izmit/KocaeLi=)

уαяєη

ɘƨмɘя
Bayan Üye



izmit-pismaniye.jpg




Asya ile Avrupa’yı birbirlerine bağlayan yolların kavşağında bulunan, Avrupa’yı Anadolu üzerinden Ortadoğu’ya bağlayan geçiş koridoru üzerinde yer alan ve ilkçağlardan itibaren yerleşim için cazibe teşkil eden Kocaeli 1924 yılında vilayet olmuştur.
Tarih boyunca birçok kez istilaya uğrayan ve uğruna savaşlar yapılan Kocaeli; konumu, İstanbul metropolüne olan yakınlığı, doğal limanı (İzmit Körfezi), orman varlığı ve ulaşım imkanları nedeniyle bütün dönemlerde önemli bir cazibe merkezi olmuş
resimgoster.aspx
ve bu cazibe Kocaeli’de sanayinin 1960 sonlarında patlamasını ve yapısal bir dönüşümün gerçekleşmesini sağlamıştır.
3505 km2’lik yüzölçümü ile Ülkemizin en küçük illerinden biri olan Kocaeli’nin 2002 yılı Genel Nüfus Sayımına göre nüfusu 1.206.085 kişi olup, (2006 yılı tahmini nüfusu ise 1.378.000 kişi civarında) km2’ye düşen nüfus yoğunluğu 344’dür.
Kişi başına düşen (2001) 6.165 USD civarındaki Milli Gelir (yıllar itibariyle Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı) bakımından iller arasında 1., Genel Bütçe Vergi Gelirlerine yapmış olduğu 18,7 Milyar YTL. tutarındaki (%17) katkı ve Türk İmalat Sanayi Üretimine yapmış olduğu % 13’lük katkı ile iller arasında 2. sırada yer almaktadır.
Nüfus büyüklüğü bakımından iller arasında 15. sırada yer alan, İş Kanununa tabi işyeri sayısı30 bini, toplam aktif sigortalı sayısı239 bini, toplam aktif Bağkur’lu sayısı 48 bini aşan; bünyesinde barındırdığı 400 adet 1. sınıf ve yaklaşık 7000 adet 2. ve 3. sınıf Gayri Sıhhi Müessesesi (GSM) ile bir Sanayi Kenti, iki Üniversitesi, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi ve TÜSSİDE_Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü ile bir Bilim Kenti olan Kocaeli, Türk İmalat Sanayine yapmış olduğu % 13’lük üretim katkısı ile Ülke Sanayinin Kalbi durumundadır.
Devlet çarkını döndüren 8 ilden biri olarak kabul edilen ve Genel Bütçeye “18” verip karşılığında “1” alan Kocaeli; “Ülke Sanayileşmesinde Bir Kale”, “Türkiye’nin Kalkınmasında Hangi Yolun İzlenmesi Gerektiğini Türkiye’ye Gösteren Fevkalade Değerli Bir Örnek” , Türkiye’nin 10 Yıl Sonraki Modeli şeklinde tanımlanmaktadır.
Kocaeli, bir yüzüyle; Türkiye’nin en çok üreten, en çok göç alan, en hızlı kentleşen ve en çok veren; öbür yüzüyle de çevresi en önce ve en çok kirlenen, tarihsel ve kültürel kimliğini en acımasız ölçüde yitiren ili olmuştur.

İLÇELER:
Kocaeli ilinin ilçeleri; merkez ilçe İzmit, Derince, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra ve Körfez olmak üzere toplam yedi ilçesi bulunmaktadır.
İzmit: Kocaeli'nin merkez ilçesi olan ve aynı adı taşıyan İzmit, Körfez'in doğu ucuna yakın bi kıyı kentidir. Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki en önemli geçiş güzergahının üzerinde kurulmuş, tarihi bir kenttir. Büyük sanayi kuruluşlarının ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu İzmit'in nüfusu köy ve bucaklarıyla birlikte toplam 371.725'e ulaşmıştır. İzmit sanayi kenti olarak tanınmasının yanı sıra, kültür, sanat ve eğitim kenti olma yolunda ciddi atılımlar yapan bir kenttir. Kente özgü bir tatlı olan pişmaniye ile de dünya çapında bir üne sahiptir.
Gebze: İzmit-İstanbul karayolu üzerinde İzmit'e 51 km. uzaklıktadır. Kartacalı komutan Hannibal'in mezarı, arkeolog-ressam Osman Hamdi Beyin Müze-Evi ile Mimar Sinan'ın eseri Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze'nin önemli tarihi sanat hazinelerindendir.
Gebze'de ikinci konut ağırlıklı yerleşim birimlerinden Darıca Bayramoğlu yazlık siteleri ve sahili ile Gebze'nin önemli tatil beldelerindendir. Ballı Kayalar Tabiat Parkı, Darıca Bayramoğlu Kuş Cenneti ve Temalı Parkı da ilçenin doğal güzelliklerini oluşturmaktadır.
Gölcük: İzmit Körfezi'nin güney sahilinde yer alan ilçe, İzmit'e 16 km. uzaklıktadır. Türkiye'nin en gözde ilçelerinden biri olan Gölcük, 17 Ağustos 1999 Marmara felaketinde çok büyük hasarlar almıştır.
Kandıra: İzmit Körfezi'nin kuzeyinde Karadeniz sahilinde 'dir. Kandıra temiz sahilleri nedeniyle yaz aylarında turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir ilçedir. Babadağı tepesinde Kocaeli Fatihi Akçakoca'nın anıt mezarı bulunmaktadır. Yöreye özgü Kandıra bezi köy evlerindeki tezgahlarda dokunup, eski Türk motifleriyle işlenerek beğeniye sunulmaktadır. Hindisi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ile de çok iyi tanınmaktadır.
Karamürsel: İzmit Körfezi'nin güney kıyısında, İzmit-Yalova kıyı yolu üzerindedir. İzmit'e 34 km uzaklıkta olup, ilk Osmanlı Kaptan-ı Deryası Karamürsel Beynin anıt mezarının da bulunduğu ilçe; sahildeki çay bahçeleri, parkları, yürüyüş alanları, restoranlarıyla bir turizm merkezidir.
Körfez: İzmit'e 17 km. uzaklıktadır.İzmit'in batı sahilinde, kara ve demiryolları üzerinde yer almaktadır.
Derince: İzmit’e 8 km. uzaklıktadır.İstanbul ile Anadolu arasında geçiş sağlayan yolları ve Marmara Denizi 'nde boğazların trafik ve navlun yükünü hafifletici etkisi olan Derince Limanı; çok etkin dağıtıcı - toplayıcı Ro-Ro seferlerini yürütmektedir. Kocaeli’nin sanayi özelliklerini yoğun bir şekilde bünyesinde barındıran Derince, büyük sanayi kuruluşlarının yanı sıra iş merkezleri ve küçük sanayi kuruluşları ile de İlin sanayi merkezlerindendir. Derince Çenesuyu ile de ülke çapında bir üne sahiptir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
vozol 12000
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst