WhatsApp’ı kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
WhatsApp’ı kim icat etti. Jan Koum, Ukrayna’da devletin “telefonlarını dinlediği” korkusuyla telefonda konuşmaktan çekinen Musevi bir ailenin, sıcak suyu olmayan bir evin üyesi olan olarak, annesiyle beraber 16 yaşındayken korku dolu anti-semit ortamdan kaçıp, ABD’ye, Silikon Vadisi’ni oluşturan şehirlerden biri olan Kaliforniya’daki Mountain View’a göç ediyor.

Annesi o günlerde ancak yemek fişi toplayarak geçimlerini sağladıkları için Ukrayna’da kalan ailenin diğer fertlerini bile arayacak para bulamıyorlardı. İşte tam da bu ortamda WhatsApp’ın ilk temelleri atıldı. Nasıl mı?

Devlet desteğiyle sadece iki yatak odası olan bir ev tutan iki kişilik aile, Ukrayna’dan giysilerinin yanı sıra defter kalem almaya paraları yetmeyeceği için bavullara defter kalem doldurarak ABD’ye gelmişlerdi. Masrafları karşılamak için anne çocuk bakıcılığı yaparken Jan Koum da bir süpermarkette temizlik görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Annesine kanser teşhisi konulunca ikisi de işten ayrıldılar ve annesinin iş göremezlik raporu sonucu aldıkları devlet yardımıyla geçimlerini sürdürmeye başladılar.

Jan Koum, İngilizceyi yeterince iyi konuşmakla birlikte Amerikan lise eğitimindeki arkadaş ortamlarına girmemiş, 18 yaşına geldiğinde okulda “sorun çıkartan” bir kişi haline gelmiştir.

Toplumdan ve gençlerden azade yaşadığı bu sürede bilgisayar programlaması öğrenen ve ikinci el kitap dükkanından programlama kitapları alıp okudukça geri satan Jan Koum, Woowoo hacker grubuna katılıp Silicon Graphics serverlarına sızar. O sıralarda Napster kurucu ortaklarından Sean Fanning ile chat’leşir.

Zor şartlar altında bitirdiği liseden sonra San Jose Devlet Üniversitesi’ne giren Jan Koum, Ernst & Young’da da güvenlik denetçisi olarak part-time yazılımcı olarak çalışmaya başlar. Jan Koum bu dönemde daha sonraları WhatsUp kurucu ortağı olan Brian Acton’la tanışır.

Ukraynalı genç, tanışmalarından altı ay sonra Yahoo ile iş görüşmesi yapmış ve altyapı mühendisi olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada San Jose Devlet Üniversitesi’ndeki eğitimine de devam etmektedir.

Bir gün Yahoo sunucusu bozulunca işler Jan için değişmiş. Yahoo kurucu ortaklarından David Filo telefonundan Jan’ı arayarak arıza haberini verince Jan’ın cevabı “Dersteyim” olmuş. Filo ise, “Derste ne halt ediyorsun? Çabuk ofise gel” deyince okulu bırakıp sunucuyu tamire başlamış, okula da tekrar uğramamış.

1997’de babasının ölmesinin ardından annesi de 2000 yılında hayatını kaybedince Jan Koum yalnız bir hayata başlar. O dönemden sonra Yahoo’da Brian Acton ile birlikte çalışmaya devam eden Jan ile Brian 2007’de birlikte işten ayrılarak bir süre seyahat edip gezmişler. Birlikte Facebook’a başvurmuşlar ve reddedilmişler.

Jan Koum - Whatsapp
Jan Koum – Whatsapp
Jan Koum, 2009 yılına girildiğinde Yahoo’daki kazançlarından biriktirdiği 400.000 doların da sonuna gelmeye başladığı sıralarda bir iPhone almış. Nasıl para kazanacağım diye düşünürken AppStore’un yepyeni bir endüstri yaratacağını fark etmiş ve Rus arkadaşlarından Alex Fishman’ın evine yemeğe gittiğinde bir diyalog sonucunda bir uygulama fikri ortaya atmış.

Ortaya attığı uygulama fikri, telefon rehberinde bulunan isimlerin yanında Facebook durumu gibi “Şu anda meşgulüm” “Spor salonundayım” “Pilim bitiyor” gibi bilgileri içermesi üzerine yoğunlaşmış.

Jan Koum, sistemin arka planını yapabileceğini ancak bir iPhone yazılımcısına ihtiyaç duyduğunu söyleyince Rus arkadaşı Fishman, “rentacoder.com” üzerinden başka bir Rus arkadaşıyla tanıştırmış onu.

İlk WhatsApp sürekli çöküyor veya takılıyorken uygulamayı sadece Jan’ın Rus arkadaşları ile Brian Acton indirmiş. Jan Koum tam da pes edip bir işe başvurmaya hazırlanırken onu durduran Acton olmuş: “Şu an bundan vazgeçersen çok büyük bir *****sın demektir. Birkaç ay daha şans tanı.”

Bir süre daha çabalamaya karar veren Jan Koum’a mucizevi destek ise tam bu dönemde Apple’dan gelmiş. 2009 haziran da push bildirimleri hizmete sokan Apple, bir kullanıcı bir uygulamayı açık tutmadığı zaman “ping” atarak o uygulamadan bir bildirim geldiğini kullanıcıya bildirmeye başlamıştı. WhatsApp’in dönüm noktası da bu yeni teknoloji oldu.

Artık biri WhatsApp durumunu değiştirdiğinde rehberindeki herkesin cep telefonuna bildirim gidiyordu. Jan’ın Rus arkadaşları ise WhatsApp’i “amacının dışında” kullanıp durumlarını “Geç kalktım” “Şimdi oraya geliyorum” gibi “durumlarla” değiştirmeye başladı.

O dönemde bedava anlık mesajlaşma uygulaması olarak bir tek BlackBerry’nin BBM’i vardı fakat bu sadece BlackBerry telefonlarda çalışıyordu. Google’ın G-Talk’u ve Skype’ı da vardı fakat WhatsApp’ın ayrıcalığı, kullanıcı adının herkesin kendi cep telefonu numarası olmasıydı. Jan Koum, mesajlaşma eklentili WhatsApp 2.0’ı AppStore’a koyduğunda kullanıcı sayısı aniden 250.000’e fırladı. Hemen yeni bir StartUp ile uğraşan Acton’a gidip yatırımcı aramaya koyuldu.

Yahoo’dan ayrılan bazı kişiler WhatsApp’a yaklaşık yüzde 30 hisse karşılığı 250.000 dolarlık yatırım yaptı ve 2014 yılında 19 milyar dolar edecek WhatsApp’ın çalışma ofisi de resmi olarak kuruldu. Bu noktadan sonra da WhatsApp’i durdurmak pek kolay olmayacaktı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst