Vücut sağlığını bozan hastalık

Buğra1

Kayıtlı Üye
Vücutta organların çalışma hızını ayarlayan triod bezi az çalıştığında (hipotiroidi) kalp hızı düşüyor, bağırsaklar yavaşlıyor, vücut su tutuyor, kilo alınıyor, depresyon ortaya çıkıyor. Bez çok çalıştığında (hipertiroidi) ise kalp hızı artıyor, bağırsaklar hızlanıyor, aşırı terleme, kilo verme gibi sorunlar oluşuyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, "Tiroid çok önemli bir organ. Çalışması bozulunca vücudun da ayarı bozuluyor" dedi.
Tiroid hastalıkları 2 farklı şekilde görülüyor. Birincisi bezin az ya da çok çalışmasıyla görülen hormonal bozukluk. Diğeri ise tiroid bezinin yapısal bozuklukları (büyümesi), bezin içinde nodüller oluşmasıyla ortaya çıkıyor. Dr. Hasan Aydın, bu hastalıkların bir kişide ayrı ayrı bulunabildiği gibi birlikte de bulunabildiğini söyledi.

DEPRESYON VE ADET DÜZENSİZLİĞİ YAPIYOR
Tiroid bezi tiroksin denilen bir hormon salgılıyor. Bu hormon vücudun hızını, organların çalışmasını düzenliyor. Hormonal dengesizlik oluşunca vücudun sistemi tepeden tırnağa bozuluyor. Bez yetersiz çalıştığında saçlar dökülüyor, cilt kuruyor, kalp hızı yavaşlıyor, bağırsakların çalışması yavaşlıyor, bu nedenle kabızlık oluşuyor. Vücutta kilo artışı oluyor, vücutta su birikiyor, eller, yüz ve ayaklar şişiyor. Beyin fonksiyonları da yavaşladığından depresyon oluşuyor, adetlerde düzensizlik oluyor.

TEDAVİ İLAÇLA YAPILIYOR
Tiroid bezinin az çalışmasıyla tiroksin hormonu az salgılanıyor. Bu nedenle insan tiroksin hormonu hastalara ilaç olarak veriliyor. İlacın dozunu doktor ayarlıyor. Hastaların ilaçlarını düzenli almaları büyük önem taşıyor. Çünkü vücutta tiroksin hormonunu üreten hücreler ölüyor, kendini yenileyemiyor. Hastalık kalıcı olduğundan ömür boyu ilaç tedavisine devam etmek gerekiyor. Eğer tiroid bezinin içinde nodüller varsa hasta ameliyat gerekebiliyor. Nodül yoksa ilaç tedavisi veriliyor.

KALP HIZLANIYOR, AGRESİFLİK ARTIYOR
Tiroid bezi çok çalıştığında vücutta tıpkı az çalışmasında olduğu gibi birçok değişiklik oluyor. Hastanın kalbi çok hızlı çarpıyor, bu nedenle çarpıntıdan çok şikayet ediyorlar. Heyecanlı ve agresif ruh halleri artıyor. Ellerinde titreme görülüyor. İştahları artmasına ve yemek yemelerine rağmen, hızla kilo veriyorlar. Sıcaktan rahatsızlık, aşırı terleme, gün içinde çok sık dışkılama en önemli şikayetler arasında yer alıyor. Tedavide ilaç, radyoaktif iyot tedavisi ve ameliyat seçenekleri var. Önce ilaç tedavisiyle başlanıyor. Bir kısım hastada sadece ilaç tedavisi yeterli olabiliyor. Yaklaşık 1.5 yıl ilaçların düzenli alınması hastalığın nüksetmesini önlüyor. Eğer ameliyat gerekiyorsa, bezin üçte ikisi çıkarılıyor, üçte biri bırakılıyor. Ancak bu defa çoğu hastada bez az çalıştığı için ameliyattan sonra hastaların ilaç kullanması gerekiyor.

TÜRKİYE'DE TİROİD HASTALIKLARI ÇOK YAYGIN
Türkiye'de iyotlu tuz kullanımı konusunda sorunlar nedeniyle, genel toplumda her 7-8 kişiden birinde, kadınlarda ise her 3-4 kadından birinde tiroid hastalıkları görülüyor. Doğumla birlikte eksik iyot alındığı için 20-30'lu yaşlardan itibaren tiroid hastalıklarıyla ilgili şikayetler ortaya çıkıyor. Hastalığı tesbitte sadece hormon düzeylerine bakmak yetmiyor. Ayrıntılı muayene de önemli. Ailede hastalık varsa risk de artıyor. Sadece genler değil, çevresel etkenler de hastalığın ortaya çıkmasında etkili oluyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst