Yapay Liflerde Yeni Bir Boyut

Salvo

Kayıtlı Üye
Yapay lifler son kullanıcılar tarafından ön yargı ile karşılanmıştır. Fakat mikroliflerin ortaya çıkması bu durumu değiştirmiştir. Günümüzde moda polyester ve poliamidden öte mikroliflerle veya mikroliflerle reinforced dokuma ve örme kumaşlarla ilgilenmektedir. Japonya, eskiden olduğu gibi günümüzde de bu liflerin tüm gelişme sürecinde göze çarpan ve giderek artan bir rol üstlenmiştir.
80’lerin ortalarından beri, yapay lifler arkadan gelenleri teşvik ederek, harika bir gelişme göstermektedir. Kesikli elyaf ve flament iplik miktarı kararlı bir şekilde artmaktadır. (tablo 1).
Yapay liflerin, dünyada üretilen tüm tekstil liflerine oranı kararlı bir biçimde artmaktadır. Bu tüketim seviyesi mikroliflerin gelişiminden.......................90’larda bile artışını sürdürmüştür.
Gelişme ve Uygulama
Mikrolifler, yapay lif endüstrisinin doğal liflere üstünlük sağlayarak tekstil ürünlerinde yeni bir alan ortaya çıkarıp çığır açan başarılarından biridir.
Doğal ipek lifinin en ince tek flament olarak sahip olduğu incelik değeri yaklaşık olarak 1 dtex ve yapay lif teknolojisi, yeni işlevleri olan tekstil ürünleri geliştirerek 0,0001 dtex ‘ten daha ince olan ultra ince sentetik flamentler üretme başarısını göstermiştir.
Japon out in the very front
İlk mikrolifler Toray Endüstri tekstil araştırma laboratuvarında bir kimyager olan ve aynı zamanda Shinshu Üniversitesinde bir profesör olan Dr. Miyoshi Okamoto tarafından 60’ların ortalarında geliştirilmiştir.
Numerous yetenekli araştırma mühendislerinin yetiştirilmesi sırasında, Toray, Teijin, Kanebo ve Japonya’daki diğer yapay lif üreticileri tarafından awealthof iyileştirme prosesleri ve ürünleri geliştirilmektedir. Başlangıçta, basit ince yapay lifler çok zor uygun uygulama alanı bulabilmiştir. Konvensiyonel sentetik liflerle karşılaştırıldıklarında çok daha yumuşak, aşırı draping özelliklerine, daha düşük kaplama özelliğine ve zayıf boyanabilme yeteneğine sahiptir. İmitasyon derinin başarısı ile yenilikler gelmiştir.

Tanımlama
Tory Endüstri tekstil araştırma labaratuvarında bir araştırmacı olan Dr. Koji Watonabe’e göre, günümüze dek mikrolif kavramı hakkında yetkililerin yaptığı bir tanımlama bulunmamaktadır. 0,1’den 1,0 dtex aralığında ki lifler mikrolifler olarak tanımlanır ve 0,1 dtex’ ten ince lifler ultra mikrolifler olarak tanımlanır. Genel olarak yapılan tanıma göre, ipek lifinden ince olan tüm lifler mikrolifler olarak tanımlanır.
Sadece 0,5 dtex’ ten daha ince lifler mikroliflerin gösterdiği yeterli özellikleri gösterebilmektedir ve günümüze dek ulaşılan minimum incelik 0,0001 dtex’ tir. Bu lifler süper-ultra-ince mikrolifler olarak adlandırılırlar.
Tespit
Bir flament ipliğin mikrolif içerip içermediğini anlamak kolaydır. Genellikle, kesiksiz flament ipliklerin numarası 2 figürlü ifade edilir. Örneğin 156 f 256. bu demektir ki toplam iplik numarası 156 dtex’ tir ve iplik 256 bireysel flamentten oluşmuştur. İlk sayı ikinci ile bölünecek olursa, her bir flamentin inceliği elde edilir. Bu durumda 0,6 dtex olmaktadır.
Kimyasal lifler için kaba, orta, ince ve en ince fibril iplikler ve mikrolifler terimlerini kullanırız. İplik inceliği, iplik numarası ile tanımlanır ve ölçüm birimi decitex veya dtex’ tir.
( Her 10000 m için x gram gelen miktar.) Sentetik ipliklerin tanımlanması için bir örnek verecek olursak; 167 f 48 ; 167 rakamı 10000 m ipliğin 167 g geldiğini gösterir.
“f” harfi fibrillerin sayısını belirtir. Bu durumda 48’ dir. Bu durum özellikle fonksiyonel sportif kumaşlar için ilginç ve önemli bir hale gelir. Örneğimizde ilk figür ikinciye bölündüğü zaman sonuç yaklaşık 3.5 olarak bulunur. Bu rakam ne kadar küçük olursa, fibrillerde o denli ince olacaktır. Yaklaşık 1.5 ve daha ince numaralı iplikle ince fibril iplikler ve 1’ in altındakiler en ince fibril iplikler olarak adlandırılırlar.

ÜRETİM
Doğrudan Eğirme Prosesi:
Konvensiyonel doğrudan püskürtme prosesi ile bireysel filamentlerin birbirine yapışma eğilimi göstermesi nedeniyle, üretilen en ince mikroliflerin inceliği 0,1 dtex ile sınırlıdır. Proses koşulları ve bitim işlemlerinde yapılan; örneğin daha düzgün eğirme düzeleri ve çok sıkı kontrol edilen püskürtme sonrası soğutma koşulları gibi gelişmeler ve bunun yanında daha düşük polimer vizkozitesi, mikrolif üretimini mümkün kılmaktadır.
Eriyik polimerden püskürtülen lifleri taşıyıcı band üzerine ayrı ayrı serme metodu, mikrolif spunbande dokusuz yüzey üretim prosesi olarak tanınır. Çoğu temel mikrolif hammaddesinin PES, PA ve bir kısım poliolefin ve PP polimerlerini içermesine rağmen, Mitsubishi Rayon Poliakrilik mikrolifleri ile 0,1 dtex inceliğe ulaşılabilen bir doğrudan yaş eğirme metodu geliştirmiştir.
Endirekt Eğirme Prosesi
Daha ince lifler, endüstriyel olarak, iki temel aşamadan oluşan endirekt eğirme prosesi ile elde edilirler. İlk aşamada, bir iki bileşenli (bikomponent) lif üretilir ve bir bileşen ikinci aşamada bu iki bileşenli yapının dışına eritilir.
Pratikte, iki bileşenli liflerden mikrolif üretimi için üç temel proses kullanılır. Özel eğirme düzeleri ile island in a sea type, yarık tip ve multi katmanlı tipler üretilebilir. Bu mikrolif tipleri figür 1’ de şematik olarak gösterilmektedir.
Island in a Sea Type
Fig 2a ve 2b eğirme düzelerinin yapısını ve püskürtülmüş lifin büyütülmüş halini göstermektedir.polimerin “sea” ve “island” kısımlarının, sırasıyla eğirme düzesinin üst ve yan kısımlarından görünüşleri verilmiştir. Kaplanmış bir yapı ve dolayısıyla oluşan lif yapısı, eğirme düzesi çıkışında oluşmaktadır. “İsland” bileşeni PET veya PA içerirken, “sea” bileşeni polivinil, poliolefin veya polyester kopolimeri olabilmektedir. Sonraki proses işleminde, “sea” bileşeni bir organik çözücü veya alkali bileşik ile dış tarafa eritilir. Bu yöntemle üretilen liflerin inceliği aşağıdaki eşitlik ile elde edilir:
d=d1x(R/100)/N
d= mikrolif inceliği
d1= püskürtülen lif inceliği
R= “Island” içeriği
N= her flamentteki “island” sayısı
d1 ve R ne kadar küçük olursa ve N ne kadar büyük olursa, o kadar ince lifler üretilebilir. Pratikte ince lifler kolay ekonomik olarak yüksek “island” içeriği ile üretilebilirler. Hassas tasarımlanmış bir eğirme düzesi % 90’ ın üzerinde maksimum “island” içeriği ve yüksek püskürtülmüş lif inceliği (d1) elde etmek için gereklidir. 0,1’ den 0,01 dtex’ e kadar olan mikrolifler bu sistemle başarıyla endüstriyel ölçüde üretilebilirler. Toray Endüstri bu lif tipinin ana üreticisidir.
Ultra ince mikrolif üretmenin bir başka olasılığı bir içeriğin eritilmesini takiben bir kum filtreden granül karışımlı polimerin püskürtülmesiyle oluşan polimerdir. Bu mikrolif tipinde, uygun “island” içeriğinin inceliğine ulaşmayı başarmak için doğru polimer vizkozitesi ve çözülebilme parametreleri seçimi anahtar faktörlerdir. Bu proses ile, doğal derideki kolajlı lif inceliğine oldukça yaklaşılan 0,0001 dtex gibi aşırı incelikte mikrolifler üretilebilmektedir. Kuraray ve Teijin, çoğunlukla yapay deri ve imitasyon deri için kullanılan PA ve PET esaslı geniş bir incelik aralığı önermektedir.
Ayrık ve Multi-Katmanlı Tipler
Fig 1’ de gösterildiği gibi, birbiri ile uyuşmayan iki polimer, bir ışınsal veya paralel yapı üretmek için bir bikomponent düzesinden eşzamanlı olarak püskürtülebilir. Bu prosesin avantajı; özel organik çözücülerin birlikte hazırlandığı ve tüm püskürtülen polimerin kullanıldığı basit ayırım prosesinde yatmaktadır.
Bu liflerden üretilen tekstil ürünlerinin görünüşleri, tutumları ve fiziksel özellikleri; polimer tipinin optimum seçimi, enine kesiti ve iki bileşenin oranlarına göre değişmektedir. Tipik bir ışınsal enine kesit figür 3’ te gösterilmektedir.
Lif inceliği 0,06 ve 0,5 dtex arasında değişir ve lifler en geniş ürün yelpazesine hitap eder. PA ve PET karışımları veya kimyasal bitim işlemi prosesinde alkali ile eritilen farklı viskozitelerdeki PET karışımları nadir tekstil ürünler üretmek için en önemli materyallerdir. Kaneba ve Teijin bu sektörün ana üreticileridir.

Dokuma-Kalbin Değişimi
Dokuma mikrolif kumaşlar, tüm tekstil sektörleri içinde zafere doğru bir ilerleyişe geçmiştir. Yapay lifler veya nadiren pamuk veya yünlü karışımlarda bulunan kısımları, negatif imajlarına bağlı olarak birkaç yıldır mümkün olan kullanımlarına kadar aldırılmamışlardır. Günümüzde bu sayfa tamamen kapanmıştır. Giyim artık plastik yerine mikroliflerden meydana gelmektedir veya mikrolifler tarafından kuvvetlendirilmektedir. Bu, herhangi birinin huzur ile söyleyebileceği gibi, yapay lif sektöründe ve tüketici düşüncesine temel bir değişimdir.
Mükemmel giyim özelliklerine, hoş tutumlarına ve çekici görünümlerine bağlı olarak, mikrolifler tekstil endüstrisinde kalıcı bir pozisyon almışlardır.
Çözgü Üretimi
Dokuma monoflament kumaşlar istenen su iticilik özelliğinin başarılması için çok sıktırlar. Aynı zamanda, çekici kumaş hacimliliği ve modaya uygun giysilikler için yeyerli kaymazlık özelliklerinde üretilirler. Mikroflamentler sıradışı yüksek kaliteli dokuma çözgüleri isterler. Günümüzde, pratikte tüm mikrolif iplik firmaları haşıllanmış çözgüleri önerirler. Sulzer Textile AG’ ye göre mikrolif çözgüler her zaman haşıllanmalıdırlar. PES haşıllar, genellikle hava jetli, rapierli ve projektilli dokuma makinelerinde atkı yerleştirme amacıyla kullanılırken, su jetli dokuma makinelerinde atkı yerleştirme amacı ile su geçirmez akrilik haşıllar kullanılmalıdır. Kumaşa bağlı olarak, textüre ipliklere haşıl % 4-5 oranında uygulanmalı ve textüre edilmemiş ipliklere % 10-12 arasında uygulanmalıdır. Boyacı haşılın kullanımı hakkında hassa bir şekilde bilgilendirilmelidir. Her iki haşıl birbirine uyuşmaz ve haşıl sökmenin her zaman temiz olması gerektiği ve temel bir işlem olduğu için boyamada büyük problemler yaratır.
DOKUMA
Uluslar arası dokuma makinesi üreticileri, stapel lif veya flament iplik halinde olan bu ürünlerle, mikrolifler pazara sunulduğundan beri boğuşa gelmişlerdir. Tüm bilinen dokuma makinesi üreticilerine göre, mikroflament iplikler, tüm atkı sistemleri ile güçlük çekmeden pratikte çalışılabilmektedir.
Stapel liflerden veya viskoz atkı ve çözgü ipliklerinden yapılan kumaşlar, su jetli makinelerde üretilemezler. Dokuma makinesi üreticileri atkı atım sistemleri için, ön sarım üniteleri ve iplik kopuş ünitelerinin kullanılmasını önermektedirler. Bu yönüyle, proses çıkış hızını mümkün olduğunca düşük seviyede tutacak en az iki iplik depolama ünitesi ile başarılı hale getirilebilir. Temel olarak, atkı iplikle en yüksek itine gösterilerek yerleştirilmelidir. Böylece, Nuova Vamatex Spa “Leonardo” rapierli dokuma makinesi, “Propeller” rapier tahrik sistemi ile büyük ölçüde düşürülmüş iplik gerilimi ile sorunsuz atkı yerleştirmeyi garanti etmektedir.
Mikrolif iplikler, Dornier hava jetli ve rapierli dokuma makinelerinde, Dornier makinelerinde bulunan otomatik kontrollü merkezi transfer ile donatılmış grayferler sayesinde zorlukla karşılaşmadan çalışılabilir. Çözgüler iyi bir şekilde kontrol edilen mutlak gerilim algılayıcılı bir çözgü salma sistemi ve pozitif kontrollü artık geri sarım silindiri ile beslenebilir. Bunu için, Dornier kılca hasarlardan korunmak için flament ayarlayıcı jetlerin kullanımını önermektedir. Aynı zamanda, Disco-Leno veya Eco-Leno kenar ünitesi modelleri kenarlarda bağlantı yapmak için kullanılmaktadır.
Picanol da, ürüne bağlı olarak, hava jetli veya rapierli dokuma makinelerinde mikroflament dokumada hiç sorun olmadığına işaret etmektedir. Picanol da detaylara oldukça geniş yer ayırmaktadır, özellikle düşük iplik gerilimi, düzgün gerilimle mükemmel çözgü hazırlama, düşük çözgü ve atkı depolama zamanları ve dikkatli ham bez transportu yapılmaktadır.
Somet. “Super Excel” rapierli dokuma makinesini bu uygulama için ideal makine olarak görmektedir. Somet makinenin rapierinin atkı sonları ile temasını önlemek için kullanılan atkı iplik klavuzlama sistemi ile donatılmış olduğunu temin eder. Bu fonksiyon “super excel” de “GFG” grayfer akış klavuzu olarak sunulmuştur.
Aynı öneme sahip bu gerçek sarım ünitesinde flament kopuşunu önlemek için kullanılan materyaldeki aşınma direncidir. Bunun için somet vulkanize veya lastikli materyal kullanılmasını önermektedir. Çift enli dokuma makineleri için, kumaş kaymasının önleyen ilave bir basınç silindiri sistemi kullanılmaktadır.
Tekstüre flament iplik ile daha iyi çalışma koşulları sağlamak için daha yoğun katılabilirler. Bu her ne kadar nadiren olsa da hava jetli makinelerde hava tüketimi üzerinde zararlı bir etkiye neden olur.
Yıkama-Haşıl Sökme
Kumaşın hacimli olması için kumaş açık bir yıkama makinesinde yüksek gerilim almadan yıkanmalı, ve makine uzunluk ve genişlik boyunca yüksek çekmeyi temin etmelidir. Düşük gerilimli kumaş geçişi için, tam haşıl sökmeyi garanti altına almak için şiddetli sıvı hareketi sağlanmalıdır.
Boyama
Halat boyama makineleri, PES ’i 130 º C de yüksek sıcaklık koşulları altında boyamak için kullanılır. Pürüzsüz kumaşlar ayrıca jiger türü boyama makinelerinde de boyanabilir. Daha öncede bahsedildiği gibi mikroflament kumaşları daha geniş bir yüzey alanına sahiptirler.
Bu, daha kalın numaralarla aynı renk tonu derinliğini yakalayabilmek için artmış boya tüketimi gerektirir.
Bitim İşlemleri
Dokunmuş monoflament kumaşlar çeşitli bitim işlemleri ile muamele edilebilir. Fakat bitim işlemcisi üzerine sert sıkı istekler getirirler. Fonksiyonel giyim için, en çok karşılaşılan istekler şunlardır;
-) su geçirmezlik veya su buharı geçirimlilik,
-) hava geçirmezlik,
-) aşınma direnci.
Sıkı dokunmuş mikroflament kumaşlar bu isteklerle karşılaşırlar. Gerekli olduğu zaman bu istekler sıcak kalandırlama ve/veya emprenye ile kuvvetlendirilebilir.
Mikroliflerin Kullanımı
Mikrolifler; yumuşaklık, hoş tutum, iyi örtücülük özellikleri, ışık yansıtması, hacimlilik ve çekici yüzey özellikleri gibi temel özellikleri ile karakterize edilirler. Gelişmelerin başlangıcında araştırmacılar yoğun bir şekilde mikroliflerin daha önceki giyim endüstrisinde ortaya çıkmamı özellikleri ve teknik tekstil kavramları sayesinde mikrolifler için yeni uygulama alanları araştırmışlardır. Doğal derinin kolaj liflerinin 1-4 mikro metre çapta olduğu kanıtlandıktan sonra, imitasyon deri ve yapay deri yeni mikroliflerin boyutsal olarak bu seviyeye uygun olmasından dolayı büyük başarı ile gelişmiştir.
Sentetik Deri ve İmitasyon Deri
Sentetik deri ve deri ürünleri Japonya’da PET, PA, PAN mikroliflerinden üretilen dokusuz yüzeyleri poliüretan ile emprenye etmek sureti ile günümüzde endüstriyel olarak üretilmektedir. Bu ürünler doğal deri ve suni deriye karşı düzgünlük, boyutsal stabilite bakım kolaylığı, ışık haslığı ve düşük ağırlık gibi konularda seçkin avantajlar sunarlar.

Japonya’da altı firma; Toray(ecsaine), Kuraray(Clrino), Teijin(Cordley), Kanebo(Belleseime), Asahi(Lamous) ve Mitsubishi(Glore) her yıl 40 milyon metre sentetik deri ve imitasyon deri üretmektedir. Örneğin toplam dünya sentetik deri üretiminin %65 ‘i çoğunlukla 01 dtex’ mikroliflerden oluşmaktadır.
1970’te pariste ilk kez sahneye çıktığından beri Toray’ın ürünü polyester ve “island in asea”mikrolif bazlı sentetik deri alanında, dünyanın başarılı gelişmelerinden biri olmuştur. Her şeyin başında ürünler, yüksek kaliteli giysilik kumaşlar için, (daha yüksek fiyat için) ve motorlu araç döşemelikleri için işlenmişlerdir. Japon sentetik deri üreticilerinden sadece toray yurt dışında bir sentetik deri üretim birimi kurmuştur. 1974’te kurulan Alcantira Spa, mikrolif bazlı ürünlerin satışından sorumludur. Tüm Japon sentetik deri ve imitasyon deri üreticileri ihracatta aktif durumdadırlar ve baskın olarak ürünlerin %60’tan fazlası Avrupa’da satılır.
Moda-Giyim Tekstilleri
Mikrolifler 1987’den beri yaratıcı moda giysiliklerin gelişimini cesaretlendirmişlerdir. Farklı inceliklerde, farklı kesit ve polimerler en güncel teknoloji ile tekstüre yöntemleri ve özel proseslerle yapılan bitim işlemleri yeni bir tekstil ürün kategorisi oluşturur. Mikroliflerde 1987’den beri çeşitli teknik gelişmeler kuru,ipeksi,iyi tutumlu kamgarn tipi iplik şeklinde ürünlerini; ki bu yüksek kaliteli tekstillerde yeni bir kavramda payı olan ve anılan özellikleri ile doğal lifleri geride bırakan ürünlerdir ve üretilmesine izin verilmiştir. Ayrıca bu ürün yumuşaklık, hacim, kuru tutum, sıcaklık hissi, iyi kaplama ve hafiflik sağlar.
Kanebo orijinal 0,1 dtex’ten PA(PET içeren ayrık lifler) çift ince “ Belimasx”lifleri (yüksek sıklıklı dokuma kumaşlar için) ve ayrıca “Belimakx” lifleri ki bu lifler %70’lik katyonik boyalarla ve %30’luk normal PET boyalarla parlak renklere boyanabilir. Giysilik amaçlar için çeşitli dokuma mikrolif kumaşları geliştirilmiştir. Teijin ayrıca pazara serbest zaman giysilikleri ve ayrıca dokuma ve “Asty” tipi kumaşları için, özel dokuma mikrolif kumaşlar tanıtmıştır.
“Toraysea” SOD –9170 island –PET iplikten (0,08 dtex mikrolif) üretilen dokuma kumaş ve PA ve PET bazlı 0,2 dtex ayrık liflerden üretilen teijin “Mikrostar” giysiliklerin temizlenmesine ve tozlanmalara karşı tipik örneklerdendir. Bu ürünler sadece camların ve gözlüklerin temizlenmesi ile kalmayıp çeşitli temizlik amaçları için endüstride kullanılmaktadır.

Yüksek Performanslı Dokuma Filtre Kumaşlar
İnce ve sıkı yapılarına bağlı olarak mikrolif tekstiller hava ve su filtrasyonunun her ikisi için mükemmel filtrasyon etkisi gösterirler. Yüksek elektrik voltajı ile birleşimi ile 0,05 dtex PP mikrolif dokusuz yüzeyler dokusuz yüzeyin kalıcı polarizasyonu ile, toz parçacıklarını çeker ve emerler. Mikrolif tekstiller katı ve sıvı materyalleri ayırmadan mükemmel filtrasyon etkisi üretebilirler. Mikrolif sıvı filtrelerin karakteristikleri aşağıdadır.
-) yüksek su geçirmezlik,
-) yüksek ayırma performansı,
-) mikroparçacıkların filtreden temizlenme kolaylığı,
çevresel korunmanın en önemli kayda değer yardımlarından biri; Japonya’da Biwa gölünde fazla gübrelemenin önlenmesinde kendinin kanıtlayan Toray “Torarame” PET mikrolif sıvı filtredir.
Tıbbi Kullanımı
Mikroliflerin bu uyumluluğu tıbbi alanda kullanımda büyük potansiyel ve hem çok hem de çeşitli imkanlar sağlar. En başarılı hikaye lökosit ayırımı için eriyik çekilmiş PET ’ten üretilen Sepacel” mikrolif filtre ile Asahi kimyasaldan gelmiştir.
Asahi Medical, Asahi kimyasalın bir yan kuruluşu, kan aktarımı ve kan bağışlamak için kullanılmak üzere “Sepacel” modüllerini hastanelere satmaktadır. Bu ticaret hacmi son yıllarda üç misli büyüme göstermiş ve 7 milyar JPY’ye ulaşmıştır. PET mikrolifleri insan organları ile son derce uyumludur ve vaskular protez alanında kendilerini kanıtlamışlardır.
Diğer Uygulama Alanları
Mikroliflerin fiziksel özellikleri, özellikle teknik tekstil sektöründe ve giyim sektörü dışında olan çeşitli kullanım alanlarında kullanımı ile sonuçlanmıştır. Başarılı ürünlerden biri mauseun üzerinde kolaylıkla kaydığı fakat aynı zamanda bir mause topunu temiz tutan mause padidir.
Diğer ürünler harddiskler için parlatıcılar, akustik izolasyon, yüksek performanslı ses emiş panelleri ve konser hal oturma kaplamalarıdır. Modern proses teknolojileri ile desteklenen mikroliflerin basit karakteristiklerine bağlı olarak bu yeni ürünler yüksek potansiyele sahiptir ve kullanım alanını sabit şekilde sürdüreceklerdir. Figür 7’de Toray Endüstriden Dr. Watanabe mikrolif olanaklarının kapsamlı bir görünüşünü vermektedir.
Havaya Karşı Korunma İçin İdeal
Dokuma spor giyim kumaşlardan ayrıca rüzgar,hava ve örnek amaçlara karşı korunmalarda kullanılır. Havaya karşı korunma için kullanılan dokuma kumaşlar çoğu durumda PVC ile kaplanmaktadır.
PVC kaplama mutlak su geçirmezliği garanti eder. Fakat bir takım dezavantajları vardır.
-) hiç hava geçişine izin vermez,
-) kullanıcı sadece birkaç dakika içinde terler ve vücut nemini giysinin dışına vermek için hiç fırsatı yoktur.
Bu kaplama hava geçirmez bir pakete eş değerdir. Bugünlerde sadece yağmur geçirmezliklerde kullanılmaktadır. Bu yüzden yağ giysisi olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde birçok alternatif kaplamalar ve PVC yerine geçecek metotlar kullanılmaktadır. Örneğin kumaşta biraz hava geçirme aktivitesini garanti eden mikroporusflarokarbon kaplamalar gibi.
Daha ince ipliklerle artık kumaşlar ilave kaplama veya membiren olmadan spor giysiliklerin tüm fonksiyonlarının pratikte gösterebilir. Solunuma izin vermelerine rağmen hava ve su geçirmezler.
Tekrar flament hesaplama formülünü verecek olursak
156f48 dtex için; iplikte 48 flament bulunur. Eğer 156f256 olursa 256 flament bulunur.
İplik aynı kesit alana sahiptir. Fakat bireysel fibriller oldukça incedir ve sonuçta aynı alanda çok daha birbirine yakındır. Eğer bu şekilde bir iplik doğru kontrüksiyonlu kumaş haline işlenirse kumaş çok daha sıkı olur ve iplikler arası alan daha da dar olur.
Bu ötesinde kumaş ve lif yüzeyi artırılmıştır. Nem, daha iyi bir kapilar etki başarıldığı sürece daha fazla kanal aktarılır.
Daha fazla sayıda gözenekler ile daha iyi ısıl özellikler sağlarlar.örneğin her ne kadar su ve hava içine giremezse de nem moleküller yapıya bağlı olarak atmosfere çıkabilir. Figür (8-9)

Bu münasebetle bazı molekül ve gözenek çapları ve metre cinsinden verilmiştir.
0,0003 su buharı
0,2 laminat
0,2-3,0 mikro kaplama
1-3 dokuma kumaş
300 ince kaplama
2000 yağmur damlaları
Yüzey bitim işlemleri
Fonksiyonel giysiliklere zıt olarak moda ihtiyaçları farklılık gösterir. Burada görünüm, giyim konforu ve tutum göze çarpan önemli özelliklerdir.
Moda alanı için dokunmuş mikro kumaşlar genellikle ağırlıkça daha hafiftir ve bitim yüzeyi görmüş bir yüzeye sahiptir. Bunlar üretim esnasında tüylendirilirler ve bu nedenle şeftali yüzeyi olarak adlandırılıyorlar. Tüylendirme genellikle boyamayı etkiler
Tasarımcıların hayal gücüne ve teknolojinin imkanlarına bağlı olarak pratikte limit yoktur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst