Dayanılmaz Kokusu İle Çilek..

ashli

Bayan Üye
ZWvVEMG.jpg


Değerli Posta okuyucuları, Mayıs ayına bu kadar yaklaşmışken, kokusu ve tadıyla insanı kendine çeken bu büyüleyici kırmızı meyve ile ilgili tarifler paylaşmanın tam zamanının geldiğini düşünüyorum.

Evet belki günümüzde o eski çileklerin kokusunu ve tadını bulmak biraz zor. Oysa çocukluğumun, bahar ile ilgili en güzel anılarındandır, manav vitrinlerinden taşan kokusu ile insanı kendine çeken çilekler.

Ama hala semt pazarlarında o eski nostaljik kokuyu yakalamak mümkün. Çilek o kadar lezzetli ve güzel kokulu bir meyve ki; üzerine sadece biraz pudra şekeri dökerek, ya da sade olarak yemek mümkün.

Yine basit bir şekilde, çikolataya, güzel bir krem şantiye batırılmış enfes çilek tanelerine dayanabilmek imkansız. Doğal olarak bu güzel meyve, pastacılık dünyasında da başrol aktörlerden biri.

Ben de bugün sizle pastacılık dünyasında klasik haline gelen 2 ayrı çilekli tarifi paylaşmak istiyorum.

Yine önemli püf noktalarının üzerinde durarak. Burada vereceğim pastacı kreması reçetesini her iki tarifte de kullanmanız mümkün. Evet artık mutfağa girme zamanı, hepinize mutlu, lezzetli ve bol çilekli bir bahar diliyorum...

aXBrw7b.jpg


ÇİLEKLİ TART

MALZEMELER
Tart hamuru
Pastacı kreması
500 gr çilek
250 gr beyaz çikolata (yoksa bitter de olabilir)
1 fincan çilek reçeli (tanesiz sadece suyu)

TART HAMURU
2,5 bardak un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
3 çorba kaşığı tereyağı (soğuk ve küçük küpler halinde)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su (gerekirse biraz daha ilave edebilirsiniz )

HAZIRLANIŞI
Tereyağı hariç diğer tüm malzemeyi mutfak robotu içinde sadece 1 tur çevirin. Soğuk tereyağı parçalarını yavaşça ekleyip, toplamda 4 ya da 5 tur çevirip hamuru un serptiğiniz tezgaha alın ve kabaca yoğurun. Çok fazla yoğurmanız doğru değil.

Hamuru streç filme sararak 1 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra hamurunuzu yaklaşık 1 cm kalınlığında açın. Bu arada tart kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın. Hamuru kalıbın üzerine yerleştirerek merdane ile üzerinden geçin.

Böylece fazlalıklar kesilmiş olacak. Parmaklarınızla hamurun üzerine bastırarak iyice kalıba yerleşmesini sağlayın. Bir çatal yardımı ile hamurda küçük delikler oluşturun. Kalıbınızın büyüklüğünde bir yağlı kağıt kesin ve hamurun üzerine serin.

Üzerine ağırlık olsun diye de 1 parmak kalınlığında çiğ kuru fasulye ve nohut koyup 5 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 5 dakika pişirin. Daha sonra fasulyeleri ve kağıdı alıp yaklaşık 10 dakika hamur altın rengi olana dek pişirmeye devam edin.

Çıkarıp soğumaya bırakın. Bir tencerenin içine su koyarak kaynatın ve üzerine yerleştirdiğiniz bir kasede beyaz çikolatayı eritin. Erimiş çikolatayı tart hamurunuzun üzerine sürün ve bir süre buzdolabında bekletin.

Soğuyan çikolatanın üstüne pastacı kremasını güzelce yerleştirin. Üstüne çileklerinizi dizin. Çilek reçelinin suyunu biraz kaynar suyla açın ve çileklerin üzerine daha parlak durması için sürün.

Rbr0D7r.jpg


ÇİLEKLİ RULO PASTA

HAZIRLANIŞI
Bir kase içinde yumurta beyazlarını bir tutam tuz ile birlikte iyice çırparak köpürtün, fakat tam olarak katılaşmaması lazım, hafif bir köpük yeterli. Yumurta sarılarını ayrı bir kasede şeker ile birlikte rengi beyazlaşıncaya kadar çırpın, daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin. Karışıma yumurta beyazlarını yedirin. Pandispanya hamurunuzu içine yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dökün.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 12 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Hamurunuzun pişip pişmediğini bir kürdan sokarak anlayabilirsiniz.

MALZEMELER
1 çay bardağı pudra şekeri

Pastacı Kreması

350 gr çilek (4 eşit parçaya bölünmüş)
Pandispanya 4 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
3/4 bardak şeker
3/4 bardak un
3/4 çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
1 çay kaşığı vanilya

PASTACI KREMASI

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde su ve vanilyayı ısıtın. Bir kase içinde yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın, daha sonra un ilave edin ve çırpmaya devam edin. Kaynayan sütün yarısını yavaşça unlu karışıma ilave ederek çırpmaya devam edin. Pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın. Daha sonra tüm karışımı ocakta kalan sütün yarısına ilave edin ve 4 dakika pişirin. Soğumaya bırakın.

MALZEMELER
3,5 su bardağı süt 5 adet yumurta sarısı 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı un 1/2 çay kaşığı vanilya

PASTA TAMAMLAMA
Soğumuş pandispanyayı tezgahınıza yayın. Üzerine pastacı kreması ve çilek parçalarını yerleştirin. Ve resimdeki gibi rulo haline getirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

(14.04.2013 tarihli Karnaval ekinden alınmıştır.)

 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst