Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

ďυЧGυ '

Bayan Üye
Allerjiler Astıma Yol Açar Mı?

Her ne kadar astım ve allerji farklı durumlar da olsa birbiriyle ilişkilidir. Anne babalar çocuklarında allerjik bir durum söz konusu olduğunda, astımdan da korkmaktalar. Aslında bu korku, tamamen yersiz sayılmaz. Özellikle göz ve burunu etkileyen allerjileri olan kişilerde astım görülme olasılığı daha fazladır. Fakat allerjisi olan herkeste astım gelişmez veya astım vakalarının tamamı allerjiyle ilgili değildir. Astım hastası çocukların % 75'inde allerjiler de mevcuttur. Astımlı hastalar belli uyaranlarla ( allerjen ) karşılaştıklarında sıkıntıları artabilir.

Allerji durumunda, bağışıklık sistemi normalde zararsız olan polen, ev tozu gibi bazı maddelere aşırı reaksiyon verir. Allerjik olduğu maddeyle karşılaşınca vücut, Ig E adlı özel bir antikor üretir. Vücutta bazı reaksiyonlar oluşur ve histamin adlı madde açığa çıkar. Histamin; cilt, göz, burun, boğaz, akciğerler ve sindirim sistemindeki belirtilerden sorumludur. Akciğerlerdeki solunum yolları etkilendiğinde öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi astım belirtileri ortaya çıkar. Aynı allerjenle tekrar karşılaşınca aynı tablo tekrarlar. Allerjenler dışında; sigara dumanı, soğuk hava gibi etkenler de tetikleyici olabilir. Belirtilere yol açan etken saptanabilirse, bundan kaçınmak da mümkün olabilir. Bu nedenle doktorunuz, astım belirtilerini tetikleyen allerjenler olup olmadığını cilt veya kan testleriyle araştırmak isteyecektir.​
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Anne Sütüyle Beslenen Bebeğin Suya İhtiyacı Var Mı?



İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeğin, çok sıcak günlerde bile suya ihtiyacı yoktur. Çünkü, tüm gıda ve sıvı gereksinimini anne sütünden karşılar. Ayrıca, anne sütü dışında herhangi bir sıvıyla midesini gereksiz yere işgal etmek , ne kadar hijyene dikkat edilse de mikrop kapmasına neden olmak istemeyiz. Elbette, emziren anne kendisi bol bol sıvı almaya dikkat etmelidir​
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Yürüteç Yararlı Mı, Zararlı Mı?

Anne babalar, bazen bebeğin yürümesini kolaylaştıracağına inanarak, bazen de onun hoşça vakit geçirip eğlenmesi için yürüteç alıyorlar. Evet, gerçekten de bebekler yürüteçte hoş zaman geçirebilirler, fakat doktorunuza danıştığında bunu onaylamadığını göreceksiniz. Yürütecin, sanılanın aksine, yürümeyi kolaylaştırıcı değil engelleyici etkisi vardır. Çünkü, kolayca hareket kabiliyeti kazanan bebek, kendisi çaba harcamaya gerek duymayacak, yürüme denemelerinden vazgeçebilecektir. Üstelik yürüteçte; yürüme için özellikle önemli olan kalça ve üst bacak kasları değil, alt bacak kasları çalışmaktadır. Ayrıca, bebeğin takılıp düşme, önceden ulaşamadığı tehlikelere ulaşma riski vardır. Bebeğin emeklemesi, yerde yuvarlanması onun gelişimi açısından daha yararlıdır, hazır olduğunda nasılsa yürüyecektir
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Diş çıkaran bebekte ne gibi belirtiler görülür?


Eğer bebeğiniz diş çıkarması beklenen aylarda ise ( genellikle ilk diş 4-7 ay arası gelir), çoğu yakınmasını diş çıkarmasına bağlayabilirsiniz. Ama, bunların bazen dişle ilgili olmayabileceğini de bilmelisiniz. Diş çıkarmakta olan bir bebek ağrıdan dolayı keyifsiz, huzursuz olabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykularından ağlayarak uyanabilir. Artmış tükürük salgısı, her bulduğunu ağza götürüp dişetlerini kaşımak istemesi dikkat çekicidir. Diş etleri şiş görünebilir. Bebeğinizin normal iştahı azalacak, belki sadece emmek veya sıvı gıdalar almak isteyecektir. Barsak hareketlerinde normale göre hafif artış, 38 dereceyi geçmeyen hafif bir ateş görülebilir. Fakat, ısrarla devam eden bir ishal, daha yüksek seyreden bir ateş varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeğim düz taban olabilir mi?


Bütün bebeklerde o, tombik sevimli ayaklar düz taban gibi görünür. Çünkü, ayak tabanındaki kavisin gelşmesi için yürümesi ve buradaki kasların çalışması gerekmektedir. Ayrıca bu bölgedeki yağ yastıkçıkları da ayak tabanına düz bir görünüm verir. Bebek büyüyüp yürüdükçe, ayak tabanı normal kavisine ulaşacaktır
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebek ve Çocuklar Hangi Yaşta Hangi Oyuncaklarla Oynamalıdırlar?

Anne babalar, bebek doğduğu andan başlayarak onun için oyuncak seçmeyi severler, oyuncak alışverişinden zevk alırlar. Bunda da haksız sayılmazlar; renk renk, çeşit çeşit oyuncaklar çocuklar kadar, biz büyüklerin de ilgisini çekmektedir. Özellikle de bebeğin henüz tercih bildiremeyeceği ilk aylarında seçtiğimiz oyuncaklar, bizim beğenimizi yansıtmaktadır . (Elbette , bizler çocukken böyle güzel ve çeşitli oyuncaklar yoktu!)

Aşağıdaki satırlar, çocuklarına uygun oyuncaklar seçmek isteyen anne babalara rehber olacaktır. Ancak unutmamalısınız ki, özellikle ilk aylarında onun en önemli oyun arkadaşı ve oyuncağı sizsiniz. Bebek ve çocuklar oynayarak öğrenir ve kendilerini geliştirirler, çevrelerindeki dünyayı oyun aracılığıyla tanırlar. Bu serüvende onun en büyük yardımcısı siz olacaksınız. Eğer birlikte oynamak için zaman ayırmazsanız, bebeğe ne oyuncak alırsanız alın pek anlam taşımayacaktır.


0 - 6 AY:

İlk aylarda siyah - beyaz gibi kontrast renkler içeren, kolayca görülecek oyuncaklar bebeğin ilgisini çeker. Hareket ettirilen böyle bir oyuncağı gözleriyle izleyecektir. Asıl olarak 4. ayda cisimlere uzanmaya başlayacak, bundan sonra öğrenmede oyuncakların önemi artacaktır.

Bu dönemde yumuşak küpler, çıngıraklar, yumuşak hayvan oyuncaklar, diş halkaları, kırılmayacak aynalar ilgisini çekecektir.


6 -12 AY:


Neden - sonuç ilişkisini görebileceği aktivite kutusu tarzı oyuncaklar, çıngıraklar ilgisini çeker. 8 -10 aylarda başparmak ve diğer parmaklarla objeleri tutabilir, böylece bloklarla ve küçük objelerle oynayabilir.

Uygun oyuncaklar; toplar, iç içe geçen kaplar, banyo için basit yüzen oyuncaklar, kalın pastel boyalardır.


12 - 24 AY:

1 yaş dolayında, bebek etrafındaki aktiviteleri taklit etmeyi sever. Hayali oyunları destekleyecek basit bebekler, eski giysi ve şapkalar verilebilir.

Uygun oyuncaklar; itilip çekilebilen oyuncaklar, basit yapboz tarzı oyuncaklar, yumuşak bebekler, peluş oyuncaklar, oyuncak telefon, müzik aletleri, oyuncak araba ve kamyonlar, resimli kitaplar, oyuncak mutfak eşyalarıdır.



2 -3 YAŞ:

Bu yaşta daha karmaşık oyuncaklarla oynayabilir, üç tekerlekli bisiklete binebilir, oyun bahçesindeki çoğu gereçle oynayabilir. Gelişen hayal gücüyle taklit oyunları oynar, oyuncak telefonda konuşur, mutfakta yemek pişirirmiş gibi yapar , basit sanatsal faaliyetlere başlayabilir

Uygun oyuncaklar; üç tekerlekli bisiklet, tahta bloklar, legolar, giydirip soyabileceği bebekler, puzzlelar, tebeşir, pastel boyalar, parmak boyalarıdır.

4 -6 YAŞ:


Bu dönemde, arkadaşlar önem kazanmaya başlar, paylaşmayı, sıra beklemeyi öğrenir, açık havada grupla oynanan oyunlara katılabilir. İki tekerlekli bisiklete binebilir.

Uygun oyuncaklar;üç tekerlekli bisiklet, 10 parça ve üstü yapbozlar, kuklalar, giysiler, basit kutu oyunları, sanatsal faaliyetler için materyaldir.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeğimi Pişikten Nasıl Koruyabilirim?

Bebek cildi çok hassas olduğundan pişik, bebeklerde sık görülen bir problemdir. Özellikle antibiyotik tedavisi alırken, ek gıdalara geçiş sürecinde, sık kaka yapan bebeklerde, allerjik cilt özellikleri olan bebeklerde sıklık artmaktadır.

Bebeği pişikten korumak için altının kuru tutulması çok önemlidir. Islanan veya kirlenen bezi hemen değiştirin.

Kullandığınız bez, ıslak mendil ve banyo ürünlerini bir sorun olmadıkça değiştirmeyin. Bazı ürünler bazı bebeklerin cildini tahriş edebilmektedir.

Alkol içeren ıslak mendiller kullanmayın. Islak mendil kullanırken pişik olursa, bebeğin altını sadece suyla yıkayarak temizleyin. Cildi kurutabileceği için her defasında sabun kullanmayın, günde 1 defa yeterlidir.

Arada bezini açıp bekleterek, bez bölgesinin havalanmasını sağlayın.

Cildin hava almasını engelleyecek kadar sıkı bezler kullanmayın.

Pişik oluşmadan önce, doktorunuzun önereceği koruyucu kremlerle bebeğin cildinde bir tabaka oluşturarak tahrişi önleyebilirsiniz.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Grip Aşısı Kimlere Gerekli?

Yavaş yavaş yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, sonbahar ve kış mevsiminin zorlukları da aklımıza geliyor. Kuşkusuz grip de, bu sevimsiz kış misafirlerinden biri. ‘ Alt tarafı basit bir grip ‘ deyip te geçemiyoruz, bazen erişkinleri bile süründürüyor, dünya çapında salgınlar yapıyor. Elbette; anne babalar bir de çocuklarını düşünüp endişeleniyorlar, ‘Acaba çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım?’ sorusu akıllarını kurcalıyor.

Grip açısından yüksek riskli kabul edilen ve mutlaka aşılanması önerilenler şunlar:
65 yaş üstü kişiler
Hangi yaşta olursa olsun; astım, şeker hastalığı,böbrek veya kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar
Bağışıklığı zayıflatan ilaçlar kullananlar
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar
Grip mevsiminde en az 3 aylık gebe olacak kadınlar
Bu yüksek riskli gruplar dışında ; 6- 23 ay arası bebekler de, gribe yakalanırlarsa hastaneye yatacak kadar ağır geçirme riskleri olduğundan aşı için uygun adaylardır. Küçük çocuklarda grip yüksek ateşe yol açarak bakteriyel enfeksiyonu taklit edebilir, ateşli havaleye, orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu yaş grubundaki çocuğunuzu, altta yatan başka bir hastalığı olmasa da aşılatmak uygun olacak, böylece bu riskler azaltılabilecektir. Yine 2 yaş altı çocuklarla aynı evde yaşayan veya bakımını yapan kişiler de, hastalanıp çocuğa bulaştırmamak için aşılanmalılar. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa, o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. 2006'da, aşılanması önerilen grupların kapsamı genişletilerek; 6 ay- 59 ay arası çocukların ve 50 yaş üstü erişkinlerin aşılanması da önerilmektedir.

Grip aşısı için Ekim, Kasım ayları uygundur. Ancak, 9 yaşını doldurmamış çocuk ilk kez aşılanacaksa, 1 ay arayla 2 doz aşı gerekli olacaktır. Tekrar dozu yapılmazsa, yeterli koruma sağlanamayabilir. O yüzden, fazla geç kalmadan harekete geçin ve doktorunuzun önerisini sorun.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeğin Parmak Emmesi Zararlı mıdır?

Hayır, bebeklerde parmak emme normal kabul edilir. Bebek, bu şekilde kendini güvende hissetmekte ve daha kolay uykuya dalmaktadır. Ayrıca, ultrason sayesinde anne karnındayken bile bebeklerin parmak emdiklerini biliyoruz. Çoğu bebek, 1 yaştan önce kendiliğinden bu alışkanlıktan vazgeçer. Bu şekilde, diş ve çene yapısında olumsuz bir etki görülmeyecektir. Ancak, 4-5 yaştan sonra da parmak emmeyi sürdüren bebekler için doktor ve diş hekiminin tavsiyesine gerek duyulacaktır. Çünkü; bu yaşlardan sonra devam eden parmak emme dişler ve çene yapısında olumsuz etkilere neden olabilir.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Sigara Dumanına Maruz Kalmak Çocukları Nasıl Etkiler?

Pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan çocuklar; ÜSYE, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar ve astım gibi allerjik hastalıklar için artmış risk taşırlar. Daha sık hastalanırlar ve hastalıkları daha uzun sürer. Pasif içicilik ani bebek ölümlerinden, ileride ortaya çıkacak kanser ve kalp hastalıklarından bile sorumlu tutulmaktadır.

LÜTFEN ÇOCUĞUNUZUN YANINDA SİGARA İÇMEYİN, KİMSENİN İÇMESİNE DE İZİN VERMEYİN !
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Yenidoğan Bebeğimi Dışarıya Çıkarabilir miyim?


Çok sıcak veya soğuktan, aşırı güneşe maruz kalmaktan korursanız bebeğin açık havaya çıkmasında sakınca olmaz. Parkta küçük bir gezinti, anneye de bebeğe de iyi gelecektir. Ama; enfeksiyondan korumak için etraftakilerin bebeği ellemesine izin vermeyin. Havayla bulaşabilecek mikroplardan korunmak için kapalı, kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamaya dikkat etmelisiniz.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeğe Yasak Gıdalar Nelerdir?

Bebeğinizi emzirerek 6 aya kadar geldiniz. Bundan sonra doktorunuz, her ay uygun ek gıdaları bebeğin diyetine ekleyecektir. Belki siz de; bazen meraktan, bazen de çevredekilerin ısrarıyla bebeğinize henüz doktorun önermediği gıdaları tattırıyor olabilirsiniz. Ancak bazı gıdaları 1 yaş dolana kadar bebeğe vermemelisiniz. Aşağıdaki liste size yardımcı olacaktır:


İnek sütü ( bebeklerde allerji ve kansızlığa yol açar )


Bal ( bebekte ölümcül olabilecek tehlikeli bir tabloya yol açabilir )


Tuz ( bebeğin böbrek fonksiyonları fazla tuzu atacak kadar gelişmemiştir )


Turunçgiller, çilek, kivi ( bebekte allerjik olabilir )


Yumurtanın beyazı ( yumurta sarısına göre daha allerjiktir )


Çay ( gıdalardaki demiri bağlayıp kansızlığa neden olur )
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Çocukların Kulağını Temizlemek Gerekir mi?


Hayır, aslında tam tersi çocukların kulağını temizlememek gerekir. Kulak kiri dediğimiz salgı, dış kulak yolunun normal bir salgısıdır. Bu salgı ve dış kulak yolunda bulunan minik tüyler yoluyla kulak kendi kendini temizler. Dışarıdan yapacağımız bir müdahale, örneğin kulağa pamuklu çubuk sokmak, kulağın normal temizleme mekanizmasını bozacağı için çocuklarda da büyüklerde de uygun değildir. Dış kulak yolunda görünür haldeki kiri almak yeterli olacaktır.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeğe Ayakkabı Almak Gerekir mi?

Bebeklere henüz tam olarak yürümedikleri dönemde ayakkabı almayıp sıralama, ilk adımlama çalışmalarını çıplak ayakla yapmalarını sağlamak gerekir. Yürümeyi çıplak ayakla öğrenmek hem bebeğin işini kolaylaştırır, hem de ayaklarının daha sağlıklı olmasını sağlar. Çıplak ayak yürümenin hava ve zemin koşulları nedeniyle mümkün olmadığı durumlarda, altı kaymayacak çorap veya patikler kullanılabilir. Yürüdükten sonra alacağımız ayakkabının da bebeği ayağı çıplakmış gibi rahat ettirmesini, hafif, esnek, burun kısmı geniş ve yüksek bir ayakkabı olmasına dikkat etmeliyiz.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlamalı?

Bebeklerde diş bakımı ilk dişlerin çıkmasıyla birlikte başlamalı. Bu dönemde, temiz bir tülbent veya gazlı bezi ıslatıp dişleri temizlemek, dişetlerine masaj yapmak yeterli olacaktır. Biberon çürüğü denilen çürüklere neden olmamak için yatakta biberondan su dışında bir sıvı alarak uyumasına izin vermeyin.

Kesici dişler tamamlanınca, 1-1.5 yaş dolayında, küçük bir diş fırçasıyla, macun kullanmadan diş fırçalamaya başlayın. Büyükler dişini fırçalarken bebeğin de taklit etmesine fırsat verin. 2-3 yaşta da az miktarda diş macunu kullanmaya başlayın. Yaşı büyüdükçe, dişlere yapışan şekerli abur cuburlardan uzak tutmaya, yemesine engel olamıyorsanız, en azından ardından diş fırçalatmaya özen gösterin. Böylece, minik yavrunuz beyaz inci gibi dişlerle size gülümsemeye devam edebilecektir.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Süt dişleri ne zaman dökülür?


Süt dişleri, genellikle 6 yaş civarında çıktıkları sırayla ( genellikle önce alt ön kesiciler ) dökülüp yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu dişler, artık çocuğunuzun kalıcı dişleri olduğu için bu dönemde ağız, diş bakımı da daha önem kazanır.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Sünnet için uygun yaş kaçtır?



Sünnet için uygun yaş 2 yaşa kadar olan dönem ve 6-10 yaş arası dönemdir. 2-6 yaş arası çocuklar cinsel kimliklerinin farkına vardıkları hassas bir dönemde olduklarından, psikolojik travma yaşamamaları için sünnet ettirilmemelidirler.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Yenidoğan bebeğe neden tarama testleri yaptırmalıyız?


Yenidoğan bebekte, topuktan birkaç damla kan alarak yapılan tarama testleri çok önemlidir.

( Bazen anne babalar, çok doğru olmayan bir terimle, bunları zeka testi diye adlandırmaktadırlar ) Bu testlerle bebeğinizin zekası ölçülmez, zamanında tanınıp tedavi edilmezse bebekte zeka geriliğine yol açabilecek iki önemli hastalığın olup olmadığına bakılır. Sakın, 'Bebeğim iyi görünüyor, hasta olduğunu sanmam' diyerek bu testleri ihmal etmeyin! Zaten taraması yapılan hastalıklar belirti verdiğinde iş işten geçmiş olacaktır. Ülkemizde sık görülen bu iki hastalık ( fenilketonüri ve hipotiroidi ) erken saptanıp tedaviye başlanırsa, bebek sağlıklı olarak büyüyecek, zekası normal gelişecektir. Topuğundan alınan bir damla kan ile belki de bebeğinizin hayatı kurtulacaktır. Bu testlerin zamanlaması da çok önemlidir.Fenilketonürinin saptanabilmesi için bebeğin birkaç gün proteinli gıda alması gerekmektedir. Henüz anne sütü gelmeden, yeterince beslenmeden kan alınırsa hastalık varsa bile normal sonuç alınabilir. Bu nedenle, çok erken alınan testlerin tekrarı gereklidir.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Mongol Lekesi Nedir?



Yenidoğan bebeklerin kuyruk sokumunda, kalçalarında görülen koyu mavi, mor renkte olabilen lekelere 'Mongol Lekesi' denir. Anne babaları ilk görüşte korkutmakla beraber, sık görülen masum bir doğum lekesidir. Herhangi bir soruna veya doğum travmasına işaret etmez, çoğunlukla 2 yıl içinde de kaybolur.
 
---> Çocuk Saglıgı Hakkında Sıkca Sorulan Sorulan

Göz Altındaki Mor Halkaların Nedeni Nedir?


Göz altındaki mor halkaların bir çok nedeni olabilir. Bu bölge, cildimizin çok ince olduğu ve cilt altından geçen damarların kolaylıkla bir gölgelenmeye sebep olabildiği bir bölgedir. Bazı kişilerde, genetik olarak bu özellik daha belirgindir. Yorgunluk, uykusuzluk, güneşte yanma gibi nedenlerle de göz altlarındaki mor halka görünümü artabilir. Ayrıca burunda tıkanıklık yapan hastalıklar, allerji, astım, egzama gibi hastalıklar da bu halkalara neden olabilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst