Vizontele Tuuba (2004)

Silencio

Kayıtlı Üye


Bir YILMAZ ERDOĞAN Filmi !

Vizontele Tuuba (2004)

Vizontele Tuuba, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve yönettiği 2004 yılı yapımı Türk filmi.

Vizontele filminin devamıdır. Başrollerinde Yılmaz Erdoğan, Tuba Ünsal, Demet Akbağ, Tarık Akan ve Altan Erkekli oynamıştır. İlk filmde yer alan Cem Yılmaz, Şafak Sezer bu filmde oynamamışlardır. Cem Yılmaz sadece filmin finalinde sesi duyulurken , Şafak Sezer'den bir telefon görüşmesinde bahsedilmiştir.

Filmin yapımındaki tüm birimlerde toplam yüz elli kişi görev aldı.

Filmde yaklaşık 7000 oyuncu rol aldı. Bunların 80'i profesyonel oyuncu, 1000'i civciv, geriye kalan yöreden seçilmiş figürandı. Civcivlerden biri başrollerden birini oynadı.

1980 yılının Hakkari'si için, Van'ın Gevaş İlçesi'nde, üç ay boyunca 3150 m2'lik alanda inşaat çalışması yapıldı.

Mekanların inşa edileceği 7500m2 çamurla kaplı alanın drenaj çalışmaları için 45 kamyon ve 82 traktör dolusu taş, 215 kamyon dolgu malzemesi kullanıldı.

Çekim platosunun inşaatında bir ay boyunca günde 85 kişi çalıştı.

Tüm bu çalışmalar sonucunda 14 ev, 22 dükkan, 1 açık hava sineması, 1 benzin istasyonu, 1 otobüs terminali, sokaklar ve caddeler inşa edildi.

Platoda kurulan dikim atölyesinde 1000'den fazla kostüm hazırlandı.

Filmin Ankara'da geçen sahneleri, Yılmaz Erdoğan'ın okuduğu Aydınlıkevler Lisesi'nde çekildi.

Çekimlerin başladığı günden itibaren Gevaş'taki film kampına kurulan bir sette kurgu çalışmaları filmin çekimiyle paralel yürütüldü.

Filmin laboratuar ve çekim sonrası işlemleri Almanya'nın Münih kentindeki Arri Stüdyoları'nda yapıldı.

Filmin müziklerini Kardeş Türküler yaptı, müzikler aynı zamanda bir albüm haline getirildi ve filmin vizyona girişiyle birlikte satışa sunulacak. Sezen Aksu da, filmin finali için bir şarkısıyla destek verdi.

Filmin afişi başta olmak üzere, bütün baskılı malzemelerinin tanıtım kampanyasını üstlenen ve Hollywood'un birçok önemli filminin de tanıtım kampanyalarını üstlenmiş olan Emrah Yücel, Vizontele Tuuba için, hepsi birbirinden güzel 60 adet afiş tasarladı. BKM, bunun üzerine Vizontele Tuuba'nın afiş seçimi konusunda da seyircilerinin fikirlerine başvurmaya karar verdi. Emrah Yücel ve şirketi Iconisus 'un tasarladığı 60 afişin içinden 20 tanesini seçti, bunların içinden filmin esas afişi olacak olanı seyirciler belirledi.

Vizontele Tuuba'nın post-prodüksiyonu çok uluslu bir ekip tarafından İstanbul ve Münih'te gerçekleştirildi.

Arri Münih Laboratuarları'na haftalık olarak gönderilen çekim negatifleri, tek ışık telesineleri yapılarak kurgulanmak üzere Türkiye'ye gönderildi.

Filmin kurgusu, çekim süresince Gevaş'ta film ekibinin kaldığı kampta, sonrasında ise yönetmen Yılmaz Erdoğan'ın İstanbul'daki evinde kurulan

Autopsy Post-production'a ait bir AVID 9000 sette tamamlandı.

Filmin tüm laboratuar ve negatif kesim işlemleri, Arri Laboratuvarları'nca gerçekleştirildi. Filmin geçme efektleri yine Arri tarafından Münih'teki Blow-up Company'e yaptırıldı. Arri aynı zamanda filmin dijital işlem gören bölümlerinin 2K taranması ve Arrilaser negatif yazım işlemlerini de yürüttü .

Negatif filmden taranan görüntüler yüksek kapasiteli sabit disklerde İstanbul'a getirilerek İmaj Stüdyoları'nda compositing cihazlarında dijital olarak işlendi. Filmin ön ve arka jeneriği yine İmaj'da yapıldı.

Filmin diyalog yerleştirme, ses dizaynı ve miksajı, İrlanda'lı sesçi Alan O'Duffy'nin başında bulunduğu Türk ve İngiliz ses mühendisleri ve teknisyenlerce İstanbul'da İmaj Stüdyoları'nda gerçekleştirildi. Dolby Digital ses standardında 5.1 olarak tasarlanan ses dizaynında Türkiye'de ilk kez filmin müzikleri de stereo değil 5.1 surround mikslendi. Filmin ses miksajının optik baskısı ve birleşik master negatifin oluşturulması yine Arri Laboratuarları'nda yapıldı .

Filmin müzikleri Vizontele'de olduğu gibi Kardeş Türküler tarafından yapıldı. Bu kez Rahman Altın'ın “background scoring” desteği ve ek müzikleriyle bu çalışma süslendi.

Filmin 1980'de geçmesi, ciddi bir arşiv çalışmasını beraberinde getirdi. Filmin post-prodüksiyonunda da TRT Ankara Televizyonu haber ve program arşivleri, TRT İstanbul Radyosu arşivi sıkça başvurulan kaynaklar oldu. Filmin jeneriği de yine TRT arşivinden satın alınan görüntülerin işlenmesiyle oluşturuldu. Yine dönemin TRT spikerlerinden Mesut Mertcan, Zuhal Çetinkanat ve Şengül Karaca seslendirmeleri ile orijinal metinlere yeniden can verdi.

Vizontele Tuuba'nın fragmanı ve diğer tanıtım görselleri tamamen yüksek çözünürlüklü dijital ortamda yapıldı. Fragman Sinemaj'da HD olarak telesine edildi. On-line kurgu, ArriLaser negatif yazımı ve kopya basımları Sinefekt tarafından gerçekleştirildi. Fragman ses miksajı yine İmaj Stüdyoları'nda yapıldı.

Yine Türkiye'de ilk kez filmin fragmanı Türkçe dışında İngilizce, Almanca, Fransızca ve Flamanca altyazıyla aynı dijital master negatiften yapıldı. Fragman ülkemizde toplam 400 salonda 26 Aralık 2003 tarihi itibarıyla gösterilmeye başlandı.

Filmin gösterim kopyaları Almanya'da Arri Laboratuarları'nca basıldı. Türkiye için 200, yabancı ülkelerdeki gösterimler için ise toplam 70 adet kopya basıldı. Gösterim kopyaları için filme İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, İsveççe altyazı yapıldı.

1974 yılında televizyonla tanışan Güneydoğu kasabasının hikayesi devam ediyor. Bu küçük kasabada 1980 yazında yaşananlar konu ediliyor. Artık kasabada bazı evlerde televizyon var, akşamları televizyonu olan evlerde insan toplanıyor, Dallas seyrediyorlar. Deli Emin kasabanın tabela işleriyle uğraşıyor. Dükkanların, kahvehanelerin, yazlık sinemanın, Adalet Partisi İlçe Başkanlığı'nın ve devrimci derneklerin tabelalarını hep o hazırlamış; hepsinin bir köşesine de bir güvercin resmi kondurmuş. Gelen sürpriz konuklarla kasabada hayat hareketlenirken, ülkede yaşanan siyasi gelişmeler tüm ülkeyi olduğu gibi kasaba halkını da etkilemektedir...

*****

Şehre bir güzellik gelir!

Türkiye'nin Güneydoğusu'nda, herkesin ve her şeyin "uzağında" küçük bir masal şehrinde geçer hikaye. 1980 yılının yaz ayları... Tüm ülke siyasi bir kaosun içindedir. Siyasi şiddet ülkeye egemendir. Sağda ve solda onlarca değişik fraksiyon türemiştir. Bu anlaşılmaz saçma, acıklı ve komik "anarşik" atmosfer "Vizontele" şehrine çok başka ve kendine özgü biçimde yansımıştır. Bu şehirde hiç sağcı yoktur. Bunun yerine tam hangi konuda anlaşamadığı bilinmeyen iki dernek vardır; DEKD ve DFKD! (Bu isimde iki dernek gerçekte hiçbir zaman olmamıştır. Bu filmdeki kişi ve kurum isimlerinin tümü uydurmadır. Tıpkı orijinalleri gibi..!)

Güner Sernikli bu uzak şehre sürgün edilmiş bir devlet memurudur. Her şeyin saçma bir rota izlediği günlerde Sernikli ailesi uzun ve çilel i bir yolculuğun sonunda "Vizontele" şehrine gelirler. Kızı Tuba ise belki de o şehre "dışarıdan" gelmiş en güzel "şey"dir... Şehre gelen tüm aykırı şeylerin tanışacağı bir başka "şey" ise Deli Emin'dir elbette...

- Şehrimize hoş geldiniz. Ben Emin.. Bazısı "Deli Emin" diyor, bazısı "Vizontele Emin"..

Sernikli Ailesi, o yaz şehre sanki bir hediye paketi gibi gelir. Güner bilgiyi, Tuba güzelliği, safiyeti ve bizzat aşk'ı getirir... Başkan Nazmi Doğan ve Deli Emin bu "güzel" şeylerin kıymetini bilenlerin safındadır elbette. Ama azınlıktadırlar. Dönem karışıktır.

Her acıklı şey bir komik hadiseye yol açmaktadır; ya da her komik hadise acıklı sonuçlar doğurmaktadır. Zaten "Vizontele" sözünün tam karşılığı da budur; "kesin galiba yani herhalde!!"

Evet o yaz şehre çok güzel şeyler geldi... Ama uzun süre kalamadılar...​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
---> Vizontele Tuuba (2004)

Vizyon tele siyasi degikdi fazla ama bu vizyon tele tuuuba baya siyasi ama ikisinide izlerken keyif almistim.
Ama vizyon tele , tuuba dan daha guzeldi.

Cok ve en iyi filimlerden kanimca.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber ankara nakliyat
bypuff
Geri
Üst