Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: 'Anayasaya uygunluğunu titizlikle incelettim, siyasi tartışmaları siyasete bıraktım.'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalara sebep olan Büyükşehi Belediyeleri ile ilgili yasal düzenlemeyi onaylamasının ardından çıkan tartışmalar üzerine, . İşin siyasi tarafı tabii ki tartışılır. Ama onları siyaset alanına bıraktım. Anayasayla ilgili kısmını dikkatle ve titiz şekilde incelettim. Anayasa Mahkemesinin ortaya çıkan benzer karaları çerçevesinde bunu yayınladım dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konuk Libya Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf, yaptıkları görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında soruları yanıtladı. Konuk Devlet Başkanı Magaryaf, Libyada iş yapan Türk müteahhitlerin alacakları ve dönüşüm sürecinde zarar gören yabancı iş adamlarının zararlarının tazmini konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, Libyada süreçten zarar gören şirketler kadar Libyanın da projeler tamamlanmadığı için zarar gördüğünü ifade eden Magaryaf, bunun ciddi bir mesele olduğunu, taraflara değişk ölçülerde zararlar verdiğini, bu konunun araştırıldığını, kimsenin hakkının çiğnenmeyeceğini belirtti ve Libya adalet ve insafı gerçekleştirecektir dedi.
Onayladığı Büyükşehir Belediyeleri yasasıyla ilgili tartışmaların ve CHPnin yasayı Anayasa Mahkemesine taşımaya hazırlandığının hatırlatılması üzerine Gül, şunları söyledi:
Yeni büyükşehir yasası çok tartışılarak çıktı. Lehinde ve aleyhinde bir çok iddialar söz konusu oldu. Yasa çıktıktan sonra Kanunlar ve Kararlar Başkanlığından hukukçularımızdan bu yasayı titizlikle incelemelerini istedi. Bu süreç içerisinde beni ziyaret eden siyasi partilerimiz oldu. İtirazları da lehinde gelenleri de dinledim. Hepsine söylediğim şey şu oldu:
Bu yasa çok tartışılan bir yasa. Ben bunun Anayasayla ilgisine bakmak zorundayım. Anayasaya bir aykırılığı var mı, yok mu? Bunu titizlikle inceleyeceğiz dedim. Diğer tarafı siyaset alanını ilgilendirir. Lehinde ve aleyhinde çok konuşuluyor ama neticede buna karar verecek günü geldiğinde millettir. Bu noktada da bizim hukukçularımız titizlikle incelediler. Sonunda şunu gördüler: 2004 yılında mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa yine Anayasa Mahkemesine götürülmüş. Bugünküne benzer iddialarla götürülmüş ve Anayasa Mahkemesi 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş. Ki o günkü heyet malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesindeki heyettir. Bundan sonra da yine Anayasa Mahkemesine çıkan mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar var. Onlar da Anayasa Mahkemesine götürülmüş, Kocaeli ve İzmir ile ilgili. Onlar da yine Anayasa Mahkemesinden birkaç kez bu tip iddialarla ilgili kanunlar Anayasaya aykırı değil denilerek geri gönderilmiş. Orada tasvip görmemiş bu iddialar. Bunun üzerine ben de bu yasayı yayınladım. İşin siyasi tarafı tabii ki tartışılır. Ama onları siyaset alanına bıraktım. Anayasayla ilgili kısmını dikkatle ve titiz şekilde incelettim. Anayasa Mahkemesinin ortaya çıkan benzer karaları çerçevesinde bunu yayınladım.