Yılbaşını kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Yılbaşı yada yeni yıl kutlamaları tarihin bilinen en eski tatil ve kutlama aktivitesidir. Bilinen ilk yılbaşı kutlaması M.Ö. 4000 li yıllarda Babil’de gözlenmiştir. M.Ö. 2000 li yıllarda Babillilerin yeni yılı yeni ayın görünmesi ile başlamakta ve baharın ilk günü ile sona ermektedir. Baharın başlangıcı yeni bir yıla başlamak için en mantıklı zaman olarak göze çarpmaktadır. Herşeyden önce Bahar yeni ürünlerin ekimi ve çiçek açması ve yeniden doğuşun mevsimidir. Babilde yeni yıl kutlamaları 11 gün sürmekteydi ve her günün ayrı bir kutlama ve önemi bulunmaktaydı. Öte yandan 1 Ocak tarihi hiç bir astronomik veya tarımsal öneme sahip olmamasına rağmen yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Yılbaşı veya Yeni Yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. Yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanmaktadır. Türkiye dahil Gregoryen (Miladi) takvim’inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür.

Yılbaşı ve Noel Ayrımı

Yılbaşı çoğu zaman Noel yada Christmas ile bir tutulmaktadır. Fakat bu yanlış bir algıdır. Yılbaşı, bir hıristiyan bayramı olan ve İsa’nın doğuşunu kutlayan Noel’den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak özellikle Hristiyan ülkelerde Noel ve Yılbaşı tatilleri birleştirilir. Bu birleştirme nedeniyle bazı gelenekler de karışmış durumdadır. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir.

Aslında Noel kutlamalarının ilk ortaya çıkışı da Hristiyan dini kaynaklı değildir. Noel yada Christmas’ın orijini Antik Roma’ya dayanmaktadır. Antik Roma’da her yıl 17 – 23 Aralık tarihlerinde Tanrı Satürn adına Saturnalia adı verilen bir festival düzenlenmekteydi. Saturnalia festivali sınırsız özgürlik anlamına gelmekteydi. festival boyunca insanlar istedikleri her şeyi yapabilirler fakat suç ta olsa cezalandırılmazdı. Romalılar, bu dönemi fırsat olarak görüp sarhoş olurlar, çıplak halde dolaşırlar ve diğer zamanlarda kabul edilemez cinsel eylemleri gerçekleştirirlerdi. Kölelerin bile bu dönemde efendilerine hakaret etme hakları vardı. hatta bu dönemde köle efendi olgusu tersine döner kölelere ziyafetler düzenlenir ve hizmet edilirdi. Festival süresince tüm mahkemeler ve kolluk kuvvetleri kapalı olurdu.

Saturnalia festivalinde bir kişi günah keçisi olarak seçilir, festival boyunca her türlü zevki tadabilmesi için sınırsız imkan tanınır fakat festivalin son günü Tanrı Satürn’e kurban olarak öldürülürdü.

Saturnalia’dan Noel’e Geçiş

Hristiyanlar Pagan (Putperest) olan Romalıların dinlerini değiştirmek için akıllıca bir taktik kullandı. En önemli Roma festivalinin Hıristiyanlığa uyması için örf ve adetleri aynı kalmak suretiyle adını değiştirdi ve küçük değişiklikler yaptı. Bazı eski uygulamaları aynen kabul etti. Hıristiyanlar, Saturnalia yılın en büyük şöleni olduğu için kendi kurtarıcılarının doğum günü kutlamaları ile birleştirdi. Aslında Hıristiyanlar 25 Aralığın İsa’nın doğum günü olmadığını iyi biliyorlardı fakat bu birleştirme, Paganların daha hızlı asimile olmasını sağladı.

Yılbaşı Ağacı, Hediyeleri ve Noel Baba

Bir çok Noel sembolü ve geleneğinin Hıristiyanlık ile ilgisi yoktur ve Paganlardan gelmektedir. Yılbaşı ağacı Asheira kültüründen gelmektedir. İskandinav mitolojisinde ve Druidlerde kullanılan bir çok sembol Noel de de kullanılmaktadır. paganların Tanrı Saturn’e hediyeler sunması zamanla değişikliğe uğradı ve insanlar kendi aralarında hediyelik eşyalar vermeye başladılar. Bu dönemin popüler hediyelik eşyaları yazılı tabletler, mumlar ve topraktan yapılma heykelcikler (biblolar) oldu. Daha sonraları Hıristiyanlar çoçuklara hediyeler vererek yılbaşında onları sevindiren Aziz Nicholas yada Noel Baba figürünü icat ettiler.

Takvimlere Göre Yılbaşı

1 Ocak: Türkiye dahil, çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günü.
Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1′inde gerçekleşir. Hicri Takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.
Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanır.
Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı (İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak’da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.
Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.
İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).
Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Özellikle Tayland’ bu kutlama su dökerek gerçekleşir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst