Westminster Sarayı
Westminster Sarayı, Houses of Parliament olarak bilinen parlamento binasıdır. Saray, Lordlar Kamarası ve Avam Kamarasına ev sahipliği yapmaktadır.
11. yüzyılda Kral Edward maiyetini Thames Nehri kenarındaki Westminster Sarayına taşımıştır. 1265 yılında bu yapıda Lordlar ve Avam Kamarası olmak üzere iki tane kamara oluşturulmuştur. Lordlar Kamarası, Avam Kamarasının kalıcı bir yeri yokken onları Westminster Sarayında ziyaret etmiştir. Kral VIII Edward maiyetini 1530 yılında White Hall Sarayına taşıdıktan sonra Lordlar Kamarası buluşmalarını bu sarayda yapmaya devam etti. 1547 yılında Avam Kamarası da buraya taşındı ve Westminster Sarayı o günlerden günümüze hala bu önemini taşımaktadır.
Saray 1834 yılında meydana gelen bir yangında zarar gördü. Bu olaydan sonra yeni bina tasarımı için bir yarışma düzenlendi. 97 katılımcı arasından Sir Charles Barry ve asistanı Augustus Welby Puginın çalışması seçildi. Neo gotik tarzdaki tasarım 1870 yılında tamamlandı. 30 yıldan fazla süren inşa sonrasında komplekse Big Ben, Victoria Kulesi, Westminster Salonu ve lobiler eklendi.
Saray bünyesindeki en bilinen yapı Big Bendir. St. Stephen Tower olarak adlandırılan fakat Big Ben olarak bilinen bu saat kulesinin en yüksek noktasında parlamento gece toplantıları düzenlendiğinde bir ışık yakılmaktadır.
Westminster Sarayının bilinen diğer özelliklerinden biri Lordlar Kamarası ile Avam Kamarasıdır. Avam Kamarasının olduğu kısım II. Dünya Savaşı sırasında zarar görmüş ve sonrasında 1950 yılında Sir Giles Gilbert Scott tarafından neo gotik tarzda yenilenmiştir. Yüzyıllar içerisinde idare gücü Lordlar Kamarasından Avam Kamarasına geçse de Westminster Sarayında hep birlikte kaldılar.
Saraydaki lobilerden biri Central Lobby (Merkez Lobi) dir. Burada insanlar parlamento insanları ile buluşup kendi isteklerini savunmaları için onları ikna edebilirler.
Westminster Sarayı Londrada oldukça merkezi bir noktadadır. Big Ben, London Eye, Westminster Abbey gibi yerlere yakın olan bu saray içerisinde 1000 oda, 11 mahkeme salonu, 8 bar, 6 restoran ve ziyaretçilere açık olan küçük bir kafe bulunmaktadır. Saray, Londranın sembollerinden biridir.