Bahçe Nasıl Sulanmalı?

ashli

Bayan Üye
temmuz-2012-oneri-resim-1.jpg


SICAKLARIN KENDİNİ İYİDEN İYİYE HİSSETTİRDİĞİ ŞU GÜNLERDE EN ÖNEMLİ GÖREVLERİMİZDEN BİRİ SULAMA. ANCAK ÇOK BASİT GİBİ GÖRÜLEN SULAMADA, FARKINDA OLMADAN HATALAR YAPILIYOR...

Bahçede kullandığınız suyu kontrol ettirdiniz mi? Cevabınız hayırsa, önceliği bu işe verin. İster eskiden beri kullandığınız bir kaynak olsun ister yeni bir kuyu suyu, bitkileriniz için kullandığınız suyu mutlaka ciddi bir kuruluşta analiz ettirip raporunu alın. İçinde alüminyum, bor, klor, sodyum, kalsiyum ve demirin çok olduğu su, bahçeniz için uygun değildir. Bitkilerinizi öldürebilir, verdiğiniz besinlerden yararlanmalarını engelleyebilir. Ayrıca fazla kireçli sular yapraklarda beyaz lekeler bırakır. Kireç toprakta da birikince yapraklar susuz kalmış gibi sarkar.

- Sulamayı mutlaka akşam ya da sabah serinliğinde yapın. Çünkü sıcak saatlerde özellikle yapraklar üzerinde kalan su damlaları güneş ışınları karşısında mercek görevi görür; bu da yanma ve kavruk görünüme neden olur.

temmuz-2012-oneri-resim-2.jpg
temmuz-2012-oneri-resim-3.jpg
temmuz-2012-oneri-resim-4.jpg


- Aşırı sulamadan kaçının. Bitkilerde oransız büyümeye, dal ve yaprak kırılmalarına neden olur.
- Bahçenizde çim alanlar çoksa, gül ve Berberis gibi nemli ortamda çabuk hastalanan bitkileriniz çoksa, sebze ya da asma bulunuyorsa en iyisi alçak başlıklarla, hafif tazyikli püskürtme ya da damlama şeklinde sulama yapın. Yerden 75-100 santimetre yükseklikte başlıklarla, püskürtme şeklinde sulama yapıyorsanız, mantar hastalıklarına, toprak altı zararlılarına ve gövde kurtlarına davetiye çıkarıyorsunuz demektir.
- Karık usulü, salma sulama yapıyorsanız, bitkilerinizin toprakla birleştiği yere suyu yaklaştırmayın. Bitkinizin büyüklüğü ve yaşına göre aşı gözlerini kapatmayacak şekilde, 25-100 santimetrelik bir alanı boş bırakın. Hem çok fazla su harcandığı hem de toprakta tuzluluğu arttırdığı için bu yöntemden vazgeçip, damlama sulama sistemini tercih edin. Bunun için doğru projeyi bir uzmana danışarak yaptırın.
- Büyük ağaçlarınızın, özellikle çamlarınızın dibinde 75-100 santimetre çapında, çimsiz, topraklı alan bırakın. Bunun iç kısmında da, ağacın gövdesinin toprakla birleştiği yerde, suyun gövdeye değmeyeceği şekilde daire şeklinde topraklı bir kısım alan yeterlidir.
- Sebzelerinizi ve yazlık çiçeklerinizi, 25-40 santimetre genişlikte balıksırtı şeklinde yüksek tavalara dikin. Salma şeklinde budama yapın. Bu tür sulama mantar hastalıklarını önler ve bahçenizin görkemli görünüşü yaz boyunca sürer.
- Çin ardıcı, ortanca, açelya, saksı palmiyesi ve begonya çeşitleri gibi yaprakları yaz sıcaklarında nem isteyen bitkileri püskürtme yoluyla sulayın. Ancak musluk ya da kuyu suyu değil, içme suyu kullanın. Bu tip subtropik bitkiler, musluk veya kuyu suyuna karşı duyarlı olup kuruyabilir.

ÖZEN GÖSTERİN
Sulama çok basit bir işlem gibi görünse de aslında çok ince detayları var. Bu yüzden özen göstermek gerekiyor.

YAZI: PROF. DR. HÜDAVER COŞKUN

EvBahçe Dergisi Temmuz 2012 Sayısı

 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst