Dr. Vehbi Karakaş, yeryüzü ve çevrenin insana Allah (cc) tarafından emanet edildiğini söyledi. Allah'ın emirlerine saygı ve yarattıklarına şefkat göstermek çevreyi kurtarmanın en önemli formülü.
Çevre kirliliği son yüzyılın en büyük sorunlarından biri. Havayı, denizi, tatlı suları ve toprağı kirleten uygulamalar felaketlere yol açıyor. İnsanı yeryüzüne halife olarak tayin eden Kâinatın Yaratıcısı, ona bu emanete en güzel şekilde davranmasını öğütlüyor. Ancak, günümüzde yaşanan çevre felaketleri insanoğlunun "emaneti" iyi korumadığını gösteriyor. Haziran ayının ikinci haftası çevre bilincinin artırılması amacıyla Çevre Haftası olarak kutlanıyor. İnsanın çevre konusunda sorumlulukları var. Peki dinimiz insana tabiatı koruma adına ne gibi sorumluluklar yüklüyor?
Kur'an'ın bize söyledikleri neler?
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Vehbi Karakaş, Kur'an-ı Kerim'de çevrenin nasıl korunacağının "Sakın yeryüzündeki düzeni bozma çünkü Allah bozgunculuk yapanları sevmez." ayetiyle bildirildiğini bize haber veriyor. Karakaş, yeryüzünün Allah'ın kullarına en büyük emaneti olduğunu belirterek, Allah'ın emirlerine saygı, yarattıklarına şefkatin çevreyi kurtarmanın formülü olduğunu söylüyor. Çevre sorunları denildiğinde akla sadece hava, su, toprak, gürültü kirliliğinin gelmediğini belirten Karakaş, "Çevre sorunlarına neden olan faktörleri de çevre sorunu olarak görmemiz gerekmektedir. Onların başında iman zayıflığı, cehalet ve ahlaksızlık gelmektedir. Bunların sonucunda da israf, terör, orman yangınları ve küresel ısınma geliyor." diyor. Yeryüzünün Allah'ın kullarına armağanı ve emaneti olduğunu dile getiren Karakaş, insanın Allah'ın en sevdiği varlık olması nedeniyle emanete layık görüldüğünü ve sevgiye layık olmak içinse her şeyi yerli yerinde Allah'ın razı olduğu şekliyle kullanması gerektiğini dile getiriyor.