Dünyanın En Kararsız Maddesi Sezyum (Caesium 137)

Turquaze

Kayıtlı Üye
Dünyanın En Kararsız Maddesi Sezyum (Caesium 137)

Dünyanının en aktif metali olarak bilinen sezyum 137 metali , atom numarası 55 olan ağırlığı 132.90545 g/mol yarılanma süresi ise yaklaşık 30 yıl olan bu element 1.90 gr/cm3 yoğunluktadır. 28 c de erir 705 c kaynar ve doğada be elemente çok ender rastlanır.


Cdaterq.png



Sezyum elementi periyodik tabloda en sağda bulunan aktif bir alkali metaldir.

Yüksek aktifliğinden dolayı cam sadece cam tüplerde saklanarak muhafaza edilir ve altın sarısı rengindedir. Altın diyince aklımıza gelen ilk şey para ! evet bu metalin fiyatı altından oldukça yüksek yaklaşık 1 gramı 1000 tl civarında.

Ayrıca bu metal diğer metallere oranla sıvıdan katı hale geçişinde ciddi bir hacim küçülmesi yaşıyor.

Şimdi en ilginç kısımlara geçelim

Herkesi hayatında olan olmazsa olmazımız saatlerimiz kolumuzdaki taşıdığımız en dakik saatler 2 ayda bir 1 saniye ileri veya geri gider. Koloradodaki ulusal standartlar ve teknoloji enstütisi zamanın tam olarak 100 milyon yılda 1 saniye ileri veya geri yanılma payı ile en dakik saatini sezyum atomu ile yapmışlardır. Atomların bir doğal frekansı vardır. Sezyum elementinin tiktak yaptığı yani 1 saniyedeki yaptığı titreşim dünyanın resmi kronometresidir. Sezyum atomu enerji bombardımanına tabi tutulduğunda saniyede 9.192.631.770 kez titreşir. Bu sayıya her ulaştığımızda 1 saniye geçmiş demektir.


Bu atomu ilginç yapan diğer bir şey ise

Sezyum elementine çıplak el ile birkaç saniye temas edildiği taktirdi 10 gün içinde acı içinde öldürebilir. Bu elementin temas ettiği kişilerin acılarını morfinin bile dindiremediği iddaa edilir.

Ancak fiziksel olarak sezyuma dokunmak olanaklı değildir çünkü sezyum hava ile temasında alev alır ve patlar. Sezyum elementini içme sularına iğne ucu kadar katılması halinde öldürücü etkisi bulunmaktadır. Mesela Çernobil faciasında çevreye yayılan radyasyon sezyum içeriklidir. Ancak bu kadar tehlikeli olmasına rağmen bilim ve teknoloji dünyasının olmazsa olmazlarındandır Sezyum radyoaktif olmasında ötürü nükleer santrallerde, bazı lambalarda, iyonik akım jeneratörlerinde, uzay roketi yakıtlarında, fotosellerde, hareket sensörlerinde, silahlarda, kamera, güneş gözlüğü, kanser tedavisi gibi bir sürü alanda kullanılır. Ancak yanlızca devlet kontrolünde üretilebilir ve kullanılabilir.



Video da izleyeceğiniz deneyde sezyum gazyağı dolu bir kaba konmaya çalışılıyor ilk seferde işler biraz ters gidiyor ve sezyum oksijen ile tepkimeye girip yanmaya başlıyor

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ancak 2. Denemede başarılı şekilde sezyum gazyağı ile birleştiriliyor. Bu aşamda altın sarısı olan rengini kaybedip oksit veya peroksit tabakasıyla kaplanıyor.

Bu katı haldeyken bir spatula ile sertliği ölçüldüğünde tıpkı margarin yoğunluğunda kolayca kesilip şekil veriliyor buda sezyumu en yumuşak metal yapıyor.

Daha sonra bu sezyumu imha etmek için iyice soğutuyor ve katı şekilde yanda gördüğünüz gibi duvara fırlatılıyor.

Sezyum bir tahta üzerine konduğunda havadaki oksijen ile reaksiyona girip mor bir ateş çıkarıp yanmaya başlıyor. Aynı deney peçete üzerinde denendiğinde ise aynı sonuç yaşanıyor. Sezyum bir kuma dökülüyor ve rubidyuma benzer şekilde ısıtılıyor daha sonra sezyum silika ile reaksiyona girerek kumun yüzeyinde amorf silikon oluşturuyor. Daha sonra Sezyum ile manganez sülfat tepkimeye sokuluyor ancak devasa bir yanma olmuyor.

Erişim bir sülfüre bir parça sezyum katıldığında ise bu iki element sezyum sülfit oluşturarak gördüğünüz gibi havayi fişek gibi yanarak patlıyor.

Sezyumu bir parçasını etanol dolu bir beherglasa konulduğunda bu alkollü sıvıda bile yanma gerçekleşiyor. Sezyum iyonları ile alevin rengi mor olmakta

Son olarak buz dolu bir kaba 20 gr kadar sezyum konuluyor ve su ile ilk temasta gördüğünüz gibi patlıyor.


Alıntı: kultbilgi.com
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst