sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Elektronik haberleşmede 1 Nisan 2015'den itibaren uygulanmaya başlayan ve aboneyi kullanmadığı hizmetin bedelini ödemekten kurtaran "kıst ücret" uygulamasından 7 milyon kişi yararlandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 1 Nisan'da başlattığı "kıst ücret" uygulamasından iki aylık sürede yaklaşık 7 milyon abonenin yararlandığını belirterek, "Abonelerin kıst uygulaması sebebiyle yaklaşık 66 milyon lira fayda sağladığı tespit edilmiştir" dedi.
Bilgin, tüketicilerin elektronik haberleşme sektöründeki işletmecilerden hizmet alırken abonelik tesisi, numara taşıma, aboneliğini feshetmek istemeleri gibi durumlarda aldıkları hizmetlerin tam******* yararlandırılmış gibi ücret ödemek zorunda bırakıldıklarını ifade ederek, aboneliğini sona erdirmek veya numarasını taşımak isteyen tüketicinin bir gün veya bir hafta hizmet almış olsa bile bir aylık hizmet almış gibi fatura ödemek zorunda kaldığını dile getirdi.
Tüketicilerden gelen şikayetler üzerine BTK'nın "Elektronik Haberleşme Sektöründe Kıst Ücrete İlişkin Uygulama Esasları"na ilişkin yaptığı düzenlemenin 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girdiğini kaydeden Bilgin, düzenlemeyle getirilen "kıst ücret" uygulamasıyla hizmetten faydalanılan gün sayısının ve kullanılan dakikanın veriyle orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücret olarak belirlendiğini söyledi.
Bilgin, uygulama sayesinde, hizmetin sunumunu takiben ücretin tüketiciden tahsil edildiği aboneliklerdeki yani faturalı temel elektronik haberleşme hizmetlerinin ses, SMS ve veri için geçerli olacağını belirterek, abonelik tesisi, abonelik feshi, numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda kıst ücret uygulanmasının kararlaştırıldığına işaret etti.
Düzenlemeden, uygulamanın başladığı 1 Nisan'dan 1 Haziran'a kadar olan iki aylık sürede yaklaşık 7 milyon abonenin yararlandığını bildiren Bilgin, "Abonelerin kıst ücret uygulaması sebebiyle yaklaşık 66 milyon lira fayda sağladığı tespit edilmiştir. Abonelerden tahsil edilen yaklaşık 66 milyon liranın vatandaşın cebinde kaldığını söyleyebiliriz. BTK'nın yaptığı düzenleme dolayısıyla vatandaşlarımız artık kullanmadıkları hizmetin bedelini ödemekten kurtulmuştur. BTK'nın tüketicilerin lehine yaptığı bu düzenlemenin vatandaşa olumlu olarak yansıması ortaya çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.