Yağış, Kiraz ve Vişnede Rekolteyi Yüzde 30 Düşürdü

ParadokS

Kayıtlı Üye
Afyonkarahisar'da, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması, başta kiraz ve vişne olmak üzere meyve rekoltesini düşürdü. Lokal yağışlar nedeniyle Sultandağı ve Çay ilçesinde kiraz ve vişne rekoltesi yüzde 30'Lara varan oranda azaldı. İlde, bir yılda metrekareye düşen 435 kilogramlık yağışın yılın ilk 6 ayında yağması, kiraz ve vişne üreticisini zor durumda bıraktı.

Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, bu yağışların mutlaka bitkisel üretimde faydası olduğu gibi zararları da olduğunu belirtti. Sultandağı ve Çay bölgesinin, vişne ve kiraz üretiminin merkezi konumunda olduğunu aktaran Erdurmuş, bu bölgelerde yağışların, mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle dölleme döneminde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Bu sene ürün rekoltesinde düşüş olacağını dile getiren Erdurmuş, bu rekoltenin düşüşüne bağlı oLarak da ürünlerde kalitenin aynı oranda yükseleceğini ifade etti. Erdurmuş, "Şu anda hasat mevsimindeyiz. YılLara bağlı oLarak hasatta önemli bir artış var. Çiftçi pazarını bulursa üretim yapıyor. Bu, her ürün için geçerli. 2002 yılında bizim yaklaşık 20 bin ton kiraz üretimimiz vardı. Döllenme dönemindeki yağışlar, yüzde 20 ile 30 arasında rekoltede düşüşe neden olabilir. Ancak ağaçlar seyrek olduğu için daha kaliteli bir meyve elde etme şansımız var. Kalitede de bir artış bekliyoruz. " dedi.

Çay ve Sultandağı bölgelerinde yağışlar nedeniyle hasarların oluştuğuna değinen Erdurmuş, Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürlüğü eksperleri tarafından bu hasarların tespit edildiğini, hasar oranlarına göre de ödeme çalışmalarına başlandığını bildirdi. Yağışların haşhaş, arpa ve buğdayda da sıkıntılar meydana getirdiğini belirten Müdür Erdurmuş, bu durumu çiftçilerin kendilerine ilettiğinde, ekip gönderdiklerini ve hasar tespiti yaptıklarını belirtti. Bunu da bir bilgi notu oLarak bakanlığa bildirdiklerini dile getiren Erdurmuş, şu ana kadar yaklaşık 65 bin dekarlık alanda hasarın söz konusu olduğunu söyledi. Buralarda yüzde 5 ile 10 seviyelerinden yüzde 50'lere varan hasarların bulunduğunu aktaran Erdurmuş, çiftçilerin müracaatı üzerine tespitlerini yaptıklarını, tarım teşkilatı oLarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını kaydetti.

TARIM SİGORTALI SAYISI 8 BİN 800'E YÜKSELDİ

2090 Sayılı Kanun kapsamında, çiftçiye yeni bir hizmet sunulduğunu aktaran Erdurmuş, Tarım Sigortaları Kanunu'nun yayınlanmasından itibaren çiftçilere büyük bir avantaj sağlandığını hatırlattı. Erdurmuş, bu avantajı şöyle izah etti:

"Tarım sigortalarının uygulaması eski, ancak bakanlığımız 2006-2007 yıllarından itibaren buna çok büyük ağırlık verdi. Bu tarım sigortası uygulamalarının yaygınlaştırılması için de yüzde 50 sigorta primi bakanlığımızın hazineden sağladığı kaynakla karşılanıyor. Geriye kalan yüzde 50'si de çiftçiler tarafından sigorta şirketiyle yapılan anlaşmaya bağlı oLarak ödeniyor. Tarım mevzuatında bir değişiklik oldu; meyvelerdeki çiçeklenme dönemi sigorta kapsamında değildi. Bu sene sigorta kapsamına alınmasıyla birlikte çok büyük bir rahatlık yaşadık. Özellikle Çay ve Sultandağı bölgemizde çiftçilerimiz, yaptığımız çalışmaLara büyük bir rağbet gösterdi. Bu sene o bölgede yaklaşık 4 bin 800 poliçe düzenlendi. İlimizde 2010 yılı sonu itibariyle 4 bin olan sigorta poliçe sayımız, 8 bin 800'e yükseldi. Yüzde 100'ün üzerinde bir artış var. Tabii ki yeterli değil. Eğitim çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çiftçilerimizin bu tabii afetlerden mağdur olmamaları için sigortalı olmalarını teşvik ediyoruz. Çiftçilerimiz de buna rağmen gösterdiği sürece bu tür tabii afetlerden en az zararla etkilenmiş olacağız. "​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst