Beyaz Dökme Demirler

Salvo

Kayıtlı Üye
BEYAZ DÖKME DEMİRLER:

İçerisinde bulunan manganezin etkisi ile karbonun tamamının veya tamamına yakın kısmının sementit yaptığı dökme demirlerdir. Yapısında grafit bulunmadığı için beyaz görünüşlüdür.
Beyaz dökme demirler sert ve kırılgan olup aşınmaya büyük direnç gösterirler. Makinede işlemeleri zordur.
Beyaz dökme demir içerisinde %4.5 Ni , %1.5 Cr ilave edilirse dayanımı %100 artar. Beyaz dökme demirler sert, özlü ve dayanıklı olması gereken yerlerde kullanılırlar.
Üstün kalitede beyaz dökme demir kupol ocakları, besemmer fırınları veya elektrik fırınlarında elde edilir.
GRAFİTLİ (ESMER) DÖKME DEMİRLER:

Esmer dökme demir, esmer ham demirin hurda malzeme ile birlikte ergitilmesi ile elde edilir. Esmer dökme demirde karbonun büyük kısmı grafit halindedir. Bu sebeple rengi esmerdir. Dokudaki grafit sebebiylede yumuşak ve dayanıksızdır.
Dökme demirlerde bulunan kükürdün zararlı etkisini ortadan kaldırmak için kükürdün iki katından biraz fazla manganez ilave edilir.
Karbür şeklinde fazla karbona sahip dökme demirler sert, kırılgan ve aşınmaya dayanıklı olurlar. Buna karşılık makinede işlemeleri zordur. Grafit ve perlit yapılı dökme demirler çok daha dayanıklı, özlü, makinede işlemesi kolay ve düzgün yüzey veren malzemelerdir.

Lamel Grafitli Dökme Demirler:

Bu dökme demirler %2.6’dan fazla karbon ihtiva ederler ve içerisindeki grafitler çizgi görünümün delerdir. Lamel grafitli dökme demirin genel malzemesi ferrit + perlit şeklindedir.
Lamel grafitli dökme demirler, kolay talaş kaldırabilen, özlü, titreşimleri sönümleyebilen, genleşme oranı az olan bir malzemedir.
DDL şeklinde sembolize edilen lamel grafitli dökme demirlerin özgül ağırlıkları 7.25 kg/dm3, ergime sıcaklığı 1250 Co , çekme dayanımı 10-35 kg/mm2 ve çekme payları %1’dir.
Lamel grafitli dökme demirler motor blokları, makine ve şanzıman gövdeleri gibi titreşim ve yüklere maruz kalan parçaların yapımında kullanılır.

Küresel Grafitli Dökme Demirler:

Bu dökme demirin içerisindeki grafitler, magnezyumun etkisiyle küre biçimindedirler. Bu dökme demirin doku yapısı çeliklere benzemektedir ve tavlama, yüzey sertleştirme gibi ısıl işlemlere uygundur.
DDL şeklinde sembolize edilen küresel grafitli dökme demirin yoğunluğu 7.2 kg/dm3 , çekme dayanımı 40-80 kg/mm2 ve çekme payı %1.2’dir.
Küresel grafitli dökme demirler dişli çarklar, krank milleri, pompa ve motor muhafazaları gibi parçaların yapımında, yüksek dayanınım ve uzama göstermesi gereken boru tesisatlarında kullanılmaktadır.
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst