ashli
Bayan Üye

6 trilyonluk mavi gül
Bilimadamları mavi renkli gül üretmek için kolları sıvadı. Yakında genleriyle oynanan güller, mavi mavi açacak. 12 yıl süren ve 10 milyon sterlin (6 trilyon TL) harcanan araştırmanın kısa sürede masraflarını çıkarması umuluyor.
Siyah lale ve mavi gül. Bahçıvanların doğada bulunmayan bu iki çiçeği üretmek için başvurmadıkları yöntem, denemedikleri aşı kalmadı. Sonunda gen bilimcileri de bu yarışa katıldı. Şimdi bilimadamları gülün genetik şifresiyle oynayarak mavi renkte açmasını sağlayacaklar.
İngiliz The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre Avustralyalı çiçek üretici Florigene'nin Hollanda'daki laboratuarında hummalı bir çalışma var. Laboratuarın baş mühendisi Dr Chin-yi Lu, şimdiden lila ve morun tonlarında gül elde ettiklerini ve ilk mavi gülün de birkaç yıl içinde açmasının beklendiğini söylüyor.
Güller kırmızı, pembe, beyaz ve sarı rengi hücrelerindeki pigmentlerden ve diğer kimyasallardan alıyor. Çiçekler parlak renkleriyle böcekleri çekerek bitkilerin döllenmesini tohum tutmasını sağlıyorlar. Şimdiye kadar bahçıvanlar binlerce aşı yaparak gülde mavi rengi tutturmaya çalıştılar; ama olmadı.
HUMMALI ÇALIŞMA
Bilimadamları ise mavi renkli bir çiçekten alınan pigment genini gülün DNA'sına enjekte ederek mavi gül üretmeyi denediler. Ancak çiçeğin biyokimyasının geni reddetmesi üzerine girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Florigene bilimadamları mavi gülün yetişmesi için birden fazla genin gerekli olduğunu keşfettiler.
Bu durumda çiçeğe birden fazla gen enjekte edilecek. Bir yandan gülün genetik şifresi sayılan DNA'ya mavi rengi verecek gen nakledilirken, bir yan da da bu genin yaşamasını sağlayacak genlerle takviye yapılacak. Takviye genler, taç yapraklarındaki hücrelerdeki asit oranını azaltarak mavi pigment geninin yaşaması için gerekli ortamı sağlayacak.
‘Mavi gül fikri iğrenç’
Florigene, mavi güllerin büyük bir pazar yaratacağını, 12 yıldır süren ve 6 trilyon liraya (10 milyon Sterlin) malolan araştırmaların bedelini kısa sürede amorti etmeyi umuyor. İngiltere'de güller bahçıvanların en çok tercih ettiği çiçeklerin başında geliyor. Her yıl 17 milyon adet gül fidanı satılıyor. Her 10 bahçenin 7'sinde gül bulunuyor. Bu nedenle mavi güle de talebin büyük olması bekleniyor. Mavi gül yetiştirilmesini destekleyenler gibi karşı çıkanlar da bulunuyor. ‘Mavi gül fikri iğrenç’ diye konuşan İngiliz Ulusal Kraliyet Gül Vakfı'nın Genel Sekreteri, ‘Umarım gerçekleşmez’ diyor..