Windows 2000: Alt Dizinlere Sürücü Harfi Atama

JaKaBoO

Kayıtlı Üye
W2KMAP01.GIF
Windows 95/98/ME/NT4/2000 içinde bir diski veya klasörü paylaştırıp, sonra da ağ üzerinden bu diske/klasöre erişebiliyoruz.

İstersek de, bu kaynağa bir sürücü ataması yapabiliyoruz. Örneğin, yandaki örnekte D: sürücüsü paylaştırılmış, içindeki dizinleri vs. herşeyi görüyoruz. Bu diske map yapabiliyoruz. Ama içindeki bir dizine map yapamıyoruz.

Yani ben kendi bilgisayarımdan, Ahmet'in paylaştırılmış D: sürücüsünü görebiliyorum (ağ komşularımdan), map yapıp bilgisayarım içinde bir sürücü haline getirebiliyorum, ama bu disk içindeki "NT4SP6a" dizinine map yapıp, bu dizini kendi makinamda "bilgisayarım" içinde bir sürücü harfi ile göremiyorum (W9x, ME,NT4).

İşte bu problem W2k ile ortadan kalmış durumda.

W2KMAP03.GIF

Sürücü ataması yapmanın bir çok yolu var.

Önce nesneyi seçip, sonra istekte bulunma

"Network Neighborhood" içinden>makina>paylaştırılmış kaynağa sağ tık.
W2KMAP02.GIF
W2KMAP04.GIF
veya

Önce istekte bulunup sonra nesneyi seçme

"Network Neighborhood" veya "My Network Places" üzerine sağ tık>Map Network Drive
W2KMAP05.GIF
Windows 95/98 üzerinde sadece sürücü harfini seçip, UNC'yi elle girmeniz gerekiyordu.

UNC:
\\<computername>\<shared resource name>
W2KMAP06.GIF
Windows NT4 ise bir göz atma ekranı ile bilgisayarı ve üzerindeki kaynağı seçme imkanı veriyor.

W2KMAP08.GIF
Sürücüye map yapmak için diğer bir method ise komut satırında NET USE komutunu kullanmaktır.

Windows NT-server'a bağlantı yapılan sistemlerde, ağ sürücüleri genellikle "NET USE" komutu logon-script içinden çalıştırılarak yapılır.

Kullanımı:
NET USE <drive:> <UNC>

Yukarda belirttiğimiz gibi

NET USE <drive:> <UNC>/<path>

şeklinde bir alt dizine map yapma imkanı w9x,me ve NT yok.

Hata mesajı veriyor.
W2KMAP07.GIF

Alt dizinlere sürücü harfi atama

Windows 2000'e gelirsek, Novell Netware sunucularında olduğu gibi, Windows 2000 de artık "Deep Mapping" i yani, ağ paylaşımının içindeki bir klasöre sürücü harfi atamayı destekliyor.

W2KMAP04.GIF
"My Network Places" sağ tık>"Map Network Drive.."

W2KMAP09.GIF
UNC'yi girebilir veya "Browse" ile istediğiniz disk veya dizini seçebilirsiniz.

W2KMAP10.GIF
Gördüğünüz gibi "Nt4wsp120" isimli bilgisayar içindeki "data" ismiyle görünen paylaşımın da içindeki "Nt4SP6a" dizinine sürücü harfi atayabiliyoruz.

W2KMAP11.GIF
Browse ekranından seçince UNC'yi kendi yazıyor:
UNC :
\\<computername>\<sharename>\<path>
W2KMAP12.GIF
Windows 2000'in bu özelliği "NET USE " komutuyla da kullanılabilir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri