A- su ürünleri yetiştiriciliğinde kalıntı ( rezidü )

sEmih

Kayıtlı Üye

1 . TANIMLAR: Bu genelgede yer alan önemli tanımların tarifleri aşağıda verilmiştir.
(a) “Kalıntı ( Rezidü )” İnsan sağlığına zararlı olan ve yetiştiricilik yolu ile elde edilen ürünlere geçen ve farmakolojik etkisi olan maddeleri, bunların metabolitlerini ve diğer maddelerin kalıntıları anlamındadır.
(b) “İzin Verilmeyen Madde veya Ürünler” Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, su ürünleri yetiştiriciliğinde tedavi veya koruma amacıyla kullanımı yasaklanan ilaç, biyolojik ve kimyasal madde veya ürünler anlamındadır.
(c) “Yetkili Otorite” Yasal düzenlemelere ve kalıntı izleme programını yürütmeye yetkili olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve bu Genel Müdürlüğün yetkili kıldığı Bakanlık İl ve İlçe Tarım Müdürlükleridir.
(d) “Balık Çiftliği” İnsan gıdası olarak tüketilmek amacıyla, balıkların havuz veya kafeslerde doğal veya yapay yemle beslenerek yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerdir.
(e) “Paketleme Tesisi” Su Ürünleri Mevzuatı ve AB ‘nin 91/493/EEC sayılı direktif gereklerini taşıyan, kendi balık çiftliklerinden elde edilen veya yetiştiricilik yapan çiftliklerden alıp balıkları paketleyen tesislerdir.
(f) “Resmi Numune” Ek- 1’de belirtilen madde veya kalıntıların (rezidülerin) kontrolü için, balık çiftliklerinden alınan veya bunlardan elde edilen ürünün özelliklerini taşıyan, yetkili otorite tarafından alınan numune anlamındadır.
(g) “Onaylı Laboratuvar” Ek- 1’de belirtilen madde veya kalıntıların (rezidülerin) mevcudiyetini aramak için resmi kontrolü yapmak amacıyla yetkili otorite tarafından onaylanan laboratuvar anlamındadır.
(h) “Yetiştirme Partisi” Aynı yerde ve aynı şartlarda yetiştirilen, aynı türdeki, aynı yaş gurubundaki ürün grupları anlamındadır.
2. YETKİLİ OTORİTE VE DENETİM:
2.1. Yetkili Otorite ve Görevi:
Kalıntı (rezidü) kontrol programını uygulamak ve izlemek kapsamında yetkili otorite olan Genel Müdürlüğümüzün belli başlı görevleri şunlardır :
-Kalıntı (rezidü) izleme ve kontrol planını hazırlamak ve tanzim etmek,
- Su ürünlerinde kullanılacak hormonların, veteriner ilaçlarının ve kimyasalların kullanım, dağıtım, piyasaya sürüm esaslarını belirlemek, tolere sınırlarını tespit etmek, bekletme sürelerini ilan etmek ve bu hususlarla ilgili düzenlemeleri yapmak,
- Kalıntı maddelerinin tespitine yönelik analiz yöntemlerini, standartları ve bu analizleri yapacak onaylı laboratuvarları belirlemek,
- Resmi numunelerin alınmasına, ilgili laboratuvarlara gönderilmesine ilişkin kuralları tespit etmek ve uygulanmasını sağlamak,
- Balık çiftliklerinde, kalıntı oluşturan maddelerin kullanımını önleyici tedbirleri almak,
- İzleme programlarına bağlı olarak, kalıntıların tespiti halinde, bunların giderilmesine ilişkin gerekli tedbirleri almak,
- Çeşitli kalıntıları (rezidüleri) izlemek için merkezi ve ilgili mahalli kuruluşların faaliyetlerini koordine etmek, bu tür koordinasyonu balık çiftliklerinde madde veya ürünlerin hileli kullanımını önlemek için çalışan tüm kuruluşlarla yapmak ve yaptırmak,
- Kalıntı (rezidü) izleme ve değerlendirme programları çerçevesinde elde edilen sonuçları ve kullanılan vasıtaları değerlendirmek için gerekli verileri toplamak,
2.2. Denetimde Yetkili Kişiler:
Yetiştiricilik yapan tesislerde kalıntı (rezidü) ve ilgili kayıtlar konusunda denetim yapmaya yetkili kişiler makamın 24.03.1998 tarihli onayında belirtilmiştir. Bu denetçiler aynı zamanda yetiştiricilik tesislerinden elde edilecek taze balıklar için Menşei belgelerini düzenlemeye de yetkili kişilerdir.
2.3. Onaylı Laboratuvar:
Kalıntı (rezidü) analizlerini yapmaya ve bunlarla ilgili raporları hazırlamaya yetkili Laboratuvar İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ‘dür.
3. SU ÜRÜNLERİNDE ( KÜLTÜR ÜRÜNLERİNDE ) KALINTI ( REZİDÜ ) MADDELERİ
3.1. Kalıntı Madde Grupları
Yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinde kalıntı maddeler olarak aranacak hormonlar, veteriner ilaçları, kimyasallar ve boyalar, gruplandırılarak EK-1 ‘de verilmiştir.
Kalıntı (rezidü) kontrolü yapılırken, bu grupta yer alan maddelerden EK-3’de belirtilenler aranacaktır.
3.2.Kullanımı Yasaklanan Maddeler
Su ürünleri yetiştiriciliğinde ve balık çiftliklerinde Ek-2’de yer alan maddelerin kullanımı yasaktır. Bu maddeleri kullanan çiftlikler, ürünlerini hiç bir şekilde iç piyasaya veya dış pazarlara sunamazlar. Kullanıldığı tespit edildiği taktirde su ürünleri mevzuatı doğrultusunda gerekli işlem yapılacaktır.
Ancak, araştırma, bilimsel çalışma v.b. durumlarda kullanılma ihtiyacı duyuluyor ise bu takdirde Bakanlıktan izin alınacaktır.
3.3.Kalıntı ( Rezidü ) Seviyeleri
Madde grupları itibariyle, kalıntı aranacak Ek-1 listesinin B Grubunun, birinci alt grubunda yer alan maddeler için belirlenmiş, kalıntı seviyeleri ve bu grupta bulunan aktif farmakolojik maddelere ait limitler EK-3’te verilmiştir.
B Grubu, 2 nci alt grubunda yer alan Veteriner ilaçları itibarı ile, farmakolojik aktif maddeler için kalıntı seviyeleri Ek-4’te gösterilmiştir.
B Grubu 3 ncü alt grubunda belirtilen Diğer Maddeler ve Çevresel Kontaminantlara ait kalıntı (rezidü) seviyeleri EK-5 ‘te verilmiştir. Kalıntı seviyesi aranmayacak maddeler ise Ek-6’daki tabloda verilmiştir.
4. KALINTI (REZİDÜ) İZLEME PROGRAMI
Çiftliklerde yetiştirilen balıklar ve diğer su ürünleri için, taze üründe kalıntıların tespiti amacıyla ülkesel bir kalıntı (rezüdü) izleme programı uygulanacaktır. Bu programın uygulanmasına ilişkin olarak, aranacak madde grupları,maddeler, bunların bileşikleri, analizlerin yapılacağı ürün dokusu, kullanılacak analiz yöntemi, örnekleme sayısı ve tolore değerler bir tablo haline getirilerek EK-7 ‘de verilmiştir. Tabloda gösterilen numune örnekleme sayısı, ülkemizdeki yetiştiricilik ürünleri için verilmiş toplam rakamı ifade etmekte olup ve AB ‘nin 96/23/EEC sayılı direktifinde yer alan yönteme göre hesaplanmıştır. Çiftlik bazında numune alınması bu genelgenin “ Alınacak Numune Miktarı “ ile ilgili bölümünde açıklanmıştır.
Bu programın uygulanması gerekli bir çalışma olup, ürün yetiştirme amacı ne olursa olsun hiç bir ayrım yapılmaksızın, tüm çiftliklerdeki yetiştiricilik ürünleri için tür farkı gözetmeksizin yürütülecektir.
5. KALINTI (REZİDÜ) AMACIYLA NUMUNE ALINMASI VE ALINACAK NUMUNE MİKTARI
Kalıntı maddelerini tespit etmek amacıyla iki türlü numune alınacaktır.
- Kalıntı (rezidü) izleme programı uygulamak için alınacak numune ( Rutin Numune).
- Avrupa Birliğine ihraç edilecek ürünler için ihracat aşamasında alınacak numune
Bunlardan birinci grup çalışma için çiftliğin üretim kapasitesine göre yıl içine yayılacak süre içerisinde numune alınacaktır. Alınacak numune miktarı, pazarlama boyunda 15 adet balıktan az olmamalıdır. Üretim miktarı itibariyle 100 ton ürün bir yetiştirme partisi olarak hesaplanacak, her bir yetiştirme partisinden alınan temsili numune 15 balıktan ibaret olacaktır. Örneğin 1500 ton balık üreten bir çiftlikten 1500/100 =15 parti, 15X15=225 balık numunesi alınacaktır.
Bu hesaplama her bir çiftlik için, çiftlik üretimi dikkate alınarak, Bakanlık denetçileri tarafından hesaplanacak ve numuneler yıl içerisine dağıtılan farklı zamanlarda, ancak bir yıl içerisinde alınmış olacaktır. Bu alınan numuneler çiftlikteki kafes veya havuz alanı toplamının en az % 10’unu temsil edecek şekilde alınacaktır. Hesaplamalar en az alınması gereken numune miktarı olup, bu miktar gerektiğinde daha fazla olabilecektir.
İkinci grup için ise, çiftliklerden AB ‘ne ürün sevk edilmek isteniyor ise, bu ürünlerin bulunduğu kafes veya havuzdan o parti ürünü temsil edecek şekilde numune alınması gerekmektedir. Bu takdirde numuneler, parti büyüklüğüne göre, en az on balık olmak üzere alınacaktır.
Alınan numuneler, ilgili analizleri yapmak üzere, referans laboratuvar olan İzmir Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecektir.
Laboratuvara gönderilecek numune etiketi üzerinde, numunenin alındığı çiftlik, kafes veya havuz numarası, numunenin temsil ettiği parti miktarı, alınan balığın türü, yaşı, en son kullanılan tedavi ve koruyucu madde tarihi ve dozu, v.b. bilgiler yer alacaktır. ( Ek-8 Numune Etiket Örneği )
Denetçiler tarafından alınan numuneler, buzlanarak ( ön soğutma ile) ve mühürlenerek Referans Laboratuvarına gönderilecektir. Bu amaçla numuneler denetçiler dışında, çiftlik personeli veya diğer kişiler tarafından hiç bir şekilde alınmayacaktır.
6. ANALİZLER VE SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Kalıntı kontrol analizleri İzmir, Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünde yapılacaktır. Numune analizleri laboratuvar tarafından 96/23/EC sayılı direktifte belirtilen şekilde analize tabi tutulacaktır. Buna ilave olarak Bakanlıkça yeni onaylı laboratuvar devreye sokulabilecektir. Yapılacak analizler, yöntemleri ve tolere değerler EK-7 ‘de verilmiştir.
Analiz raporları en kısa sürede laboratuvar tarafından, numunenin alındığı İldeki İl Müdürlüğüne gönderilecek, denetçiler tarafından değerlendirilerek balık çiftliklerine intikal ettirilecektir.
Şayet alınan numuneye ilişkin analiz sonuçlarında EK-3, EK-4, EK-5’ de belirtilen kalıntı (rezidü) limitlerinin üzerinde bir değer çıkmış ise numunenin temsil ettiği parti ürünün, madde atılım süresine bakılmaksızın o çiftlikten iç ve dış pazarlara ürün sunulmasına müsaade edilmeyecektir. Bu üründe tespit edilen maddenin istenilen limite inmesi laboratuvarca onaylanıncaya kadar çiftlikten satışa sunumu yapılmayacak olup, limitler uygun çıktığı an piyasaya sürümüne müsaade edilecektir. Analiz ile yasaklanmış ( EK-2 ‘de belirtilen ) maddelerin tespiti halinde balık çiftliğinin tüm ürünleri için satışına izin verilmeyecek ve su ürünleri mevzuatı gereğince gerekli işlem yapılacaktır. İl Müdürlükleri bu durumu ilgili çiftliklere ve paketleme tesislerine bildirecekleri gibi Bakanlığa da intikal ettireceklerdir.
7. KALINTI MADDELERİ ATIM SÜRESİ
Su ürünleri yetiştiricilik sektöründe kullanılan maddelerin normalde vücuttan atılım süresi su sıcaklığına ve maddenin özelliğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, atım süresi =500 gün/ °C olarak değerlendirilmelidir. Yani, alınan bir maddenin vücutta kalıntısı (rezidü) su sıcaklığı ile doğru orantılı olup, 10°C su sıcaklığında 500/10=50 gündür. Ülkemizde çipura, levrek yetiştiriciliği yapılan Ege ve Akdeniz’deki yaz sıcaklığı ortalama 22°C civarında seyretmektedir. Bu demektir ki, kullanılan maddenin atım süresi 500/22= 23 gün olarak düşünülebilir. Kış günlerindeki ortalama su sıcaklığının ise ortalama 16°C olacağı düşünülürse 500/16=32 gün olarak hesap edilir. Bunun yanısıra, alabalık yetiştiriciliğinde bu süreler, su sıcaklığına bağlı olarak biraz daha fazla sürmektedir. Atım süresi, atım süresi gerektiren maddenin kullanılışının sona erdiği gün başlar. Atım süresinin uygulanması, havuz veya kafeste bulunan parti ürünler bazında işaretlenecektir. Bu uygulama bekleme gerektiren sağlıksız ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyecektir.
Ayrıca, atım süresinin belirlenebilmesi açısından mutlaka çiftlik tarafından
günlük olarak ortalama su sıcaklığı kayıtları tutulacaktır. Kullanılacak maddelerin atım süreleri EK 3-4-5 tablolarının son sütünlarında belirtilmiş olup, uygulamada bu süreler dikkate alınacaktır.
8. ÇİFTLİK DENETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE MENŞEİ BELGESİNİN DÜZENLENMESİ
Denetiminde görevli kişiler, balık çiftliklerinde su ürünleri sağlığı ile ilgili olarak EK-9’da verilen kayıtların kontrolünü yapacaklardır. Bu kayıtların, havuz veya kafes bazında tutulup, tutulmadığı özellikle aranacak, ürünün havuz veya kafese konulmasına müteakip piyasaya sürülünceye kadar ( gerektiğinde menşei belgesinin düzenlenmesine kadar) tutulan tüm kayıtları incelenecektir.
Kayıtlar incelenirken;
- Ürünler için kullanılan tedavi veya koruyucu amaçlı ilaç, hormon, kimyasal madde ve boyalardan hangilerinin kullanıldığı bunların kullanımlarının yasaklanıp yasaklanmadığı hususlarına mutlaka bakılacaktır.
- Kayıtlarda, kullanılan maddelerin ne amaçla kullanıldığı, nereden, ne şekilde temin edildiği incelenecek, bunlara ait reçeteler aranacaktır.
- Atım süresi gerektiren kalıntıya sahip maddelerin, kullanıldıkları tarih, doz, uygulama şekli ve kullanımın bittiği tarih dikkate alınarak, havuz veya kafes bazında pazara sürülebilmesi için geçmesi gereken zamanı belirleyecek, uyarıcı bir kayıt sisteminin bulunup bulunmadığına bakılacaktır.
- Kullanılan maddelerin, bu maddeleri satmaya yetkili yerlerden satın alınıp alınmadığı hususu incelenecek, maddelerin çiftlikte yetkili kişilerce verildiğinin cevabı aranacaktır.
- Çevresel etkenlerin yetiştiricilik ortamına bulaşması olasılığı dikkate alınacaktır.
- Kayıtların incelenmesine müteakip, gerekli numuneler alınarak, analize tabi tutulacak ve gerek kayıtlarda ve gerekse analizlerde uygunluk bulunması halinde EK-10’da bir örneği verilen menşei belgesi düzenlenecektir. Menşei belgelerinin çiftlikleri bilen ve denetleyen denetçiler tarafından düzenlenmesi esastır.
- Menşei belgesi düzenlenmesinde, çiftlik ürün miktarına dikkat edilecek, paketleme tesisine gönderilen miktar ile bağlantı kurulacaktır.
- Menşei belgesi 4 nüsha olarak düzenlenecektir. Bunlardan asıl olanı ile ikinci sureti AB ‘ne ürün ihraç etmek üzere Bakanlığımızca onaylanmış paketleme tesisine gönderilecektir. Üçüncü sureti belgeyi düzenleyen İl Müdürlüğünde kalacaktır. 4 ‘ncü sureti ise çiftlikte bırakılacaktır. Ön Sağlık Sertifikası veya Sağlık Sertifikası düzenlenirken menşei belgesinin aslı aranacaktır. Düzenlenen menşei belgelerine tarih ve sayı verilerek gerekli kayıtlar tutulacaktır.
9. BALIK ÇİFTLİKLERİNİN VE PAKETLEME TESİSLERİNİN SORUMLULUKLARI
- Balık çiftliklerinin EK-9’da verilen kayıtları tutmaları gerekmektedir. Kayıtlarda eksiklik ve hile görülen çiftlik ürünlerinin piyasaya sunulması engellenecektir.
- Paketleme tesisi bu süre içerisinde hiçbir şekilde bu çiftlikten ürün alımı yapmayacaktır. Ürün alımı yaptığı tespit edilen paketleme tesisinin onay numarası askıya alınacak veya iptal edilecektir.
- Çiftlikte kullanılan ilaçlar ve diğer maddeler kapalı bir yerde ve reçeteyi yazan kişinin kontrolü altında muhafaza edilecektir.
- İlgili kayıtların tutulmasından, kalıntı değerleri, belirlenen limitlerin üzerinde çıkan ürünlerin pazarlara sunulmasından ve yasak kalıntı maddelerinin kullanılmasından doğacak sonuçlardan çiftlik sahipleri sorumlu olacaktır.
- Yetiştiricilik çiftliğinde kullanılan maddelerin kayıtları, uygulamayı bizzat yapan kişi tarafından tutulacaktır. Ancak, bu kayıtlarda meydana gelebilecek eksiklik ve aksaklık veya yanlış beyandan dolayı çiftlik sahibi direkt olarak sorumlu olacaktır.
- Tesislerde kullanımı serbest olan maddelerin kullanımlarında, kesinlikle verilen doz miktarı, tavsiye edilenin üzerinde veya kullanım şekli dışında olmayacaktır.
- Yemlere direkt olarak kalıntı yaratan maddelerin üretim esnasında karıştırılması yasaklanmıştır. Hastalığın seyri ve reçeteyi yazan Veteriner Hekimin tavsiyesi uyarınca çiftlikte kullanımı mümkündür.
- Çiftlikler ürettiği ürünü piyasaya sürmek istediğinde, denetimde görevli elemanlar Çiftliğin kayıtlarını inceledikten ve gerekli analizleri yaptıktan sonra, kullanılan maddeler ve kalıntıları (rezidüleri) uygun ise menşei belgesi düzenleyeceklerdir ve satışına müsaade edeceklerdir.
- Yetiştiricilik ürünleri, AB ‘ne mutlaka Bakanlıkça denetlenmiş ve onaylanmış paketleme tesisleri üzerinden ihraç edilecektir.
- Onay numarası bulunmayan paketleme tesislerinde paketlenerek, AB ‘ne gönderilecek ihraç kültür ürünleri için Ön Sağlık Sertifikası ve Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecektir.
- AB’ne ihracatta Sağlık Sertifikası düzenlenirken; balıklarda yapılacak organoleptik muayene, çiftliğin ve paketlenecek ürünün son kalıntı (rezidü) değerleri, ürüne ait menşei belgeleri ile son yapılan çiftlik ve paketleme tesisi denetim şartları dikkate alınacaktır. Ayrıca, Menşei Belgesinin adına düzenlendiği çiftliğin kapasitesi ile düzenlenen belge arasındaki bağlantı kurulacaktır.
- AB dışına yapılacak ihracatta ise ihraç edilen ürünün organoleptik muayenesi, çiftliğin son kalıntı (rezidü) değerleri, ürüne ait menşei belgesi ile son yapılan çiftlik ve paketleme tesisi denetim durumu dikkate alınacaktır.
EK-1 YETİŞTİRİCİLİK YOLU İLE ELDE EDİLEN SU ÜRÜNLERİNDE ARANILACAK KALINTI ( REZİDÜ ) MADDELERİNİN SINIFLANDIRILMASI

ARANACAK MADDENİN TİPİ VE GRUBU
GRUP A Anabolizan maddeler ( Hormonlar )

A1- Stilbenler, Stilbenlerden üretilenler,tuzları ve esterleri

A3- Steroidler
A6-2377/90 sayılı Yönetmeliğin IV nolu ekinde yer alanlarda dahil maddeler ( EK-2 belirtilen yasak maddeler)
GRUP B

1 Antibakteriyel maddeler, sülfanomidler ve quinolonlar dahil
2 Diğer Veteriner İlaçları
a Antihelminticler
3. Diğer maddeler ve Çevresel Kontaminantlar
a Organoclorinler, PclA dahil
c Kimyasal elementler
d Mikotoksinler
Not: Su Ürünlerinde hormon kullanımı ( Grup A ) yasaklanmıştır.
EK-2 KULLANIMI YASAK MADDELER

Tedavi Ediciler
Grup A

A1 Stilbenler, Stilbenlerden üretilenler,tuzları ve esterleri

A3 Steroidler
Grup B
1.Antibiyotikler
NI Furazolidone
Furaldatone
Nitro-Furazon
Chloramphenicol
Tiamphenicol

Florfenicol
Ronidazole

Dapsone

2. Antiparazitik Maddeler
Dimetridazole
Malachit green
Dylox
Difterex
Neguvon
EK-3 B GRUBU Maksimum Kalıntı (Rezidü) Seviyeleri Belirlenmiş Aktif Farmakolojik Maddeler ( Antibakteriyel maddeler, Sülfanomidler ve Quinolonlar )

1. Anti-İnfeksiyöz Maddeler (Tedavi Edici Maddeler)
1.1.1. Sulfanomidler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı
Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Sulfanomidler grubu altındaki bütün maddeler
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
1.2. Antibiyotikler
1.2.1. Penisilinler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı
Aranacak Tür

Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Benzylpenicillin
Parent Drug
Bütün balıklarda
5 mg/kg
Kaslarda
600 derece / gün
Amphicilin
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
Amoxicillin
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
Enfrofloxacin
Parent Drug
Bütün balıklarda
30 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
Oxacillin
Parent Drug
Bütün balıklarda
300 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
Cloaxcillin
Parent Drug
Bütün balıklarda
300 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
Difloxacin
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
Dicloxacillin
Parent Drug
Bütün balıklarda
300 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
Saraflatoxin
Parent Drug
Salmonidlerde
30 mg/kg
Kaslarda
600 derece / gün

2. Antiparazitik Maddeler
2.1 Endo Parazitlere Etki Eden Maddeler
2.1.1. Avermectinler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı
Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Ivermectin
H2B1a- Metabolite
Balıklarda
100mg/kg
Kaslarda ve deride
600 derece / gün
2.2. Ekto Parazitlere Etki Eden Maddeler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı
Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Diflubenzuron
Diflubenzuron
Salmonidlerde
1000 µg/kg
Kaslarda ve deride
500 gün/derece
EK-4 B GRUBU Veteriner İlaçlarından Maksimum Kalıntı (Rezidü) Seviyeleri Belirlenmiş Farmakolojik Aktif Maddeler

1. 1. Diamino pyrimidinler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı
Aranacak Tür

Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Trimethoprim

Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda ve deride
300 derece / gün
Sulphadiazine
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda ve deride
300 derece / gün
Trimethoprim-Sulphadiazine

Trimethoprim-Sulphamerazine
Parent Drug



“
Bütün balıklarda


“
75 mg/kg



75 mg/kg
Kaslarda ve deride


“
300 derece / gün
300 derece / gün
1.2. Antibiyotikler
Tetracyclineler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Tetracyclineler grubu altındaki bütün maddeler
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
Oxytetracycline
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
Tilocin
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
200 derece / gün
Oleondomicin
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
200 derece / gün
Erythromycine
Parent Drug
Salmon Grubunda
100 mg/kg
Kaslarda
200 derece / gün
Neomycin
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün
1.3. Antiparazitik Maddeler
Endo-Parazitlere Etki Eden Maddeler
Bezimidazoller ve Pro-bezimidazoller
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Febantel
Parent Drug
Bütün balıklarda
10 mg/kg
Kaslarda
300 derece / gün
Fenbendazole
Parent Drug
Bütün balıklarda
10 mg/kg
Kaslarda
200 derece / gün
Albendazole
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/kg
Kaslarda
400 derece / gün
Oxfendazole
Parent Drug
Bütün balıklarda
10 mg/kg
Kaslarda
300 derece / gün
Azamethahpos
Parent Drug
Bütün balıklarda
100 mg/gr
Kaslarda ve deride
500 derece / gün
Tetra-hydro-imidazoller
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Levimasol
Parent Drug
Bütün balıklarda
10 mg/kg
Kaslarda
300 derece/gün

1.4. Sinir Sistemine Etki eden Maddeler

Merkezi Sinir Sistemine Etki Eden Maddeler
Butyrofenone tranquillizerler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Azaperone
Azaperol
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün


Otonom Sinir Sistemine Etki Eden Maddeler
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
Carazolol
Parent Drug
Bütün balıklarda
5 mg/kg
Kaslarda
500 derece / gün

EK-5 DİĞER MADDELERE VE ÇEVRESEL KONTAMİNANTLARA İLİŞKİN KALINTI (REZİDÜ) TOLERE DEĞERLERİ
Aktif Farmakolojik Maddeler
Kalıntı Standardı

Aranacak Tür
Maksimum Rezidü Değeri
Aranacak Doku
Atılım Süresi
B3 a
Organokloroinli maddeler




Organoklorinler
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
600 derece / gün
PcBs
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
600 derece / gün
Endosülfan
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/kg
Kaslarda
600 derece / gün
B3 c Kimyasal Maddeler





Kurşun
Parent Drug
Bütün balıklarda
0.5 mg/gr
Kaslarda
-
Civa
Parent Drug
Bütün balıklarda
1.0 mg/gr
Kaslarda
-
Kadmiyum
Parent Drug
Bütün balıklarda
0.1 mg/gr
Kaslarda
-
Bakır
Parent Drug
Bütün balıklarda
5 mg/gr
Kaslarda
-
Çinko
Parent Drug
Bütün balıklarda
50 mg/gr
Kaslarda
-
Arsenik
Parent Drug
Bütün balıklarda
1mg/gr
Kaslarda
-
B3 d Mikotoksinler





Aflatoxin(B1,B2,G1,G2)
Parent Drug
Bütün balıklarda
2mg/gr
Karaciğerde
-
EK-6 KALINTI ( REZİDÜ ) ARANMAYACAK MADDELER

1. İnorganik kimyasal maddeler
Aliminiyum distearate

Bütün balıklarda
Aliminiyum hidroxise acetate
Bütün balıklarda
Aliminiyum phosphate
Bütün balıklarda
Aliminiyum trsitcarale
Bütün balıklarda
Aliminiyum chloride
Bütün balıklarda
Cobalt carbonate
Bütün balıklarda
Cobalt dichloride
Bütün balıklarda
Cobalt gluconate
Bütün balıklarda
Cobalt oxide
Bütün balıklarda
Cobalt phosphate
Bütün balıklarda
Cobalt trioxide
Bütün balıklarda
Iron dichloride
Bütün balıklarda
Iron sulphate
Bütün balıklarda
2. Organik maddeler
Diprophylline
Bütün balıklarda
3. Anestetikler
MS222

Bütün balıklarda ( Taşıma ve Sağım için )
Benzocain
Bütün balıklarda
Quinaldine
Bütün balıklarda
4. Anti parazitik maddeler
Hydrogen Peroxide
Bütün balıklarda
5. Diğerleri
Formalin
Bütün balıklarda
Iodophore
Bütün balıklarda ( yumurta dezenfeksiyonunda )
Tuz
Bütün balıklarda
Peracetic acid
Bütün balıklarda
Glutaraldehyde
Bütün balıklarda
Ascorbic acid (Vitamin banyoları)
Bütün balıklarda
Thiamine (Vitamin banyoları)
Bütün balıklarda
Beta glucanlar
Bütün balıklarda
EK-7 KALINTI (REZİDÜ) İZLEME PROGRAMI
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst