` Nur ~
Bayan Üye
Hijyenik koşullarda üretilmezse sağlık açısından zararlı olabiliyor...
Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz Karabulut, insan beslenmesinde çok önemli yere sahip olan sütün, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği ve gerekli kontrollerin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabileceğine dikkati çekti.
Çiğ sütün az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollardan bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulabileceğine dikkati çeken Yılmaz Karabulut, özellikle hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu bu günlerde süt sağımının ve tüketiminin dikkatli ve sağlıklı olması konusunda uyarılarda bulundu.
Karabulut, uzun süre sıcakta kalan açık süt içindeki zararlı mikroorganizmaların hızla çoğaldığını ve bir hastalık kaynağı haline geldiğine dikkati çekti.
Yılmaz Karabulut, "Bu nedenle şu koşullara dikkat edilmelidir: Kalitenin sağlanması için alınacak önlemlerin başında temizlik gelmektedir.
Keşif yemleme sağımdan sonra yapılmalıdır. Çünkü sağımdan sonra inek en az 40 dakika ayakta kalmalıdır. Ahırda temizlik sağımdan sonra yapılmalıdır. Sağıcı sağlıklı olmalı, tırnakları kesilmiş olmalı, elleri yara bere içinde olmamalı, sağıcı temiz iş elbisesi giymeli ve sağımdan önce eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır" dedi.
Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz Karabulut, insan beslenmesinde çok önemli yere sahip olan sütün, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği ve gerekli kontrollerin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabileceğine dikkati çekti.
Çiğ sütün az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollardan bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulabileceğine dikkati çeken Yılmaz Karabulut, özellikle hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu bu günlerde süt sağımının ve tüketiminin dikkatli ve sağlıklı olması konusunda uyarılarda bulundu.
Karabulut, uzun süre sıcakta kalan açık süt içindeki zararlı mikroorganizmaların hızla çoğaldığını ve bir hastalık kaynağı haline geldiğine dikkati çekti.
Yılmaz Karabulut, "Bu nedenle şu koşullara dikkat edilmelidir: Kalitenin sağlanması için alınacak önlemlerin başında temizlik gelmektedir.
Keşif yemleme sağımdan sonra yapılmalıdır. Çünkü sağımdan sonra inek en az 40 dakika ayakta kalmalıdır. Ahırda temizlik sağımdan sonra yapılmalıdır. Sağıcı sağlıklı olmalı, tırnakları kesilmiş olmalı, elleri yara bere içinde olmamalı, sağıcı temiz iş elbisesi giymeli ve sağımdan önce eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır" dedi.