PReѧ
Kayıtlı Üye
DENEYİN ADI: yag sindiriminin incelenmesi
DENEYİN AMACI: yağların sindiriminin hangi enzim ve maddelerin etkisiyle ne kadar sürede yapıldıgını görmek . oluşan ürünlerden birisi olan yağ asitinin varlıgını saptamak.
DENEYDE KULLANILAN MALZEMELER:
Safra tuzu
taze pankreatin çözeltisi
fenol kırmızısı çözeltisi
Na OH çözeltisi ( 0,01)
taze kaymak veya tereyagı
saf su
su banyosu
tüplük ve 3 deney tüpü
2 tane damlalık
termometre
bant veya etiket
saat
çay kaşıgı
ispirto ocagı
DENEYİN YAPILIŞI:
Deney tüplerini tüplüğe koyup, üzerine 1,2,3 numaralı bantlar yapıştırın. Her tüpe 5 ml kaymak ve tereyagı koyunuz. Üzerine damlalıkla 4-5 fenol kırmızısı çözeltisi ekleyiniz. Tüpleri ayrı ayrı baş parmagınızla kapatarak sallaypı içindekilerin karışmasını saglayınız. Tüplerdeki karışımın rengini inceleyiniz. Renklerin pembeleşmemesine pembe rengi oluşturuncaya kadar ayrı bir damlalıkla Na OH çözeltisi ekleyiniz.
Birinci tüpe 5 ml saf su ve çay kaşıgının ucuyla sofra tuzu ekleyiniz. Bu durumda saf tuzu , yap damlalarını iyice küçülterek yag emilasyonuna dönüştürür. Böylece enzimlerin daha kolay etkilenmesi saglanmış olur .
2. tüpe 5 ml pankreatın çözeltisi ve yine çay kaşıgının ucuyla sofra tuz ekleyiniz.
3. tüpe sadece 5 ml pankreatin çözeltisi ekleyiniz
Tüpün herbirini iyice sallayarak içindekilerin karışmasını saglayınız. Saatinize bakarak zamanı saptayıp tüpleri 40 derece sıcaklıgındaki önceden hazırladıgınız su banyosuna koyunuz. Bu arada renk degişimlerini gözlemleyiniz. Tüplerden birindeki karışımın rengini pembelerden sarıya dönüştügü zaman saptayınız.
SONUÇ: pankreasta enzim bulunması
DENEYİN AMACI: yağların sindiriminin hangi enzim ve maddelerin etkisiyle ne kadar sürede yapıldıgını görmek . oluşan ürünlerden birisi olan yağ asitinin varlıgını saptamak.
DENEYDE KULLANILAN MALZEMELER:
Safra tuzu
taze pankreatin çözeltisi
fenol kırmızısı çözeltisi
Na OH çözeltisi ( 0,01)
taze kaymak veya tereyagı
saf su
su banyosu
tüplük ve 3 deney tüpü
2 tane damlalık
termometre
bant veya etiket
saat
çay kaşıgı
ispirto ocagı
DENEYİN YAPILIŞI:
Deney tüplerini tüplüğe koyup, üzerine 1,2,3 numaralı bantlar yapıştırın. Her tüpe 5 ml kaymak ve tereyagı koyunuz. Üzerine damlalıkla 4-5 fenol kırmızısı çözeltisi ekleyiniz. Tüpleri ayrı ayrı baş parmagınızla kapatarak sallaypı içindekilerin karışmasını saglayınız. Tüplerdeki karışımın rengini inceleyiniz. Renklerin pembeleşmemesine pembe rengi oluşturuncaya kadar ayrı bir damlalıkla Na OH çözeltisi ekleyiniz.
Birinci tüpe 5 ml saf su ve çay kaşıgının ucuyla sofra tuzu ekleyiniz. Bu durumda saf tuzu , yap damlalarını iyice küçülterek yag emilasyonuna dönüştürür. Böylece enzimlerin daha kolay etkilenmesi saglanmış olur .
2. tüpe 5 ml pankreatın çözeltisi ve yine çay kaşıgının ucuyla sofra tuz ekleyiniz.
3. tüpe sadece 5 ml pankreatin çözeltisi ekleyiniz
Tüpün herbirini iyice sallayarak içindekilerin karışmasını saglayınız. Saatinize bakarak zamanı saptayıp tüpleri 40 derece sıcaklıgındaki önceden hazırladıgınız su banyosuna koyunuz. Bu arada renk degişimlerini gözlemleyiniz. Tüplerden birindeki karışımın rengini pembelerden sarıya dönüştügü zaman saptayınız.
SONUÇ: pankreasta enzim bulunması