Akalazya nedir ?

seda16

Kayıtlı Üye
Akalazya : miğde miğde alta uc tarafındaki kapakçık bölgesinin sürekli kapalı kalması olarak bilinmektedir ve tanımlanmaktadır. kapakçığın kapalı kalmasının sebepleri olarak buradaki kapakçık sistemini besleyen sinir hücrelerinin ölmesi neden olmarak gösterilmektedir,Ama hastalığa milyonda bir rastlandığı için bu hücrelerin neden öldüğü hakkında tam bilgi edinebilinmiş değildir.Bazı visar enfeksiyonlar diyabet gibi hastalıklar buna sebep olabilmektedir düşüncesi benimsenmiştir, hastalık genellikle yavaş yavaş kendini gösterir 20 ile 30 yaşlarında kendini gösteren bu hastalığın belirtileri yemek yedikten sonra bir kaç saniyede miğdeye inmesi gereken besinler daha geç miğdeye iner ve sindirilir. Bazı hastaların şikayetlerine göre bir kaç saat besinlerin yemek borusunda kalıp sindirilmediği söylemnmektedir ileriki dönemlerde ise hastaların sıvı veya katı aldıkları besinlerin bir kaç gün bile yemek borusunda kaldığı öne sürülür ve hastalar oldukça kilo kaybeder hastalık ilerledikçe yemek borusu kalın bağırsak şeklini almaktadır ve genişlemektedir erken teşhis için küçük yaşlarda başlayan yutkunma belirtileri görüldüğü zaman doktora başvurulması önemle arz edilir,


Akalazya teşhis : genellikle şikayet üzerine doktora başvuran hastalarda rastlanmaktadır şikayet sebebi yukarıda belirttiğimiz gibi yutkunma sorunu olan hastalara bazı tektikler uygulanmaktadır , bazı tıbbi malzemeler ile teşhisi mümkündür .

Kontrast madde ile çekilen üst barsak filmleri akalazyanın tipik görüntüsünü gösterir,hastalığın ilerlemiş dönemlerinde çekilen filmlerde yemek borusu bölgesinin genişlemiş olduğu görünmektedir.

Diğer bir yöntem ise endozkopi ile teşhis yöntemidir bu yöntem hastalığın başladığı dönemlerde pek sağlam bilgiler vermezken hastalığın ilerlemiş durumlarında yiyecek birikintileri bulguları ile yemek borusunun genişlemiş olması hastalığı teşhis etmektedir, yanısıra hastalıktan kaynaklanan tümör oluşumunun kontrol edilmesi gerekçesiyle mutlaka endozkopi yapılması gerekmektedir.
Akalazyanın kesin olarak teşhisi manometre ile yapılırmaktadır. Alt özofagus kapakçığındaki çok fazla basınç, gevşemenin olmaması ve özofagus duvarındaki hareket eksikliği akalazya hastalığının olduğunu göstermektedir.


Akalazya tedavisi: yapılan tedavilerle yutkunma hissinin ortadan kaldırılması ve ve bununla birlikte getireceği rahatsızlıkları ortadan kaldırmaya yöneliktir,Hastalık sonucu yemek borusu kapakçığındaki ölmüş hücreleri yerine koymak mümkün değildir,


Tedavi yöntemleri :
İlaçlarla tedavi , Botoks enjeksiyonu , Cerrahi Tedavi ve Balon dilatasyonudur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst