Yalıtım Nedir, Yalıtım tanımı, Anlamı Hakkında, Yalıtım Açıklaması NAsıl Oluşur

AySe^^

Bayan Üye
Yalıtım

Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır:
  • Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar.
  • Elektrik akışını önlemek için, elektrik yalıtkanlar.
  • Ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar.
Bir malzeme her yönden yalıtkan olmayabilir. Örneğin, elmas mükemmel bir elektrik yalıtkanı iken, çok kötü bir ısı yalıtkanıdır. Sentetik haldeki saf elmas, ısıyı bakırdan daha iyi iletir ve oda sıcaklığında bilinen en iyi ısıl iletkenlik katsayısına sahip katı malzemelerden biridir. Yani oda sıcaklığında bilinen en kötü yalıtkanlardan biridir.
Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isıl yalıtım, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur.
Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar

Isı Transferi ve Yalıtım

Isı transferi üç yolla olur.
  • Kondüksiyon ya da iletim , madde veya cismin bir tarafından diğer tarafına ısının iletilmesi ile oluşan ısı transferinin bir çeşididir. Isı transferi daima yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğrudur. Yoğun maddeler genelde iyi iletkendirler; örneğin metaller çok iyi iletkenlerdir.
  • Konveksiyon ya da taşınım, katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferinin bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar vasıtası ile ısı transfer edilir. Akışkan içindeki veya akışkanla sınır yüzey arasındaki sıcaklık farklarından ve bu farkın yoğunluk üzerinde oluşturduğu etkiden doğabilmektedir.
  • Işınım yolu ile ısı transferi, fotonlar (elektromanyetik radyasyon) yolu ile olan ısı transferidir.
Yalıtkanlar, bu ısı transfer yöntemlerindeki ısı akışlarının düşürülmesi ile yalıtım sağlar. Örneğin; ince bir köpük (strafor) tabakası konveksiyon ve kondüksiyon ile olan ısı geçişini düşürür. Yansıtıcı bir metalik film veya beyaz boya ısıl yayınımı düşürür. Bazı malzemeler bir ısı transfer yöntemi için iyi bir yalıtkandır, fakat diğeri için kötü olabilir. Örneğin, metal bir tabaka ışınım için iyi bir yalıtkandır, fakat iletim için çok kötü bir yalıtkandır.

Yalıtım İhtiyacının Nedenleri

Çoğu ülkede, ısıtma ve soğutma işi için oldukça büyük miktarda enerji yani para harcanmaktadır. Evler ve binalar verimli ve doğru bir şekilde yalıtıldığında:
  • Enerji verimi artacak ve parasal olarak tasarruf sağlanacaktır.
  • Yalıtımın korunması için, ekstra bir güç ve maliyete gerek yoktur, kalıcıdır ve genelde bakım gerektirmez.
  • Konforu arttırır. Bina boyunca, sıcaklık dağılımı daha homojen olur.
  • Yalıtım, dışardan gelen gürültüyü emdiği için, ses yalıtımı da sağlar.
  • Genel bir kazanç olarak da, yalıtım sayesinde ısınma amacı ile yakılan yakıttan çevreye olan zararlı atık gaz geçişi azalmış olur.
Eğer bina kötü yalıtılmış ve kötü havalandırılıyorsa şu işaretler görülür:
  • Kış aylarında, taban altı ve tavan aralarında çiğlenme ve donmuş yüzeyler oluşur.
  • Yaz aylarında, tavan arası son derece sıcak ve bunaltıcı olur.
Yalıtımın mutlaka tüm bina ihtiyacı gözönünde bulundurularak yapılması gereklidir. Sadece yaşam mekanlarının yalıtımı, tavan ve taban yalıtımı olmadan doğru yalıtım şekli değildir. Bina ısısının sürekliliğini koruyabilmek için mutlaka ısı kaybı olan tüm alanların saptanması ve yalıtımda göz önünde bulundurulması gereklidir.

Isı Yalıtım Malzemeleri

Binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve ürün standartları:
    • Camyünü, TS 901 EN 13162
    • Taşyünü, TS 901 EN 13162
    • Ekspande Polistiren (EPS), TS 7316 EN 13163
    • Ekstrude Polistiren (XPS), TS 11989 EN 13164
    • Poliüretan (PUR), TS EN 13165
    • Fenol Köpüğü, TS EN 13166
    • Cam Köpüğü, TS EN 13167
    • Ahşap Lifli Levhalar, TS EN 13168
    • Genleştirilmiş Perlit (EPB), TS EN 13169
    • Genleştirilmiş Mantar(ICB) TS EN 13170
    • Ahşap yünü levhalar, TS EN 13171
  • Tesisatlarda kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ve standartları:
    • Camyünü, prEN 14303
    • Taşyünü, prEN 14303
    • Elastomerik Kauçuk (FEF) prEN 14304
    • Cam Köpüğü (CG) prEN 14305
    • Kalsiyum Silikat (CS) prEN 14306
    • Ekstrüde Polistiren (XPS) prEN 14307
    • Poliüretan (PUR / PIR) prEN 14308
    • Ekspande Polistiren (EPS), prEN 14309
    • Polietilen Köpük (PEF), prEN 14313
    • Fenolik Köpük prEN 14314
Su Yalıtımı ve İlgili MalzemelerYapılarda su yalıtımı, suyun veya nemin yapı içine girmesine veya yapı elemanlarını sürekli bir biçimde etkileyerek teknik ve görsel olarak bozmasına engel olmak amacıyla uygulanır. Bu bozulmalardan en sık karşılaşılanı özellikle bodrum katlarda zemin içerisinde mevcut olan suyun temel duvarlarından veya zemin plağından sızarak bina içerisinden rutubete yol açmasıdır. Su yalıtımını kabaca şu gruplara ayırmak mümkündür:
  • Topraktan yükselen neme karşı zemin plağının yatay düzlemde yalıtılması (bitümlü örtüler, drenaj levhası vs. ile)
  • Duvarların topraktan yükselen neme karşı yatay düzlemde yalıtılması (duvar bariyeri vs.)
  • Zemin seviyesinin altında kalan duvarlara yatay düzlemde etki eden suyun düşey yöndeki elemanlarla yalıtılması (bitümlü örtüler, drenaj levhası vs. ile)
Su yalıtımını ülkemizde yaygın olduğu üzere sadece bitümlü boyalarla yapmak artık uluslararası standartlara göre yeterli bulunmamaktadır. İdeal bir su yalıtımı yeterli kalınlıktaki bitümlü örtünün ek olarak HDPE ( Yüksek yoğunluklu Polietilen) den mamul drenaj levhaları ile ek olarak toprak basıncı ve oturmalara karşı korunması ile elde edilir.

Drenaj levhası ayrıca Grobeton yerine alternatif olarak kullanılarak hem zemin plağının yükselen neme karşı korunmasını, hem de Grobetondan ucuz olması ve hızlı döşenmesi sebebiyle maliyetlerin düşürülmesini sağlar.
  • Su Yalıtımı konusunda yürürlükte olan Standartlardan bazıları:
    • TS 3113, 3128, 3440, 3559, 3647, 6571, 6572
    • DIN 18195

---> Yalıtım Nedir, Yalıtım tanımı, Anlamı Hakkında, Yalıtım Açıklaması NAsıl Oluşur

Isıl iletkenlik ya da termal iletkenlik
virgs.gif
fizik'te malzemenin ısı iletim kabiliyetini anlatan bir özelliktir. k harfi ile ifade edilir.
Isı miktarı Q ile tanımlandığında
virgs.gif
malzemenin kalınlığı L ve birim zaman t
virgs.gif
ısı geçişinin olduğu yüzey alanı A ve ısı geçişine sebep olan sıcaklık farkı ΔT ile ifade edilirse
virgs.gif
sürekli rejim şartları altında ve ısı transferi sadece sıcaklık gradyenine bağlı olduğunda;

Isıl iletkenlik = ısı akış oranı × mesafe / (alan × sıcaklık farkı)

a7a54733795b2c828ac8330ef1a5791d.png

olarak ifade edilir.

Malzemelerin ısıl iletkenlikleri

Çoğu malzemenin ısıl iletkenliği ile elektrik iletkenliği arasında bir bağ yoktur. Örneğin
virgs.gif
çok yüksek elektriksel iletkenliği olan gümüşün ısıl iletkenliği
virgs.gif
elektriksel yönden bir yarı-iletken olan elmasdan daha düşüktür. Bunun sebebi elektronlar değil
virgs.gif
fononlardır. Fonon kristal yapıdaki titreşim düzeni ile ilgilidir. Metallerde
virgs.gif
ısıl iletkenlik
virgs.gif
yaklaşık olarak elektriksel iletkenliği izler
virgs.gif
metallerde serbest hareketli elektronlar yalnızca elektriği değil
virgs.gif
ısı enerjisini de iletir.
Isıl iletkenlik
virgs.gif
basit bir özellik değildir. Detaylı olarak maddenin yapısına ve sıcaklığa bağlıdır.

---> Yalıtım Nedir, Yalıtım tanımı, Anlamı Hakkında, Yalıtım Açıklaması NAsıl Oluşur

Yalıtım
virgs.gif
kullanıldığı duruma göre dış etkilerden ayırmak veya tecrit etmek anlamında
virgs.gif
bina yalıtımı (izolasyonu) ise; "yapıyı kendi bünyesi ile içindeki eşya ve canlılara zarar verici etkilerden korumak için alınan önlemler paketi" olarak tanımlanmaktadır. Oysa bina yalıtımı; "malzeme üretiminden uygulamasına kadar titizlik
virgs.gif
hassaslık
virgs.gif
çok yönlü detay çalışmasını gerektiren ve birçok bilim dalını ilgilendiren bir sistem bütünüdür".
Bu nedenle
virgs.gif
bina yalıtımında
virgs.gif
ulusal ekonomi ve çevre ilişkisinin ortaya konulması ve rasyonel çözümlere varılabilmesi için ekonomi
virgs.gif
fizik
virgs.gif
kimya
virgs.gif
makine
virgs.gif
inşaat
virgs.gif
mimarlık vb bilim dalları bir eşgüdüm içerisinde bulunmalıdır.

Yalıtım sektörü
virgs.gif
inşaat
virgs.gif
mimarlık
virgs.gif
makine vs meslek gruplarının oluşturduğu yeni ve farklı bir sektör olarak görülebilir. Diğer taraftan
virgs.gif
ülkemiz inşaat sektörü ile otomotiv
virgs.gif
bilgisayar vb sektörler karşılaştırıldığında en gecikmeli sektörün inşaat sektörü olduğu kolayca anlaşılır. Bu olumsuzluğa rağmen
virgs.gif
modern yalıtım uygulamaları her yeni teknoloji gibi gecikmeli de olsa
virgs.gif
ülkemize ulaşmış ve belirli bir süre içinde yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bazı bina yapımcısı ve yaptırımcılarının halen yalıtım konusunda duyarsız olmaları veya yasal sorumluluklarını yerine getirmemeleri bu iş kolunun aksayan yönünü oluşturmaktadır.

Standartlara uyan
virgs.gif
çağdaş teknolojiyi izleyen firmaların ürünlerini
virgs.gif
kullanıcıların da bilinçli takip etmeleri
virgs.gif
müteahhitlerden
virgs.gif
yapıda kullanılan malzemeler hakkında bilgi almaları beklenir. Yapıların mevcut yönetmeliklere uygunluğu ve denetlenmesi gerek ülke
virgs.gif
gerekse kullanıcıların menfaatlerine olduğu unutulmamalıdır.
Ülkemizde gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilmekte olan konut binaları ele alındığında bunların büyük bir kısmının konvansiyonel yapım sistemli iskelet taşıyıcı
virgs.gif
boşluklu pişmiş kil veya gözenekli beton blok dış duvarlar ile oturtma kiremit çatılardan oluştuğu görülmektedir. Dış kabuğun farklı yalıtım özelliklerinin yetersiz kaldığı ve böylece enerji ve performans kayıplarının ortaya çıktığı
virgs.gif
dolayısıyla çevrenin zarar gördüğü tartışılmaz bir gerçektir.
Gelişmiş ülkelerin inşaat sektörü
virgs.gif
bizim konumuz kapsamına giren yalıtım malzemelerinin kullanımı
virgs.gif
artan enerji fiyatları
virgs.gif
teminindeki güçlükler
virgs.gif
enerji üretirken çevrenin kirlenmesi
virgs.gif
konfor gereksinmesi
virgs.gif
tüketici ve ülke ekonomisine tasarruf getirmesi nedeniyle ülkemize oranla çok artmıştır. Oysa ülkemizde kişi başına yalıtım malzemesi tüketimimiz çok azdır.
Yalıtım uygulama düzeyi ise
virgs.gif
ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgili olup
virgs.gif
sadece konut sahibi olabilme gereksinimi
virgs.gif
yaşam standardının yükselmesiyle birlikte konforlu bir konut sahibi olabilme yönünde gelişmeye başlamıştır. Yapıda kullanılacak malzemelerin karakteristiklerinin araştırılması
virgs.gif
incelenmesi ve analiz bulgularının irdelenmesi
virgs.gif
deneysel ve gözlemsel bulgularla sağlanabilmektedir. Kullanım yerlerine göre malzeme karakteristiğini doğrudan etkileyen çevresel faktör ve parametreler;

yalitim1.jpg
  • Mekanik deformasyonlar
    virgs.gif
  • Aşınma
    virgs.gif
  • Isısal etkenler
    virgs.gif
  • Su ve nem etkileri
    virgs.gif
  • Akustik sorunlar
    virgs.gif
  • Güneş ve
  • Atmosfer etkileridir.
Bu etkileşimler
virgs.gif
stabil ve/veya dinamik ortam şartları için ayrı ayrı fiziksel
virgs.gif
kimyasal ve mekanik değişimler açısından detay olarak incelenmelidir. Bu incelemelerin tamamı
virgs.gif
gerek zaman ve gerekse ekonomik açıdan oldukça yüksek bir değer tutacağı kaçınılmazdır. Ancak
virgs.gif
günümüzde en optimal bir malzemeyi seçebilmek amacıyla
virgs.gif
aşağıda verilen bazı fiziksel faktör ve parametreler bir yapı ve/veya kaplama elemanı olarak belirlenmelidir.

Bunlar;
  • Isı iletkenliği
    virgs.gif
  • Isı depolama kapasitesi
    virgs.gif
  • Havanın (hidroskopi)veya malzemelerden nem alma yeteneği ve eğilimi
    virgs.gif
  • Malzeme içerisinde nem iletme özelliği (su iletme özelliği
    virgs.gif
    kapiler iletim özelliği)
    virgs.gif
  • Nemli malzemenin kuruma konusunda davranışı (nem desorpsiyonu)
    virgs.gif
  • Ses emme-yutma ve bunu uzun süre koruma yeteneği
    virgs.gif
  • Nem etkisi altında malzemenin dayanıklılığı
    virgs.gif
  • Değişken sıcaklık ve nem etkileri altında şekil ve hacim değişikliğine olan eğilim
    virgs.gif
  • Malzemenin yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanım özelliği
    virgs.gif
  • Sertlik
    virgs.gif
    ısı ve nem etkisi altında değişimiyle ilgili özellikler
    virgs.gif
  • Kohezyona karşı dayanıklılık
    virgs.gif
  • Yapısını koruma özelliği
    virgs.gif
  • Kimyasal maddelere karşı dirençlilik (asitlerden
    virgs.gif
    alkalilerden ve organik çözücülere karşı etkilenmezlik)
    virgs.gif
  • Eskimezlik (bozunma)
    virgs.gif
  • Yüksek dekoratif özellik
    virgs.gif
  • Hava şartlarına dayanıklılık ve
  • Malzemenin yapısal doku durumudur.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürekli artmakta olan enerji maliyetleri özellikle ısı yalıtımını en ekonomik biri kılmıştır. Ülkemiz bazı büyük kent merkezlerindeki binaların yalıtım durumlarına ilişkin istatistiksi veriler ise şöyledir. 1990 yılında 15.543 binada PİAR tarafından yapılan araştırmaya göre
virgs.gif
yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra inşa edilmiş binaların İstanbul ‘da %53
virgs.gif
Ankara ‘da %24
virgs.gif
İzmir
virgs.gif
Kocaeli ve Bursa ‘da %84 ‘ünde hiç ısı yalıtımı kullanılmamıştır. İsveç ‘in halen yürürlükte bulunan bina dış kabuğundan bir ısıtma mevsiminde sarf edilecek ortalama ısı sarfiyatını ülkemiz yönetmelikleri ile karşılaştırırsak
virgs.gif
İstanbul ‘da bir binada 2.8
virgs.gif
Ankara ‘da 3.6
virgs.gif
Erzurum ‘da 6.0 kat daha fazla yakıt sarf edilerek aynı ısınmanın sağlandığını görüyoruz. Kaynakları son derece kıt olan ülkemiz
virgs.gif
bir Avrupa ülkesine göre 6 kat daha fazla yakıtı ısınmak amacıyla harcamaktadır. Tüketilen fazla yakıt aynı oranda da ekonomiye ve doğal çevreye zarar vermektedir.
Bu arada
virgs.gif
son yıllarda özellikle "yalıtım" çok sık dile getirilen bir konu haline gelmiştir. Önceleri sadece akademik çevrelerce konuşulup tartışılan bu konunun artık toplumumuzun hemen her kesiminde yavaş yavaş da olsa itibar görmesi oldukça sevindiricidir. Yapı kullanıcıları artık ev yaptırırken
virgs.gif
satın alırken
virgs.gif
kiralarken özellikle ısı yalıtımını sormaya başlamıştır. Her ne kadar bu bilince ulaşmakta oldukça geç kalınmışsa da
virgs.gif
yarınlar için bir ışık yakılmıştır.
Sonuç olarak
virgs.gif
yalıtım sektöründe karşılaşılan; sektörün gelişmesine engel olan
virgs.gif
kalitesiz yalıtım uygulamalarına neden olan ve maliyeti olumsuz yönde etkileyen hususlardan bazıları şunlardır;
  • Tanıtım
    virgs.gif
  • Te

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri