Geçmişimiz ve geleceğimiz Yalova Ticaret Meslek Lisesi 1983-1984 eğitim ve öğretim yılında 88 öğrenci ve 11 personelle Gazipaşa Caddesinde bugünkü çocuk parkı olan yerde eğitime başlamıştır. Okul tek katlı ve müstakil bir bina olup; 4 sınıftan ibaretti. Okulun ilk müdürü Şükrü POLATTIMUR her yıl kömürlüğü yana kaydırmak suretiyle 5 sınıf daha kazandırmıştır. Binanın yıkılacağı nedeniyle 1993 yılının 2.yarısında bugünkü Fatih Sultan Mehmet Lisesinin yerinde bulunduğu eski binaya taşınılmış ve orada 5 yıl kalınmıştır. 1998 Yılının 2.döneminde halen kullanılmakta olan binaya taşınılmış; 08.05.1998 tarihinde zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır.
1999 Depreminde okul zarar görmüş ve 8 sınıflık üst katı indirilmek suretiyle güçlendirme yapılmıştır. Deprem öncesinde 21 olan sınıf sayısı; binada yapılan değişikliklerle depremden sonra da aynı sayıda kalmış, hatta bodrum kattaki tüm boş yerler değerlendirilerek kooperatif, arşiv, uygulama sınıfı ve bir de 300 kişilik toplantı salonu oluşturulmuştur.
Okulumuz 1987 yılından itibaren 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu gereğince iş hayatına staj yoluyla 2010 yılının 1.dönemi sonuna kadar 2800 kişiden fazla mezun vererek eleman kazandırılmıştır. 2000 Yılına kadar okula diploma derecesine göre öğrenci alınmış ve o zamanki mezunların yarıdan fazlası 4 yıllık üniversite bitirerek ticari hayattaki yerlerini almışlardır. Ancak yeni sınav sistemiyle birlikte 4 yıllık bir okula giden öğrenci sayısı her yıl birkaç kişiyi geçmemiştir. 2000 Yılından sonra isteyen mezunlarımızın tamamına yakını 2 yıllık meslek yüksek okullarına gidebilmektedirler; fakat öğrencilerimizin çoğu mezun olduktan sonra üniversitelere gitmeyi tercih etmektedirler.
Okulumuzda 1998 yılından itibaren Anadolu Ticaret Meslek Lisesi de Bilgisayar ağırlıklı eğitimle bünyemizde yerini almış ve bu güne kadar 200’e yakın mezun vermiştir. Geçmiş yıllarda bilgisayardan muhasebeye bir takım değişiklikler yaşamış olan bölümde şimdi Bilişim Teknolojileri Alanı Bilgisayar Teknik Servisi ve Web Programcılığı Dalları üzerine 4 yıllık eğitim verilmektedir. Mezunlarımızdan bazıları Bilgisayar Öğretmenliği ve bilgisayarla ilgili üniversitelere devam etmektedirler.
Ticaret Meslek Lisesinde ise Muhasebe Finansman Alanı Bilgisayarlı Muhasebe Dalı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik Alanı Yönetici Sekreterliği Dalı, Pazarlama ve Perakende Alanı Satış Elemanlığı Dalı üzerine eğitim verilmektedir. Bu üç bölüm de bu gün en geçerli mesleklerin başında gelir. Ayrıca okul tam gün ve tam yıl eğitime tabi olup; Açık Lisenin yüz yüze olan eğitimi de Cumartesi ve Pazar günlerinde devam etmektedir
Yalova’da 100’den fazla kişi muhasebeciliği meslek edinmiştir. Ayrıca Yönetici Sekreterliğini ve Satış Elemanlığını da hesaplar ve bunların her birinin çalıştırdıkları elemanları toplarsanız Yalova’da iş hayatının büyük bir kısmının da bizim tarafımızdan yönlendirdiğini düşünebilirsiniz. Esasında Muhasebecilik geçerli tüm mesleklerden daha üstündür. Çünkü muhasebeye ihtiyaç duymayan hiçbir meslek dalı ve kuruluşu yoktur. Gelir açısından da birinci sıradadır. Ancak; ne yazık ki bu en gözde mesleğe seçme sınavıyla en akıllıların alınması gerekirken, başka okula gidemeyen ve ailesinin kendisinde gelecek görmediği kişiler kaydolmaktadır.Halbuki burası dikişin, nakışın, marangozculuğun, demirciliğin yada diğer sanat dallarının öğretildiği bir okul olmayıp; memleketin maliyesinin, gelirinin, vergisinin hesaplanıp, geleceğinin şekillendirildiği bir okuldur. Avrupa topluluğuna girmeye çalışan Türkiye; kuzey Avrupa ülkelerinde bu tür okullara nasıl insan kaydedildiğini de göz ardı etmemelidir.