız obje pencere içinde görüntülenir.

Repeating seçeneğini işaretlerseniz. Objeler üstüste gelerek kolonu doldurur. Bu seçeneği işaretlemezseniz, tek bir obje deforme edilerek kolonu doldurur.

Fisheye Lens

Seçili obje/objelerinize iç bükey veya dış bükey ayna yansıması verir.
Seçeneklerine ulaşmak için aracın simgesi üzerine gelip çift tıklayın.



Sürgüyü sağa doğru sürüklediğinizde dış bükey, sola doğru sürüklediğinizde iç bükey efekt elde edersiniz. Siz tekrar değiştirinceye kadar bu ayarlar aynı kalır.

Sayfa üzerinde bir obje seçin.

Fare tuşuna basılı tutup sürükleyerek bir elips çizin. Etki sadece bu alan içinde kendini gösterir.

Eğer Shift tuşuna basılı tutarsanız tam bir daire alan çizersiniz.

Eğer Options tuşuna basılı tutarsanız merkezden başlayan elips alan çizersiniz.

Fare tuşunu bırakın.

Metinlere bu etkiyi vermek için önce Text>Convert To Paths komutu ile şekle çevirmek zorundasınız.

Roughen

Seçili objenin kenarlarında girinti ve çıkıntılar oluşturur.

Kullanmak için:

Bir çizim seçin.

Çizim üstünde herhangi bir noktaya gelip fare tuşunu basılı tutarak sürükleyin.

İstediğiniz şekil oluşunca fare tuşunu bırakın.

Aracın seçeneklerine ulaşmak için simgesi üzerine gelip çift tıklayın.



Amount bölümüne girdiğiniz rakam çizim üzerine bir inçlik bir uzunlukta eklenecek nokta sayısını belirtir.

Eğer çizim üzerine eklenecek kenarların sert köşeli olmasını istiyorsanız Rough seçeneğini, yumuşak kenarlı olmasını istiyorsanız Smooth seçeneğini işaretleyin.

Metinlere bu etkiyi vermek için önce Text>Convert To Paths komutu ile şekle çevirmek zorundasınız.

Smudge
Seçili objenin yumuşak bir renk geçişini oluşturur.

Bunun için:

Bir objeyi seçin.

Xtra Tools paletindeki Smudge aracını seçin.

Şeklin bir noktasından tutarak istediğiniz doğrultuda sürükleyip bırakın. Sürüklediğiniz yöne doğru yumuşak bir renk geçişi oluşur.

Eğer bu sürükleme sırasında Optiontuşuna basılı tutarsanız, Bu renk geçişinin tüm kenarlardan dışa doğru oluştuğunu görürsünüz.

Aracın simgesi üzerine çift tıklarsanız, karşınıza seçenekleri gelir. Bu iletişim kutusu üzerindeki Fill kutucuğu geçişin dolgu rengini, Stroke ise kontur rengini belirtir. İsterseniz kutucuklar içine yeni renkler taşıyabilirsiniz.

Metinlere bu etkiyi vermek için önce Text>Convert To Paths komutu ile şekle çevirmek zorundasınız.

Spiral

Yay çizimi için kullanılır. Aracın simgesi üzerine çift tıklayarak seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

Spiral Type bölümündeki düğmelerden ilki eşit aralıklı dönüşlerden oluşan bir yay çizmek için kullanılır.


Shadow

Seçili objeninize gölge atmanıza yarar. Yumuşak veya sert renk geçişlerini kontrol ederek uygulama yapabilirsiniz.

Bunun için;

Bir obje oluşturun ve seçin, paletten Shadow düğmeciğini çift tıklayın karşınıza bir payet çıkacaktır, paletten çıkmadan uygulamayı görmek isterseniz Apply tuşuna onay verin veya OK tuşunu onaylayın.

Type menüsünde üç seçenek ile karşılaşacaksınız. Hard Edge, Soft Edge ve Zoom.

Hard Edge Objenizin dışına doğru belirlediğiniz tonda tek yüzey gölge atar.

Soft Edge ise basamak şeklinde dışa doğru sert geçişmeli gölge atar.

Zoom ise yumuşak geçişmeli gölge atar.

Fill menüsünden, uygulayacağınız tipe göre dolgu tipini belirleyebilirsiniz.

Belirledğiniz tipe göre başlangıç ve bitiş renklerini renk paletinden sürükle bırak komutu ile burada bulunan kutucuklara renk taşıyabilirsiniz.

Yalnız, Shadow penceresini açmadan önce ekrana mutlaka renk listesini açmanız veya görünür bir yere konumlandırmanız gerekir.

Soft Edge uygulamasını yaparken renk geçişme aralıklarının kutucuğu değer girerek belirleyebilirsiniz.

Örneğin %50 değer vermiş olduğunuz değer, Scale değerinin oluşturduğu genişleme alanının ve belirlediğiniz renklerin birbirleri ile geçişme aralıklarını belirler.

Scale, uygulayacağınız gölgenin büyüklük oranıdır. %100 objenin kendisi kadar, %100’ün üzerindeki değerler ise dışa doğru açılan değerlerdir.

Offset x ve y ise objenizin bulunduğu konumdan, objenize vereceğiniz gölgenin uzaklığını belirler.

Her iki kutucuğu 0 (sıfır) değeri girerseniz, objeniz bulunduğu konumdan dışarıya doğru gölge atar.

Mirror

Seçili objeninize ayna görüntüsü vererek çoğaltma işlemi yapıyor.

Bu uygulamayı yapmak için;

1- Objenizi seçin,

2- Paletten mirror aracını seçin,

3- Sayfa üzerinde merkez olarak seçtiğiniz yere konumlanıp tıklayın veya tıklayıp sürükleyin.

Aracın seçeneklerine ulaşmak için aracın düğmeciğine çift tıklayın;

Vertical, Horizontal, Vertical&Horizontal ve Multiple şeklinde dört adet farklı uygulama yapabiliyorsunuz.

Vertical, Horizontal, Vertical&Horizontal seçenekleri tıpkı araç kutusundaki Reflect aracı gibi çalışıyor.

Multiple ise vereceğiniz sayıda, objenizi döndürerek çoğaltıyor.

Multiple uygulamasını seçtiğinizde karşınıza iki seçenek çıkıyor;

Sürgü yardımıyla veya yanındaki kutucuğa çift tıklayıp rakkam girerek çoğaltma sayısını belirleyebilirsiniz.

Rotate döndürerek ama ayna görüntüsü vermeden çoğaltıyor,

Reflect ise verdiğiniz sayıda objenizi yansıtarak çoğaltıyor.

Close Paths ise açık objelerinizi kapatarak işlem yapıyor.

Graphic Hose

Hazırladığınız bir objeyi tıpkı Tiled dolgu uygulamasındaki gibi pencereye yapıştırıyorsunuz ve daha sonra, serbes elle sayfa üzerinde çizim yapar gibi sürüklediğinizde, objenizi çoğaltarak sayfa üzerine dağıtıyor. Birden fazla obje grupları da yaratabiliyorsunuz.

Bu uygulamayı yapmak için;

Objenizi çizin veya önceden çizdiğiniz objeyi seçin ve menüden Edit menüsünden Cut komutu verin.

Xtra Tools paletinden Graphic Hose düğmesini çift tıklayın, ekrana Graphic Hose penceresi gelecektir.

Eğer kendiniz bir grup yaratacaksanız pencerenin üst kısmındaki menüden New komutu verin ve karşınıza gelen penceye bir isim vererek Save düğmesini onaylayın.

Paste in düğmesini onaylayarak Cut ettiğiniz objenizi pencerenin boş alanına yapıştırın.

Sayfa üzerine konumlanıp maus tuşuna basılı tutarak mausu sürükleyin.

Graphic Hose penceresindeki Options’u işaretlerseniz aracın seçeneklerine ulaşırsınız.

Order bölümündeki seçeneklerden;

Back and Forth, oluşturduğunuz grup içindeki objeleri _ Spacing (tekrar arası boşluk) _ Scale (izleyeceği büyüklük) _ Rotate (döndürme açısı) değerlerine göre sırasıyla uygular.

Loop, örgüsel olarak davranmasını,

Random ise gelişigüzel dağıtarak uygulama yapmanızı sağlar.

İkinci düğme ise gittikçe artan aralıklarla yay çizmek için kullanılır. Bu simgeyi seçtikten sonra aktifleşen Expansion bölümündeki değer bir sonraki dairenin bir önceki daireye göre genişleme oranını belirtir.

Draw by menüsünden Rotations işaretleyip alt tarafta belirteceğiniz sayıda sabit dönüşlerden oluşan bir spiral çizerbilirsiniz. Çizim alanı genişledikçe dönüşler arasındaki aralık da artar. Increment seçeneği ise çiziminizi genişlettiğinizde, belirlemiş olduğunuz her aralıkta yeni bir dönüş oluşturur. Çizim aralıkları verilen değerle sabitlenir. Girmiş olduğunuz değer ölçü biriminizdedir.

Draw from menüsü spiralinizi merkezden (Center), kenardan (Edge) veya köşeden (Corner) çizmenizi sağlar.

En alta yer alan Direction bölümündeki iki düğme ise, spiralinizi saat yönündeveya saat yönünün tersinde çizmenizi sağlar.

--------------------------------------------------------------------------------


Xtras menü komutları

Create Bölümü

Vektörel çizimlerinizi PICT formatında nokta esaslı görüntülere çevirir. Bunun için:

1- İstediğiniz objeleri seçin ve Xtras menüsündeki Create bölümünden PICT Image komutunu verin veya Operations paletinden Create PICT düğmesine tıklayın.
Bu işlemi yaparken Shift tuşuna basılı tutarsanız, seçtiğiniz objelerin PICT hali varolan değerlerle kopyalanır. Edit>Paste komutu ile sayfaya yapıştırabilirsiniz.

2- Karşınıza gelen Create PICT Image iletişim kutusundaki ayarları yapın.

Bu ayarlar;

Colors: Oluşacak PICT görüntünün renk sayısını belirler.

Dither: 256 ve daha alt sayıda renk işaretlendiyse bu renklerin gerçeğe en yakın şekilde oluşturulmasını sağlar.

Anti-aliasing: Objelerin kenar kısımlarının piksellerinin yumuşatılması için kullanılır. Bu şekilde kenar bölgelerde oluşacak kırıklıkları önleyebilirsiniz.

Image resolution: Oluşturacağınız nokta esaslı görüntü dosyasının çözünürlüğünü belirler. Yüksek çözünürlüklü dosyalar uzun sürede dönüştürülür, çok yer işgal eder ve daha fazla bellek isterler.

3- Copy veya Save düğmesine tıklayın. Copy seçili objelerin PICT görüntüsünü hafızaya alır. Sonra istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. Save ise seçili objeleri bir PICT resim dosyası olarak kaydetmenizi sağlar.

Restarize

Freehand çizimlerinize restarize (dönüştürme) işlemi yapabiliyor. Sadece çizimlere değil PICT ve TIFF görüntüleriniz eğer düşük piksellere sahipse bunları sayfa üzerinde yüksek piksellere çevirebiliyor. Yalnız resimler üzerinde etkisi doğal olarak fazla değil.

Emboss

Emboss uygulaması, çizim araçları ile yarattığınız her türlü çizgisel özellikli objelerinize gölge uygulaması yapar.

Objenizi seçin, Xtras>Create>Emboss komutu veya Operations paletinden ilgili düğmeciği tıklayın, karşınıza Emboss seçeneklerini içeren pencere gelecektir.

Seçili objenizin dolgu rengi yoksa bir uyarı iletisi ile karşılaşacaksınız. Bunun basit (düz) veya degrade dolgusu olmayan objelere emboss uygulaması yapılamaz.

Objenize uygulayacağınız Emboss tiplerini içeren [Emboss, Deboss, Chisel, Ridge, Quilt] düğmeciklerden herhangi birini üzerine tıklayarak seçin,

Vary bölümü iki seçeneği barındırır, color ve contrast.

Color seçeneğinde emboss tipini sizin belirlediğiniz renklerle uygular. Renkleri renk paletinden sürükle bırak komutu kullanarak belirleyebilirsiniz.

Contrast seçili iken objenizin renklerini kullanarak emboss uygulamasını yapar. Bu seçeneğin hemen altındaki % sürgüsü yardımı ile uygulayacağı tonlamayı belirler.

Depth bölümü ise uygulanacak embossun derinliğini belirler.

Angle ile uygulamaya değişik açılar verebilirsiniz.

Soft Edge işaretli olursa, Emboss ve Deboss’un kenar sınırlarına yumuşaklık vermenizi sağlar.

Emboss uygulamasını yapmadan önce mutlaka Inspector>Document penceresinden Printer Resulation değerini 3000 dpi olarak yükseltin.


Cleanup Bölümü

Correct Direction

Eğer Even/oddfill seçeneğine rağmen şeklin üstüste binen kısımları şeffaf olmuyorsa, Correct Direction komutunu verin. Bu komut okları kullanıldığı bir çizimde de kendini hissettirir.

Remove Overlap

Kapalı bir şeklin üstüste gelen kısımlarını şeffaf hale getirir.

Reverse Direction

Çizim yönünü tersine çevirir. Bir çizimle bir metni birleştirdiğinizde, yazı çizim yönüne göre şeklin üzerine oturur. Reverse Direction komutuyla çizim yönünü, dolayısıyla şeklin üzerindeki metnin yönünü tersine çevirebilirsiniz.

Simplify

Çizim üzerindeki nokta sayısını azaltarak çizimi basitleştirir.

Bunun için;

Çiziminizi seçin,

Xtras>Cleanup>Simplify komutu veya Operations paletinden ilgili düğmeciği tıklayın,

Karşınıza gelen pencereden Amount değeri girerek OK verin.

Colors Bölümü

Color Control
Sayfa üzerindeki seçili objelerin dolgu ve çizgi renklerini CMYK, RGB veya HLS değerlerini arttırıp azaltarak değiştirmenizi sağlar.

Bunun için:

1- Sayfa üzerinde renklerine müdahele etmek istediğiniz objeleri seçin.

2- Xtras>Colors>ColorControl komutunu verin.

3- Karşınıza çıkan iletişim kutusundaki CMYK, RGB veya HLS sürgülerini kullanarak renklerdeki değerleri değiştirin. Sonucun anında sayfa üzerinde görünmesi için Preview seçeneğini işaretleyin. OK diyerek çıkın.

Darken Colors

Seçili objelerin dolgu ve çizgi renklerini koyulaştırır. Komutu her uygulayışınızda renkler bir miktar koyulaşır. En son kullandığınız komut Xtras menüsünün en üstüne yerleşir. Aynı komutu peşpeşe uygulamak için bu bölümü kullanın.

Desaturate Colors

Seçili objelerin renk doygunluğunu azaltır. Ortaya daha pastel renkler çıkar. Komutu her uygulayışınızda renk doygunluğu bir miktar azalır.

Import RGB Color Table

Çalıştığınız sayfa üzerine herhangi bir resmin renklerini getirmenize yerer. Komutu verdikten sonra açılan pencereden resim dosyasını belirleyip open komutu verirseniz renk paletinize o dosyadaki tüm renk bileşenlerini getiriyor. Tabi uzun bir liste getirdiğinden biraz karışıklık olmuyor değil. Çünkü resim dosyasındaki her pikseldeki ortak renkleri getirdiğinden bir sürü renk ile uğraşmak zorundasınız.

Lighten Colors

Seçili objelerin dolgu ve çizgi renklerini açar. Komutu her uygulayışınızda renkler bir miktar açılır. Multi-Color FillInspector>Dolgular penceresindeki degrade dolgu ile aynı işlemi yapar. Objenizi seçip, komutu verdiğinizde veya Operations penceresinden ilgili düğmeyi tıkladığınızda karşınıza çıkan pencereden degrade uygulaması yapabilirsiniz. Renk eklemek ve rekler arasındaki mesafeyi ayarlamak için sürükle bırak komutlarını kullanabilirsiniz.

Name All Colors

Bazen objelerinize verdiğiniz renkleri direkt olarak Renk Mikseri üzerinden taşımış olabilirsiniz. Bu durumda o objeye vermiş olduğunuz rengi Renk Listesinde göremezsiniz. Bunun baskı açısından hiçbir sorunu olmaz. Ancak aynı rengi başka bir objeye vermek isteyebilirsiniz. Sayfa üzerinde kullanılan tüm renklerin Renk Listesinde adlandırılması için Name All Colors komutunu kullanın. Bütün renkler tintleriyle birlikte Renk Listesine aktarılır.

Randomize Named Colors

Renk Listesindeki bütün renk değerlerini rastgele değiştirir. Sonuç olarak bu değişiklik sayfa üzerindeki objelerin renklerini de etkiler. Komutu her tekrarlayışınızda değişik renkler oluşur. İlham perisinin kaçtığı anlar için.

Saturate Colors

Seçili objelerin renk doygunluğunu arttırır. Ortaya daha canlı renkler çıkar. Komutu her uygulayışınızda renk doygunluğu bir miktar artar.

Sort Color List By Name

Renk Listesinde bulunan renkleri alfabetik sıraya dizer.


Delete Bölümü

Empty Text Blocks

Sayfa üzerindeki bütün boş metin alanlarını ortadan kaldırır.

Unused Named Colors

Renk Listesinde bulunup, sayfa üzerinde kullanılmayan renkleri listeden siler. Renk Listesini sadeleştirmek için iyi bir yöntem.

Distort Bölümü

Add Points

Seçili çizimin noktalarının arasına birer nokta daha ekler.

Envelop

Seçili şekilleri belli bir paket form kullanarak bozumsar. Şekil veya şekil grubunuzu seçtikten sonra Envelop komutunu verirseniz, karşınıza iletişim kutusu çıkar.

Pencere üzerinde şeklin etrefında bulunan sekiz noktayla oynayarak şeklinizi bozumsayın.

Apply düğmesine bastığınızda yapılan bozumsama sayfa üzerinde seçili bulunan şekle yansır.Resetdüğmesi yapılan bozumsamaları geri alır. Yaptığınız her değişikliği sayfada görmek için Apply düğmesini tıklayın.Diğer bir yöntem ise Presets menüsündeki hazır formları kullanmaktır.Tighter fit işaretli olursa eğrisel çizgi üzerindeki nokta sayısını azaltarak sert eğrisellikte uygulama yapar

Metin parçalarına Envelop komutunu uygulamak için, önce yazıyı şekle çevirmek zorundasınız.

Bunun için metninizi oluşturduktan sonra, metni seçip Text menüsündenConvert Textto Paths komutu verin. Sonra Envelop komutunu uygulayın.

Fractalize

Seçili şekli karesel olarak parçalar.

Komutu her tekrarlayışınızda veya Operations paletinden ilgili düğmeciği her tıkladığınızda şekil üzerindeki noktalar yaklaşık iki kat artar.

Other Bölümü

Set Note

Seçili objeye isim vermek ve obje ile ilgili hatırlatıcı notlar yazmak için kullanılır.

Ayrıca Set note ile isimlendirdiğiniz objeleri Find komutundaki Object Name seçeneği ile bulabilirsiniz.

Bunun için objelerinizi önceden aynı adlarla isimlendirmeniz gerekir.

Xtra Komutların Yönetimi

Xtras menüsünde komutların her biri FreeHand programının yer aldığı Xtras klasörünün içinde bulunur. FreeHand programı açılış sırasında bu program parçalarını okuyarak belleğe yükler. Bu komutlar fazla olduğunda daha fazla bellek işgal ederler. İsterseniz kullanmayacağınız ekstra komutları bu klasörün dışına taşıyarak devreden çıkarabilirsiniz. Ancak bu işlemden sonra FreeHand’i tekrar açmak zorunda kalacaksınızdır. Bu komutlardan bazılarını devreden çıkarmanın bir başka yöntemi ise, Xtras menüsünde yer alan Xtras Manager komutunu kullanmaktır. Bu komutu verdiğinizde karşınıza Xtras Manager iletişim kutusu gelir.

Yan tarafında _ işareti olan komutlar yüklü olan ekstra komutlardır. Bu simge üzerine tıklayarak istediğiniz ekstra komutu devreden çıkartabilir veya devreye sokabilirsiniz. OKdiyerek çıktığınızda Freehand ekstra komutları yeniden yükler veya devreden çıkartır. Böylece yaptığınız değişiklikleri programdan çıkıp tekrar girmeden yerine getirmiş olursunuz. Xtras Manager iletişim kutusundaki Optionsmenüsünde yaralan Alloff komutu bütün ekstraları kapatır, Allon ise hepsini açar.

Photoshop Plug-ins

Filtrelerini Yüklemek

Bu filtreleri kullanmak için:

1- Photoshop klasörünüz içinde yeralan Plug-ins klasörünü açıp istediğiniz filtreleri Sistem Klasöründe bulunan Macromedia klasörünün içindeki Xtras klasörüne kopyalayın. Taşıma sırasında Option tuşuna basarak bunu sağlayabilirsiniz.

2- FreeHand programını çalıştırın.

Eklemiş olduğunuz Photoshop filtreleri FreeHand’in Xtras menüsünde sonlarına TIFF kelimesi eklenerek görünür. Bu filtreleri LRG ve TIFF formatında almış olduğunuz resimler üzerinde kullanabilirsiniz. Bu filtrelerin kullanıldığı bütün resimler FreeHand dökümanına gömülmüş (Embedded) dosya haline gelirler. Büyük resimler bundan dolayı çalışmanızı yavaşlatabilir. Linksiletişim kutusunu kullanarak bu resimleri Extract komutuyla dışarıdan bağlı dosyalar haline getirebilirsiniz.



~~SON~~
İşine yarar umarım tüm yapamadığım için 4-5 e böldüm.Kolay gelsin
 
---> freehad yardım _!!!!

önemli değil,sağol da
Kandırıldığımızı düşünüyorum hımm
 
---> freehad yardım _!!!!

Öyle değil bir insanın aynı anda 2 tür 40'ar sayfalık dönem ödevi olabilir mi ve istediklerinden birini bulmuş zaten 100 sayfalık

Neyse canım ben biraz şüphelendim o kadar :)
 
---> freehad yardım _!!!!

hahaha

Biz görevimizi yaptık,yardım ettik gerisi ona kalmış ha corel ha freehand :)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst