yerel yönetimler

Salvo

Kayıtlı Üye
1. Merkezden yönetimin bazı sakıncalarını gidermek için merkez tarafından kendi memurlarına bazı yetkilerin devredilmesine ne ad verilir?
Yetki genişliği
1. Uluslararası kişiliğe sahip olmayan devletçiklerin oluşturdukları devlet şekline ne ad verilir?
Federasyon
1. Çok büyük bir kentin yanı sıra, bu kenti çevreleyen yoğun nüfuslu alanlara ne ad verilir?
Megapol
2. Çok büyük bir kentin yanısıra bir metropolü çevreleyen yoğun nüfuslu alana ne ad verilir?
Megapolis
2. Merkezi yönetimin, yerel yönetim organlarının karar ve işlemleri üzerindeki denetim yetkisine ne ad verilir?
İdari Vesayet
3. Belli bir malın faydasının, rakamlarla ölçülmeyip malların faydaları yönünden sıralanmasına ne ad verilir?
Ordinal fayda
3. Aşağıdakilerden hangisi kamu kesiminin mevcut olmadığı, gelir dağılımının veri kabul edildiği ve dışsallıkların bulunmadığı bir ekonomide tam rekabetteki dengenin varsayımlarından biri değildir?
Piyasada heterojen mallar üretilmesi
Bütün tüketiciler için bütün malların marjinal ikame hadlerinin birbirine eşit olması
Her firmada marjinal maliyetin marjinal gelire eşit olması
Her bir faktör için marjinal gelirin değerinin bütün firmalarda aynı olması
Her firmada toplam maliyetin toplam gelire eşit olması
4. Bir malın azalan marjinal fayda eğrisi ile talep eğrisi özdeş olduğunda faydanın fiyatlarla ölçülmesinin mümkün olacağını savunan iktisatçı kimdir?
Marshall
4. Aşağıdakilerden hangisi kamusal mal kavramı ile aynı anlama gelen sözcüklerden biri değildir?
Zaruri mallar
4. Yerel yönetimlerin, iktisadi refahın sağlanmasındaki temel fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
Kaynak dağılımında etkinliğin sağlanmasıYukarıdakilerden hangileri faydaları ulusal düzeyde bölünmeyen kamusal mallardır?
Dış güvenlik, İç güvenlik ,Diplomasi hizmetleri
I, II ve III
6. Aşağıdakilerden hangisi yönetimler arası ilişkileri düzenlemeyi gerektiren nedenlerden biri değildir?
Gelir ve giderlerin merkezleştirilmesi gereği
6. Merkeziyetçiliğin güçlü bir ülke, ademi merkeziyetçiliğin özgür bir ülke yaratacağını ifade eden yazar kimdir?
H.Barthelemy
7. Yerel yönetimlerin kendi aralarında kurmuş oldukları ilişkinin türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yatay
8. Aşağıdakilerden hangisi hizmet bölüşümünün iktisadi kriterlerinden biri değildir?
Gelirlerin yerelleştirilmesi sorunu
8. Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim tarafından tahsil edilen vergilerden biri değildir?
Emlak vergisi
9. Aşağıdakilerden hangisi, kullanımı ve kontrolü hakkında ön belirlemelere gitmeksizin yapılan bağışlara verilen isimlerden biri değildir?
Dotasyon
9. Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümünü etkileyen faktörlerin ülkeden ülkeye farklı olmasının nedenlerinden biri değildir?
Ülkelerin dini ve etnik yapısının değişik olması10. Yerel yönetim vergilerinin en tipik olanı aşağıdakilerden hangisidir?
Emlak vergisi
10. Verginin kapsadığı kişiler veya mallara ne ad verilir?
Vergi tabanı10. Aşağıdakilerden hangisi, kullanımı ve kontrolü hakkında ön belirlemelere gitmeksizin yapılan bağışlara verilen isimlerden biri değildir?
Koşulsuz bağışlar
11. Bir bölgede tek bir hizmeti gerçekleştirme amacına yönelik olan yerel yönetim birimine ne ad verilir?
Özel bölgeler
11. Nüfusun bir kısmını aktarmak amacıyla büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir?
Uydu kent
11. Kentlerdeki yoğun nüfusun azaltılması ve genişlemenin önlenmesi hareketine ne ad verilir?
Kentlerin amenajmanı11. Aşağıdakilerden hangisi metropoliten yönetimlerin kuruluş biçimlerinden biridir?
Merkeziyetçiliğin hakim olduğu uygulama yöntemleri
12. Köylerden kentlere göçün asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Sanayileşmenin kentlerde yaygınlaşması
12. Kentlerin alabildiğine genişlemesine ve nüfusun alışılmamış ölçülerde yoğunlaşmasına karşın, bugüne kadar gerçekleştirilmiş en köklü çözüm aşağıdakilerden hangisidir?
Yeni kentler kurulması
12. Aşağıdakilerden hangisi belirli bir büyüklüğü aşan yerel birimlerde ortaya çıkan sorunlardan biri değildir?

Gecekondulaşmanın artması
Politik baskıların ortaya çıkması
Yüksek ücretli personel kadrosunun oluşması
Koordinasyonun güçleşmesi
Yoğun bürokrasinin meydana gelmesi
-13. Aşağıdakilerden hangisi Fransa'nın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz?
Ülke konseyleri
13. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere'deki yerel yönetim karar organlarından biridir?
Konseyler
14. İngiliz yerel yönetimlerinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Belli bir düzeyde yargı yetkisine sahip olmalarıdır

14. Fransa'da idari açıdan ayrı ve özel statüye sahip olan kent aşağıdakilerden hangisidir?
Paris
14. Aşağıdakilerden hangisi Fransa'nın yerel yönetim kuruluşları arasında yer almaz?
Bölgeler
Komünler
Paris kenti yönetimi
Ülke konseyleri
Departmanlar

14. Yerel yönetimlerin ünitelerini, belediyeler ve komünler olarak sınıflandıran ülke aşağıdakilerden hangisidir
Yunanistan
11. Nüfusun bir kısmını aktarmak amacıyla büyük kentlerin civarında kurulan yeni kentlere ne ad verilir?
Uydu kent
10. Yerel yönetim vergilerinin en tipik olanı aşağıdakilerden hangisidir?
Emlak vergisi
9. Türkiye'de yerel yönetimler için belediye vergisi olarak getirilen ve 1987'de yürürlükten kaldırılan vergi aşağıdakilerden hangisidir?
Meslek vergisi
7. Devletin kişi ve kurumlara para, mal veya hizmet şeklinde yaptığı koşullu veya fonksiyonel yardımlara ne ad verilir?
Sübvansiyon

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri